Koľko rokov sa venujete páleniu?
Začal som už ako dôchodca pred dvanástimi rokmi. Povolenie na prevádzkovanie pálenice nedostane hocikto. Potrebné je absolvovať odborné školenie a spraviť skúšky. Potom všetko závisí už od toho, koľko ovocia sa urodí a v akej kvalite. Táto sezóna bola zatiaľ najslabšia. Ovocia bolo málo, preto už pomaly končíme. Vlani sme pálili až do apríla.
Z akého ovocia pálite najviac?
Podľa zákona možno páliť len z ovocia, ktoré si zákazník sám dopestuje. K nám chodia najmä tí, ktorí majú záhrady a sady v našej oblasti. Najviac spracúvaváme jablká a slivky, zvyšok tvoria hrušky. Je to rôzne, podľa toho, čo sa v ktorý rok urodí. Čerešní a marhúľ je u nás málo. Pálili sme už aj z trniek. Občas niekto privezie zmes „čo záhrada dala“ – jahody, egreše, ríbezle, pomiešané s hruškami, slivkami. Vznikne z toho síce alkohol, ale má zmiešanú chuť. Povolené je tiež prepaľovanie vína na pálenku. Citrusové plody u nás nepálime aj preto, lebo éterickými olejmi zanášajú technologické zariadenie.
Ako sa správne pripravuje kvas?
Kvalita pálenky závisí od kvalitného kvasu. Ovocie zberáme, až keď je zrelé. Do nádoby – nikdy nie kovovej – ho dávame drvené, bez nečistôt, plesní, konárikov. Čerešne je nutné aj odstopkovať. Prikryté ovocie sa pri vhodnej teplote kvasí minimálne šesť týždňov. Viac razy sme už pálili kvas aj predchádzajúcej sezóny. Ak bolo ovocie uložené v chlade, kvasobný proces sa na určitý čas zastavil.
Koľkokrát ovocie prepaľujete?
Pripravený kvas sa vleje do kotla. U nás kúrime drevom, ktoré si zákazníci prinesú. Vraj je to pre nich výhodnejšie ako plyn. V kotli sa ovocie premiešava a pri 90–stupňovej teplote sa začne odparovať. Pary putujú potrubiami do chladiča, kde sa skvapalnia na takzvanú „vodku“. Tú potom znova prevaríme v rafinačnom kotli, a tak vznikne hotový destilát – pálenka.
Môže sa pálenka hneď piť?
Pravdaže. Po dopálení si ju zákazník hneď „koštuje“. Stáva sa, že do pálenice príde páliť aj celá rodina. Spravidla to je tak, že čím toho majú menej, tým viac ich príde. Pre niektorých je to hotová rodinná udalosť. Pri staršej pálenke sa chuť ovocia zvýrazní. Ak fľašku zakopeme, vydrží dlhšie, ale len preto, že neláka. Nesmie byť však tiež v plastových nádobách, ale v sklených.
Na akej pálenke si pochutnáte vy?
V pálenici zásadne nepijem a do krčmy si zájdem na malé pivko len cestou z futbalu. Najradšej mám štamprlík 53-percentnej jablkovice. Niektorí zákazníci trvajú na 60-percentnej pálenke, ale tá už škodí zdraviu, lebo leptá sliznicu.
Čo si myslíte o domácich „čiernych“ páleniciach?
Okrem toho, že je to nelegálne, hrozí pri neodbornom pálení aj nebezpečenstvo úrazu a konzumáciou takéhoto alkoholu časom aj oslepnutie. Poznám ľudí, čo strávili dlhý čas v nemocnici po výbuchu doma robeného kotla. Domáci alkohol môže obsahovať metanol, pretože destilačné zariadenia nespĺňali požadované parametre. My máme až 320-centimetrové stúpanie potrubia, čo si v garáži sotva niekto dovolí. A kvalitný alkohol pritom môže, pravdaže v malých dávkach, pôsobiť aj ako liek.