Medovníky sa robili z medového cesta a vtláčali sa do drevených, bohato zdobených foriem. Dnes už také nájdete len v múzeu. Aj medovnikárstvo sa zmodernizovalo. Presvedčili sme sa o tom u medovnikárky Evky Strašíkovej v Predmieri. "Základom dobrého medovníka je kvalitne vypracované cesto, správne koreniny a dobre preosiate suroviny," hovorí mladá majsterka tohto tradičného ľudového remesla. K medovníkom sa dostala prostredníctvom svojej sestry Márie. Dnes medovníky z jej dielne putujú po celom Slovensku a budú zdobiť vianočné stoly i stromčeky v mnohých domácnostiach. Vráťme sa ale k medovníkom.
"Do dobrého medovníka patrí múka, med, vajíčka, korenie, sóda bikarbóna a cukor. Cesto treba urobiť skôr. Doba odležania závisí od toho, koľko sme dali do cesta tuku. Cesto bez tuku musíme nechať odležať minimálne týždeň, najlepšie sa však dá upiecť po dvoch, troch týždňoch. Takéto medovníky vydržia aj niekoľko rokov. Upiecť ich však treba najmenej mesiac pred predpokladanou konzumáciou. Ale aj cesto s tukom vydrží aspoň rok," prezrádza časť svojho umenia Evka Strašíková.
A tu sme narazili na kameň úrazu mnohých gazdiniek. Do Vianoc je už len pár dní a medovníky ešte nemá napečené. A čo ak sa medovníky nevydaria? Hrôza pomyslieť. "Dám vám recept, ktorý bez problémov zvládne každá gazdinka. Stačí, keď cesto sa nechá odležať zo dve hodiny," ponúka Evka jedno zo svojich malých tajomstiev.
Úplne nakoniec sme sa od sympatickej mladej ženy chceli dozvedieť, či aj ona má rada medovníky. "Ani nie. Sladké vlastne vôbec nejem, a ak áno, tak si vyberám. Ale keď mám veľa roboty a pracujem dlho do noci, dám si aj medovník," vyčarila pekný úsmev Evka Strašíková.
Recept na medovník
Potrebujeme: 1000 g hladkej múky, 240 g medu, 320 g práškového cukru, 120 g tuku (palmarín), 4 vajcia, 1 kávová lyžička korenín (mletá škorica, mleté hrebíčky), 1 kávová lyžička sódy bikarbóny.
Postup: Preosiatu múku, práškový cukor, sódu a koreniny dáme do misky (na dosku), vlejeme roztopený tuk s medom a vyšľahanými vajciami. Spracujeme na tuhšie hladké cesto. Necháme v chlade odležať aspoň hodinu. Na pomúčenej doske vyvaľkám na hrúbku 4-5 mm a vykrajujeme menšie tvary, ktoré potierame vyšľahaným žĺtkom a ukladáme na vymastený plech. Pečieme v dobre vyhriatej rúre 5-7 minút. Vychladené zdobíme bielkovou polevou (jeden bielok vyšľaháme s dvakrát preosiatym práškovým cukrom do zhustnutia). Polevu dáme do igelitového vrecka, zastrihneme malý otvor a miernym tlakom zdobíme medovníčky jednoduchými vzormi.