Rozpadli sa družstvá, bežne nemáme surovinu ani pre jednu kafilériu, tvrdí majiteľka žilinského podniku

Vysvetľuje detaily o spracovávaní dobytka.

Majiteľka žilinskej kafilérie Alexandra Orčíková. Majiteľka žilinskej kafilérie Alexandra Orčíková. (Zdroj: Archív AO. )

ŽILINA. Jediná slovenská kafiléria v Mojšovej Lúčke sa dostala do centra pozornosti po tom, ako sa na Slovensku medzi dobytkom začal šíriť vírus slintačky a krívačky. Veterinárna asanačná spoločnosť zabezpečuje prevoz živočíšneho odpadu, následne ho spracuje a na konci celého výrobného procesu je mäsokostná múčka a tuk, teda komodity, s ktorými podnik obchoduje.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kafiléria je súkromný rodinný podnik, na čele ktorého stojí ALEXANDRA ORČÍKOVÁ. Okrem toho, že toto zariadenie má povinnosť bezpečne likvidovať vírus, celá výroba musí mať ekonomické opodstatnenie.

SkryťVypnúť reklamu

„My počas roka dovážame surovinu aj z Poľska i z Rumunska, lebo vlastnej suroviny nie je dostatok ani pre jednu kafilériu. Keby sme fungovali len na slovenskú surovinu, nemali by sme počas bežnej situácie ekonomicky efektívnu prevádzku,“ tvrdí v rozhovore nositeľka ocenenia Podnikateľka Slovenska z roku 2019.


Kafiléria pomerne pravidelne likviduje vážne nákazy, či to bola vtáčia chrípka alebo mor ošípaných. Je pre váš závod v niečom súčasná situácia s nákazou slintačky a krívačky mimoriadna?

Až doteraz bolo likvidovanie nákaz na území Slovenska len na našich pleciach. Aktuálna nákaza má širší rozsah.

Popri spracovaní v kafilérii sa používajú aj zakopávacie jamy. To nám dosť pomáha, pretože k nám ide z niektorých fariem tretina, z niektorých polovica z celkového počtu utratených zvierat.

SkryťVypnúť reklamu

Väčšinou je to tak, že zvieratá, ktoré už preukazovali známky ochorenia, alebo u ktorých bolo ochorenie potvrdené, idú k nám, pretože my vieme tieto zvieratá spracovať bez ďalšieho rizika a vieme nákazu stopercentne eliminovať. Zvieratá, ktoré nevykazujú známky choroby, alebo sú utrácané v ochrannom pásme, tie smerujú do zakopávacích jám.

Keby ste mali trikrát väčšiu kapacitu, alebo by na Slovensku fungovali ďalšie kafilérie, dokázali by ste spracovávať celý aktuálny objem suroviny bez toho, že by sa utratené zvieratá museli zakopávať?

Je to hypotetická otázka, pretože ani v Anglicku, kde mali dostatok kafilérií, sa všetky zvieratá nespracovali, ale tiež sa zakopávali. Podobne aj vo Francúzsku.

Toto je prvá takáto nákaza v novodobej histórii Slovenska, keď sa u nás zakopáva. Kafiléria musí byť sebestačná aj počas bežných okolností. My nemôžeme mať na Slovensku päť kafilérií, z ktorých štyri budú stáť, pretože nemajú dostatok suroviny.

SkryťVypnúť reklamu

V žiadnom štáte to tak nemajú, pretože to nie je efektívne a ekonomické.

Kafiléria nemôže fungovať ako hasiči, ktorí majú pohotovosť a čakajú, kedy bude požiar. Zamestnanci kafilérie musia byť odborníci, musia mať so spracovávaním skúsenosti. Je to proces varenia, ktorý závisí od suroviny, či je v nej viac vody, alebo kostí, podľa toho musíte vedieť stroje používať, či je to sušička lebo lis.

Myslíte si, že pre slovenský trh stačí jedna kafiléria?

Určite áno. Čo by ostatné kafilérie celý rok robili? Dnes už nemáme v každej dedine družstvá, ako kedysi. Budú stáť a raz za dvadsať rokov ich spustíme?

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným MYregiony.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom CBA7C na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 222
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 245
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 064
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 087
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 782
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 201
  7. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 4 566
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 543
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu