Veľkonočné prekvapenie: Huspenina pre zdravie a chuť

Veľká noc sa nezadržateľne blíži a s ňou aj tradičné nákupy mäsových špecialít.

Okrem údeného mäsa, klobás, šunky či jahňacieho mäsa si na veľkonočný stôl pripravujeme aj vlastné domáce dobroty.

Máme pre vás skvelý tip na takýto domáci, chutný a pritom nenáročný výrobok. Čo by ste povedali na to pripraviť pre vašich veľkonočných hostí aj chutnú a zdravú domácu huspeninu? Táto tradičná pochúťka, ktorá sa teší veľkej obľube, bude ideálnym pohostením pre veľkonočných kúpačov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Za tým najlepším receptom na huspeninu sme sa vybrali do známeho mäsiarstva Šmak plus na Národnej ulici. Veď práve ich huspenina sa už stala takmer žilinskou legendou.

Majiteľ Boris Halaj nám prezradil ich vlastný recept a povedal niečo o jej výrobe a účinkoch.

„Hoci sa nám bravčové mäso spája s nezdravým jedlom, v prípade huspeniny to neplatí. Práve naopak, huspenina je priam liek, a ešte k tomu mimoriadne chutný,“ hovorí Halaj.

Liečivé účinky huspeniny

Huspenina vďačí svojim liečivým účinkom najmä kolagénu, bielkovine mladosti, ktorá sa nachádza v kožiach, chrupavkách, šľachách a kĺboch. Ďalšou významnou bielkovinou je elastín, ktorý dodáva elasticitu tkanivám vnútorných orgánov. Kolagén je vo vode nerozpustná bielkovina, ktorá tvorí základnú stavebnú hmotu podporných tkanív. Je nevyhnutný pre tvorbu kostí v detstve a dospievaní, chráni kĺby pred artrózou a udržiava pohybový aparát v dobrej kondícii. Okrem toho ovplyvňuje stav chrupaviek, zubov, pružnosť šliach, ciev, pokožky, vlasov a nechtov, zmierňuje celulitídu a napomáha hojeniu rán.

Mnohí sa obávajú, že konzumáciou huspeniny získajú kolagén, ale zároveň aj nadmerné množstvo tuku a cholesterolu. Avšak prebytočný tuk sa usadzuje na povrchu huspeniny a dá sa ľahko odstrániť. Obsah tuku sa dá obmedziť aj starostlivým odstránením tuku z mäsa pred varením. K zdraviu prospešným účinkom huspeniny prispievajú aj prílohy, ako cibuľa, chren, kvasené uhorky a kapusta, ktoré sú bohaté na vitamíny a enzýmy.

Tu je pár tipov na prípravu huspeniny priamo od mäsiara:

  • Huspeninu varte pomaly, niekoľko hodín. Aby bola číra po prvom zvarení mäsa, vodu vylejte a varte znova. Koreniny pridajte až potom. Zberajte pri tom z vrchu zrazenú bielkovinu.
  • Aby vám huspenina po vychladnutí dobre „sadla“ musí pri ponorení prstov ešte za tepla doslova lepiť.
  • Môžeme ju pripraviť aj do formy na bábovku a ozdobiť vajíčkom, hráškom alebo kapiou. Odvážnejší môžu pridať napríklad olivy alebo kapary.
  • Huspeninu pripravujeme v chladnejšom počasí a necháme ju tuhnúť pri teplote pod 15 °C. Nie je vhodné nechať huspeninu chladnúť priamo v chladničke a teplota pod 0°C vám ju môže zničiť úplne.
  • Huspeninu môžeme zasterilizovať do fliaš a predĺžiť tak jej trvanlivosť.

Celá výroba huspeniny je navyše ekonomicky pomerne nenáročná. Podľa nášho výpočtu vás pri domácej výrobe huspeniny cena jedného litra vyjde okolo 2 až 3 eur.

Huspenina bola v minulosti jedlom kráľov a cárov a dnes ju nájdeme aj v ponuke luxusných reštaurácií. Huspenina je ideálnym jedlom pre chladné dni medzi Vianocami a Veľkou nocou. Je zdravá, chutná a jej príprava je pomerne jednoduchá.

Recept na mäsiarsku huspeninu

Ingrediencie:

  • 1,5 kg bravčových kolien
  • 1 kg bravčových nožičiek
  • 0,5 kg bravčových koží
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa
  • soľ, korenie, bobkový list

Postup:

  1. Mäso, nožičky a kože umyjeme a dáme variť do veľkého hrnca.
  2. Pridáme cibuľu, cesnak, soľ, korenie a bobkový list.
  3. Varíme pomaly, kým sa mäso neoddeľuje od kostí.
  4. Mäso vyberieme, oberieme a nakrájame na menšie kúsky.
  5. Vývar precedíme a dochutíme cesnakom a soľou.
  6. Mäso rozložíme do misiek a zalejeme vývarom.
  7. Necháme stuhnúť na chladnom mieste.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. Anna Macaláková: Výnos je len časť príbehu investície
  2. Slony, ticho savany, Kilimandžáro. Keňa je skvelá na prvé safari
  3. Sudoku a hlavolamy: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani počas leta
  4. Kam v auguste k moru? 4 tipy na last minute dovolenku
  5. Sedemnásť hotelov, kde si oddych užijú deti aj dospelí
  6. Ako sa vyhnúť cukrovke 2. typu: Prvý krok urobte ešte dnes
  7. Vyžrebovanie futbalových súťaží: Kedy hrá vaše mesto či dedina?
  8. Prvý realitný fond ťaží z oživenia trhu a nižších sadzieb
  1. Slony, ticho savany, Kilimandžáro. Keňa je skvelá na prvé safari
  2. Anna Macaláková: Výnos je len časť príbehu investície
  3. Pochvala v teame nie je „bonus“, ale kyslík
  4. Sudoku a hlavolamy: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani počas leta
  5. Kam v auguste k moru? 4 tipy na last minute dovolenku
  6. Drony menia lesníctvo, LESY SR testujú 3D modelovanie územia
  7. Sedemnásť hotelov, kde si oddych užijú deti aj dospelí
  8. Vyžrebovanie futbalových súťaží: Kedy hrá vaše mesto či dedina?
  1. Ako sa vyhnúť cukrovke 2. typu: Prvý krok urobte ešte dnes 15 570
  2. Kam v auguste k moru? 4 tipy na last minute dovolenku 13 948
  3. Osem tipov, kam cestovať počas sviatku na konci augusta 5 064
  4. Sedemnásť hotelov, kde si oddych užijú deti aj dospelí 4 621
  5. Prvý realitný fond ťaží z oživenia trhu a nižších sadzieb 3 130
  6. Vyžrebovanie futbalových súťaží: Kedy hrá vaše mesto či dedina? 3 061
  7. Sudoku a hlavolamy: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani počas leta 2 293
  8. Bývanie v centre Bratislavy? Kúpa sa oplatí viac ako prenájom 1 984
  1. Ondrej Putra: Humánna Hirošima
  2. Štefan Šturdzík: Nezničiteľný Jágr.
  3. Viktor Pamula: Nigel Baker si zaslúži našu úctu
  4. Monika Albertiová: Aká verejnoprávna televízia, taká krajina
  5. Ondřej Havelka: Drsné zápasy, Ajok a kult předků. Kultura a náboženství jihosúdánských Otuhů
  6. Věra Tepličková: Na diaľnici na krajnici - Maťa v šrankoch, auto v rici
  7. Post Bellum SK: Zabudnuté obete nacizmu
  8. Pavol Burda: Plyn z Ruska je pre civilizovaný svet najdrahší
  1. Jaroslav Liptak: Kto stojí za 708 firmami? Robert Fico? Nie... hádajte znova. Kto je pani Ficová? 46 463
  2. Rado Surovka: Robo, dokázal si to, gratulujeme. 44 143
  3. Matej Galo: Pán Fico, rozhodli ste sa tunelovať takto na hulváta? 10 527
  4. Ivan Čáni: Súdruh Blaha napísal status o tom, aký je rozdiel medzi nami (slniečkarmi) a jeho fan clubom. 10 418
  5. Ivo Nesrovnal: Matúš, vďaka za pozvanie, ale pod toto sa nepodpíšem. Ad električka v Petržalke. 8 180
  6. Martin Sukupčák: Ako jeden primátor "urbanizuje" mesto L. Mikuláš 7 685
  7. Martin Ondráš: Hrobár slovenského vidieka 7 126
  8. Monika Albertiová: Kritika nie je útok: PS versus Hnutie Slovensko. Zas do seba kopú - a Fico sa smeje 6 814
  1. Věra Tepličková: Na diaľnici na krajnici - Maťa v šrankoch, auto v rici
  2. Post Bellum SK: Zabudnuté obete nacizmu
  3. Radko Mačuha: Chcem tu zostať aj v roku 2027.
  4. Marcel Rebro: Pamäť z plastelíny alebo Slovensko ako krajina bez archívu
  5. Pavel Macko: Masívny útok na Kyjev: Zmení Trumpove ultimátum vývoj vojny?
  6. Věra Tepličková: Premiér v akcii alebo História sa fakt opakuje?
  7. Pavel Macko: Prelomia Rusi obranu alebo ustúpia ultimátu?
  8. INESS: Koľko ušetrí telemedicína?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu