SVEDERNÍK. V sobotu vo Svederníku už po dvanástykrát rozvoniavala kapustnica. Dvadsaťtri tímov rozložilo pri kultúrnom dome kotlík a súťažilo vo varení kapusty. Každá kapustnica bola iná, každý mal svoj recept a ingredienciu, ktorá mala porotu očariť. Pre všetkých to však bola zábava.
Niektorí sa na šampionát vo varení poctivo pripravili, iní dali prednosť improvizácii priamo pred očami divákov. Všetci mohli ako základnú surovinu použiť kapustu z miestnej kapustárne.
Monika Vakulová je ďalšou generáciou majiteľov kapustárne, ktorá preslávila Svederník. Kapusta podľa nej potrebuje veľa starostlivosti nielen počas pestovania, ale aj spracovávania. I dnes sa do sudov tlačí ako za starých čias.
„V tejto sezóne sme po prvýkrát skúsili dať do kapusty kamennú bezjódovú soľ, k tomu už len kmín, žiadnu chémiu v nej nenájdete. Tlačí nám ju 72-ročná žena v čižmách,“ odhalila podrobnosti z výroby vitamínovej bomby. „Na majstrovstvá sme sa prišli zabaviť. Do kapustnice sme dali údené mäso, lečo, klobásu. Každý rok tam dáme niečo iné,“ pokračuje.

Starosta Svederníka Roman Lisický súhlasí, že celé podujatie má byť najmä o zábave a stretávaní sa ľudí z obce i zo vzdialenejších regiónov. Veď aj v tomto roku prišli svoju podobu kapustnice ukázať tri družstvá z Moravy.
„Niektoré tímy sú tradičné, chodia každý, rok, niektoré sú tu po prvýkrát. Je to o tom, že tu máme kapustáreň, ktorá sa historicky spája s regiónom. Rodina už aj na našich poliach v katastri obce má nasadenú kapustu, zeleninu. Tak sa tešíme, že sa aj pestovanie vracia do Svederníka.“
A aká kapustnica chutí najviac Romanovi Lysickému? „Niekedy je to o jednoduchosti, v ktorej je krása. Naša tradičná kapustnica bola iba s hríbmi, bola skromná. Keď sa našlo nejaké mäsko v domácnosti, tak ho tam dali. Ide o to, aby bola uvarená s láskou, vtedy sa to určite pretaví aj do chute,“ pridal starosta svoj recept.
Porote najviac chutila kapustnica tímu Darmošľap z Rudiny. Na druhom mieste dvanásteho ročníka Majstrovstiev Svederníka vo varení kapusty skončilo družstvo z Kotrčinej Lúčky a tretiu priečku oslavujú Fazuliari z Považského Chlmca.
