Práve vtedy je čas prázdnin a dovoleniek, kedy mnohí oddychujú, snažia cestovať, či stihnúť to, na čo nemali možnosť počas roka. Novinári toto obdobie nemajú veľmi v láske, pretože sa vtedy väčšinou nič významné nedeje. Pre pestovateľov uhoriek je to však hektická doba. Táto zelenina je dosť náročná na pestovanie, vyžaduje veľa času, pozornosti, ale aj skúseností. „Uhorky majú rady vodu aj slnko, ale všetkého veľa im škodí. Napríklad súčasné horúce počasie im v žiadnom prípade neprospieva. Tieto uhorky, ktoré predávame dnes, sme oberali včera, ľudia sa sťažujú, že sú veľmi mäkké, ale to je práve kvôli tomuto teplu. Oberáme ich priebežne. Takisto musia byť chránené proti plesni, ktorá dokáže za jedinú noc zničiť celú úrodu,“ hovorí Mária, pestovateľka uhoriek, ktorá ich predáva v Žiline. V krajskom meste a okolí nie je podľa vedúcich predstaviteľov Slovenského zväzu záhradkárov Žilina žiadny veľkopestovateľ uhoriek. Ľudia ich však pestujú vo svojich záhradkách, pri domoch, v skleníkoch, či fóliovníkoch. V súčasnej dobe sú už uhorky pozbierané, mnohí ich zavárajú, väčšie šalátové uhorky sa buď priamo konzumujú, alebo skladujú v mraziacich boxoch. Stále väčšiu obľubu si opäť získavajú takzvané „kvašáky“. Pripravujú sa v kameninových sudoch na kyslú kapustu. Tá už je v tomto období väčšinou skonzumovaná, a tak môžu prázdne súdky poslúžiť na prípravu „kvašákov“. Podľa mnohých sú uhorky ako zmrzlina, v letnom teple dokážu osviežiť, ale aj zavlažiť organizmus. Ak sa teda chcete zásobiť zaváranými uhorkami, alebo „kvašákmi“, musíte to stihnúť počas „uhorkovej sezóny“, inak ste odkázaní na ponuku obchodov a hypermarketov.
Recept na „kvašáky“:
Asi päť minút povaríme vodu, soľ a Deko. Na dno kamenného suda dáme vrstvu kôpru, potom vrstvu uhoriek, na ne plátky chrenu, potom zas uhorky, na ne chren a plátky cesnaku. Na to opäť uhorky, chren a cesnak, až sa súdok naplní. Zakryjeme to hroznovými a višňovými listami. Všetko zalejeme vychladnutým nálevom a dáme do tieňa kvasiť pri teplote okolo 25 stupňov Celzia. Po dvoch až troch týždňoch odstránime listy, zalejeme vodou a dáme do chladnej miestnosti, kde vydržia do nasledujúceho roku.