Toto sú TOP žilinské reštaurácie. Francúzski inšpektori prestížneho gastronomického sprievodcu obedovali v regióne

Gault&Millau dal odporúčania.

ŽILINA. Na prestížnej gastro mape Gault&Millau sa objavilo až šesť reštaurácii zo žilinského regiónu a jedna z Bytče.

Ide o prvého medzinárodného gastronomického sprievodcu, ktorý posúdil kvalitu gastronomických zariadení na Slovensku. Kuchyňu v desiatkach slovenských reštaurácií boli ochutnať francúzski inšpektori a dali gurmánom odporúčanie, kde to stojí za to zastaviť sa a dožičiť si gastronomický zážitok.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Najlepšie hodnotenie spomedzi reštaurácií v okrese Žilina a Bytča získala reštaurácia v Château Gbeľany, 14 z dvadsiatich bodov.

SkryťVypnúť reklamu

Hodnotiteľov zaujala aj Focus Restaurant Žilina na Bottovej ulici, ktorej udelili 12,5 bodu. Gastronomickú kvalitu žilinského Bulváru ilustruje fakt, že až štyri hodnotené reštaurácie lákajú na jedlo v tejto vychytenej štvrti. V TOP výbere je Neapoli, PORKBELLY GASTRO HOUSE, Olivia's a Manzo steak&burger.

Medzi reštauráciami, ktoré získali aspoň desať bodov z dvadsiatich je aj bytčianska Koliba na Vršku, ktorá sa zameriava na slovenskú kuchyňu. Podrobnejšie hodnotenie gastroprevádzok prinášame v ďalšej častí článku.

Sprievodca Gault&Millau sa považuje za jedného z najlepších sprievodcov na svete, ktorý predstavuje kvalitné reštaurácie a podniky. Vytvorili ho dvaja francúzski novinári a milovníci jedla Henri Gault a Christian Millau v šesťdesiatych rokoch 20. storočia.

SkryťVypnúť reklamu

Inšpektori anonymne navštívili a ohodnotili stovky gastro podnikov po celom Slovensku. Následne zostavili zoznam 194 podnikov.

Každý podnik s hodnotením nad desať bodov znamená záruku výnimočnosti a originálnych jedál, ktoré odporúčajú ochutnať.

Súvisiaci článok Ľudia vrážajú do jedla milióny. Toto je rebríček TOP 10 gastrohráčov v Žilinskom kraji Čítajte 

Château Gbeľany - Belene

14 | 20

Romantický kaštieľ Chateau Gbeľany v rovnomennej obci patrí medzi pýchu regiónu. Citlivá rekonštrukcia schátraného objektu je výsledkom majiteľov a ich nesmierneho odhodlania a lásky k tomuto miestu. Reštaurácia Belene zaujme presklenou stenou do nádvoria, dizajnovou zelenou stenou, presvetleným, vzdušným interiérom a prémiovým nábytkom. Srdcom kuchyne je Richard Svrček, šéfkuchár s bohatými skúsenosťami a veľkou vášňou pre dezerty. Pracuje s kvalitnými sezónnymi a regionálnymi surovinami a v jedlách kombinuje viacero textúr. Napríklad tekvica ako pyré, omáčka, či pečená, s chrumkavým elementom. Ochutnajte predjedlo z foie gras, kde šéfkuchár ukázal svoje majstrovstvo a husaciu pečeň doplnil o pistácie, v kardamóme nakladanú hrušku a petržlenové pyré. Mäsitá čierna treska sa podávala s kalerábom a čiernym koreňom, šťavnaté kačacie prsia s tekvicovo-gaštanovými variáciami a čerešňou morello. Dezerty ako karamelová tartaletka s miso pastou a mangom si zaslúžia špeciálnu pozornosť. V tejto kategórii reštaurácie by sme predsa len uvítali prítomnosť profesionálneho someliéra. Spolu so špičkovým servisom však ide o zážitok, za ktorým sa oplatí vycestovať.

SkryťVypnúť reklamu

Focus Restaurant Žilina

12.5 | 20

Focus je známy svojou vysokou úrovňou gastronómie s dôrazom na kvalitu surovín. Poloha na Bottovej ulici z neho robí ľahko dostupné miesto pre miestnych aj pre návštevníkov mesta. Francúzskou kuchyňou inšpirované jedlá pripravujú z lokálnych a sezónnych surovín, napríklad skvelá kombinácia dobre pripraveného lýtka so zelerovým pyré, jablkom, kalvadosom a demi-glace omáčkou. Mali sme aj výborne dochutené krevety s množstvom cesnaku a paradajok a naozaj vydarené crème brûlée s pravou vanilkou a skvelou krustou. Obsluha je vysoko profesionálna, ochotná a priateľská. Kvalitnejší výber destilátov a domácich limonád by celkový zážitok ešte vylepšil. Focus je ideálne miesto nielen na pracovné obedy, ale aj na romantické večere alebo špeciálne príležitosti. Vďaka štýlovému interiéru a premyslenej ponuke je jedným z najlepších gastronomických zariadení v Žiline.

NEAPOLI (Spago)

12 | 20

Jednoduchá a uvoľnená talianska kuchyňa v Žiline. Presne takto definujeme reštauráciu NEAPOLI. Ihneď po vstupe vás s úsmevom privítajú a uvedú k stolu. Personál vám rád poradí jedlo, ktoré si v ten deň zaručene potrebujete dať. Primárne podávajú veľmi dobrú neapolskú pizzu, ale v menu nájdete aj iné tradičné talianske jedlá. Začali sme výborným vitellom tonnatom, ozvláštneným okrem klasických nakladaných aj vyprážanými minikaparami. Skvelé! Nemohli sme vynechať pizzu, keďže je miestnou špecialitou. Nadýchané a chrumkavé okraje a kvalitná mozzarella s mortadellou a pistáciami ladili spolu výborne. Trochu sme nepochopili „dubajskú čokoládu“ ako dezert. Ani konceptom, ani chuťovo. Spojenie čokolády a skvelého pistáciového krému bolo výborné, len sladkosti v ňom bolo priveľa. Určite vás však poteší pohodlný a moderný interiér z prírodných materiálov s príjemným osvetlením a zeleňou, čo spolu s výborným jedlom a servisom vytvára naozaj dobrý dojem.

PORKBELLY GASTRO HOUSE

12 | 20

Na Slovensku je málo tex-mex reštaurácií s kombináciou amerického, texaského barbecue a mexickej kuchyne. Reštaurácia PORKBELLY GASTRO HOUSE sa tak stala obľúbeným miestom nielen pre Žilinčanov, ale aj ľudí zďaleka. Do tohto živého, hlasného podniku s dobrou atmosférou je preto dobré mať rezerváciu. Mierne zrýchlená, ale profesionálna obsluha nosí jeden tanier za druhým. Burgre, tacos, sendviče a iné dobroty. Naše tacos s krevetami boli presne také, aké majú byť, šťavnaté a plné rôznych chutí, vrátane čili. Fish & chips poteší, ale šťavnatejšia ryba a viac kyslosti by pokrmu pomohlo. Zato American pie s karamelom Jack Daniel’s a posýpkou snickers nás preniesol rovno do USA, skvelé. Tento pravý americký rock’n’roll jednoducho treba zažiť.

Súvisiaci článok Stavili na mäso a majú miliónové obraty. Toto je rebríček spracovateľov mäsa v Žilinskom kraji Čítajte 

Koliba na Vršku

11.5 | 20

Koliba na Vršku spája tradičnú slovenskú kuchyňu s modernými technikami. Interiér je dizajnový a moderný, ale zachováva si atmosféru a autentickosť koliby. Obsluha dobre pozná ponuku a hosťom ochotne poradí. Veľmi chválime suroviny od miestnych dodávateľov. Najväčší dôraz sa kladie na kvalitné mäso a silné chute, ako napríklad pri domácej raviole s kačkou a s trochu prikyslou hubovou omáčkou. Pri údenom jazyku s príjemne chrumkavou viedenskou cibuľou by sme možno privítali výraznejšiu textúru jazyka. Šéfkuchár nezabúda ani na kreatívne dezerty ako gaštanová krupicová kaša s domácim sorbetom. Chýbal nám však širší výber rozlievaných vín, destilátov a najmä domácich nealko nápojov. Okrem kvalitnej gastronómie ponúka Koliba na Vršku aj ubytovanie.

Olivia's

11.5 | 20

Olivia’s je sesterskou reštauráciou PORKBELLY, dokonca fungujú priamo vedľa seba na námestí v Žiline. Je zameraná primárne na taliansku kuchyňu, v ktorej exceluje energický šéfkuchár Zdenko Kramarčík. V reštaurácii je väčšinou veselo a hlučnejšie, ľudia si skrátka užívajú atmosféru a kuchyňu Stredomoria. Aj príjemný, presvetlený interiér pripomína bezstarostnú letnú dovolenku. Tento vrelý prístup by sme privítali aj od inak kvalitného servisu. Na menu nájdete cestoviny, steaky, šaláty, ale aj veľmi dobrú pizzu. Vývar z perličky bol vďaka nevšednej hráškovej cestovine výnimočný a výborne uvarené boli aj orecchiette s brokolicou. Chýbala im len výraznejšia chuť a pevnejšia konzistencia kreviet. Nádherne servírovaná panna cotta so zaujímavou kombináciou jahôd, pistácií a estragónu bola doplnená o chrumkavé pohánkové pukance. Olivia’s je určite obľúbeným miestom domácich, ale aj gastrodestináciou pre turistov.

Manzo steak&burger

10 | 20

Manzo steak&burger na žilinskom Bulvári je výnimočnou adresou pre všetkých milovníkov steakov a burgrov. Pracujú s lokálnym mäsom a ponuka zahŕňa steaky ako T-bone či Fiorentina a burgre dochutené len základnými koreninami na zvýraznenie prirodzenej chuti mäsa. Súčasťou sú aj výborné cestoviny ako tagliatelle so sviečkovicou či zaujímavé dezerty vo forme flambovaného ananásu s pistáciovým mascarpone. Rezervy vidíme najmä v rýchlosti a ústretovosti personálu. Vďaka blízkosti historického centra Žiliny s jeho malebnými námestiami môže byť Manzo steak&burger objavom nielen pre gurmánov, ale aj pre bežných návštevníkov mesta a turistov.

Súvisiaci článok Vlastnia najlukratívnejšie hotely v Žilinskom kraji a majú miliónové obraty. TOP spoločnosti s najvyššími tržbami Čítajte 

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. Slováci investujú viac, vo fondoch majú už 14 miliárd eur.
  2. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku
  3. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť
  4. Kupujete si dovolenku? Nezabudnite na poistenie storna!
  5. Plátené tašky a opakované použitie
  6. Ženy nepatria za volant? Majiteľ autoškoly má iný názor
  7. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny
  8. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy
  1. Oslava ako v Hollywoode: Kaufland má narodeniny, pozýva aj vás
  2. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť
  3. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku
  4. Slováci investujú viac, vo fondoch majú už 14 miliárd eur.
  5. Podpora projektov, ktoré učia ľudí postaviť sa za seba
  6. Sigord – les, kde sa stretáva zodpovedné hospodárenie s turizmom
  7. Kupujete si dovolenku? Nezabudnite na poistenie storna!
  8. Detox pre vaše auto. Prejaví sa v spotrebe aj vo výkone
  1. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy 8 256
  2. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku 5 903
  3. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí 4 711
  4. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny 4 578
  5. Ženy nepatria za volant? Majiteľ autoškoly má iný názor 4 253
  6. Iónske alebo Dodekanské ostrovy? Grécke leto má stovky tvárí 3 731
  7. Plátené tašky a opakované použitie 2 808
  8. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným 2 047
  1. Dávid Polák: Romantika násilia: Od pirátov k „bojovníkom za slobodu“
  2. František Kukura: Lucifer: Nositeľ zakázaného svetla
  3. Henrich Krejča: Mojich 15 európskych cestovateľských tipov na rok 2025.
  4. Jan Pražák: Jak ubohá migrantka bojovala s naší mateřštinou
  5. Dada Vozáriková: Splavovali sme tmavú zatopenú baňu v Slovinsku na kajakoch (+ video)
  6. Radko Mačuha: Bože, asi preto, že je to vzácne?
  7. Samuel Ivančák: Iron Maiden oslavujú 50 rokov. Bratislavským koncertom dokázali, že ich odkaz tu s nami bude aj o ďalšie polstoročie
  8. Vladimír Bojničan: Miklošov omyl: Nie progresivizmus, ale konzervatívny klerikalizmus priviedol svet do postfaktického chaosu
  1. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy 27 319
  2. Jozef Varga: Dvoje kruhy pod očami, bledý ako stena, aj takto dnes vyzerá Fico... 24 273
  3. Rado Surovka: Judáš vstal z mŕtvych a podal ruku Ficovi 13 035
  4. Jozef Černek: Sprevádzal som Putinovcov – keď zistili, že ich kamoši z Maďarska chcú obsadiť aj Slovensko, stíchli 11 650
  5. Ivan Čáni: Tibor Gašpar a oni – učebnicový „vzor“ morálky, čestnosti, spravodlivosti. 11 264
  6. Ján Valchár: Ukrajinský darček na ruský deň detí (alebo ako spáliť ruskú flotilu zo záhradného domčeka) 10 712
  7. Věra Tepličková: Šok v Levoči 5 794
  8. Michaela Witters: Dievčatko v škôlke neprehovorilo sedem mesiacov ani slovo. Nakoniec jej pomohlo toto... 4 836
  1. Radko Mačuha: Bože, asi preto, že je to vzácne?
  2. Věra Tepličková: Keď Eštok nevie, čí je, Danko chce mať pokoj na ceste za stolicou a Fico hrá vabank...
  3. Radko Mačuha: Demilitarizácia Ruska cez joystick.
  4. Radko Mačuha: Veď na východe nič nieje.
  5. Yevhen Hessen: Ukrajinská komunita na Slovensku a dejiny kultúrnych väzieb
  6. Marcel Rebro: Deň detí bez otcov a s ruskými dronmi nad hlavou
  7. Věra Tepličková: Šok v Bratislave (voľné pokračovanie Šoku v Levoči)
  8. Marcel Rebro: Fico a jeho banda si kupujú za naše peniaze haciendy, Slováci posielajú drony obrancom Ukrajiny
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Dávid Polák: Romantika násilia: Od pirátov k „bojovníkom za slobodu“
  2. František Kukura: Lucifer: Nositeľ zakázaného svetla
  3. Henrich Krejča: Mojich 15 európskych cestovateľských tipov na rok 2025.
  4. Jan Pražák: Jak ubohá migrantka bojovala s naší mateřštinou
  5. Dada Vozáriková: Splavovali sme tmavú zatopenú baňu v Slovinsku na kajakoch (+ video)
  6. Radko Mačuha: Bože, asi preto, že je to vzácne?
  7. Samuel Ivančák: Iron Maiden oslavujú 50 rokov. Bratislavským koncertom dokázali, že ich odkaz tu s nami bude aj o ďalšie polstoročie
  8. Vladimír Bojničan: Miklošov omyl: Nie progresivizmus, ale konzervatívny klerikalizmus priviedol svet do postfaktického chaosu
  1. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy 27 319
  2. Jozef Varga: Dvoje kruhy pod očami, bledý ako stena, aj takto dnes vyzerá Fico... 24 273
  3. Rado Surovka: Judáš vstal z mŕtvych a podal ruku Ficovi 13 035
  4. Jozef Černek: Sprevádzal som Putinovcov – keď zistili, že ich kamoši z Maďarska chcú obsadiť aj Slovensko, stíchli 11 650
  5. Ivan Čáni: Tibor Gašpar a oni – učebnicový „vzor“ morálky, čestnosti, spravodlivosti. 11 264
  6. Ján Valchár: Ukrajinský darček na ruský deň detí (alebo ako spáliť ruskú flotilu zo záhradného domčeka) 10 712
  7. Věra Tepličková: Šok v Levoči 5 794
  8. Michaela Witters: Dievčatko v škôlke neprehovorilo sedem mesiacov ani slovo. Nakoniec jej pomohlo toto... 4 836
  1. Radko Mačuha: Bože, asi preto, že je to vzácne?
  2. Věra Tepličková: Keď Eštok nevie, čí je, Danko chce mať pokoj na ceste za stolicou a Fico hrá vabank...
  3. Radko Mačuha: Demilitarizácia Ruska cez joystick.
  4. Radko Mačuha: Veď na východe nič nieje.
  5. Yevhen Hessen: Ukrajinská komunita na Slovensku a dejiny kultúrnych väzieb
  6. Marcel Rebro: Deň detí bez otcov a s ruskými dronmi nad hlavou
  7. Věra Tepličková: Šok v Bratislave (voľné pokračovanie Šoku v Levoči)
  8. Marcel Rebro: Fico a jeho banda si kupujú za naše peniaze haciendy, Slováci posielajú drony obrancom Ukrajiny

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu