Z bytčianskej pekárničky cítiť vôňu vanilky. Po ich tradičnej vianočnej štóle je dopyt už dlhé roky

Zakladajú si na remeselnej práci.

Recept udržiavajú desiatky rokov.Recept udržiavajú desiatky rokov. (Zdroj: Pekáreň Bytča)


BYTČA. Priamo na námestí sa popri vôni čerstvého pečiva šíri aj nádych vanilky. Vôňa Vianoc a tradičnej štóly. V centre Bytče totiž už roky funguje poctivá remeselná pekáreň. Ľudskú prácu naprieč časom stroje nenahradili, celý proces prechádza rukami dlhoročných zamestnancov.

Obzvlášť vo sviatočnom čase sa pre veľký dopyt zákazníkov nezastavia. Na chutnú štólu sa vypytujú už od novembra, stala sa súčasťou ich stolov aj vianočnou dušou prevádzky. Jeden z pekárov ju vyrába viac než 30 rokov, pamätá si ju od doby svojho nástupu. A hoci recept v maličkostiach zdokonalil, jeho základ zostáva rovnaký.

SkryťVypnúť reklamu

„Do cesta patria hrozienka, vlašské orechy, vanilínový cukor. Vhodne ho vyvaľkajú, správne preložia, naolejujú a ocukrujú. Celý proces trvá dlhšie aj kvôli kysnutiu. Tento recept jednoducho potrebuje svoj čas,“ rozpráva manažérka bytčianskej pekárne Eliška Deckárová s tým, že v predvianočný deň si doň zamestnanci neraz pridajú aj kandizované ovocie. Na štólu si zvykli aj oni, celkovo za obdobie sviatkov upečú zhruba 150 kusov.

Plné ruky práce

O prácu sa im popri vianočných dobrotách starajú aj firemné večierky. „Ľudia uzatvárajú rok a my im pečieme na mnohé z akcií. Zväčša ide o naše bežné slané pečivo, ktoré vidieť aj na pultoch.

Pizza slimáky, tyčinky, oškvarkovníky, nivové či zemiakové pagáčiky. To všetko robíme v menších verziách. Spomedzi sladkého pečieme najmä obľúbené polovičné štrúdle,“ pokračuje.

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si aj Aj tradičné mení na zdravé. Mladá Ema upravuje recepty, aby inšpirovala k zdravšiemu životu Čítajte 

Okrem toho zvyknú vypekať aj kvôli miestnym vianočným trhom, kde si návštevníci môžu vychutnať ich hamburgery či pestré chlebíky. „Ľudia nám veľa volajú aj ohľadom tradičných pochúťok v podobne lineckého pečiva a koláčov, na čo však už vôbec nemáme kapacity,“ podotýka manažérka s tým, že na každom procese si dávajú záležať, na poctivej ručnej práci si zakladajú aj napriek dlhšej výrobe a nižšom počte zamestnancov.

Remeselníci sú vzácni

Aktuálne ich v prevádzke pracuje okolo 15. Kým kedysi sa v podniku pracovalo na tri zmeny a piekli neustále, teraz robia len v priebehu 12-hodinových šícht. Záujemcov o podobnú remeselnú prácu, žiaľ, stále ubúda, viacerí z bývalých zamestnancov navyše odišli do dôchodku.

„Kedysi sa dokonca kvantum výrobkov pieklo aj do iných obchodných reťazcov, teraz už nie, keďže si dopekajú zamrazené pečivo a majú zmluvy s inými firmami. Majú nižšie ceny a takýmto obrovským pekárňam sa konkurovať nedá. Kým inde vyrába technika, nám robia všetko ľudia. Od váženia, váľania cez zapletanie až po plnenie. Každý jeden krok je originálny a prejde rukami človeka,“ popisuje Eliška Deckárová.

SkryťVypnúť reklamu

Podniku zostávajú verní

Ľudia sú skrátka najväčšou hybnou silou prevádzky na bytčianskom námestí. Od skúsených pekárov až po predavačky verné podniku aj vyše 20 rokov. Základňu ich fungovania pritom tvoria stáli zákazníci, niektorí už v pozícii dobrých priateľov a známych.

Možno vás zaujme Podchod pod Rondlom už nie je hanbou mesta. Prešiel úpravami a priniesol technologické vychytávky Čítajte 

„Mnohí nám volajú a odoberajú dokonca aj po presťahovaní sa, prípadne pri cestovaní do zahraničia. Nových zákazníkov zas tvoria ľudia prisťahovaní do Bytče, ale aj tí, čo sa nám ozývajú vďaka webovej stránke. Časť zákazníkov odíde, ďalší prídu. My sme tu ale pre nich stále rovnako.“

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. Nivy Tower je medzi top 10 kancelárskymi budovami sveta
  2. Výnimočný víkend v Košiciach: Biela noc priniesla umenie aj chuť
  3. Ak máte ťažkosti s trávením, aj toto môže byť príčina
  4. Prečo sa Kallo opäť rozhodol pre franšízu Kinekusu
  5. Kliešť môže prekvapiť kedykoľvek, ochorenie hrozí celoročne
  6. Ikonické hororové postavy, ktoré ťa budú strašiť tento Halloween
  7. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie
  8. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie
  1. Ak máte ťažkosti s trávením, aj toto môže byť príčina
  2. Prečo sa Kallo opäť rozhodol pre franšízu Kinekusu
  3. Pranie a sušenie, ktoré ladí s vaším domovom
  4. Výnimočný víkend v Košiciach: Biela noc priniesla umenie aj chuť
  5. Kliešť môže prekvapiť kedykoľvek, ochorenie hrozí celoročne
  6. Ikonické hororové postavy, ktoré ťa budú strašiť tento Halloween
  7. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie
  8. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie
  1. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie 9 790
  2. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie 9 559
  3. Rekreačným poukazom viete zaplatiť aj kúpele pre starých rodičov 3 467
  4. Kto nás naozaj zadlžil a prečo Slovákom siahajú na výplaty? 3 445
  5. Nivy Tower je medzi top 10 kancelárskymi budovami sveta 3 335
  6. Kliešť môže prekvapiť kedykoľvek, ochorenie hrozí celoročne 3 095
  7. Sladké bez kompromisov: Ako Schär mení svet bezlepkových dobrôt 2 575
  8. Zážitkový víkend. Biela noc priniesla aj prémiovú pivnú zónu 1 998
  1. Irena Šimuneková: Hrad Dobrá Voda, tichý strážca Malých Karpát
  2. Ján Košč: Odbory a „kauza pohára vína“: Ako vznikla legenda o tajných rokovaniach
  3. Asociácia dôchodkových správcovských spoločností: Prečo nepodliehať panike a chamtivosti (aj v druhom pilieri)
  4. Rado Surovka: Rómska otázka ? Huliak to vyrieši.
  5. Jakub Cipko: Kam sa stratili slovenskí kresťanskí demokrati?
  6. Martin Fronk: Slovenský "Mordor": Podzemný labyrint plný vína, bosoriek a atómových krytov, o ktorom vedel len málokto
  7. Radovan Čipka: Otvorený list Marekovi Krajčímu
  8. Irena Šimuneková: Dobrá Voda, obec s dušou histórie, poézie a kameňa
  1. Rastislav Puchala: Konečne dobrá správa o slovenskej ekonomike a spoločnosti vôbec 33 462
  2. Ivan Čáni: „Matovič, Lipšic a Naď už dávno mali sedieť v base.“ 14 503
  3. Jozef Černek: André Rieu – muž, umelec, megaloman, otec. Kráľ gýču. Alebo človek, ktorý spravil vážnu hudbu zábavnou. 11 116
  4. Elena Antalová: Do Šaštína kolenačky, ale pohár vody Mikloškovi..? 9 181
  5. Ján Valchár: Ukrajinská vojna sa presunula na Sibír 8 799
  6. Ján Valchár: Niet dňa bez rafinérie (alebo Pray for Hatatitla!) 5 493
  7. Miroslav Daniš: Dymová clona Oskar Rósza 4 399
  8. Monika Albertiová: A vy? Už ste sa videli v zrkadle? Ja áno. Náhodou, mne sa ministerka Šimkovičová páči 4 261
  1. Radko Mačuha: "Najväčšia hrozba pre EU nieje Rusko".
  2. Post Bellum SK: Samizdat – symbol vzdoru v čase neslobody
  3. Marcel Rebro: Keď vojna vezme manžela a otca, hory pomáhajú nájsť nádej
  4. Anna Brawne: Pán Pellegrini, že vám tá nenávisť voči LGBTI+ Ľuďom nevadila, keď ste podpisovali tú Ústavu..
  5. Věra Tepličková: Šťastný Deň starých rodičov
  6. Radko Mačuha: Ako som prestal byť rusofilom.
  7. Dušan Koniar: V piatok sa Fico opýtal, v nedeľu uplynú tri roky, čo odpoveď pozná
  8. Věra Tepličková: Náhoda je blbec alebo Z čista jasna, nikde nič, a tu zrazu... Hajnovič
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

O projekte Energia seniorom sa budeme v podcaste MY S VAMI rozprávať s hovorkyňou spoločnosti Stredoslovenská energetika M. Krivou.


Ilustračné foto.

Vybrali sme ideálnu jedenástku 10. kola regionálnych a oblastných súťaží.


Home Credit uľahčuje podnikateľom správu úverov.


Divinka uštedrila Divine v susedskom derby prvú prehru v sezóne.

Cez víkend sa odohralo 10. kolo oblastných futbalových súťaží.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu