Sobota, 28. november, 2020 | Meniny má HenrietaKrížovkyKrížovky

Lahodná chuť chleba

Chlieb berie do ruky denne polovica planéty. Nikdy nám nezovšednie a nemožno ho nahradiť nijakou potravinou.


Vo svojej súčasnej podobe je známy vyše dvetisíc rokov. V pekárničke vo Višňovom sme sa na jeho výrobu
spýtali pekára a majiteľa Pavla Ďurošku. Bolo to presne v deň jeho  24-och narodenín.


Odkedy podnikáte v pekárni?
Môj otec začal piecť chlieb už pred dvanástimi rokmi v Rosine. Nie je vyučený pekár, no hovoril si, že ľudia budú jesť chlieb vždy. Pol roka pečieme už aj vo Višňovom. Tu pracujeme piati, je to taký rodinný podnik. Začínali sme chlebom, no teraz pečieme aj rožky, slané a sladké pečivo, cereálne, sójové aj grahamové výrobky, sendviče, žemle a podobne. 
Z akej múky pečiete chlieb?
My pečieme najmä zo pšeničnej a ražnej múky, ale chlieb sa dá upiecť zo všeličoho. Keď bol v stredoveku hlad, vyrábali ľudia chlieb zo všetkého, čo im prišlo pod ruku, aj z fazule či hrachu. Chlieb vyrábame starým klasickým spôsobom na kvas, bez použitia chemických prídavných látok. Takýto vydrží chutný aj týždeň.
Ako sa vyrába chlieb?
Pri tradičnom spôsobe výroby chleba – ručnej výrobe – sa cesto po vymiesení strojom ručne formuje, sádže i vyťahuje z pece. Vo veľkopekárňach sa chlieb vyrába prakticky bez zásahu človeka do výrobného procesu. Múka sa zapracuje s vodou, soľou, rascou a droždím. Cesto sa spracuje do tvaru bochníkov, v ošatkách sa nechá v pare nakysnúť a v peci sa upečie. V našej plynovej peci sú rožky 12 minút pri teplote 300  stupňov Celsia a chlieb 40 minút pri teplote 280 stupňov Celsia. Tepla si teda užijem, za zmenu vypijem aj štyri litre vody. Tu vo Višňovom máme víkendy voľné, no v Rosine pečieme nonstop. V noci sa nám však nedrieme, pretože v pekárni sa človek musí dobre zvŕtať. O tretej hodine ráno už prichádzajú prvé autá pre voňavý chlieb. Naša pekáreň je v strede obce, takže keď pečieme vianočky alebo škoricové pečivo, rozvoniava to po celom Višňovom.
Dá sa povedať, že v „pote tváre dorábate svoj chlieb?“
Veru, práca v pekárni je náročná. Za deň nám rukami prejdú tony. Nesadnem si za zmenu ani raz. Múka sa lepí na pľúca horšie ako uhlie. V začiatkoch som si neraz aj popálil prsty na peci. Ale chlieb mi stále chutí, nikdy sa ho neprejem.
Ako je možné, že niekde stoja rožky len 60 halierov?
V pekárenskom priemysle je silná konkurencia, preto sa výrobcovia snažia presadiť nielen kvalitou, ale i cenou. Za 60 halierov u nás však nie je možné rožky vyrobiť, to je nereálna cena. Plyn, nafta, elektrina sú čoraz drahšie. Veľké hypermarkety ale drobné pečivo, v snahe prilákať zákazníkov, predávajú dotované – pod cenu.



 

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Bývanie v meste predlžuje život
  2. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  3. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  4. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  5. Aká je chémia vôní
  6. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  7. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. V mlieku už nie sme sebestační. Čo sa musí zmeniť?
  1. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  2. Aké sú dopady pandémie na financie ľudí?
  3. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  4. Účastníci charitatívneho behu No Finish Line nabehali 26 007 km
  5. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  6. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  7. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  8. Aká je chémia vôní
  9. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  10. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 29 419
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 17 963
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 14 043
  4. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 10 993
  5. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 493
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 426
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 058
  8. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 759
  9. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME 7 498
  10. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí 7 490
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Súd dal za vraždu 17-ročnej Judite trest 12 rokov a štyri mesiace.

Vlci Žilina hovoria jasné NIE násiliu páchanému na ženách

Celosvetová kampaň upozorňujúca na problematiku násilia páchaného na ženách sa začala včera a potrvá nasledujúcich 16 dní.

Maroš Mikoláš

V Žiline sa rozsvieti dvadsať vianočných stromčekov

Novinkou je vianočný stromček v Parku Ľudovíta Štúra.

Vianočný stromček priviezli na Mariánske námestie.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Maľbu na trnavskom paneláku za tisíce eur autor prerobí, ľuďom sa nepáči

Mala vyžarovať pozitívnu energiu, ľudia zo sídliska ju však prijali veľmi rozpačito.

Pri nehode v centre Zvolena vyhasol ľudský život

Nehoda sa stala v blízkosti Zvolenského zámku.

Pátrajú po dvoch odsúdených mužoch

Obaja hľadaní pochádzajú z Hlohovca.

Už ste čítali?