Z bytčianskej pekárničky cítiť vôňu vanilky. Po ich tradičnej vianočnej štóle je dopyt už dlhé roky

Zakladajú si na remeselnej práci.

Recept udržiavajú desiatky rokov.Recept udržiavajú desiatky rokov. (Zdroj: Pekáreň Bytča)


BYTČA. Priamo na námestí sa popri vôni čerstvého pečiva šíri aj nádych vanilky. Vôňa Vianoc a tradičnej štóly. V centre Bytče totiž už roky funguje poctivá remeselná pekáreň. Ľudskú prácu naprieč časom stroje nenahradili, celý proces prechádza rukami dlhoročných zamestnancov.

Obzvlášť vo sviatočnom čase sa pre veľký dopyt zákazníkov nezastavia. Na chutnú štólu sa vypytujú už od novembra, stala sa súčasťou ich stolov aj vianočnou dušou prevádzky. Jeden z pekárov ju vyrába viac než 30 rokov, pamätá si ju od doby svojho nástupu. A hoci recept v maličkostiach zdokonalil, jeho základ zostáva rovnaký.

SkryťVypnúť reklamu

„Do cesta patria hrozienka, vlašské orechy, vanilínový cukor. Vhodne ho vyvaľkajú, správne preložia, naolejujú a ocukrujú. Celý proces trvá dlhšie aj kvôli kysnutiu. Tento recept jednoducho potrebuje svoj čas,“ rozpráva manažérka bytčianskej pekárne Eliška Deckárová s tým, že v predvianočný deň si doň zamestnanci neraz pridajú aj kandizované ovocie. Na štólu si zvykli aj oni, celkovo za obdobie sviatkov upečú zhruba 150 kusov.

Plné ruky práce

O prácu sa im popri vianočných dobrotách starajú aj firemné večierky. „Ľudia uzatvárajú rok a my im pečieme na mnohé z akcií. Zväčša ide o naše bežné slané pečivo, ktoré vidieť aj na pultoch.

Pizza slimáky, tyčinky, oškvarkovníky, nivové či zemiakové pagáčiky. To všetko robíme v menších verziách. Spomedzi sladkého pečieme najmä obľúbené polovičné štrúdle,“ pokračuje.

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si aj Aj tradičné mení na zdravé. Mladá Ema upravuje recepty, aby inšpirovala k zdravšiemu životu Čítajte 

Okrem toho zvyknú vypekať aj kvôli miestnym vianočným trhom, kde si návštevníci môžu vychutnať ich hamburgery či pestré chlebíky. „Ľudia nám veľa volajú aj ohľadom tradičných pochúťok v podobne lineckého pečiva a koláčov, na čo však už vôbec nemáme kapacity,“ podotýka manažérka s tým, že na každom procese si dávajú záležať, na poctivej ručnej práci si zakladajú aj napriek dlhšej výrobe a nižšom počte zamestnancov.

Remeselníci sú vzácni

Aktuálne ich v prevádzke pracuje okolo 15. Kým kedysi sa v podniku pracovalo na tri zmeny a piekli neustále, teraz robia len v priebehu 12-hodinových šícht. Záujemcov o podobnú remeselnú prácu, žiaľ, stále ubúda, viacerí z bývalých zamestnancov navyše odišli do dôchodku.

„Kedysi sa dokonca kvantum výrobkov pieklo aj do iných obchodných reťazcov, teraz už nie, keďže si dopekajú zamrazené pečivo a majú zmluvy s inými firmami. Majú nižšie ceny a takýmto obrovským pekárňam sa konkurovať nedá. Kým inde vyrába technika, nám robia všetko ľudia. Od váženia, váľania cez zapletanie až po plnenie. Každý jeden krok je originálny a prejde rukami človeka,“ popisuje Eliška Deckárová.

SkryťVypnúť reklamu

Podniku zostávajú verní

Ľudia sú skrátka najväčšou hybnou silou prevádzky na bytčianskom námestí. Od skúsených pekárov až po predavačky verné podniku aj vyše 20 rokov. Základňu ich fungovania pritom tvoria stáli zákazníci, niektorí už v pozícii dobrých priateľov a známych.

Možno vás zaujme Podchod pod Rondlom už nie je hanbou mesta. Prešiel úpravami a priniesol technologické vychytávky Čítajte 

„Mnohí nám volajú a odoberajú dokonca aj po presťahovaní sa, prípadne pri cestovaní do zahraničia. Nových zákazníkov zas tvoria ľudia prisťahovaní do Bytče, ale aj tí, čo sa nám ozývajú vďaka webovej stránke. Časť zákazníkov odíde, ďalší prídu. My sme tu ale pre nich stále rovnako.“

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  3. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  4. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  6. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  4. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  5. Tatra banka uvádza nový produkt Digitálna hypotéka
  6. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 234
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 8 252
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 4 559
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 511
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 3 201
  6. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 709
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 326
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 029
  1. Martin Fronk: Otto von Habsburg a Slovensko: Tieň koruny, svetlo Európy
  2. Jakub Cipko: Môžeš sa tváriť ako sociálny demokrat, ale komunistu zo seba nedostaneš..
  3. Miroslav Galovič: Ešteže máme toho Rybára (a ďalších) z KHL, čo by sme si bez nich počali...
  4. Rado Surovka: Zastavme ich bratia
  5. Štefan Šturdzík: Ďakujeme KUCO !!!
  6. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  7. Peter Franek: Pán Šaško a HLAS - ďakujeme.
  8. Ivan Čáni: Starosta Petržalky Ján Hrčka odstupuje.
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 22 283
  2. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 15 628
  3. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 8 979
  4. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 695
  5. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 7 541
  6. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 202
  7. Tadeáš Ďurica: Igor sa vracia 5 345
  8. Jozef Pivarník: Rovnako veľký, ale násobne chudobnejší: Prečo je rozdiel medzi Slovenskom a Švajčiarskom taký priepastný? 4 496
  1. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  2. Tupou Ceruzou: Za čiarou
  3. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky
  4. Marian Nanias: Richard L. Garwin: Génius, ktorý formoval jadrovú éru a bránil mier.
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka.
  6. Věra Tepličková: Dnes by sme mali byť ticho
  7. Marcel Rebro: Hanbím sa za to, že som Slovák!
  8. Radko Mačuha: Fico atentát prežil, ale Boris Nemcov nie.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Martin Fronk: Otto von Habsburg a Slovensko: Tieň koruny, svetlo Európy
  2. Jakub Cipko: Môžeš sa tváriť ako sociálny demokrat, ale komunistu zo seba nedostaneš..
  3. Miroslav Galovič: Ešteže máme toho Rybára (a ďalších) z KHL, čo by sme si bez nich počali...
  4. Rado Surovka: Zastavme ich bratia
  5. Štefan Šturdzík: Ďakujeme KUCO !!!
  6. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  7. Peter Franek: Pán Šaško a HLAS - ďakujeme.
  8. Ivan Čáni: Starosta Petržalky Ján Hrčka odstupuje.
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 22 283
  2. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 15 628
  3. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 8 979
  4. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 695
  5. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 7 541
  6. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 202
  7. Tadeáš Ďurica: Igor sa vracia 5 345
  8. Jozef Pivarník: Rovnako veľký, ale násobne chudobnejší: Prečo je rozdiel medzi Slovenskom a Švajčiarskom taký priepastný? 4 496
  1. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  2. Tupou Ceruzou: Za čiarou
  3. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky
  4. Marian Nanias: Richard L. Garwin: Génius, ktorý formoval jadrovú éru a bránil mier.
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka.
  6. Věra Tepličková: Dnes by sme mali byť ticho
  7. Marcel Rebro: Hanbím sa za to, že som Slovák!
  8. Radko Mačuha: Fico atentát prežil, ale Boris Nemcov nie.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu