SVEDERNÍK. Na asi hektárovom poli za Svederníkom sa k vyoranej cibuli namiesto brigádnikov skláňajú ľudia, ktorí vedia oceniť kvalitu z našich polí. Niektorí si odnášajú pár cibúľ do kuchyne, iní plnia celé vrecia.
Farma niekoľko kilometrov vzdialená od Žiliny sa po prvýkrát rozhodla pre samozber cibule. Záujem prekvapil aj samotných pestovateľov.
„Zobral som si príklad z Čechov. Tam robia samozber skoro všetkého – od kôpru a gladiol až po cibuľu a cesnak,“ vysvetľuje Peter Vakula zo svederníckej kapustárne.
Aj keď fenomén samozberu plodín naberá na popularite, pre farmára je to z núdze cnosť. Ušetrí si starosti s hľadaním sezónnych pracovníkov. „Je problém s kvalitnými ľuďmi. V poľnohospodárstve nie sú schopní pracovníci, radšej sa budú hrať na mobiloch,“ hovorí otvorene.
Desať i päťdesiat kíl
Podľa jeho slov prichádza do Svederníka v priemere asi sto ľudí denne. Motivácia ľudí je rôzna – niektorí odídu s pár kusmi, iní si domov vezmú desiatky kilogramov v cene 40 centov za kilo.
„Minule bral jeden štyri – päť cibuliek. Niekedy prídu aj obchodníci s piatimi ľuďmi, oplatí sa im to,“ opisuje Vakula a je spokojný, že zberu obľúbenej odrody Všetana praje počasie. „Ideálne je, keď je teplo a sucho. Teraz máme priam ideálne počasie,“ dodáva.

Po cibuli príde cvikla
Už v týchto dňoch farmári vo Svederníku spúšťajú aj samozber cvikle. „Cvikla, narozdiel od cibule, nesmie zostať vyoraná na poli. Čo ľudia nepozbierajú, pozbierame my a využijeme v našej kapustárni,“ vysvetľuje Vakula.
Premýšľa, že na budúci rok pridajú do samozberu aj cesnak. „Tento rok bol na úrodu dobrý, sme spokojní. Samozrejme, všetko závisí od počasia a škodcov,“ dodáva.
Na jeseň ich ešte čaká kapusta. Na jej zber majú stálu partiu dôchodkýň. Zber prebieha každý deň podľa spracovateľských možností kapustárne. Zbiera sa od októbra až takmer do konca novembra.
Približne dve tretiny úrody narežú pre tých, ktorí si ju tlačia sami doma a asi tretinu naložia do sudov, kde o pár týždňov vykvasí legendárna svedernícka kapusta.

S jahodami končí
Samozber plodín je na severnom Slovensku stále ojedinelá forma, ako si zadovážiť od pestovateľa čerstvé ovocie a zeleninu.
Tento spôsob predaja ponúka niekoľko jahodových fariem. V tomto roku bol o práve dozreté jahody obrovský záujem, aj keď úrodu poriadne zosekali májové mrazy.
Pestovateľ Vladislav Brisuda zo Socoviec v Turci prišiel odhadom o 30 až 40 percent úrody.
Za devätnásť rokov podnikania zažil najkritickejší dopad počasia vlani, keď dážď napáchal 80-percentné škody. Kedysi začal s konceptom samozberu jahôd nadšený a inšpirovaný vzorom z Rakúska. Dnes poukazuje na to, že u nás sa fungovanie jahodovej plantáže líši aj pre mentalitu slovenských zákazníkov.
„Mentalita národa je iná. O dva roky budeme končiť a to je jedna z príčin. Už nemám energiu niekomu dohovárať a upozorňovať ľudí na to, aby nám napríklad nebehali po jahodách. Tu už ani vášeň pre robotu nestačí,“ popisuje negatívnu stránku samozberov.
