Štvrtok, 21. január, 2021 | Meniny má VincentKrížovkyKrížovky

Keď sviatky zavoňajú medovníkmi

Medovnikárstvo ako remeslo má svoje korene v Nemecku. Odtiaľ sa dostalo až k nám. Prvé medovnikárske cechy vznikli na našom území už v 17. storočí.

Medovníky sa robili z medového cesta a vtláčali sa do drevených, bohato zdobených foriem. Dnes už také nájdete len v múzeu. Aj medovnikárstvo sa zmodernizovalo. Presvedčili sme sa o tom u medovnikárky Evky Strašíkovej v Predmieri. "Základom dobrého medovníka je kvalitne vypracované cesto, správne koreniny a dobre preosiate suroviny," hovorí mladá majsterka tohto tradičného ľudového remesla. K medovníkom sa dostala prostredníctvom svojej sestry Márie. Dnes medovníky z jej dielne putujú po celom Slovensku a budú zdobiť vianočné stoly i stromčeky v mnohých domácnostiach. Vráťme sa ale k medovníkom.
"Do dobrého medovníka patrí múka, med, vajíčka, korenie, sóda bikarbóna a cukor. Cesto treba urobiť skôr. Doba odležania závisí od toho, koľko sme dali do cesta tuku. Cesto bez tuku musíme nechať odležať minimálne týždeň, najlepšie sa však dá upiecť po dvoch, troch týždňoch. Takéto medovníky vydržia aj niekoľko rokov. Upiecť ich však treba najmenej mesiac pred predpokladanou konzumáciou. Ale aj cesto s tukom vydrží aspoň rok," prezrádza časť svojho umenia Evka Strašíková.
A tu sme narazili na kameň úrazu mnohých gazdiniek. Do Vianoc je už len pár dní a medovníky ešte nemá napečené. A čo ak sa medovníky nevydaria? Hrôza pomyslieť. "Dám vám recept, ktorý bez problémov zvládne každá gazdinka. Stačí, keď cesto sa nechá odležať zo dve hodiny," ponúka Evka jedno zo svojich malých tajomstiev.
Úplne nakoniec sme sa od sympatickej mladej ženy chceli dozvedieť, či aj ona má rada medovníky. "Ani nie. Sladké vlastne vôbec nejem, a ak áno, tak si vyberám. Ale keď mám veľa roboty a pracujem dlho do noci, dám si aj medovník," vyčarila pekný úsmev Evka Strašíková.


 


Recept na medovník
  Potrebujeme: 1000 g hladkej múky, 240 g medu, 320 g práškového cukru, 120 g tuku (palmarín), 4 vajcia, 1 kávová lyžička korenín (mletá škorica, mleté hrebíčky), 1 kávová lyžička sódy bikarbóny.
Postup: Preosiatu múku, práškový cukor, sódu a koreniny dáme do misky (na dosku), vlejeme roztopený tuk s medom a vyšľahanými vajciami. Spracujeme na tuhšie hladké cesto. Necháme v chlade odležať aspoň hodinu. Na pomúčenej doske vyvaľkám na hrúbku 4-5 mm a vykrajujeme menšie tvary, ktoré potierame vyšľahaným žĺtkom a ukladáme na vymastený plech. Pečieme v dobre vyhriatej rúre 5-7 minút. Vychladené zdobíme bielkovou polevou (jeden bielok vyšľaháme s dvakrát preosiatym práškovým cukrom do zhustnutia). Polevu dáme do igelitového vrecka, zastrihneme malý otvor a miernym tlakom zdobíme medovníčky jednoduchými vzormi.   



 

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  3. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  4. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  5. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  6. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  7. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  8. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  1. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  2. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  3. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  4. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  5. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  8. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  9. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  10. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 31 029
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 28 566
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 12 740
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 205
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 161
  6. Ohlúpli sme počas Covid roka? 8 259
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 569
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 695
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 392
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 972
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Inkasovali rovnaký počet gólov ako posledné Pohronie. V čom sú ale Žilinčania najlepší v súťaži?

Na jesennú časť žilinských futbalistov sme sa pozreli rečou čísel.

Gólová radosť Žilinčanov

Mosty vo Vraní v ohrození. Bude vo februári prejazd cez premostenie nelegálny?

Prenájom dočasných mostov je drahý. Župa rokouje o tom, aby celú záležitosť prevzala na seba NDS.

Bývalú predsedníčku Krajského súdu Žilina opäť zadržali

V akcii Plevel 2 bola zadržaná aj sudkyňa Mária U.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Frajeri jazdili autom po zamrznutej priehrade, prelomil sa ľad

Ľad si zmýlili s cestou. Mementom pre všetkých by mali byť tragédie, ktoré sa na Oravskej priehrade stali, no zdá sa, že ľudia sú nepoučiteľní.

Polícia pátra po Ľubošovi Blahovi

Policajti hľadajú Ľuboša Blahu z Hornej Vsi.

Odišiel prvý tréner majstra sveta, lúčil sa s ním aj hokejový reprezentant

Gustáv „Guňo“ Buček nás opustil 7. januára vo veku 77 rokov.

Už ste čítali?