Veľkonočné prekvapenie: Huspenina pre zdravie a chuť

Veľká noc sa nezadržateľne blíži a s ňou aj tradičné nákupy mäsových špecialít.

Okrem údeného mäsa, klobás, šunky či jahňacieho mäsa si na veľkonočný stôl pripravujeme aj vlastné domáce dobroty.

Máme pre vás skvelý tip na takýto domáci, chutný a pritom nenáročný výrobok. Čo by ste povedali na to pripraviť pre vašich veľkonočných hostí aj chutnú a zdravú domácu huspeninu? Táto tradičná pochúťka, ktorá sa teší veľkej obľube, bude ideálnym pohostením pre veľkonočných kúpačov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Za tým najlepším receptom na huspeninu sme sa vybrali do známeho mäsiarstva Šmak plus na Národnej ulici. Veď práve ich huspenina sa už stala takmer žilinskou legendou.

Majiteľ Boris Halaj nám prezradil ich vlastný recept a povedal niečo o jej výrobe a účinkoch.

„Hoci sa nám bravčové mäso spája s nezdravým jedlom, v prípade huspeniny to neplatí. Práve naopak, huspenina je priam liek, a ešte k tomu mimoriadne chutný,“ hovorí Halaj.

Liečivé účinky huspeniny

Huspenina vďačí svojim liečivým účinkom najmä kolagénu, bielkovine mladosti, ktorá sa nachádza v kožiach, chrupavkách, šľachách a kĺboch. Ďalšou významnou bielkovinou je elastín, ktorý dodáva elasticitu tkanivám vnútorných orgánov. Kolagén je vo vode nerozpustná bielkovina, ktorá tvorí základnú stavebnú hmotu podporných tkanív. Je nevyhnutný pre tvorbu kostí v detstve a dospievaní, chráni kĺby pred artrózou a udržiava pohybový aparát v dobrej kondícii. Okrem toho ovplyvňuje stav chrupaviek, zubov, pružnosť šliach, ciev, pokožky, vlasov a nechtov, zmierňuje celulitídu a napomáha hojeniu rán.

Mnohí sa obávajú, že konzumáciou huspeniny získajú kolagén, ale zároveň aj nadmerné množstvo tuku a cholesterolu. Avšak prebytočný tuk sa usadzuje na povrchu huspeniny a dá sa ľahko odstrániť. Obsah tuku sa dá obmedziť aj starostlivým odstránením tuku z mäsa pred varením. K zdraviu prospešným účinkom huspeniny prispievajú aj prílohy, ako cibuľa, chren, kvasené uhorky a kapusta, ktoré sú bohaté na vitamíny a enzýmy.

Tu je pár tipov na prípravu huspeniny priamo od mäsiara:

  • Huspeninu varte pomaly, niekoľko hodín. Aby bola číra po prvom zvarení mäsa, vodu vylejte a varte znova. Koreniny pridajte až potom. Zberajte pri tom z vrchu zrazenú bielkovinu.
  • Aby vám huspenina po vychladnutí dobre „sadla“ musí pri ponorení prstov ešte za tepla doslova lepiť.
  • Môžeme ju pripraviť aj do formy na bábovku a ozdobiť vajíčkom, hráškom alebo kapiou. Odvážnejší môžu pridať napríklad olivy alebo kapary.
  • Huspeninu pripravujeme v chladnejšom počasí a necháme ju tuhnúť pri teplote pod 15 °C. Nie je vhodné nechať huspeninu chladnúť priamo v chladničke a teplota pod 0°C vám ju môže zničiť úplne.
  • Huspeninu môžeme zasterilizovať do fliaš a predĺžiť tak jej trvanlivosť.

Celá výroba huspeniny je navyše ekonomicky pomerne nenáročná. Podľa nášho výpočtu vás pri domácej výrobe huspeniny cena jedného litra vyjde okolo 2 až 3 eur.

Huspenina bola v minulosti jedlom kráľov a cárov a dnes ju nájdeme aj v ponuke luxusných reštaurácií. Huspenina je ideálnym jedlom pre chladné dni medzi Vianocami a Veľkou nocou. Je zdravá, chutná a jej príprava je pomerne jednoduchá.

Recept na mäsiarsku huspeninu

Ingrediencie:

  • 1,5 kg bravčových kolien
  • 1 kg bravčových nožičiek
  • 0,5 kg bravčových koží
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa
  • soľ, korenie, bobkový list

Postup:

  1. Mäso, nožičky a kože umyjeme a dáme variť do veľkého hrnca.
  2. Pridáme cibuľu, cesnak, soľ, korenie a bobkový list.
  3. Varíme pomaly, kým sa mäso neoddeľuje od kostí.
  4. Mäso vyberieme, oberieme a nakrájame na menšie kúsky.
  5. Vývar precedíme a dochutíme cesnakom a soľou.
  6. Mäso rozložíme do misiek a zalejeme vývarom.
  7. Necháme stuhnúť na chladnom mieste.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  2. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  3. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  4. Začínal s jednou Feliciou, dnes vozí manažérov z celého sveta
  5. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  7. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Na koho myslíš, keď si pripínaš narcis?
  2. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu
  3. Na Marka oharka do jarka
  4. Najlepšie okamihy svojho života zachytené s HONOR 400 Lite
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  8. Kalamita v Markovej spracovaná v súlade so zákonom
  1. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 15 158
  2. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 11 998
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 9 475
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 336
  5. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 3 252
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 2 844
  7. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 2 739
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 2 251
  1. Jozef Černek: Môj partner nemá telo. Nemá tvár. A predsa napísal so mnou muzikál.
  2. Imunoblog: Zdravé črevo – základ silnej imunity
  3. Peter Greša: Sväté svetlo: stretnutie s chasidmi pri hrobe „zázračného rabína“
  4. Andrea Školudová: NOŽE v kuchyni a Feng Shui
  5. Janka Bittó Cigániková: Transakčnú daň musel nadizajnovať „totálny génius“
  6. Timotej Opálek: Baby Lasagna / Praha
  7. Viktor Pamula: Sociálny štát ? Vtip roka
  8. Ivan R. V. Rumánek: Chamás či Hamás?
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 612
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 251
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 68 348
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 21 474
  5. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 608
  6. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 711
  7. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 9 521
  8. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 8 578
  1. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  2. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  3. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  4. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  5. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  6. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  7. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  8. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Jozef Černek: Môj partner nemá telo. Nemá tvár. A predsa napísal so mnou muzikál.
  2. Imunoblog: Zdravé črevo – základ silnej imunity
  3. Peter Greša: Sväté svetlo: stretnutie s chasidmi pri hrobe „zázračného rabína“
  4. Andrea Školudová: NOŽE v kuchyni a Feng Shui
  5. Janka Bittó Cigániková: Transakčnú daň musel nadizajnovať „totálny génius“
  6. Timotej Opálek: Baby Lasagna / Praha
  7. Viktor Pamula: Sociálny štát ? Vtip roka
  8. Ivan R. V. Rumánek: Chamás či Hamás?
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 612
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 251
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 68 348
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 21 474
  5. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 608
  6. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 711
  7. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 9 521
  8. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 8 578
  1. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  2. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  3. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  4. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  5. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  6. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  7. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  8. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu