Minulý týždeň, kedy u nás prevládalo ešte stále zimné počasie, mu v záhrade medzi hlbokým snehom zarodila jedlá huba plamienka zamatovohlúbiková. Aj keď je plamienka na Slovensku v prírode bežná, málokto ju pozná, alebo dokonca pestuje tak, ako Peter Babic. „Je to rarita, pretože táto plamienka je jedna z mála húb, ktoré rastú v takýchto chladných podmienkach. Samozrejme nerastie, keď sú veľmi silné mrazy, ale keď príde mierne oteplenie, či odmäk. Počas hubárskej sezóny znamená táto huba vyplnenie obdobia, kedy iné druhy húb nenájdete,“ hovorí Peter Babic pri pohľade na plodnice huby, ktorú si sám vypestoval v záhrade na pni. Nemusí sa pri tom nijako obávať, že by mu počas chladnejších nocí, ktoré ešte môžu prísť, uhynula. „Má totiž takú vlastnosť, že keď príde tuhý mráz, zamrzne a potom, keď sa o pár dní oteplí, rozmrzne a pokračuje v raste ďalej. Mráz jej tak neublíži,“ prezradil. Plamienku zamatovohlúbikovú nájdeme v prírode. Rastie výlučne na kmeňoch alebo pňoch listnatých drevín. Málokto ju však pozná. „Tí, ktorí ju zbierajú však vedia, že najlepšia je na polievku, ale dá sa použiť aj do aspikov, prípadne šalátov. Jedia sa len klobúky, pretože hlúbiky sú dosť tuhé a ťažko stráviteľné,“ dodal Peter Babic. Podľa jeho slov v tomto období má hubár možnosť v prírode nájsť ešte šťavnačku marcovú, ktorá rovnako rastie pri takomto odmäku. Je však veľmi zriedkavá a dokonca aj zákonom chránená. Po nej už v prírode rastú až na prelome apríla a mája smrčky.