Toto sú TOP žilinské reštaurácie. Francúzski inšpektori prestížneho gastronomického sprievodcu obedovali v regióne

Gault&Millau dal odporúčania.

ŽILINA. Na prestížnej gastro mape Gault&Millau sa objavilo až šesť reštaurácii zo žilinského regiónu a jedna z Bytče.

Ide o prvého medzinárodného gastronomického sprievodcu, ktorý posúdil kvalitu gastronomických zariadení na Slovensku. Kuchyňu v desiatkach slovenských reštaurácií boli ochutnať francúzski inšpektori a dali gurmánom odporúčanie, kde to stojí za to zastaviť sa a dožičiť si gastronomický zážitok.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Najlepšie hodnotenie spomedzi reštaurácií v okrese Žilina a Bytča získala reštaurácia v Château Gbeľany, 14 z dvadsiatich bodov.

SkryťVypnúť reklamu

Hodnotiteľov zaujala aj Focus Restaurant Žilina na Bottovej ulici, ktorej udelili 12,5 bodu. Gastronomickú kvalitu žilinského Bulváru ilustruje fakt, že až štyri hodnotené reštaurácie lákajú na jedlo v tejto vychytenej štvrti. V TOP výbere je Neapoli, PORKBELLY GASTRO HOUSE, Olivia's a Manzo steak&burger.

Medzi reštauráciami, ktoré získali aspoň desať bodov z dvadsiatich je aj bytčianska Koliba na Vršku, ktorá sa zameriava na slovenskú kuchyňu. Podrobnejšie hodnotenie gastroprevádzok prinášame v ďalšej častí článku.

Sprievodca Gault&Millau sa považuje za jedného z najlepších sprievodcov na svete, ktorý predstavuje kvalitné reštaurácie a podniky. Vytvorili ho dvaja francúzski novinári a milovníci jedla Henri Gault a Christian Millau v šesťdesiatych rokoch 20. storočia.

SkryťVypnúť reklamu

Inšpektori anonymne navštívili a ohodnotili stovky gastro podnikov po celom Slovensku. Následne zostavili zoznam 194 podnikov.

Každý podnik s hodnotením nad desať bodov znamená záruku výnimočnosti a originálnych jedál, ktoré odporúčajú ochutnať.

Súvisiaci článok Ľudia vrážajú do jedla milióny. Toto je rebríček TOP 10 gastrohráčov v Žilinskom kraji Čítajte 

Château Gbeľany - Belene

14 | 20

Romantický kaštieľ Chateau Gbeľany v rovnomennej obci patrí medzi pýchu regiónu. Citlivá rekonštrukcia schátraného objektu je výsledkom majiteľov a ich nesmierneho odhodlania a lásky k tomuto miestu. Reštaurácia Belene zaujme presklenou stenou do nádvoria, dizajnovou zelenou stenou, presvetleným, vzdušným interiérom a prémiovým nábytkom. Srdcom kuchyne je Richard Svrček, šéfkuchár s bohatými skúsenosťami a veľkou vášňou pre dezerty. Pracuje s kvalitnými sezónnymi a regionálnymi surovinami a v jedlách kombinuje viacero textúr. Napríklad tekvica ako pyré, omáčka, či pečená, s chrumkavým elementom. Ochutnajte predjedlo z foie gras, kde šéfkuchár ukázal svoje majstrovstvo a husaciu pečeň doplnil o pistácie, v kardamóme nakladanú hrušku a petržlenové pyré. Mäsitá čierna treska sa podávala s kalerábom a čiernym koreňom, šťavnaté kačacie prsia s tekvicovo-gaštanovými variáciami a čerešňou morello. Dezerty ako karamelová tartaletka s miso pastou a mangom si zaslúžia špeciálnu pozornosť. V tejto kategórii reštaurácie by sme predsa len uvítali prítomnosť profesionálneho someliéra. Spolu so špičkovým servisom však ide o zážitok, za ktorým sa oplatí vycestovať.

SkryťVypnúť reklamu

Focus Restaurant Žilina

12.5 | 20

Focus je známy svojou vysokou úrovňou gastronómie s dôrazom na kvalitu surovín. Poloha na Bottovej ulici z neho robí ľahko dostupné miesto pre miestnych aj pre návštevníkov mesta. Francúzskou kuchyňou inšpirované jedlá pripravujú z lokálnych a sezónnych surovín, napríklad skvelá kombinácia dobre pripraveného lýtka so zelerovým pyré, jablkom, kalvadosom a demi-glace omáčkou. Mali sme aj výborne dochutené krevety s množstvom cesnaku a paradajok a naozaj vydarené crème brûlée s pravou vanilkou a skvelou krustou. Obsluha je vysoko profesionálna, ochotná a priateľská. Kvalitnejší výber destilátov a domácich limonád by celkový zážitok ešte vylepšil. Focus je ideálne miesto nielen na pracovné obedy, ale aj na romantické večere alebo špeciálne príležitosti. Vďaka štýlovému interiéru a premyslenej ponuke je jedným z najlepších gastronomických zariadení v Žiline.

NEAPOLI (Spago)

12 | 20

Jednoduchá a uvoľnená talianska kuchyňa v Žiline. Presne takto definujeme reštauráciu NEAPOLI. Ihneď po vstupe vás s úsmevom privítajú a uvedú k stolu. Personál vám rád poradí jedlo, ktoré si v ten deň zaručene potrebujete dať. Primárne podávajú veľmi dobrú neapolskú pizzu, ale v menu nájdete aj iné tradičné talianske jedlá. Začali sme výborným vitellom tonnatom, ozvláštneným okrem klasických nakladaných aj vyprážanými minikaparami. Skvelé! Nemohli sme vynechať pizzu, keďže je miestnou špecialitou. Nadýchané a chrumkavé okraje a kvalitná mozzarella s mortadellou a pistáciami ladili spolu výborne. Trochu sme nepochopili „dubajskú čokoládu“ ako dezert. Ani konceptom, ani chuťovo. Spojenie čokolády a skvelého pistáciového krému bolo výborné, len sladkosti v ňom bolo priveľa. Určite vás však poteší pohodlný a moderný interiér z prírodných materiálov s príjemným osvetlením a zeleňou, čo spolu s výborným jedlom a servisom vytvára naozaj dobrý dojem.

PORKBELLY GASTRO HOUSE

12 | 20

Na Slovensku je málo tex-mex reštaurácií s kombináciou amerického, texaského barbecue a mexickej kuchyne. Reštaurácia PORKBELLY GASTRO HOUSE sa tak stala obľúbeným miestom nielen pre Žilinčanov, ale aj ľudí zďaleka. Do tohto živého, hlasného podniku s dobrou atmosférou je preto dobré mať rezerváciu. Mierne zrýchlená, ale profesionálna obsluha nosí jeden tanier za druhým. Burgre, tacos, sendviče a iné dobroty. Naše tacos s krevetami boli presne také, aké majú byť, šťavnaté a plné rôznych chutí, vrátane čili. Fish & chips poteší, ale šťavnatejšia ryba a viac kyslosti by pokrmu pomohlo. Zato American pie s karamelom Jack Daniel’s a posýpkou snickers nás preniesol rovno do USA, skvelé. Tento pravý americký rock’n’roll jednoducho treba zažiť.

Súvisiaci článok Stavili na mäso a majú miliónové obraty. Toto je rebríček spracovateľov mäsa v Žilinskom kraji Čítajte 

Koliba na Vršku

11.5 | 20

Koliba na Vršku spája tradičnú slovenskú kuchyňu s modernými technikami. Interiér je dizajnový a moderný, ale zachováva si atmosféru a autentickosť koliby. Obsluha dobre pozná ponuku a hosťom ochotne poradí. Veľmi chválime suroviny od miestnych dodávateľov. Najväčší dôraz sa kladie na kvalitné mäso a silné chute, ako napríklad pri domácej raviole s kačkou a s trochu prikyslou hubovou omáčkou. Pri údenom jazyku s príjemne chrumkavou viedenskou cibuľou by sme možno privítali výraznejšiu textúru jazyka. Šéfkuchár nezabúda ani na kreatívne dezerty ako gaštanová krupicová kaša s domácim sorbetom. Chýbal nám však širší výber rozlievaných vín, destilátov a najmä domácich nealko nápojov. Okrem kvalitnej gastronómie ponúka Koliba na Vršku aj ubytovanie.

Olivia's

11.5 | 20

Olivia’s je sesterskou reštauráciou PORKBELLY, dokonca fungujú priamo vedľa seba na námestí v Žiline. Je zameraná primárne na taliansku kuchyňu, v ktorej exceluje energický šéfkuchár Zdenko Kramarčík. V reštaurácii je väčšinou veselo a hlučnejšie, ľudia si skrátka užívajú atmosféru a kuchyňu Stredomoria. Aj príjemný, presvetlený interiér pripomína bezstarostnú letnú dovolenku. Tento vrelý prístup by sme privítali aj od inak kvalitného servisu. Na menu nájdete cestoviny, steaky, šaláty, ale aj veľmi dobrú pizzu. Vývar z perličky bol vďaka nevšednej hráškovej cestovine výnimočný a výborne uvarené boli aj orecchiette s brokolicou. Chýbala im len výraznejšia chuť a pevnejšia konzistencia kreviet. Nádherne servírovaná panna cotta so zaujímavou kombináciou jahôd, pistácií a estragónu bola doplnená o chrumkavé pohánkové pukance. Olivia’s je určite obľúbeným miestom domácich, ale aj gastrodestináciou pre turistov.

Manzo steak&burger

10 | 20

Manzo steak&burger na žilinskom Bulvári je výnimočnou adresou pre všetkých milovníkov steakov a burgrov. Pracujú s lokálnym mäsom a ponuka zahŕňa steaky ako T-bone či Fiorentina a burgre dochutené len základnými koreninami na zvýraznenie prirodzenej chuti mäsa. Súčasťou sú aj výborné cestoviny ako tagliatelle so sviečkovicou či zaujímavé dezerty vo forme flambovaného ananásu s pistáciovým mascarpone. Rezervy vidíme najmä v rýchlosti a ústretovosti personálu. Vďaka blízkosti historického centra Žiliny s jeho malebnými námestiami môže byť Manzo steak&burger objavom nielen pre gurmánov, ale aj pre bežných návštevníkov mesta a turistov.

Súvisiaci článok Vlastnia najlukratívnejšie hotely v Žilinskom kraji a majú miliónové obraty. TOP spoločnosti s najvyššími tržbami Čítajte 

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie
  2. Operácia očí je riešením pre každú profesiu
  3. Bývanie v centre Bratislavy? Kúpa sa oplatí viac ako prenájom
  4. Hodnotenie profesionála: Maldivy si užijete i s nižším rozpočtom
  5. Majster cukrár radí: Tento dezert dodá každej letnej párty šťavu
  6. Private equity fondy priťahujú čoraz viac slovenských investorov
  7. S tanečnicou Katarínou Jakeš na výlete v Košiciach
  8. Hodnotenie profesionála: Hotely na Zakynthose prekvapia detailmi
  1. Drevo pod kontrolou: Ako technológia RFID mení vývoz drevnej hmo
  2. Operácia očí je riešením pre každú profesiu
  3. Bývanie v centre Bratislavy? Kúpa sa oplatí viac ako prenájom
  4. Hodnotenie profesionála: Maldivy si užijete i s nižším rozpočtom
  5. Private equity fondy menia budúcnosť rodinného podnikania
  6. Private equity fondy priťahujú čoraz viac slovenských investorov
  7. Navrhni si tričko, sadni do tieňa a oddychuj
  8. Ako komplexne a účinne vyriešiť problém akútnej hnačky
  1. Majster cukrár radí: Tento dezert dodá každej letnej párty šťavu 11 019
  2. Hodnotenie profesionála: Hotely na Zakynthose prekvapia detailmi 8 080
  3. Bývanie v centre Bratislavy? Kúpa sa oplatí viac ako prenájom 6 099
  4. S tanečnicou Katarínou Jakeš na výlete v Košiciach 4 600
  5. Nie je zlato ako zlato, nájdete ho pri bežnom nákupe potravín 3 900
  6. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory 3 013
  7. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie 2 338
  8. Hodnotenie profesionála: Maldivy si užijete i s nižším rozpočtom 2 231
  1. Jozef Huljak: Japonsko sa po 70 rokoch odkláňa od pacifizmu
  2. Ľudmila Križanovská: Ukrajinský taxikár zažíva každý deň šikanu
  3. Dávid Polák: Palestínska vlajka, Che Guevara a sladkokyslé kura
  4. Vladimír Bilohuščin: Nový zákon o vysokých školách: Tituly sa spätne nepreveria, správne rady môže vláda čistiť bez odôvodnenia
  5. Stop alibizmu: Fico, Eštok atď. by Štefánika nenávideli rovnako ako nenávidia Šimečku a ďalších svojich významných kritikov.
  6. Adam Ustupsky : Riziká novelizácie príspevku na odkázanosť v kontexte nefér praktík terenného poskytovateľa služieb a pobytových zariadení
  7. Marian Letko: O štokholmskom syndróme a prvotriednej hanbe
  8. Marcel Rebro: Kaliňákove tanky, Pearl Harbor a slovenský ministerský časostroj
  1. Ivan Čáni: Migaľ si svoje prvé a s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou aj posledné volebné obdobie užíva „naplno“. 35 637
  2. Matúš Radusovsky: Biela pena na mede – Znak kvality alebo dôvod na obavy? 12 380
  3. Ľudmila Križanovská: Zlákal ju multilevel marketing. Prišla o peniaze, aj priateľov 9 696
  4. Rado Surovka: Robert, tak sa o má robiť, do psej matere ! 8 125
  5. Matej Galo: Pán Fico, profitujete z ruského plynu? Len sa pýtam. 7 932
  6. Juraj Kumičák: Atrapa 7 067
  7. Ľuboslava Šusteková: Chrumkavé sladkokyslé zavárané uhorky mojej babky 6 388
  8. Daniel Guľaš: Drony nad Moskvou: Úderný zásah do ruskej ekonomiky 5 742
  1. Marcel Rebro: Kaliňákove tanky, Pearl Harbor a slovenský ministerský časostroj
  2. Marcel Rebro: Verím, že dobijeme dobrým ľuďom baterky
  3. Roman Kebísek: Štúr na Slovanskom zjazde r. 1848: Prioritou Slovanov nie je záchrana Rakúska
  4. Post Bellum SK: Priatelia-Maďari, ktorí zohrali kľúčovú rolu počas Nežnej revolúcie
  5. Radko Mačuha: Peter Pellegrini je prezidentom vojny.
  6. Marcel Rebro: Za každým padlým hrdinom zostala stolička pri stole. A často aj dieťa, ktoré stratilo otca
  7. Marcel Rebro: Deti z Nikopola túžia po tábore. Autobusy však nejdú, vodiči majú strach z dronov
  8. Marcel Rebro: Majú dvadsaťštyri. Namiesto vysokej školy žijú v diere na fronte a eliminujú Rusov.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Nová posila Žiliny Marko Roginić.

Vedenie „Šošonov“ dotiahlo príchod 29-ročného chorvátskeho útočníka.


TASR

Keď sa slnko oprie do bratislavských ulíc, mesto ožíva novou energiou. Letné mesiace prinášajú do hlavného mesta nielen teplo, ale aj bohatý program plný kultúry, hudby, jedla a oddychu.


Záchranári ho previezli do Štefanovej.


Lidl ponúka výber zmrzlín, na aký si len spomeniete.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu