Dobré jedlo láka a hoci žalúdok hovorí dosť, ruka mimovoľne siaha pre ďalší koláč. „V prvý sviatočný deň sme nemali žiadneho pacienta, ktorého by sme museli cez vianočné sviatky hospitalizovať kvôli problémom z prejedenia sa,“ skonštatovala lekárka interného oddelenia NsP v Žiline Anna Gorovčíková. Spomenula však aj viacero ošetrených diabetikov, ktorým sa kvôli diétnej chybe zvýšila hladina cukru v krvi. Na nedostatok práce cez sviatky sa nemohli sťažovať ani lekári z krčného a ušného oddelenia, kde majú v kompetencii vyberanie dobre známych kostičiek z kapra, ktoré uviaznu v krku. „Tieto sviatky, ale aj po sviatočných dňoch, sme mali spolu jedenásť pacientov, ktorým sme museli vyberať zabehnutú kosť. Všetky zákroky boli nekomplikované a pacienti mohli po zákroku odísť,“ dozvedeli sme sa od primára krčného oddelenia žilinskej nemocnice Pavla Lukáška (na snímke). Je to priemerné číslo, aké zaznamenávajú cez sviatočné obdobie každý rok. „Ale kostičky v krku sa vyskytujú po celý rok. Okrem rybacích aj kuracie či bravčové. Boli by ste veľmi prekvapení,“ zareagoval Pavol Lukášek na naše pochybnosti o bravčových kostiach.
Autor: bvá