BYTČA. Priamo na námestí sa popri vôni čerstvého pečiva šíri aj nádych vanilky. Vôňa Vianoc a tradičnej štóly. V centre Bytče totiž už roky funguje poctivá remeselná pekáreň. Ľudskú prácu naprieč časom stroje nenahradili, celý proces prechádza rukami dlhoročných zamestnancov.
Obzvlášť vo sviatočnom čase sa pre veľký dopyt zákazníkov nezastavia. Na chutnú štólu sa vypytujú už od novembra, stala sa súčasťou ich stolov aj vianočnou dušou prevádzky. Jeden z pekárov ju vyrába viac než 30 rokov, pamätá si ju od doby svojho nástupu. A hoci recept v maličkostiach zdokonalil, jeho základ zostáva rovnaký.

„Do cesta patria hrozienka, vlašské orechy, vanilínový cukor. Vhodne ho vyvaľkajú, správne preložia, naolejujú a ocukrujú. Celý proces trvá dlhšie aj kvôli kysnutiu. Tento recept jednoducho potrebuje svoj čas,“ rozpráva manažérka bytčianskej pekárne Eliška Deckárová s tým, že v predvianočný deň si doň zamestnanci neraz pridajú aj kandizované ovocie. Na štólu si zvykli aj oni, celkovo za obdobie sviatkov upečú zhruba 150 kusov.
Plné ruky práce
O prácu sa im popri vianočných dobrotách starajú aj firemné večierky. „Ľudia uzatvárajú rok a my im pečieme na mnohé z akcií. Zväčša ide o naše bežné slané pečivo, ktoré vidieť aj na pultoch.
Pizza slimáky, tyčinky, oškvarkovníky, nivové či zemiakové pagáčiky. To všetko robíme v menších verziách. Spomedzi sladkého pečieme najmä obľúbené polovičné štrúdle,“ pokračuje.

Okrem toho zvyknú vypekať aj kvôli miestnym vianočným trhom, kde si návštevníci môžu vychutnať ich hamburgery či pestré chlebíky. „Ľudia nám veľa volajú aj ohľadom tradičných pochúťok v podobne lineckého pečiva a koláčov, na čo však už vôbec nemáme kapacity,“ podotýka manažérka s tým, že na každom procese si dávajú záležať, na poctivej ručnej práci si zakladajú aj napriek dlhšej výrobe a nižšom počte zamestnancov.
Remeselníci sú vzácni
Aktuálne ich v prevádzke pracuje okolo 15. Kým kedysi sa v podniku pracovalo na tri zmeny a piekli neustále, teraz robia len v priebehu 12-hodinových šícht. Záujemcov o podobnú remeselnú prácu, žiaľ, stále ubúda, viacerí z bývalých zamestnancov navyše odišli do dôchodku.
„Kedysi sa dokonca kvantum výrobkov pieklo aj do iných obchodných reťazcov, teraz už nie, keďže si dopekajú zamrazené pečivo a majú zmluvy s inými firmami. Majú nižšie ceny a takýmto obrovským pekárňam sa konkurovať nedá. Kým inde vyrába technika, nám robia všetko ľudia. Od váženia, váľania cez zapletanie až po plnenie. Každý jeden krok je originálny a prejde rukami človeka,“ popisuje Eliška Deckárová.
Podniku zostávajú verní
Ľudia sú skrátka najväčšou hybnou silou prevádzky na bytčianskom námestí. Od skúsených pekárov až po predavačky verné podniku aj vyše 20 rokov. Základňu ich fungovania pritom tvoria stáli zákazníci, niektorí už v pozícii dobrých priateľov a známych.

„Mnohí nám volajú a odoberajú dokonca aj po presťahovaní sa, prípadne pri cestovaní do zahraničia. Nových zákazníkov zas tvoria ľudia prisťahovaní do Bytče, ale aj tí, čo sa nám ozývajú vďaka webovej stránke. Časť zákazníkov odíde, ďalší prídu. My sme tu ale pre nich stále rovnako.“