ŽILINSKÝ KRAJ. Likvidácia veľkých chovov hovädzieho dobytka v slovenských farmách vyvoláva obavy z toho, či na trhu nenastanú výpadky v dodávkach mäsa. Až ďalšie dni a rozsah šírenia vírusu slintačky a krívačky ukážu, do akej miery to ovplyvní vývoj cien mäsa a jeho dostupnosť.
Až doteraz sa spracovateľom mäsa a rýb v žilinskom regióne darilo. Väčšine najsilnejších hráčov v mäsopriemysle kontinuálne stúpali tržby. Záujem o mäso a výrobky z neho v minulých rokoch neutíchal. Klobása, slanina, saláma či jaternice na množstvo spôsobov sa Slovákom nikdy neprejedia.
Prinášame rebríček desiatich spracovateľov mäsa a rýb v Žilinskom kraji, ktoré mali podľa údajov z Finstatu v roku 2023 najvyššie tržby. Sú rovnomerne rozmiestnení po celom regióne. V TOP desiatke sú tri spoločnosti z Turca, po dve z Kysúc a z Liptova, rovnako dve majú sídlo v Žiline a jedna na Orave.
10. MIKONMIKULÁŠ, s. r. o. Liptovský Mikuláš
Tržby: 311 109
Zisk: -39 537
Mäsovýroba MIKONMIKULÁŠ z Liptovského Mikuláša patrí k tým menším spracovateľom mäsa. S tržbami vyše 311-tisíc to však stačilo, aby sa prebojovala do rebríčka TOP 10 mäsopriemyslu v Žilinskom kraji. Je regionálnym dodávateľom mäsa a výrobkov do obchodov, školských jedální či reštaurácií v turisticky atraktívnom Poprade, Vysokých Tatrách a na Liptove.
Spoločnosť MIKONMIKULÁŠ sa zo straty takmer 40-tisíc eur v roku 2023 dostala už v minulom roku do 19-tisícového zisku.
9. Mäsovýroba s.r.o. Sklabiňa
Tržby: 2 129 161
Zisk: 62 456
Tržby turčianskej mäsovýroby v posledných rokoch kontinuálne rastú. Za posledný hodnotený rok stúpli o 17 percent na takmer 2,13 milióna eur. Zo straty 13 678 v roku 2022 sa hospodárenie spoločnosti prehuplo do viac ako 60-tisícového zisku. Majitelia si zakladajú na ručnej výrobe a slovenských dodávateľoch bravčového a hovädzieho mäsa. Tvrdia, že ich mäsové výrobky sú bez alergénov a dochucovadiel. Svoju produkciu dodávajú do dvoch vlastných predajní v Martine, jednej vo Vrútkach, ale aj do všetkých predajní COOP Jednota v regióne, do reštaurácií či jedálni.

8. V.M.MARLEX, s.r.o. Kysucké Nové Mesto
Tržby: 2 206 262
Zisk: -723 235
Mäsospracovateľský podnik, ktorý pôsobí v kysuckom regióne, hospodáril v roku 2023 spomedzi TOP spracovateľov mäsa a rýb v Žilinskom kraji s najväčšou stratou. Tá posledných päť rokov rastie. V poslednom hodnotenom roku 2023 klesli tržby spoločnosti o 6 percent na 2,206 milióna eur.
Firma tvrdí, že pri výrobe mäsových produktov využíva moderné technológie a spĺňa náročné kritéria Európskej únie. Rodinná firma začínala v dome v obci Rudina pri Kysuckom Novom Meste už krátko po revolúcii v roku 1991. V roku 2002 spustila výrobu v novovybudovaných priestoroch v Kysuckom Novom Meste a v tom čase svoju produkciu zvýšila o 100 percent. V ponuke má mäkké mäsové výrobky, solené mäsá a slaniny, trvanlivé mäsové výrobky, oškvarky, tlačenky a jaternice.

7. MÄSO PARÍŽEK, s.r.o. Martin
Tržby: 2 634 214
Zisk: 3 949
Už tri generácie Parížekovcov sa venujú spracovávaniu mäsa a výrobe mäsových produktov. V roku 1991 si Ján Parížek prenajal predajňu od siete Zdroj, v ktorej vybudoval malú výrobňu. Stavil na regionálnu surovinu a tradičné postupy pri jej spracovaní. Po ňom prebrala žezlo v rodinne spoločnosti dcéra i vnuk.
Majitelia turčianskej mäsovýroby o sebe tvrdia, že nie sú moderní ani inovatívni, že všetko dobré už bolo dávno vymyslené. „A my chceme zachovať práve to najhodnotnejšie – manuálnu ľudskú prácu, tradičné postupy solenia, miešania, údenia, mäsiarske majstrovstvo jednotlivých ľudí vo výrobe. Myslíme si, že ľudská práca je nenahraditeľná,“ tvrdia. Mäso Parížek dodáva svoje mäsové produkty do predajní po celom Slovensku, podľa svojej webovej stránky má aj vlastné predajne, po dve v Martine a v Žiline.
Spoločnosť MÄSO PARÍŽEK sa v roku 2023 dostala do zisku 3 949 eur, keď ešte rok pred tým evidovali stratu 78-tisíc eur. Tržby jej narástli o 15 % na 2,634 milióna eur.

6. RYBÁRSTVO - Požehy, s.r.o. Dubové
Tržby: 2 807 352
Zisk: 255 076
Šieste miesto v rebríčku má spoločnosť, ktorá spracováva rybie mäso. Rybárstvo Požehy prináša na trh ryby z vlastného chovu. Svoje rybníky má blízko Turčianskych Teplíc. Spoločnosť stavila na čistú vodu a kŕmenie rýb bez obsahu chemických konzervačných látok, antioxidantov, stabilizátorov a polyfosfátov.
Majiteľom je Miroslav Hrča, odborník na chov rýb, ktorý v roku 1992 založil firmu na chov pstruhov v Turčianskej doline. Dnes má Rybárstvo Požehy štyri rybníky v Dubovom, jedno pstruhárstvo v Diviakoch a ročne spracuje zhruba 600 ton rýb.
Milovníkom rýb ponúka aj cez potravinové reťazce napríklad chladeného porciovaného kapra, pstruha dúhového či sumčeka. „Pred Vianocami rastie záujem o pstruha dúhového dvojnásobne, pričom o chladeného porciovaného kapra až 20-násobne. Okrem kapra Slováci obľubujú pred sviatkami aj špecialitu – údenú makrelu,“ prezradil Miroslav Hrča.
Rybárstvu už niekoľko rokov kontinuálne stúpajú tržby. V roku 2023 narástli o 5 % na 2,807 milióna eur. Spoločnosť hospodári s pomerne vysokým ziskom, ktorý zvýšila o 48 % na 255-tisíc eur.


5. Mäso Liptov s.r.o. Liptovská Porúbka
Tržby: 3 520 130
Zisk: 35 097
Spoločnosť Mäso Liptov so sídlom v Liptovskej Porúbke v posledných rokoch výrazne rastie. V roku 2023 jej narástli tržby o 52 % z 2,32 milióna na 3,52 milióna eur. No zisk jej poklesol rovnako o 52 % na 35-tisíc eur.