ŽILINA. Zaujíma sa o pohyb aj celkové zdravie. Popri štúdiu a vedení kurzov akrobacie na kruhu stíha v oblasti zdravého životného štýlu inšpirovať aj druhých. Len 19-ročná Žilinčanka EMA DOBEŠOVÁ začala už pred troma rokmi zverejňovať recepty upravené do lepšej verzie. Chutnej a zároveň vyváženej.
„Ak napríklad zahliadnem recept, či už na internete, alebo v novinách, základom sa inšpirujem. Následne ho vždy upravím do najvhodnejšej podoby plnej všetkých základných živín. Aj klasické obľúbené jedlá sa dajú pretaviť do zdravšej podoby, čo by som rada ľudí naučila,“ hovorí žiačka Strednej zdravotníckej školy v Žiline, ktorá si popri aktivitách stihla nedávno prevziať aj ocenenie z rúk žilinskej županky za mimoriadne študijné výsledky.
„Keď dokončím školu, chcem sa sociálnym sieťam venovať ešte intenzívnejšie. Nové recepty skúšam stále,“ približuje s tým, že v zozname nechýbajú ani tie vianočné. Pripravila napríklad obľúbené medovníčky s nižším množstvom cukru a kombináciou celozrnnej múky s ovsenými vločkami.
Ako ste si vôbec stihli vybudovať takýto vzťah k strave?
Asi v siedmom ročníku na základnej škole som sa prvý raz dostala ku knihe o zdravej výžive. Už pri jej čítaní ma téma chytila. Zaujímala som sa o problematiku čoraz viac, až do takej miery, že som začala študovať na Strednej zdravotníckej škole v Žiline odbor asistent výživy. Oblasti sa tak môžem venovať do hĺbky.

Motivácia prišla teda spontánne, keď som navyše videla ľudí v okolí so zdravotnými problémami, napríklad člena rodiny s cukrovkou či kamarátku s celiakiou, chcela som sa o vplyve stravy dozvedieť ešte viac. A dovzdelávať sa v školstve je určite prínosnejšie než samoštúdium cez internet.
Dnes sa sústreďujem najmä na liečebnú výživu, teda na pomoc ľuďom, ktorých ochorenia súvisia so zmenou stravovania.
Ďalej sa dočítate aj:
- na čo sa Ema snaží poukázať,
- akých zásad sa drží pri varení,
- kedy začala s prípravou jedál,
- aký vianočný recept odporúča.
O tejto sfére sa hovorí stále málo. Na škole máme dokonca i nutričnú poradňu, v rámci ktorej ponúkame odborné poradenstvo v oblasti liečebnej výživy aj verejnosti. Racionálna strava ma ale prirodzene zaujíma vo všetkých smeroch. Aj preto som sa ju rozhodla priblížiť verejnosti cez praktické recepty na sociálnej sieti.
Aké recepty sú na vašom profile? Pridávate ich v závislosti od intolerancie, diagnózy alebo skôr kalorický príjem?
V súčasnosti sa snažím poukázať hlavne na fyziologicky zdravú stravu. Mnoho ľudí ju totiž podceňuje a ja by som touto cestou rada prispela k prevencii civilizačných ochorení, ktoré môžu byť okrem iného spôsobené práve nezdravým stravovaním.
Čoho sa všeobecne držíte pri príprave jedla?
Pri hlavnom jedle je vždy podstatná zelenina a čo najvyšší počet farieb, vďaka čomu je prítomných viac antioxidantov a potrebných vitamínov.
Samozrejmosťou má byť zdroj bielkovín, či už ide o mäso, mlieko a mliečne výrobky či strukoviny, tofu alebo tempeh.
Chýbať by nemal ani zdroj sacharidov, pričom je podstatné zamerať sa na tie komplexné. Preto je dobré si namiesto bielej ryže kúpiť naturálnu, uprednostniť celozrnné prílohy, ako sú celozrnný kuskus či bulgur.
Báť sa ľudia nemusia ani zemiakov, ktoré sú skvelým zdrojom vlákniny i vitamínov. Samozrejme, treba zohľadniť spôsob ich tepelnej úpravy a vyhnúť sa vyprážaniu, najlepšie je ich uvariť alebo upiecť. Ideálne v šupke.

Popri takomto zostavení netreba zabúdať ani na tuk, pričom ten je významný kvôli rozpusteniu niektorých látok, napríklad vitamínov A, D, E, K. Preto nie je na škodu pridať do jedla oriešky, semienka a podobne.
Ako som si potvrdila aj pri tvorbe mojej práce medzi žiakmi, jedia málo ovocia a zeleniny. Dnes nie je problém ich konzumovať. Kameňom úrazu je ich očistenie. Nechce sa im a radšej siahnu po keksíku. Treba si uvedomiť svoju pohodlnosť, nájsť spôsob a nie výhovorky.
Ocenená ste boli za svoje študijné výsledky, vedia ale v škole aj o tomto profile, o motivovaní ľudí?
Určite a moja aktivita sa im veľmi páči. Dokonca som na danú tému tvorila aj svoju prácu na Stredoškolskú odbornú činnosť, pani učiteľky mi s ňou ochotne pomáhali. Bola úspešná a postúpila som s ňou i na krajské kolo.
Ide podľa mňa o problematiku pre ľudí zaujímavú, no v spoločnosti sa celkovo šíri málo relevantných informácií. Často sa rozširujú mýty, človek stráca prehľad a nevie, čomu veriť.
Aj v tomto majú byť prínosné kalendáre, ktoré pomáham každoročne vyrábať v rámci školy. Ľudia v nich nájdu tipy na recepty, môžu ich vyskúšať a osvojiť si postupne správne stravovacie návyky.