Utorok, 1. december, 2020 | Meniny má EdmundKrížovkyKrížovky

O dlhej ceste kapra na štedrovečerný stôl

Zamysleli ste sa už niekedy nad tým, odkiaľ je vlastne kapor, ktorý sa ocitne na vašom vianočnom stole?

Možno je jeden z tých, ktorého od ikry vypiplali zamestnanci Slovenského rybárskeho zväzu (SRZ), ktorého hlavné sídlo je v Žiline. Presne to sme chceli vedieť od Jána Kohúta, vedúceho výroby SRZ v Žiline.


O KAPROCH VŠEOBECNE
Kapor, ktorý sa ocitne na vianočnom stole a pochádza zo slovenského chovu, by mal mať maximálne tri roky. Kapre z Čiech by mali byť aspoň o rok staršie, pretože u nás sa podstatná časť prírastku dotuje prikrmovaním kukuricou a pšenicou. V Čechách je to zasa viac prirodzený prírastok.
KDE SA KAPRE BERÚ
Po prvé máme na Slovensku rybničnú sústavu, kde sa doposiaľ pracuje staročeskou metódou výteru kaprov. To znamená, že do výterových rybníčkov dáme pohlavne dospelé samice so samcami a tam prebieha prirodzený neres. Ale k dispozícii máme aj tri liahne, kde vykonávame umelú reprodukciu, umelý výter kaprov. To sú v podstate dva spôsoby odchovu rýb na Slovensku.
NAJPRV SÚ IKRY A MLIEČ
Áno. Ikry sa však musia najprv odlepkať, keby sa polepili dohromady, nebolo by to dobré. Väčšinou sa to robí obyčajným mliekom. Potom sa oplodnené ikry vysadia do inkubačných fliaš. Inkubačná doba je pomerne krátka a závisí od teploty vody. Tam sú až po vyliahnutie vačkového plôdika. Nastáva veľmi dôležité štádium, keď rybka stráca možnosť prijímať potravu zo žĺtkového vačka a prechádza na vonkajšiu potravu. Malý kaprík sa totiž liahne veľmi nedokonale vyvinutý. V tomto štádiu sa presádza do tzv. plodníkových predvýťažníkov, teda do vodného prostredia s primeranou teplotou vody a s prirodzenou potravou. Malé kapríky si vyžadujú ten najjemnejší planktón, vírniky a rotatória. Pokiaľ je v ňom málo vírnikov, nastupujú obrovské straty.
NEBEZPEČNÝ ŽIVOT KAPRÍKOV
Aj keď sa kapríky odchovávajú v umelých podmienkach, ich život je stále v nebezpečenstve. V prvom roku dosiahne hmotnosť 2-3 dg, v ďalšom ju až zdesaťnásobí. Vtedy už o ňom hovoríme ako o násade a jeho šance sú dobré. Pokiaľ sú v dobrej kondícii úhyn a rôzne ochorenia im už tak nehrozia. V ďalšom roku, v optimálnych podmienkach, dosiahne konzumnú hmotnosť, má teda viac ako kilogram. U nás aj viac ako dva kilogramy. Cestu na vianočný stôl má otvorenú.
PRAJEM VÁM DOBRÚ CHUŤ
Ryby mám veľmi rád, na našom vianočnom stole nebudú určite chýbať. Ryby konzumujem často aj cez rok. Nezáleží na druhu ani na úprave. Ale predsa sa nič nevyrovná rybe pripravenej v prírode, pri rybačke. Stačí ju očistiť, posoliť, prípadne dochutiť divorastúcou rascou, napichnúť na ražeň a opiecť nad horúcou pahrebou. Čerstvý vzduch, blízkosť vody, vôňa pahreby a zážitky spojené s rybačkou, to sú tie najlepšie prísady.
 


 


 

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  2. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  3. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom
  4. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  5. Máte problémy s trávením? Známy gastroenterológ radí ako na ne
  6. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  7. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  8. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  9. Venujte na Vianoce darček plný informácií
  10. Zdravé varenie: zábava pre celú rodinu
  1. Detský čaj COOP Jednoty získal unikátne medzinárodné ocenenie
  2. FMMR svojím výskumom reaguje na aktuálne živé témy
  3. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  4. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  5. Novinka medzi prefabrikátmi
  6. Virtuálne prechádzky ako pomoc turistom pri orientácií
  7. 3D virtuálne prechádzky pozdĺž maďarsko-slovenských hraníc
  8. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  9. The future of M&A in Europe
  10. Prvé zamestnanie: 3 veci, na ktoré by ste nemali zabudnúť
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 34 568
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 469
  3. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 15 284
  4. Aká je chémia vôní 11 021
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 407
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 833
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 772
  8. Bývanie v meste predlžuje život 8 243
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 795
  10. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 5 936
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Mesto čistí Žilinu od bilboardov a nelegálnych reklamných zariadení

V minulých dňoch mesto odstránilo ďalších deväť bilboardov.

#MYtozvladneme

ONLINE DISKUSIA: Prohibícia hazardu? Správne riešenie alebo krok vedľa?

Diskusiu vysielame live vo štvrtok 3. decembra o 18.00 hod. Novela zákona o hazardných hrách dala do rúk miest a obcí možnosť zakázať na svojom území hazardné hry aj bez petície občanov. Odborníci varujú pred týmto krokom a poukazujú na vznik viacerých nebezpečenstviev.

Kde sa učia študenti programovať a hrať? V novovzniknutom GAMElab v Žiline

Študenti majú kontakt s najnovšími technológiami.

Novovzniknutý GAMElab.

Právna poradňa MY: Práva zamestnanca a riešenie sporov so zamestnávateľom počas pandémie

Bojíte sa o zárobok, lebo ste v karanténe? Prišli ste o prácu, lebo váš zamestnávateľ obmedzuje podnikanie? Viete, na koho a kde sa máte obrátiť v takejto či podobnej situácii? Aj na tieto otázky odpovedajú v bezplatnej právnej poradni naši právni experti.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Kamión narazil do reštaurácie a pohostinstva (+VIDEO)

Vodič pravdepodobne za volantom zaspal, havaroval v centre Tvrdošína.

V Zámkoch otvorili nové nákupné centrum

Pre návštevníkov je k dispozícii osem obchodných prevádzok.

V trnavskej nemocnici je pozitívne testovaných takmer sto zamestnancov

Počet hospitalizovaných pacientov s COVID-19 je vo Fakultnej nemocnici v Trnave približne rovnaký v porovnaní s predchádzajúcim obdobím.

Už ste čítali?