Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Žilinčan, ktorý zasvätil život mlieku

Karol Herian pracuje celý život v mliekárstve. Dlhý čas - vyše dvadsať rokov - bol riaditeľom Výskumného ústavu mliekarenského v Žiline.

Popri tom pôsobil v ďalších funkciách, či už v Slovenskej akadémii pôdohospodárskych vied, alebo ako prezident Slovenského národného komitétu v rámci Medzinárodnej mliekarenskej federácie. Pracoval aj v rôznych vedecko-technických spoločnostiach, poradenských orgánoch ministerstiev a podobne. Prostredníctvom týchto organizácii organizoval desiatky významných medzinárodných odborných podujatí na Slovensku i v zahraničí. Okrem iného býval aj jedným z hodnotiteľov svetových syrov na Käsiáde v rakúskych Alpách a 37 rokov bol šéfredaktorom časopisu Mliekarstvo. Za svoje aktivity obdržal mnohé cenné vyznamenania.


Pozrime sa na náš mliekarenský priemysel, môžeme sa porovnávať so západnou Európou? Myslím, že v mliekarstve sa u nás za posledné roky urobil poriadny kus práce. Kvalita mlieka i mliečnych výrobkov, legislatíva i technické vybavenie je už na úrovni západnej Európy. Som veľmi rád, že máme veľa nových výrobkov, mnohé získali ocenenia na medzinárodných výstavách. V produkcii mlieka a v spotrebe mliečnych výrobkov však máme čo naprávať. Máme zhruba iba polovičnú spotrebu mlieka a mliečnych výrobkov ako krajiny v západnej časti Európy a, žiaľ, dosiaľ sa u nás robí veľmi malá pozitívna propagácia mlieka ako významného príspevku k zdraviu.


Myslíte si, že je mlieko pre dospelých ľudí také dôležité? Mlieko nesúvisí len s potravinou ako takou. Všade vo vyspelých štátoch mliekarstvo má širší i spoločenský význam a prínos. Je to jednak hlavný ekonomi- cký zdroj v poľnohospodárstve, prostredníctvom chovu dojníc i oviec sa výrazne ovplyvňuje ekológia krajiny a zabezpečujú sa i sociálne istoty ľudí na vidieku. Mliečne výrobky ale predovšetkým tvoria základ zdravej výživy. Zvlášť kyslomliečne výrobky a syry so svojimi probiotickými kultúrami sa už chápu ako aj určitý liečebný prostriedok pri zdravotných problémoch v každom veku.


Čo robíte pre to, aby ste to dokázali? Máme veľa výskumných projektov a neskúmame len mlieko ako také. Momentálne, okrem iných projektov, je jedna úloha zameraná i na problematiku tzv. školského mlieka. Podľa odporúčaní lekárov by totiž každé dieťa v predškolskom a školskom veku malo konzumovať mlieko a mliečne výrobky. Je to určitý spôsob zabezpečenia komplexnej výživy detí a tiež výchovy spotrebiteľov. Podobné, ale aj iné projekty na zvýšenie spotreby, sa v zahraničí robili už dávno. Keby sme pili len mlieko a mliečne výrobky z hľadiska výživy, zabezpečíme tak príjem podstatných výživových zložiek. Poznáme to z niektorých alpských a zakaukazských krajín, z krajín Afriky alebo i z Mongolska.


Niektoré štúdie však hovoria o tom, že kravské mlieko nie je pre ľudí až také vhodné. Sú aj takéto názory. Niekedy ma to až hnevá, že dáme sa naviesť takýmito populistickými názormi. Pritom mlieko má podstatne väčšie a komplexnejšie výživové zloženie ako ostatné potraviny. Samozrejme, že má málo vitamínu C, ale to sa dá konzumovaním ovocia a zeleniny dobre skombinovať. V súčasnosti už je na trhu bohatý sortiment mliečnych výrobkov prevažne z kravského mlieka a čiastočne i z ovčieho a kozieho mlieka, a tak máme si z čoho vyberať. Z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že práve fermentované mliečne nápoje, tzv. kyslé mlieko, je najlepší nápoj aj na bežné použitie alebo i k jedlu. V zahraničí práve kyslomliečne nápoje i syrárske špeciality tvoria ten najvyhľadávanejší "zákusok" po každom jedle.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. Päť chýb pri zateplení strechy
  3. Vitajte v postapokalyptickom svete
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  6. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  10. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  1. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. Úprava osobného motorového vozidla
  5. Important information for Brazilians living in Slovakia
  6. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  7. Vitajte v postapokalyptickom svete
  8. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. Päť chýb pri zateplení strechy
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 911
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 858
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 14 647
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 537
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 825
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 726
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 551
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 372
  9. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 168
  10. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 152
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Žilina hlási 80 prípadov. Ako je na tom žilinský región?

V nemocniciach je hospitalizovaných 844 pacientov.

Testovanie na nový koronavírus.

Žilinská nemocnica otvorila Pandemický pavilón. Už má v ňom piatich pacientov

Aktuálne je pozitívnych už 57 zamestnancov žilinskej nemocnice.

Pandemický pavilón FNSP Žilina.

BYTČA: Lúpež, vyhrážanie i poškodzovanie majetku. Mladík si poriadne zavaril

Na obvineného muža policajti spracovali podnet na návrh na jeho vzatie do väzby.

V III. lige kraľuje nezastaviteľný Hundák, v I. a II. triede na čele pätnásťgóloví strelci

Zápasy regionálnych či oblastných futbalových súťaží tento rok už pravdepodobne neuvidíme, väčšina duelov z jesennej porcie je však už za nami. Preto sme sa pozreli, ako vyzerajú poradie strelcov v jednotlivých súťažiach.

Daniel Hundák (druhý zľava) a Peter Jasenovský (tretí zľava) patria nielen medzi najlepších strelcov Bánovej, ale aj celej III. ligy.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Prinášame informácie o pripravovanom testovaní na Orave

Získať dobrovoľníkov ku odberom je v niektorých dedinách ťažké, v Sihelnom bude pomáhať aj starosta.

V Banskej Bystrici sa počíta so 60 odberovými miestami po celom meste

Mesto Banská Bystrica počíta v súvislosti s chystaným celoplošným testovaním na nový koronavírus zhruba so 60 odberovými miestami.

Už ste čítali?