Vareniu piva zasvätili život. Sládkovia sú dnes vzácni, vravia Hujíkovci

Remeslo sa snažia udržať pri živote.

Sládkovia z rodiny Hujíkovcov udržiavajú vzácne remeslo už dlhé roky.Sládkovia z rodiny Hujíkovcov udržiavajú vzácne remeslo už dlhé roky. (Zdroj: archív Pivovar Vŕšky)

TERCHOVÁ, ŽILINA. Rodina sládkov stála pri zrode terchovského remeselného pivovaru a o jeho napredovanie sa stará už trinásť rokov. Pivu zasvätil život František Hujík aj s dvoma synmi. Stali sa dušou pivovaru Vŕšky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ich práca nie je len o ochutnávaní pív. Bežný deň sládkov spočíva v kontrolách, príjme objednaných surovín, účasti pri varení, kontrole fermentácie. Školia a sprevádzajú druhých, no stále sa učia aj oni sami. Pevnú pracovnú dobu nepoznajú, robotou doslova žijú.

S poctivosťou obstáli v čase

Predsa len, na sládkovi stojí v malom pivovare celá výroba, čo je zásadný rozdiel oproti väčším firmám.

SkryťVypnúť reklamu

„Tie majú až šesť výrobných stredísk, pričom sa jeden človek venuje len jedinej operácii. Zvlášť sa rieši šrotovanie, varenie, chladenie mladiny, kvasenie, filtrácia a napokon aj stáčanie do plechových sudov alebo fľašiek. Náš pivovarník ovláda všetko, je autor celého piva,“ priblížil majstrovstvo remeselného piva František Hujík, ktorý má s jeho varením vyše 50-ročné skúsenosti a patrí k najstarším a stále aktívnym sládkom na Slovensku.

Na trhu sa im aj vďaka Františkovi darí už od samého zrodu podniku, od júna 2012.

„Kým vtedy sa mohol počet takýchto podnikov pohybovať okolo 40, dnes je nás stovka,“ hovorí František Hujík o rozmachu podobných podnikov na Slovensku.
Jeho syn Viliam Hujík je pritom v oblasti priekopníkom. Popri vychýrenej terchovskej značke pomohol rozbehnúť i desiatky ďalších malých pivovarov po celej krajine.

SkryťVypnúť reklamu

Prvýkrát si z ležiaka, vtedy ešte bytčianskej 12-tky, odpil ako sedemročný. Odvety ho otec ako skúsený odborník začal pomaly do remesla zasväcovať, až sa o pár rokov ocitol aj v samotnom bytčianskom pivovare, kde pôvodne pôsobil aj František.

Viliam mal možnosť vyskúšať si viaceré pozície od varenia piva až po administratívu. V rámci praxe sa pritom venoval aj ďalším slovenským pivovarom.

Svoje vízie mali už zozačiatku

V roku 2012 stál František už pri zrode podniku Vŕšky v Terchovej, kde sa napokon do vedenia dostal aj jeho syn. Už desiaty rok má pod palcom celkovú výrobu a receptúry.

Prečítajte si aj Vyzerá ako ragbista, je odtrhnutý z reťaze. Koniec výhovorkám, mladý Slovák môže vyriešiť čudesný rébus Čítajte 

„Keď sme spúšťali terchovský pivovar, aj s pánom Branislavom Kopasom sme si hovorili, že neskončíme len pri výrobe jedného druhu piva, ale vyskúšame niečo na Slovensku neobvyklé. Dnes sme dokonca zrejme jediní z európskych remeselných pivovarov s vlastnou franšízou,“ hovorí Viliam o podniku vo Zvolene.

SkryťVypnúť reklamu

Ide v poradí o tretí pivovar otvorený pod rovnakou značkou. Prvý rozbehli v spomínanej Terchovej, druhý v Žiline. Kým iné remeselné pivovary majú bežne jednu základnú prevádzku, oni patria k unikátom.

Ako podotkol Viliam, odkedy spustili žilinskú prevádzku, fungujú na plné obrátky.

„Ide v podstate o moje dieťa, kolegov som najskôr viedol a doteraz na nich dohliadam, pričom sa ich stále snažím školiť, všetci sa ale aj po rokoch máme čo učiť. Občas im skočím do remesla, dorobím várku. Vo výrobe sa musíme vedieť nahradiť, ak by jeden z nás vypadol, napríklad pre zdravotný stav,“ hovorí sládok.

Tím posilnil ďalší člen

Práve pri zdravotných problémoch Františka sa remeslu priblížil aj mladší člen rodiny, dnes už zaučený sládok, Martin Hujík.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným MYregiony.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každé 4 týždne.
Pošlite SMS s textom CBCTS na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. Bez nich by elektrina netiekla.
  2. Objavuj, cestuj, zaži – tu a TEAZZ!
  3. Spoločnosť EY Slovensko vyhlásila jubilejný 20.ročník súťaže EY
  4. Pridaj sa do komunity, ktorá ťa posunie
  5. J&T GRANT Jeden Team umožní trénovať až 15 000 deťom ročne
  6. Známy operátor opäť prekvapuje: Prináša internet 2500 Mbit/s
  7. Hodnotenie profesionála: Dovolenka v Katare plnom kontrastov
  8. Prečo milionári nevypínajú ani na vrchole?
  1. Spoločnosť EY Slovensko vyhlásila jubilejný 20.ročník súťaže EY
  2. Bez nich by elektrina netiekla.
  3. Pridaj sa do komunity, ktorá ťa posunie
  4. Taký obrovský úver ich mohol úplne položiť
  5. Hodnotenie profesionála: Dovolenka v Katare plnom kontrastov
  6. J&T GRANT Jeden Team umožní trénovať až 15 000 deťom ročne
  7. Známy operátor opäť prekvapuje: Prináša internet 2500 Mbit/s
  8. Signature vône podľa osobnosti
  1. Prekvapenie na čele. Sem budú Slováci cestovať v roku 2026 13 971
  2. Slováci vytvorili mlieko, ktoré nemá obdobu v celej Európe 11 671
  3. J&T GRANT Jeden Team umožní trénovať až 15 000 deťom ročne 6 725
  4. Hodnotenie profesionála: Neďaleko Hurghady sú „egyptské Benátky“ 6 057
  5. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia 4 080
  6. Z akcie pre kolegov spravil známy moderátor úspešný biznis 3 592
  7. Od dnes len 3 dni – exotika s BUBO s 55% zľavou 3 582
  8. Čo urobiť, keď sa na stene objaví trhlina? Farba ju nezachráni 3 450
  1. Jaroslav Liptak: Fico a jeho stand-up komédie
  2. Ján Valchár: O spálených hydroplánoch a zajatých oslíkoch
  3. Jaroslav Liptak: Čierna diera EÚ – história sa opakuje
  4. Martin Fronk: Goethe jednou nohou vo väzení
  5. Martin Eštočák: Primátor Oľha porušil zákon: pokuta 2000 € pre mesto Prešov
  6. Patrik Benčík: Recenzia: Hotel Partizán **** Tále
  7. Irena Šimuneková: Rozhľadňa na vrchu Briava
  8. Marek Mačuha: Prečo Španielsko miluje Hamas?
  1. Radko Mačuha: Takto sa to robí, do Šimečkovej matere. 19 631
  2. Vladimír Zervan: Ficov úpadok 14 210
  3. Martin Sukupčák: Otvorený list ministrovi Blanárovi 13 583
  4. Ivan Mlynár: Pán Peter Tkačenko, na samozvaného šerifa sa hráte vy a nie Štefan Hamran. 10 976
  5. Elena Antalová: Zvyšok života si nepokazím 8 670
  6. Radko Mačuha: Rusko má všetky predpoklady na dobytie Ukrajiny. 7 749
  7. Jaroslav Liptak: Kto stojí za 708 firmami? Robert Fico? Nie... hádajte znova. Kto je pani Ficová? 6 713
  8. Ľuboslav Farkaš: Ďalšie, von oknom vyhodené peniaze Matúša Šutaja Eštoka 5 205
  1. Dušan Koniar: Štátne sviatky a iné generálne štrajky
  2. Tupou Ceruzou: Konsolidácia na salaši
  3. Radko Mačuha: Takto sa to robí, do Šimečkovej matere.
  4. Věra Tepličková: Malí živnostníci = veľkí daromníci
  5. Dušan Koniar: Svet podľa Fica: velebiť Dubčeka a konať ako Biľak
  6. Věra Tepličková: Ajejeje, niečo sa dejejeje
  7. Tupou Ceruzou: Konsolidácia
  8. Marcel Rebro: Fuminori Tsuchiko odkazuje: Arigato! Za 24 hodín máme financie na 5000 porcií
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Táto kampaň je viac ako len reklamné posolstvo - je to prísľub a emocionálny most k našim zákazníkom.


Prišlo asi dvetisíc ľudí.


Choreo Ultras Žilina počas zápasu 1. kola Tipsport ligy Žilina - Nitra.

Senát riešil správanie fanúšikov.


1
Zľava Jozef Mozol, moderátor diskusie a Roland Kyška, riaditeľ pre marketing a komunikáciu vo SWAN-e.

Pred štvrťstoročím bol internet na Slovensku luxusom.


1

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu