Sobota, 31. október, 2020 | Meniny má AurelaKrížovkyKrížovky

Uhorky sú ako zmrzlina

„Uhorková sezóna“ je v plnom prúde. Tento názov vznikol pravdepodobne podľa obdobia, kedy uhorky dozrievajú, zbierajú sa a následne spracovávajú.

Práve vtedy je čas prázdnin a dovoleniek, kedy mnohí oddychujú, snažia cestovať, či stihnúť to, na čo nemali možnosť počas roka. Novinári toto obdobie nemajú veľmi v láske, pretože sa vtedy väčšinou nič významné nedeje. Pre pestovateľov uhoriek je to však hektická doba. Táto zelenina je dosť náročná na pestovanie, vyžaduje veľa času, pozornosti, ale aj skúseností. „Uhorky majú rady vodu aj slnko, ale všetkého veľa im škodí. Napríklad súčasné horúce počasie im v žiadnom prípade neprospieva. Tieto uhorky, ktoré predávame dnes, sme oberali včera, ľudia sa sťažujú, že sú veľmi mäkké, ale to je práve kvôli tomuto teplu. Oberáme ich priebežne. Takisto musia byť chránené proti plesni, ktorá dokáže za jedinú noc zničiť celú úrodu,“ hovorí Mária, pestovateľka uhoriek, ktorá ich predáva v Žiline. V krajskom meste a okolí nie je podľa vedúcich predstaviteľov Slovenského zväzu záhradkárov Žilina žiadny veľkopestovateľ uhoriek. Ľudia ich však pestujú vo svojich záhradkách, pri domoch, v skleníkoch, či fóliovníkoch. V súčasnej dobe sú už uhorky pozbierané, mnohí ich zavárajú, väčšie šalátové uhorky sa buď priamo konzumujú, alebo skladujú v mraziacich boxoch. Stále väčšiu obľubu si opäť získavajú takzvané „kvašáky“. Pripravujú sa v kameninových sudoch na kyslú kapustu. Tá už je v tomto období väčšinou skonzumovaná, a tak môžu prázdne súdky poslúžiť na prípravu „kvašákov“. Podľa mnohých sú uhorky ako zmrzlina, v letnom teple dokážu osviežiť, ale aj zavlažiť organizmus. Ak sa teda chcete zásobiť zaváranými uhorkami, alebo „kvašákmi“, musíte to stihnúť počas „uhorkovej sezóny“, inak ste odkázaní na ponuku obchodov a hypermarketov.


Recept na „kvašáky“:
Asi päť minút povaríme vodu, soľ a Deko. Na dno kamenného suda dáme vrstvu kôpru, potom vrstvu uhoriek, na ne plátky chrenu, potom zas uhorky, na ne chren a plátky cesnaku. Na to opäť uhorky, chren a cesnak, až sa súdok naplní. Zakryjeme to hroznovými a višňovými listami. Všetko zalejeme vychladnutým nálevom a dáme do tieňa kvasiť pri teplote okolo 25 stupňov Celzia. Po dvoch až troch týždňoch odstránime listy, zalejeme vodou a dáme do chladnej miestnosti, kde vydržia do nasledujúceho roku.





Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  2. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  3. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  4. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  5. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  9. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  10. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  1. Moringa a Ginkgo - pomocníci z prírody
  2. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  3. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  4. O prenájom auta majú čoraz väčší záujem aj malé firmy. Ušetria
  5. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  6. Magazín SME Ženy už v predaji
  7. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  8. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  9. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  10. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 37 351
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 25 489
  3. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 18 261
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 16 727
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 400
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 16 395
  7. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 13 622
  8. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 497
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 260
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 061
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Koronavírus Žilinský kraj: Odberový tím otestovali už včera (minúta po minúte)

Sledujeme celoplošné testovanie na Covid-19 a monitorujeme odberné miesta v okresoch Žilina, Martin, Čadca, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš a ostatných okresoch ZA kraja.

Ilustračné foto.

Podcast je náhrada miestneho rozhlasu

Správy z miestneho rozhlasu patria roky ku koloritu slovenských miesta obcí.

Jednou z hlavných výhod podcastov je, že ich môžete počúvať, keď vám to vyhovuje,“ povedal Jaroslav Kizek z agentúry M KREO.

Stavby budúcnosti s úctou k minulosti pozdvihnú úroveň architektúry mesta

Zaujímavé koncepty prináša dynamická developerská spoločnosť LICITOR.

Ilustračné foto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na nitrianskom letisku núdzovo pristál vrtuľník americkej armády

Dôvodom neplánovaného pristátia bolo zlé počasie.

Pozitívne testovaný starosta: Najhoršia bola bolesť chrbta

Určite nepodceňujte situáciu. Toto nie je chrípka, odkazuje starosta kysuckej obce.

Celoplošné testovanie: Fakty, pokyny, odporúčania, najčastejšie otázky

V sobotu a nedeľu sa na celom Slovensku uskutoční prvé kolo celoplošného testovania, ktoré má za cieľ pomôcť zachytiť skryté ohniská nákazy a spomaliť šírenie koronavírusu. Odberné miesta budú otvorené 31. októbra a 1. novembra 2020 od 7. - 22. h.

V niektorých obciach v okolí Trnavy testovanie nebude

Pôvodne začali v okrese Trnava s prípravami na testovanie všetky obce, niektoré však dostali informáciu o pričlenení ich odberových miest k susedným obciam.

Už ste čítali?