Spoznať a vychutnať kvalitné víno je naozajstné umenie a zážitok. Predsvedčiť sa o tom môžete na najväčšej ochutnávke vín, ktorá bude mať žilinskú premiéru.
Spoznáte vinárov aj šampiónov
Nevinne o víne pozýva všetkých v sobotu 22. marca do Novej synagógy v Žiline. Tešiť sa môžete na neobmedzenú degustáciu viac ako 200 vín zo Slovenska aj zahraničia.
Tekuté skvosty prídu predstaviť priamo ich autori - vinári zo Slovenska aj zo zahraničia. Predstavia vám aj vína ocenené medailami. Ochutnať môžete víťazov 10. ročníka prestížnej medzinárodnej súťaže vín Danube Wine Challenge.
Pravdu sa dozviete na kurze
Cieľom podujatia je zvýšiť povedomie o kvalitnom víne a o kultúre jeho pitia.
A čo okrem pravdy sa dá ešte v tomto moku nájsť? Ako správne degustovať a aká je etiketa podávania vína?
Dozviete sa ešte oveľa viac na kurze Ako správne degustovať a podávať víno. Učiť sa môžete od Gaba Kollára, špičkového someliéra a víťaza súťaží na slovenských a svetových súťaží. (Viac info o Gabovi nižšie)
Nielen chutí ale aj pomáha
Okrem chutí, zábavy a dobrej nálady prináša Nevinne o víne aj ďalší dôvod na dobrý pocit. V dobročinnej tombole Víno pomáha môžete prispieť na Novorodenecké oddelenie žilinskej nemocnice.
Program Nevinne o víne, 22. marca v Žiline
15:00 kurz degustácie
16:00 slávnostné otvorenie a voľná degustácia
20:00 tombola
21:00 záver
Koho vína ochutnáte?
Zoznam prihlásených a vybraných vinárov budeme zverejňovať priebežne. Tešiť sa môžete na minimálne 10 vinárstiev.
Vstupné
Predpredaj 22 € / na mieste 25 € / spolu s kurzom 35 €. V cene je neobmedzená degustácia vína a kupón v hodnote 5 € na nákup vína so sebou.
Vína si vychutnáte z degustačných kalichov od špičkového slovenského výrobcu RONA.
Nevinne o víne organizuje ochutnávky v roku 2025 na 11 miestach : Levice, Žilina, Košice, Liptovský Mikuláč, Sliač, Banská Štiavnica, Prešov, Chateau Belá, Bratislava, Piešťany a Nové Zámky.
Gabriel Kollár, oceňovaný profesionálny sommeliér
Absolvent Hotelovej akadémie v Nových Zámkoch, kde sa prvýkrát zoznámil s povolaním someliéra. Počas štúdia súťažil najprv na juniorských a neskôr aj na seniorských súťažiach. Hneď prvú súťaž ako dospelý vyhral a v roku 2010 prvýkrát reprezentoval Slovensko na ME vo Francúzsku. Po tejto skúsenosti a kontaktoch zo zahraničia sa v roku 2013 rozhodol vycestovať na rok do Londýna, kde si obohatil znalosti v Court of Master Sommeliers. V roku 2016 bol vyhlásený za someliéra roka na Slovensku a zároveň, ako prvý Slovák, postúpil do semifinále národnej súťaže v Anglicku. Nakoniec strávil v Londýne päť rokov v skupine Gordona Ramsaya. Po návrate domov začal svoje štúdium na diplomovom štúdiu Wine and Spirits Education Trust v susednom Ruste.
V rámci kurzu degustácie v Žiline pôjde o riadenú degustáciu vín. Gabriel Kollár predstaví základy degustácie vína (ako správne ochutnávať víno). Pravdepodobne to budú 4 druhy vína: biele suché, biele sladšie, ružové a červené víno. Vysvetlí výrobu jednotlivých štýlov vína a poradí ako správne ochutnávať vína (nielen) na ochutnávke Nevinne o víne.