Podľa vekových kategórií sa vyskytuje u 10 až 20 percent populácie. U ľudí nad 65 rokov sa toto číslo pohybuje okolo 50 percent. Na otázky odpovedá Vladimír Spišák, primár interného oddelenia žilinskej nemocnice s poliklinikou.
V čom spočíva nebezpečenstvo vysokého krvného tlaku?
Hypertenzia je na celom svete zodpovedná za sedem miliónov predčasných úmrtí, je príčinou asi 60 percent mozgových cievnych príhod a 30 percent ischemickej choroby srdca. Mnohí ľudia tieto termíny poznajú. Vysoký tlak okrem toho poškodzuje aj obličky, cievy na očnom pozadí a zrak, urýchľuje proces kôrnatenia tepien. Má však veľmi ľahký diagnostický proces. Zistiť hypertenziu je veľmi jednoduché, stačí správne zmerať krvný tlak. Polovica z ľudí, ktorí majú hypertenziu o tom nevie, pretože si tlak nedajú zmerať. Z tých, ktorí majú zistenú hypertenziu, sa polovica nelieči. Polovica z tých, ktorí sa liečia, nedosiahnu potrebné zníženie hodnôt krvného tlaku. Môžeme teda povedať, že len 25 percent ľudí s hypertenziou sa lieči správne.
Kedy sa dá hovoriť o vysokom krvnom tlaku?
Európske a svetové organizácie stanovili kritériá, čo je normálny a čo vysoký tlak. Vysoký je každý krvný tlak nad 140/90mm ortuťového stĺpca. Taký človek by sa mal liečiť. Či už úpravou životosprávy a diétou alebo liekmi. Normálny tlak je pod 140/90, optimálny je menej ako 120/80. U ľudí, ktorí majú vysoký tlak, plus ďalšie rizikové faktory, je prognóza dosť zlá. Najvyšším rizikovým faktorom je vek, muži nad 55 a ženy nad 65 rokov, ale aj fajčenie, vysoké krvné tuky a takzvaná abdominálna obezita, ktorá je dnes veľmi rozšírená. Nejde len o nadváhu, ale aj o obvod pása. Človek nemusí byť obézny, stačí keď má žena obvod pása viac ako 88cm a muž viac ako 102cm a je to rizikový faktor.
Akú životosprávu by sme mali dodržiavať?
Životospráva, pod ktorou si predstavujeme hlavne správne stravovanie, je dôležitá, ale nie je úplne rozhodujúca. Skôr by som povedal, že v stravovaní by sme mali prijímať prevažne vegetariánsku stravu, vyhýbať sa príliš soleným jedlám, jesť viac zeleniny, ktorá dodáva draslík a magnézium. Hotové jedlo by sa už nemalo soliť, na stole by nemala byť solnička. Strava by teda mala byť prevažne rastlinná, nesolená, s minimom živočíšnych tukov.
Ako pôsobí na tlak pitie kávy?
Pokiaľ ide o kávu, zatiaľ sa nedokázalo, že by vyvolávala hypertenziu. Môže prechodne zvýšiť tlak, ale pri miernom pití, tých dvoch až troch dávok za deň, by nemala vyvolať vysoký tlak. Alkohol však môže pri pravidelnej konzumácii vyvolať hypertenziu, alkoholici majú vysoký tlak. Ideál pre to, aby sme boli zdraví je, že by sme mali byť štíhli, nefajčiari, abstinenti, ktorí preferujú vegetariánsku stravu s malým množstvom kuracieho, morčacieho a rybacieho mäsa.
Sú ľudia v súčasnosti zodpovednejší, myslia viac na svoje zdravie, ako pred desiatimi, či dvadsiatimi rokmi?
Zmena je skutočne vidieť. Zdravotnícka osveta má dnes širší záber, viac sa dostáva do médií. Pacienti sú lepšie informovaní, majú lepší prístup k svojmu zdraviu. Často prídu navštíviť lekára len z dôvodu zmerania krvného tlaku. Prináša im to aj ekonomický efekt vo forme predchádzania práceneschopnosti. V Žiline pri internom oddelení funguje ambulancia pre preventívnu kardiológiu, ktorá sa venuje aj diagnostike a liečbe hypertenzie. Podobne pri internom oddelení pracuje poradňa, ktorá sa okrem problematiky obezity venuje aj problémom hypertenzie. Pri vyhľadávaní hypertenzie pomáhajú aj rôzne charitatívne organizácie, napríklad Lions klub v Žiline, ktorý sa venuje pomoci ľuďom zdravotne postihnutým, ale aj morálne a formou občianskej pomoci. Cieľom je zlepšiť diagnostiku, odhaliť čo najväčšie množstvo pacientov s hypertenziou a mať priestor na ich liečbu. Dôležité je aj domáce meranie krvného tlaku, ktoré sa čoraz viac dostáva do povedomia ľudí.