ŽILINSKÝ KRAJ. Od babičkiných receptov k okrádaniu štátu o milióny. Predajcovia domácich koláčov sa napriek prezentovanej poctivej výrobe často radia k nelegálnym podnikateľom. Čierny predaj sladkých dobrôt na Slovensku prekvitá. Obzvlášť pred sviatkami, vrátane veľkonočných.
Ponuky predaja domácich pochúťok pribúdajú aj na sociálnych sieťach a online skupinách.
Na problematiku vrátane ohrozenia zdravia spotrebiteľov poukazuje Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov. Neregistrované prevádzky sa totiž vymykajú kontrole. Najviac ich zaznamenali na severe východného Slovenska, Orave aj Kysuciach.

„Tam gazdinky pečú na čierno takmer v každom treťom dome,“ konštatuje Lapšanský s tým, že desiatky nelegálnych podnikateľov v priebehu roka zasiahli aj sankcie. Pokuta za predaj koláčov z domácej kuchyne ich vyšla nad tritisíc eur. Podobných cukrárov a pekárov sú však na trhu stovky.
V boji proti nelegálnemu biznisu napredujú
Kompetentní začali kroky pre ich elimináciu plánovať už pred rokom.
Odvtedy sa ich aktivita zdynamizovala.
„Zintenzívnili sme spoluprácu s ministerstvom vnútra. Osoby, ktoré sme nahlásili pre nelegálne podnikanie, pokutovali za porušenie živnostenského zákona. Okrem toho ministerstvo pôdohospodárova pripravuje novelu zákona, ktorý by mal zjednodušiť postihovanie nelegálnych výrobcov potravín,“ pokračuje šéf pekárov.
Keďže nemajú schválené prevádzky, porušujú zákon o potravinách a hospodársky poškodzujú krajinu. Podľa odhadov Slovenského zväzu pekárov okrádajú štát na daniach minimálne o 12 miliónov eur ročne.
Okrem platenia odvodov sa na rozdiel od registrovaných cukrárskych prevádzok vyhýbajú aj kontrolám štátnych orgánov. Isté nie je ani dodržiavanie hygienických postupov a noriem. Pochybný môže byť pôvod surovín aj ich uskladňovanie.