Sobota, 31. október, 2020 | Meniny má AurelaKrížovkyKrížovky

Keď sviatky zavoňajú medovníkmi

Medovnikárstvo ako remeslo má svoje korene v Nemecku. Odtiaľ sa dostalo až k nám. Prvé medovnikárske cechy vznikli na našom území už v 17. storočí.

Medovníky sa robili z medového cesta a vtláčali sa do drevených, bohato zdobených foriem. Dnes už také nájdete len v múzeu. Aj medovnikárstvo sa zmodernizovalo. Presvedčili sme sa o tom u medovnikárky Evky Strašíkovej v Predmieri. "Základom dobrého medovníka je kvalitne vypracované cesto, správne koreniny a dobre preosiate suroviny," hovorí mladá majsterka tohto tradičného ľudového remesla. K medovníkom sa dostala prostredníctvom svojej sestry Márie. Dnes medovníky z jej dielne putujú po celom Slovensku a budú zdobiť vianočné stoly i stromčeky v mnohých domácnostiach. Vráťme sa ale k medovníkom.
"Do dobrého medovníka patrí múka, med, vajíčka, korenie, sóda bikarbóna a cukor. Cesto treba urobiť skôr. Doba odležania závisí od toho, koľko sme dali do cesta tuku. Cesto bez tuku musíme nechať odležať minimálne týždeň, najlepšie sa však dá upiecť po dvoch, troch týždňoch. Takéto medovníky vydržia aj niekoľko rokov. Upiecť ich však treba najmenej mesiac pred predpokladanou konzumáciou. Ale aj cesto s tukom vydrží aspoň rok," prezrádza časť svojho umenia Evka Strašíková.
A tu sme narazili na kameň úrazu mnohých gazdiniek. Do Vianoc je už len pár dní a medovníky ešte nemá napečené. A čo ak sa medovníky nevydaria? Hrôza pomyslieť. "Dám vám recept, ktorý bez problémov zvládne každá gazdinka. Stačí, keď cesto sa nechá odležať zo dve hodiny," ponúka Evka jedno zo svojich malých tajomstiev.
Úplne nakoniec sme sa od sympatickej mladej ženy chceli dozvedieť, či aj ona má rada medovníky. "Ani nie. Sladké vlastne vôbec nejem, a ak áno, tak si vyberám. Ale keď mám veľa roboty a pracujem dlho do noci, dám si aj medovník," vyčarila pekný úsmev Evka Strašíková.


 


Recept na medovník
  Potrebujeme: 1000 g hladkej múky, 240 g medu, 320 g práškového cukru, 120 g tuku (palmarín), 4 vajcia, 1 kávová lyžička korenín (mletá škorica, mleté hrebíčky), 1 kávová lyžička sódy bikarbóny.
Postup: Preosiatu múku, práškový cukor, sódu a koreniny dáme do misky (na dosku), vlejeme roztopený tuk s medom a vyšľahanými vajciami. Spracujeme na tuhšie hladké cesto. Necháme v chlade odležať aspoň hodinu. Na pomúčenej doske vyvaľkám na hrúbku 4-5 mm a vykrajujeme menšie tvary, ktoré potierame vyšľahaným žĺtkom a ukladáme na vymastený plech. Pečieme v dobre vyhriatej rúre 5-7 minút. Vychladené zdobíme bielkovou polevou (jeden bielok vyšľaháme s dvakrát preosiatym práškovým cukrom do zhustnutia). Polevu dáme do igelitového vrecka, zastrihneme malý otvor a miernym tlakom zdobíme medovníčky jednoduchými vzormi.   



 

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  2. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  3. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  4. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  5. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  9. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  10. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  1. Nechajte zamestnancov vybrať si služobné auto, oplatí sa vám to
  2. Moringa a Ginkgo - pomocníci z prírody
  3. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  4. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  5. O prenájom auta majú čoraz väčší záujem aj malé firmy. Ušetria
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  9. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  10. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 38 088
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 26 171
  3. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 19 004
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 16 794
  5. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 15 225
  6. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 14 645
  7. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 13 907
  8. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 540
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 139
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 10 858
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Peter Fiabáne ako administrátor testovania: Mám z toho dobrý pocit

Žilinský primátor v rozhovore o doterajšom priebehu testovania v meste i o svojich skúsenostiach administratívneho pracovníka v odberovom tíme.

Peter Fiabáne
Ilustračné foto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Odľahlé časti Zvolena na testovanie stále čakajú, odberné tímy tam nedorazili (minúta po minúte)

Sledujeme celoplošné testovanie na Covid-19 a monitorujeme odberné miesta v okresoch Banská Bystrica, Lučenec, Žiar nad Hronom, Zvolen a ostatných okresoch BB kraja.

Nitra hlási mimoriadny tlak na drive-in odberné miesta

Sledujeme celoplošné testovanie na Covid-19 a monitorujeme odberné miesta v okresoch Nitrianskeho kraja.

Na niektorých miestach dochádzajú testy, inde je situácia pokojná

Sledujeme celoplošné testovanie na Covid-19 a monitorujeme odberné miesta v okresoch Trenčín, Prievidza, Považská Bystrica, Púchov a ostatných okresoch kraja.

Už ste čítali?