Stavili na mäso a majú miliónové obraty. Toto je rebríček spracovateľov mäsa v Žilinskom kraji

Na vrchole je výrobca národného jedla.

(Zdroj: Pixabay)

ŽILINSKÝ KRAJ. Likvidácia veľkých chovov hovädzieho dobytka v slovenských farmách vyvoláva obavy z toho, či na trhu nenastanú výpadky v dodávkach mäsa. Až ďalšie dni a rozsah šírenia vírusu slintačky a krívačky ukážu, do akej miery to ovplyvní vývoj cien mäsa a jeho dostupnosť.

Až doteraz sa spracovateľom mäsa a rýb v žilinskom regióne darilo. Väčšine najsilnejších hráčov v mäsopriemysle kontinuálne stúpali tržby. Záujem o mäso a výrobky z neho v minulých rokoch neutíchal. Klobása, slanina, saláma či jaternice na množstvo spôsobov sa Slovákom nikdy neprejedia.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prinášame rebríček desiatich spracovateľov mäsa a rýb v Žilinskom kraji, ktoré mali podľa údajov z Finstatu v roku 2023 najvyššie tržby. Sú rovnomerne rozmiestnení po celom regióne. V TOP desiatke sú tri spoločnosti z Turca, po dve z Kysúc a z Liptova, rovnako dve majú sídlo v Žiline a jedna na Orave.

10. MIKONMIKULÁŠ, s. r. o. Liptovský Mikuláš

Tržby: 311 109

Zisk: -39 537

Mäsovýroba MIKONMIKULÁŠ z Liptovského Mikuláša patrí k tým menším spracovateľom mäsa. S tržbami vyše 311-tisíc to však stačilo, aby sa prebojovala do rebríčka TOP 10 mäsopriemyslu v Žilinskom kraji. Je regionálnym dodávateľom mäsa a výrobkov do obchodov, školských jedální či reštaurácií v turisticky atraktívnom Poprade, Vysokých Tatrách a na Liptove.

Spoločnosť MIKONMIKULÁŠ sa zo straty takmer 40-tisíc eur v roku 2023 dostala už v minulom roku do 19-tisícového zisku.

SkryťVypnúť reklamu

9. Mäsovýroba s.r.o. Sklabiňa

Tržby: 2 129 161

Zisk: 62 456

Tržby turčianskej mäsovýroby v posledných rokoch kontinuálne rastú. Za posledný hodnotený rok stúpli o 17 percent na takmer 2,13 milióna eur. Zo straty 13 678 v roku 2022 sa hospodárenie spoločnosti prehuplo do viac ako 60-tisícového zisku. Majitelia si zakladajú na ručnej výrobe a slovenských dodávateľoch bravčového a hovädzieho mäsa. Tvrdia, že ich mäsové výrobky sú bez alergénov a dochucovadiel. Svoju produkciu dodávajú do dvoch vlastných predajní v Martine, jednej vo Vrútkach, ale aj do všetkých predajní COOP Jednota v regióne, do reštaurácií či jedálni.

8. V.M.MARLEX, s.r.o. Kysucké Nové Mesto

Tržby: 2 206 262

Zisk: -723 235

Mäsospracovateľský podnik, ktorý pôsobí v kysuckom regióne, hospodáril v roku 2023 spomedzi TOP spracovateľov mäsa a rýb v Žilinskom kraji s najväčšou stratou. Tá posledných päť rokov rastie. V poslednom hodnotenom roku 2023 klesli tržby spoločnosti o 6 percent na 2,206 milióna eur.

SkryťVypnúť reklamu

Firma tvrdí, že pri výrobe mäsových produktov využíva moderné technológie a spĺňa náročné kritéria Európskej únie. Rodinná firma začínala v dome v obci Rudina pri Kysuckom Novom Meste už krátko po revolúcii v roku 1991. V roku 2002 spustila výrobu v novovybudovaných priestoroch v Kysuckom Novom Meste a v tom čase svoju produkciu zvýšila o 100 percent. V ponuke má mäkké mäsové výrobky, solené mäsá a slaniny, trvanlivé mäsové výrobky, oškvarky, tlačenky a jaternice.

7. MÄSO PARÍŽEK, s.r.o. Martin

Tržby: 2 634 214

Zisk: 3 949

Už tri generácie Parížekovcov sa venujú spracovávaniu mäsa a výrobe mäsových produktov. V roku 1991 si Ján Parížek prenajal predajňu od siete Zdroj, v ktorej vybudoval malú výrobňu. Stavil na regionálnu surovinu a tradičné postupy pri jej spracovaní. Po ňom prebrala žezlo v rodinne spoločnosti dcéra i vnuk.

Majitelia turčianskej mäsovýroby o sebe tvrdia, že nie sú moderní ani inovatívni, že všetko dobré už bolo dávno vymyslené. „A my chceme zachovať práve to najhodnotnejšie – manuálnu ľudskú prácu, tradičné postupy solenia, miešania, údenia, mäsiarske majstrovstvo jednotlivých ľudí vo výrobe. Myslíme si, že ľudská práca je nenahraditeľná,“ tvrdia. Mäso Parížek dodáva svoje mäsové produkty do predajní po celom Slovensku, podľa svojej webovej stránky má aj vlastné predajne, po dve v Martine a v Žiline.

Spoločnosť MÄSO PARÍŽEK sa v roku 2023 dostala do zisku 3 949 eur, keď ešte rok pred tým evidovali stratu 78-tisíc eur. Tržby jej narástli o 15 % na 2,634 milióna eur.

6. RYBÁRSTVO - Požehy, s.r.o. Dubové

Tržby: 2 807 352

Zisk: 255 076

Šieste miesto v rebríčku má spoločnosť, ktorá spracováva rybie mäso. Rybárstvo Požehy prináša na trh ryby z vlastného chovu. Svoje rybníky má blízko Turčianskych Teplíc. Spoločnosť stavila na čistú vodu a kŕmenie rýb bez obsahu chemických konzervačných látok, antioxidantov, stabilizátorov a polyfosfátov.

Majiteľom je Miroslav Hrča, odborník na chov rýb, ktorý v roku 1992 založil firmu na chov pstruhov v Turčianskej doline. Dnes má Rybárstvo Požehy štyri rybníky v Dubovom, jedno pstruhárstvo v Diviakoch a ročne spracuje zhruba 600 ton rýb.

Milovníkom rýb ponúka aj cez potravinové reťazce napríklad chladeného porciovaného kapra, pstruha dúhového či sumčeka. „Pred Vianocami rastie záujem o pstruha dúhového dvojnásobne, pričom o chladeného porciovaného kapra až 20-násobne. Okrem kapra Slováci obľubujú pred sviatkami aj špecialitu – údenú makrelu,“ prezradil Miroslav Hrča.

Rybárstvu už niekoľko rokov kontinuálne stúpajú tržby. V roku 2023 narástli o 5 % na 2,807 milióna eur. Spoločnosť hospodári s pomerne vysokým ziskom, ktorý zvýšila o 48 % na 255-tisíc eur.

Súvisiaci článok Ľudia vrážajú do jedla milióny. Toto je rebríček TOP 10 gastrohráčov v Žilinskom kraji Čítajte 

5. Mäso Liptov s.r.o. Liptovská Porúbka

Tržby: 3 520 130

Zisk: 35 097

Spoločnosť Mäso Liptov so sídlom v Liptovskej Porúbke v posledných rokoch výrazne rastie. V roku 2023 jej narástli tržby o 52 % z 2,32 milióna na 3,52 milióna eur. No zisk jej poklesol rovnako o 52 % na 35-tisíc eur.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným MYregiony.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom CB9TM na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Potraviny

Minister financií Ladislav Kamenický.

Rezort tvrdí, že ceny v susedných krajinách rastú rýchlejšie.


TASR 13
Ilustračné foto.

Temu chce predávať hlavne na miestne produkty.


TASR
Ilustračná fotografia.

Envirorezort je pripravený vydávať výnimky zo zákazu predaja medvedieho mäsa.


TASR 1
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie
  2. Nie je zlato ako zlato, nájdete ho pri bežnom nákupe potravín
  3. Oliver Oswald prezradil, po čom túžil už celé roky
  4. Ako zvládnuť krádež či stratu dokladov na dovolenke bez stresu
  5. Dubaj: Viac než letovisko – priestor pre život a investície
  6. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  7. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory
  8. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  1. Nie je zlato ako zlato, nájdete ho pri bežnom nákupe potravín
  2. Oliver Oswald prezradil, po čom túžil už celé roky
  3. Dajte zabrať vášmu mozgu, preverí ho Tréning pamäti
  4. Dubaj: Viac než letovisko – priestor pre život a investície
  5. Ako zvládnuť krádež či stratu dokladov na dovolenke bez stresu
  6. Prečo les potrebuje aj výrub, nie len ochranu
  7. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  8. Letná háčkovaná móda a kúsok mora u vás doma
  1. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory 14 576
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 5 336
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 3 893
  4. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku? 3 509
  5. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie 3 209
  6. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 2 517
  7. Dajte zabrať vášmu mozgu, preverí ho Tréning pamäti 2 205
  8. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 2 010
  1. Ľuboš Vodička: Orient Expres na Slovensku, príbeh železnice
  2. Jan Pražák: Zralá plnoštíhlá dáma ve dvoudílných plavkách
  3. Dušan Király: Japonská Okinawa: exotika za ľudové ceny
  4. Marcel Rebro: Deti z Nikopola túžia po tábore. Autobusy však nejdú, vodiči majú strach z dronov
  5. Jozef Maťaše: Ako dobre bolo za socializmu!
  6. Jaroslav Liptak: Fico nie je Slovensko: Prečo premiér blokuje sankcie, ktoré sme ako krajina nikdy neodmietli
  7. Michal Porubän: Kamoši s RuZZkým režimom na Slovensku - Matúš Zataj Rusko
  8. Martin Fronk: Kráľ maďarského pera zo Sklabinej: Kálmán Mikszáth, na ktorého sme doma skoro zabudli
  1. Ivan Čáni: Blaha a Kaliňák junior narazili ale napriek tomu ďalej ohlupujú svoj už aj tak dostatočne ohlúpený fan club. 22 657
  2. Věra Tepličková: Vážený pán premiér 8 464
  3. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii 6 171
  4. Marcel Rebro: Dúhová facka pre červených: Ako si Smeráci vylámali zuby na Volkswagene 5 321
  5. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny! 5 097
  6. Daniel Guľaš: Hlina preberá štafetu opozičného lídra. PS stagnuje a stráca momentum 4 736
  7. Dávid Polák: Pohoda je v pohode, nebláznite. 4 579
  8. Radovan Čipka: Skutok sa stal 4 562
  1. Marcel Rebro: Deti z Nikopola túžia po tábore. Autobusy však nejdú, vodiči majú strach z dronov
  2. Marcel Rebro: Majú dvadsaťštyri. Namiesto vysokej školy žijú v diere na fronte a eliminujú Rusov.
  3. Roman Kebísek: Po vyše sto rokoch preložili z francúzštiny životopis Štúra od Turcerovej
  4. Marcel Rebro: "Nas mnogo": Od Stalingradu po Bachmut — 80 rokov tej istej ruskej taktiky
  5. Monika Nagyova: Ako ma rozplakala umelá inteligencia
  6. Marcel Rebro: Fico pomáha Putinovi. Slováci pomáhajú Ukrajine.
  7. Věra Tepličková: Trenčín alebo Stará Bystrica? Kde by ste radšej strávili sobotný večer... ?
  8. Věra Tepličková: Vážený pán premiér
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Ľuboš Vodička: Orient Expres na Slovensku, príbeh železnice
  2. Jan Pražák: Zralá plnoštíhlá dáma ve dvoudílných plavkách
  3. Dušan Király: Japonská Okinawa: exotika za ľudové ceny
  4. Marcel Rebro: Deti z Nikopola túžia po tábore. Autobusy však nejdú, vodiči majú strach z dronov
  5. Jozef Maťaše: Ako dobre bolo za socializmu!
  6. Jaroslav Liptak: Fico nie je Slovensko: Prečo premiér blokuje sankcie, ktoré sme ako krajina nikdy neodmietli
  7. Michal Porubän: Kamoši s RuZZkým režimom na Slovensku - Matúš Zataj Rusko
  8. Martin Fronk: Kráľ maďarského pera zo Sklabinej: Kálmán Mikszáth, na ktorého sme doma skoro zabudli
  1. Ivan Čáni: Blaha a Kaliňák junior narazili ale napriek tomu ďalej ohlupujú svoj už aj tak dostatočne ohlúpený fan club. 22 657
  2. Věra Tepličková: Vážený pán premiér 8 464
  3. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii 6 171
  4. Marcel Rebro: Dúhová facka pre červených: Ako si Smeráci vylámali zuby na Volkswagene 5 321
  5. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny! 5 097
  6. Daniel Guľaš: Hlina preberá štafetu opozičného lídra. PS stagnuje a stráca momentum 4 736
  7. Dávid Polák: Pohoda je v pohode, nebláznite. 4 579
  8. Radovan Čipka: Skutok sa stal 4 562
  1. Marcel Rebro: Deti z Nikopola túžia po tábore. Autobusy však nejdú, vodiči majú strach z dronov
  2. Marcel Rebro: Majú dvadsaťštyri. Namiesto vysokej školy žijú v diere na fronte a eliminujú Rusov.
  3. Roman Kebísek: Po vyše sto rokoch preložili z francúzštiny životopis Štúra od Turcerovej
  4. Marcel Rebro: "Nas mnogo": Od Stalingradu po Bachmut — 80 rokov tej istej ruskej taktiky
  5. Monika Nagyova: Ako ma rozplakala umelá inteligencia
  6. Marcel Rebro: Fico pomáha Putinovi. Slováci pomáhajú Ukrajine.
  7. Věra Tepličková: Trenčín alebo Stará Bystrica? Kde by ste radšej strávili sobotný večer... ?
  8. Věra Tepličková: Vážený pán premiér

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu