Na zber úrody nevedia zohnať ľudí. Vo Svederníku spustili samozber cibule a sú spokojní

Za kilogram inkasujú 40 centov.

Na samozber cibule chodilo v priemere sto ľudí.Na samozber cibule chodilo v priemere sto ľudí. (Zdroj: Kapustáreň Svederník)

SVEDERNÍK. Na asi hektárovom poli za Svederníkom sa k vyoranej cibuli namiesto brigádnikov skláňajú ľudia, ktorí vedia oceniť kvalitu z našich polí. Niektorí si odnášajú pár cibúľ do kuchyne, iní plnia celé vrecia.

Farma niekoľko kilometrov vzdialená od Žiliny sa po prvýkrát rozhodla pre samozber cibule. Záujem prekvapil aj samotných pestovateľov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Zobral som si príklad z Čechov. Tam robia samozber skoro všetkého – od kôpru a gladiol až po cibuľu a cesnak,“ vysvetľuje Peter Vakula zo svederníckej kapustárne.

SkryťVypnúť reklamu

Aj keď fenomén samozberu plodín naberá na popularite, pre farmára je to z núdze cnosť. Ušetrí si starosti s hľadaním sezónnych pracovníkov. „Je problém s kvalitnými ľuďmi. V poľnohospodárstve nie sú schopní pracovníci, radšej sa budú hrať na mobiloch,“ hovorí otvorene.

Desať i päťdesiat kíl

Podľa jeho slov prichádza do Svederníka v priemere asi sto ľudí denne. Motivácia ľudí je rôzna – niektorí odídu s pár kusmi, iní si domov vezmú desiatky kilogramov v cene 40 centov za kilo.

„Minule bral jeden štyri – päť cibuliek. Niekedy prídu aj obchodníci s piatimi ľuďmi, oplatí sa im to,“ opisuje Vakula a je spokojný, že zberu obľúbenej odrody Všetana praje počasie. „Ideálne je, keď je teplo a sucho. Teraz máme priam ideálne počasie,“ dodáva.

Prečítajte si tiež V Žiline začali zachraňovať životy pacientov s ochoreniami srdca novým zákrokom. Onedlho vybudujú celé oddelenie Čítajte 

Po cibuli príde cvikla

Už v týchto dňoch farmári vo Svederníku spúšťajú aj samozber cvikle. „Cvikla, narozdiel od cibule, nesmie zostať vyoraná na poli. Čo ľudia nepozbierajú, pozbierame my a využijeme v našej kapustárni,“ vysvetľuje Vakula.

SkryťVypnúť reklamu

Premýšľa, že na budúci rok pridajú do samozberu aj cesnak. „Tento rok bol na úrodu dobrý, sme spokojní. Samozrejme, všetko závisí od počasia a škodcov,“ dodáva.

Na jeseň ich ešte čaká kapusta. Na jej zber majú stálu partiu dôchodkýň. Zber prebieha každý deň podľa spracovateľských možností kapustárne. Zbiera sa od októbra až takmer do konca novembra.

Približne dve tretiny úrody narežú pre tých, ktorí si ju tlačia sami doma a asi tretinu naložia do sudov, kde o pár týždňov vykvasí legendárna svedernícka kapusta.

Prečítajte si tiež Išlo o výnimočný maratón, stanovili rekord. Jeden z pretekárov bežal v plynovej maske Čítajte 

S jahodami končí

Samozber plodín je na severnom Slovensku stále ojedinelá forma, ako si zadovážiť od pestovateľa čerstvé ovocie a zeleninu.

Tento spôsob predaja ponúka niekoľko jahodových fariem. V tomto roku bol o práve dozreté jahody obrovský záujem, aj keď úrodu poriadne zosekali májové mrazy.

SkryťVypnúť reklamu

Pestovateľ Vladislav Brisuda zo Socoviec v Turci prišiel odhadom o 30 až 40 percent úrody.

Za devätnásť rokov podnikania zažil najkritickejší dopad počasia vlani, keď dážď napáchal 80-percentné škody. Kedysi začal s konceptom samozberu jahôd nadšený a inšpirovaný vzorom z Rakúska. Dnes poukazuje na to, že u nás sa fungovanie jahodovej plantáže líši aj pre mentalitu slovenských zákazníkov.

„Mentalita národa je iná. O dva roky budeme končiť a to je jedna z príčin. Už nemám energiu niekomu dohovárať a upozorňovať ľudí na to, aby nám napríklad nebehali po jahodách. Tu už ani vášeň pre robotu nestačí,“ popisuje negatívnu stránku samozberov.

Prečítajte si tiež Niekto otrávil stromy na pozemku známeho podnikateľa. Zakrývali reklamnú plochu Čítajte 

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete
  2. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne
  3. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár
  4. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie
  5. Domáce poistenie v dobe nárastu extrémov počasia a škôd
  6. Urobte krok k štúdiu, ktoré premení vašu vášeň na profesiu.
  7. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje
  8. Čistenie detských zubov ako boj? Rodičia opisujú, čo im pomohlo
  1. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete
  2. Invázne rastliny ako superpotraviny
  3. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár
  4. Keď tankovaním získate viac než len plnú nádrž
  5. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne
  6. OTS: Stanovisko LESY SR k tvrdeniam politickej strany Demokrati
  7. Tento recept na svieže letné občerstvenie si nenechajte ujsť
  8. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie
  1. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 6 851
  2. Čistenie detských zubov ako boj? Rodičia opisujú, čo im pomohlo 6 435
  3. Ficova vláda extrémne zbrojí, u Kaliňáka kašlú na zákon 5 026
  4. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne 4 259
  5. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie 3 794
  6. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete 3 247
  7. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár 2 323
  8. Ako sa vyhnúť cukrovke 2. typu: Prvý krok urobte ešte dnes 1 836
  1. Martin Fronk: Divín: Obec, kde sa sprievodkyne červenajú a umenie visí aj na stenách, nielen vo vzduchu
  2. Martina Bittnerová: Z Frederiky sa stala Mína. A z Míny legenda IV.
  3. Vladimír Hatara: Reálne o Ukrajine
  4. Jozef Foltýn: Izraelskí fašisti a neomylní slovenskí dezoláti
  5. Andrea Bérešová: ME v kosení ručnou kosou v Nemecku
  6. Věra Tepličková: Rýchla chôdza možno už len s evidenčným číslom
  7. Peter Kisel: Burning Man: Francúzska kaviareň (Môj najsilnejší zážitok z 2019)
  8. Juraj Droppa: „Rovnaké podmienky“ po slovensky: ak si súkromná škola, musíš viac – a dostaneš menej
  1. Elena Antalová: Takže k tým Rážovcom a nášmu skvelému životu 16 465
  2. Monika Albertiová: Máme po puči 13 857
  3. Ivan Mlynár: Matúš Šutaj Eštok, na konci dňa hlboké ospravedlnenie Hamranovi, Spišiakovi a čurillovcom stačiť nebude 12 399
  4. Ivan Čáni: V Smere seno nežerú. Tomu verím. 9 491
  5. Jozef Foltýn: Podpriemerný Slovan zaujal len arogantným trénerom 7 954
  6. Radko Mačuha: Viete, ako býva Šimečka a ako Fico? 7 878
  7. Ján Valchár: Keď Rusku ide karta, tak ešte jeden blog 6 506
  8. Viktor Pamula: Čurillovci 4 981
  1. Věra Tepličková: Rýchla chôdza možno už len s evidenčným číslom
  2. INESS: Čo priniesla konkurencia zdravotných poisťovní
  3. Radko Mačuha: Ruský Disneyland.
  4. Radko Mačuha: Padák - slovenský vynález.
  5. Radko Mačuha: Za neonacizmus na Ukrajine môže Putin.
  6. Marcel Rebro: Trump a Putin na Aljaške: Rokovanie o Ukrajine bez Ukrajiny
  7. Marcel Rebro: Rusko obkľúčené NATO? Skôr obkľúčené rozprávkami z Kremľa
  8. Věra Tepličková: Prirodzene k prirodzeniu (nevhodné pre deti a slabšie/citlivejšie povahy)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu