Okrem údeného mäsa, klobás, šunky či jahňacieho mäsa si na veľkonočný stôl pripravujeme aj vlastné domáce dobroty.
Máme pre vás skvelý tip na takýto domáci, chutný a pritom nenáročný výrobok. Čo by ste povedali na to pripraviť pre vašich veľkonočných hostí aj chutnú a zdravú domácu huspeninu? Táto tradičná pochúťka, ktorá sa teší veľkej obľube, bude ideálnym pohostením pre veľkonočných kúpačov.
Za tým najlepším receptom na huspeninu sme sa vybrali do známeho mäsiarstva Šmak plus na Národnej ulici. Veď práve ich huspenina sa už stala takmer žilinskou legendou.
Majiteľ Boris Halaj nám prezradil ich vlastný recept a povedal niečo o jej výrobe a účinkoch.
„Hoci sa nám bravčové mäso spája s nezdravým jedlom, v prípade huspeniny to neplatí. Práve naopak, huspenina je priam liek, a ešte k tomu mimoriadne chutný,“ hovorí Halaj.
Liečivé účinky huspeniny
Huspenina vďačí svojim liečivým účinkom najmä kolagénu, bielkovine mladosti, ktorá sa nachádza v kožiach, chrupavkách, šľachách a kĺboch. Ďalšou významnou bielkovinou je elastín, ktorý dodáva elasticitu tkanivám vnútorných orgánov. Kolagén je vo vode nerozpustná bielkovina, ktorá tvorí základnú stavebnú hmotu podporných tkanív. Je nevyhnutný pre tvorbu kostí v detstve a dospievaní, chráni kĺby pred artrózou a udržiava pohybový aparát v dobrej kondícii. Okrem toho ovplyvňuje stav chrupaviek, zubov, pružnosť šliach, ciev, pokožky, vlasov a nechtov, zmierňuje celulitídu a napomáha hojeniu rán.
Mnohí sa obávajú, že konzumáciou huspeniny získajú kolagén, ale zároveň aj nadmerné množstvo tuku a cholesterolu. Avšak prebytočný tuk sa usadzuje na povrchu huspeniny a dá sa ľahko odstrániť. Obsah tuku sa dá obmedziť aj starostlivým odstránením tuku z mäsa pred varením. K zdraviu prospešným účinkom huspeniny prispievajú aj prílohy, ako cibuľa, chren, kvasené uhorky a kapusta, ktoré sú bohaté na vitamíny a enzýmy.

Tu je pár tipov na prípravu huspeniny priamo od mäsiara:
- Huspeninu varte pomaly, niekoľko hodín. Aby bola číra po prvom zvarení mäsa, vodu vylejte a varte znova. Koreniny pridajte až potom. Zberajte pri tom z vrchu zrazenú bielkovinu.
- Aby vám huspenina po vychladnutí dobre „sadla“ musí pri ponorení prstov ešte za tepla doslova lepiť.
- Môžeme ju pripraviť aj do formy na bábovku a ozdobiť vajíčkom, hráškom alebo kapiou. Odvážnejší môžu pridať napríklad olivy alebo kapary.
- Huspeninu pripravujeme v chladnejšom počasí a necháme ju tuhnúť pri teplote pod 15 °C. Nie je vhodné nechať huspeninu chladnúť priamo v chladničke a teplota pod 0°C vám ju môže zničiť úplne.
- Huspeninu môžeme zasterilizovať do fliaš a predĺžiť tak jej trvanlivosť.
Celá výroba huspeniny je navyše ekonomicky pomerne nenáročná. Podľa nášho výpočtu vás pri domácej výrobe huspeniny cena jedného litra vyjde okolo 2 až 3 eur.
Huspenina bola v minulosti jedlom kráľov a cárov a dnes ju nájdeme aj v ponuke luxusných reštaurácií. Huspenina je ideálnym jedlom pre chladné dni medzi Vianocami a Veľkou nocou. Je zdravá, chutná a jej príprava je pomerne jednoduchá.
Recept na mäsiarsku huspeninu
Ingrediencie:
- 1,5 kg bravčových kolien
- 1 kg bravčových nožičiek
- 0,5 kg bravčových koží
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- soľ, korenie, bobkový list
Postup:
- Mäso, nožičky a kože umyjeme a dáme variť do veľkého hrnca.
- Pridáme cibuľu, cesnak, soľ, korenie a bobkový list.
- Varíme pomaly, kým sa mäso neoddeľuje od kostí.
- Mäso vyberieme, oberieme a nakrájame na menšie kúsky.
- Vývar precedíme a dochutíme cesnakom a soľou.
- Mäso rozložíme do misiek a zalejeme vývarom.
- Necháme stuhnúť na chladnom mieste.