Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

Žilinčan, ktorý zasvätil život mlieku

Karol Herian pracuje celý život v mliekárstve. Dlhý čas - vyše dvadsať rokov - bol riaditeľom Výskumného ústavu mliekarenského v Žiline.

Popri tom pôsobil v ďalších funkciách, či už v Slovenskej akadémii pôdohospodárskych vied, alebo ako prezident Slovenského národného komitétu v rámci Medzinárodnej mliekarenskej federácie. Pracoval aj v rôznych vedecko-technických spoločnostiach, poradenských orgánoch ministerstiev a podobne. Prostredníctvom týchto organizácii organizoval desiatky významných medzinárodných odborných podujatí na Slovensku i v zahraničí. Okrem iného býval aj jedným z hodnotiteľov svetových syrov na Käsiáde v rakúskych Alpách a 37 rokov bol šéfredaktorom časopisu Mliekarstvo. Za svoje aktivity obdržal mnohé cenné vyznamenania.


Pozrime sa na náš mliekarenský priemysel, môžeme sa porovnávať so západnou Európou? Myslím, že v mliekarstve sa u nás za posledné roky urobil poriadny kus práce. Kvalita mlieka i mliečnych výrobkov, legislatíva i technické vybavenie je už na úrovni západnej Európy. Som veľmi rád, že máme veľa nových výrobkov, mnohé získali ocenenia na medzinárodných výstavách. V produkcii mlieka a v spotrebe mliečnych výrobkov však máme čo naprávať. Máme zhruba iba polovičnú spotrebu mlieka a mliečnych výrobkov ako krajiny v západnej časti Európy a, žiaľ, dosiaľ sa u nás robí veľmi malá pozitívna propagácia mlieka ako významného príspevku k zdraviu.


Myslíte si, že je mlieko pre dospelých ľudí také dôležité? Mlieko nesúvisí len s potravinou ako takou. Všade vo vyspelých štátoch mliekarstvo má širší i spoločenský význam a prínos. Je to jednak hlavný ekonomi- cký zdroj v poľnohospodárstve, prostredníctvom chovu dojníc i oviec sa výrazne ovplyvňuje ekológia krajiny a zabezpečujú sa i sociálne istoty ľudí na vidieku. Mliečne výrobky ale predovšetkým tvoria základ zdravej výživy. Zvlášť kyslomliečne výrobky a syry so svojimi probiotickými kultúrami sa už chápu ako aj určitý liečebný prostriedok pri zdravotných problémoch v každom veku.


Čo robíte pre to, aby ste to dokázali? Máme veľa výskumných projektov a neskúmame len mlieko ako také. Momentálne, okrem iných projektov, je jedna úloha zameraná i na problematiku tzv. školského mlieka. Podľa odporúčaní lekárov by totiž každé dieťa v predškolskom a školskom veku malo konzumovať mlieko a mliečne výrobky. Je to určitý spôsob zabezpečenia komplexnej výživy detí a tiež výchovy spotrebiteľov. Podobné, ale aj iné projekty na zvýšenie spotreby, sa v zahraničí robili už dávno. Keby sme pili len mlieko a mliečne výrobky z hľadiska výživy, zabezpečíme tak príjem podstatných výživových zložiek. Poznáme to z niektorých alpských a zakaukazských krajín, z krajín Afriky alebo i z Mongolska.


Niektoré štúdie však hovoria o tom, že kravské mlieko nie je pre ľudí až také vhodné. Sú aj takéto názory. Niekedy ma to až hnevá, že dáme sa naviesť takýmito populistickými názormi. Pritom mlieko má podstatne väčšie a komplexnejšie výživové zloženie ako ostatné potraviny. Samozrejme, že má málo vitamínu C, ale to sa dá konzumovaním ovocia a zeleniny dobre skombinovať. V súčasnosti už je na trhu bohatý sortiment mliečnych výrobkov prevažne z kravského mlieka a čiastočne i z ovčieho a kozieho mlieka, a tak máme si z čoho vyberať. Z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že práve fermentované mliečne nápoje, tzv. kyslé mlieko, je najlepší nápoj aj na bežné použitie alebo i k jedlu. V zahraničí práve kyslomliečne nápoje i syrárske špeciality tvoria ten najvyhľadávanejší "zákusok" po každom jedle.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 38 507
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 36 897
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 655
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 9 275
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 129
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 955
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 274
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 918
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 718
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 607
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Situácia v Žiline je po otvorení odberových miest pokojná.

6 h

Poliaci sú rozmiestnení v okresoch Čadca, Kysucké Nové Mesto, Žilina, Martin, Ružomberok a Tvrdošín.

6 h
Testovanie na koronavírus.

Na Slovensku prebieha celoplošné testovanie na koronavírus. Pozrite si zoznam odberných miest v Žiline.

10 h

Informácie k organizácii skríningového testovania na ochorenie COVID-19 počas víkendu od 23. do 24. januára v Žiline.

12 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Prednostka neodpísala, rezort vnútra poslal len všeobecné stanovisko.

24 h

V druhom kole malo pozitívne testy 1,02 percenta testovaných. Na Borovej ulici však číslo vyskočilo na 6,45 percenta.

22. jan

Policajti začnú novú technológiu využívať od soboty.

22 h

Hudečková je hlavnou odborníčkou na epidemiológiu ministerstva zdravotníctva.

21. jan

Už ste čítali?