Svet spoznal cez varenie. Šéfkuchár z Višňového našiel v zahraničí druhý domov

Život v zahraničí mu je prirodzenejší.

Prácu šéfkuchára berie zároveň ako svoje hobby.Prácu šéfkuchára berie zároveň ako svoje hobby. (Zdroj: Andrej Zentek)

VIŠŇOVÉ. Varil v kuchyniach v desiatke krajín Európy. Na šéfkuchára elitných reštaurácií sa vypracoval po tom, čo z rodnej obce Višňové v Žilinskom okrese odišiel ako 19-ročný.

Bez znalosti jazyka, no s chuťou napredovať sa ANDREJ ZENTEK (40) uchytil vo vychýrenom podniku v Nórsku. Získal slušný kariérny štart, naprieč rokmi však prešiel aj menej lichotivými momentmi.

„Človek drel a čakal na výplatu, aby mohol zaplatiť nájom a ďalšie faktúry. Šéf len povedal, že nemá peniaze,“ spomína s tým, že vďaka všetkému získal nadhľad a obrovské skúsenosti. Dnes je šéfkuchárom vo Švajčiarsku, v ktorom našiel svoj druhý domov.

SkryťVypnúť reklamu

Do Škandinávie ste vycestovali už ako 19-ročný. Prečo? Čo vás tak motivovalo?

Situácia v roku 2006 bola na Slovensku ekonomicky veľmi ťažká. Vycestoval som aj pre peniaze, no zahraničie zároveň človeka veľa naučí, mnohé vidí aj okúsi, vrátane odlišného štýlu života. Neskôr som zistil, podobne ako všetci Slováci v zahraničí, čo všetko so sebou práca v cudzine prináša.

O koľko vyšší bol vtedy váš plat oproti slovenskému?

Išlo o viac ako dvojnásobný plat. Nerád sa ale rozpravám iba o peniazoch. Tvoria podstatnú časť života, no je aj veľa dôležitejších vecí ako rodina, priateľstvá či napríklad pracovné podmienky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prečo ste zakotvili práve v Nórsku?

Zhodou náhod odchádzali do zahraničia všetci moji starší súrodenci. Brat bol v Moskve, sestra v Amerike, druhá v Anglicku a akosi prirodzene sa cesta do sveta očakávala aj odo mňa.

SkryťVypnúť reklamu

Škandinávia mi pritom vbehla do plánov celkom náhle. Na úrade práce mi cez agentúru ponúkli možnosti práce buď v Grécku alebo Nórsku. Na horúčavy som príliš chuť nemal, a tak som sa rozhodol zamieriť na sever.

Splnili sa očakávania alebo vás realita skôr prekvapila?

Nevedel som, čo mám čakať a do čoho konkrétne idem, preto som sa radšej držal pri zemi bez veľkých očakávaní. Môžem ale povedať, že napokon som sa za hranicami začal cítiť viac doma než na Slovensku.

Nebolo náročné sa profesijne presadiť? Išlo zozačiatku všetko hladko?

Ideálne to nebolo, do krajiny som totiž pricestoval bez znalosti jazyka. Vždy som sa učil len po nemecky, v Nórsku sa však hovorí ich jazykom, prípadne anglicky. Ja som sa veľa dohovoriť nevedel.

Prečítajte si aj Vytvorili nemocnicu na kolesách. Popri vlastnej práci plnia posledné priania ľudí Čítajte 

Už pri prvom kontakte s miestnymi na stanici som pohorel, keď som sa v nemčine pokúšal informovať ohľadom smeru cesty.

SkryťVypnúť reklamu

Nestretol som sa s pochopením, s nemeckým jazykom by som skrátka neprežil. Začal som preto s angličtinou a neskôr aj s nórštinou.

Kde ste sa zamestnali? Na akej pozícii?

Bol som obyčajný kuchár s tým, že som robil na sekcii predjedál a dezertov. Pôsobil som pritom v malej, ale veľmi kvalitnej reštaurácii XL Diner v prekrásnom meste Ålesund, kde som vydržal šesť rokov. Ide o podnik, do ktorého sa musí rezervácia spraviť minimálne mesiac dopredu, a radí sa medzi najlepšie v krajine, čím som získal celkom slušný kariérny štart.

V Nórsku ste sa stali vo svojich 25 rokoch aj šéfkuchárom. Myslíte si, že podobné možnosti na kariérny rast by ste mali aj na Slovensku?

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným MYregiony.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každé 4 týždne.
Pošlite SMS s textom CB9YA na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Práca

Výroba v závode spoločnosti Kia Slovakia.

Budúcnosť trhu práce bude podľa experta stáť na dvoch pilieroch.


SITA 3

Delegácia pozostávala z ôsmich remeselníkov.


TASR
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. Zážitkový víkend. Biela noc priniesla aj prémiovú pivnú zónu
  2. Kto pomôže tým, čo pomáhajú?
  3. Na ako dlho majú mladí Slováci nasporené peniaze?
  4. Elektrifikujte svoj biznis! Ukážeme vám, ako na to
  5. Rekreačným poukazom viete zaplatiť aj kúpele pre starých rodičov
  6. Sladké bez kompromisov: Ako Schär mení svet bezlepkových dobrôt
  7. Nivy Tower je medzi top 10 kancelárskymi budovami sveta
  8. Digitálne sebavedomie pre novú generáciu: kto sú digiPEERS?
  1. Elektrifikujte svoj biznis! Ukážeme vám, ako na to
  2. Na ako dlho majú mladí Slováci nasporené peniaze?
  3. Rekreačným poukazom viete zaplatiť aj kúpele pre starých rodičov
  4. Ako zistíte, že máte v tele zápal
  5. Kto pomôže tým, čo pomáhajú?
  6. Gazdovať sa dá aj na jalovej pôde
  7. Sladké bez kompromisov: Ako Schär mení svet bezlepkových dobrôt
  8. Zážitkový víkend. Biela noc priniesla aj prémiovú pivnú zónu
  1. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov 14 491
  2. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia 5 940
  3. Kto nás naozaj zadlžil a prečo Slovákom siahajú na výplaty? 5 835
  4. V ich džemoch je viac vitamínov ako v domácich 4 485
  5. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať 4 432
  6. Cédečka sa predávali ako teplé rožky. Prežili, lebo predvídajú. 4 064
  7. Keď sa z brigády stane kariéra 2 806
  8. Nivy Tower je medzi top 10 kancelárskymi budovami sveta 2 648
  1. Ján Komrska: Štít Little Bear, Colorado
  2. Viera Gáliková: "Začína sa na M"
  3. Irena Šimuneková: Miesto ticha a tajomstiev, Katarínka
  4. Vladimír Bojničan: Posledná krížová výprava proti racionalite, slobode a demokracií
  5. Jaroslav Liptak: TASS - Ruské média a ich pohľad na svet
  6. Věra Tepličková: O ne/spravodlivosti alebo Keď Cintulovia rastú ako huby po daždi
  7. Ján Šeďo: Súdruhovia, všimli ste si ? Ako robiť "z huby r*ť", povýšil Kaliňák na nový level.
  8. Irena Šimuneková: Strážca Malých Karpát, hrad Korlátko
  1. Ján Valchár: Fantastické správy z Ukrajiny (a Ruska, hahaha!) 22 478
  2. Radoslav Záhumenský: Tento hrad je len hodinu od Bratislavy a patrí medzi najkrajšie zrúcaniny Slovenska! 🏰 16 469
  3. Anna Brawne: Martinka Vzácna, vašim jediným úspechom je, že tá kultúra napriek vám stále žije! 10 673
  4. Ján Valchár: Ukrajinská vojna sa presunula na Sibír 6 610
  5. Elena Antalová: Do Šaštína kolenačky, ale pohár vody Mikloškovi..? 5 754
  6. Ján Valchár: Ideme budovať humanitárne centrum v Rusku!!! 4 678
  7. Dušan Koniar: Kam by chcel, tam ho nepozvú. Kam áno, tam nejde 4 302
  8. Ján Valchár: Nestačilo Stačilo a Konečná Konečnej (Grad pošól na***!) 3 861
  1. Věra Tepličková: O ne/spravodlivosti alebo Keď Cintulovia rastú ako huby po daždi
  2. Marcel Rebro: Volám sa Marcel, dnes mám 57 rokov a k narodeninám si želám mier!
  3. Radko Mačuha: Robert Fico sa stáva premiérom záhrobia.
  4. Věra Tepličková: Zvrat to ozaj nečakaný, Oskar je vraj uprataný
  5. Anna Brawne: Martinka Vzácna, vašim jediným úspechom je, že tá kultúra napriek vám stále žije!
  6. Roman Kebísek: Vincent van Gogh kreslil steblami trstiny, ktoré sám zbieral a orezával
  7. Věra Tepličková: Keď vo filme hasiči, skĺznu dole po tyči,
  8. Marian Nanias: "Tí zlí Bruselskí úradníci....."
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu