Aj tradičné mení na zdravé. Mladá Ema upravuje recepty, aby inšpirovala k zdravšiemu životu

Ocenili ju aj za študijné výsledky.

Téma stravy ju pohltila po prečítaní prvej knihy, chce sa jej venovať čo najaktívnejšie.Téma stravy ju pohltila po prečítaní prvej knihy, chce sa jej venovať čo najaktívnejšie. (Zdroj: Ema Dobešová)

ŽILINA. Zaujíma sa o pohyb aj celkové zdravie. Popri štúdiu a vedení kurzov akrobacie na kruhu stíha v oblasti zdravého životného štýlu inšpirovať aj druhých. Len 19-ročná Žilinčanka EMA DOBEŠOVÁ začala už pred troma rokmi zverejňovať recepty upravené do lepšej verzie. Chutnej a zároveň vyváženej.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Ak napríklad zahliadnem recept, či už na internete, alebo v novinách, základom sa inšpirujem. Následne ho vždy upravím do najvhodnejšej podoby plnej všetkých základných živín. Aj klasické obľúbené jedlá sa dajú pretaviť do zdravšej podoby, čo by som rada ľudí naučila,“ hovorí žiačka Strednej zdravotníckej školy v Žiline, ktorá si popri aktivitách stihla nedávno prevziať aj ocenenie z rúk žilinskej županky za mimoriadne študijné výsledky.

SkryťVypnúť reklamu

„Keď dokončím školu, chcem sa sociálnym sieťam venovať ešte intenzívnejšie. Nové recepty skúšam stále,“ približuje s tým, že v zozname nechýbajú ani tie vianočné. Pripravila napríklad obľúbené medovníčky s nižším množstvom cukru a kombináciou celozrnnej múky s ovsenými vločkami.

Ako ste si vôbec stihli vybudovať takýto vzťah k strave?

Asi v siedmom ročníku na základnej škole som sa prvý raz dostala ku knihe o zdravej výžive. Už pri jej čítaní ma téma chytila. Zaujímala som sa o problematiku čoraz viac, až do takej miery, že som začala študovať na Strednej zdravotníckej škole v Žiline odbor asistent výživy. Oblasti sa tak môžem venovať do hĺbky.

Prečítajte si aj Podchod pod Rondlom už nie je hanbou mesta. Prešiel úpravami a priniesol technologické vychytávky Čítajte 

Motivácia prišla teda spontánne, keď som navyše videla ľudí v okolí so zdravotnými problémami, napríklad člena rodiny s cukrovkou či kamarátku s celiakiou, chcela som sa o vplyve stravy dozvedieť ešte viac. A dovzdelávať sa v školstve je určite prínosnejšie než samoštúdium cez internet.

SkryťVypnúť reklamu

Dnes sa sústreďujem najmä na liečebnú výživu, teda na pomoc ľuďom, ktorých ochorenia súvisia so zmenou stravovania.

O tejto sfére sa hovorí stále málo. Na škole máme dokonca i nutričnú poradňu, v rámci ktorej ponúkame odborné poradenstvo v oblasti liečebnej výživy aj verejnosti. Racionálna strava ma ale prirodzene zaujíma vo všetkých smeroch. Aj preto som sa ju rozhodla priblížiť verejnosti cez praktické recepty na sociálnej sieti.

Aké recepty sú na vašom profile? Pridávate ich v závislosti od intolerancie, diagnózy alebo skôr kalorický príjem?

V súčasnosti sa snažím poukázať hlavne na fyziologicky zdravú stravu. Mnoho ľudí ju totiž podceňuje a ja by som touto cestou rada prispela k prevencii civilizačných ochorení, ktoré môžu byť okrem iného spôsobené práve nezdravým stravovaním.

SkryťVypnúť reklamu

Čoho sa všeobecne držíte pri príprave jedla?

Pri hlavnom jedle je vždy podstatná zelenina a čo najvyšší počet farieb, vďaka čomu je prítomných viac antioxidantov a potrebných vitamínov.
Samozrejmosťou má byť zdroj bielkovín, či už ide o mäso, mlieko a mliečne výrobky či strukoviny, tofu alebo tempeh.

Chýbať by nemal ani zdroj sacharidov, pričom je podstatné zamerať sa na tie komplexné. Preto je dobré si namiesto bielej ryže kúpiť naturálnu, uprednostniť celozrnné prílohy, ako sú celozrnný kuskus či bulgur.

Báť sa ľudia nemusia ani zemiakov, ktoré sú skvelým zdrojom vlákniny i vitamínov. Samozrejme, treba zohľadniť spôsob ich tepelnej úpravy a vyhnúť sa vyprážaniu, najlepšie je ich uvariť alebo upiecť. Ideálne v šupke.

Možno vás zaujme V školách sa často pýtať boja. Ukrajincov doučujú mladí Žilinčania, hovoria o neférovosti Čítajte 

Popri takomto zostavení netreba zabúdať ani na tuk, pričom ten je významný kvôli rozpusteniu niektorých látok, napríklad vitamínov A, D, E, K. Preto nie je na škodu pridať do jedla oriešky, semienka a podobne.

Ako som si potvrdila aj pri tvorbe mojej práce medzi žiakmi, jedia málo ovocia a zeleniny. Dnes nie je problém ich konzumovať. Kameňom úrazu je ich očistenie. Nechce sa im a radšej siahnu po keksíku. Treba si uvedomiť svoju pohodlnosť, nájsť spôsob a nie výhovorky.

Ocenená ste boli za svoje študijné výsledky, vedia ale v škole aj o tomto profile, o motivovaní ľudí?

Určite a moja aktivita sa im veľmi páči. Dokonca som na danú tému tvorila aj svoju prácu na Stredoškolskú odbornú činnosť, pani učiteľky mi s ňou ochotne pomáhali. Bola úspešná a postúpila som s ňou i na krajské kolo.

Ide podľa mňa o problematiku pre ľudí zaujímavú, no v spoločnosti sa celkovo šíri málo relevantných informácií. Často sa rozširujú mýty, človek stráca prehľad a nevie, čomu veriť.

Aj v tomto majú byť prínosné kalendáre, ktoré pomáham každoročne vyrábať v rámci školy. Ľudia v nich nájdu tipy na recepty, môžu ich vyskúšať a osvojiť si postupne správne stravovacie návyky.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným MYregiony.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom CB64Y na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Recepty

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Súvisiace témy: recepty, Zdravá strava, Jedlo
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. Dubaj: Viac než letovisko – priestor pre život a investície
  2. Operácia očí je riešením pre každú profesiu
  3. Bývanie v centre Bratislavy? Kúpa sa oplatí viac ako prenájom
  4. Hodnotenie profesionála: Maldivy si užijete i s nižším rozpočtom
  5. Majster cukrár radí: Tento dezert dodá každej letnej párty šťavu
  6. Private equity fondy priťahujú čoraz viac slovenských investorov
  7. S tanečnicou Katarínou Jakeš na výlete v Košiciach
  8. Hodnotenie profesionála: Hotely na Zakynthose prekvapia detailmi
  1. Operácia očí je riešením pre každú profesiu
  2. Bývanie v centre Bratislavy? Kúpa sa oplatí viac ako prenájom
  3. Hodnotenie profesionála: Maldivy si užijete i s nižším rozpočtom
  4. Private equity fondy menia budúcnosť rodinného podnikania
  5. Private equity fondy priťahujú čoraz viac slovenských investorov
  6. Navrhni si tričko, sadni do tieňa a oddychuj
  7. Ako komplexne a účinne vyriešiť problém akútnej hnačky
  8. Majster cukrár radí: Tento dezert dodá každej letnej párty šťavu
  1. Majster cukrár radí: Tento dezert dodá každej letnej párty šťavu 9 459
  2. Hodnotenie profesionála: Hotely na Zakynthose prekvapia detailmi 7 688
  3. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory 4 660
  4. S tanečnicou Katarínou Jakeš na výlete v Košiciach 4 126
  5. Bývanie v centre Bratislavy? Kúpa sa oplatí viac ako prenájom 4 030
  6. Nie je zlato ako zlato, nájdete ho pri bežnom nákupe potravín 3 872
  7. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 3 282
  8. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie 2 894
  1. Otilia Horrocks: Lečo sa už dusí — čaká sa na komentár od p.Tkačenka?
  2. Monika Albertiová: Fraška slovenskej politiky: Keď „totálny problém“ zmizne po tlačovke
  3. Jozef Mačo: Nelegálne skládky odpadu pri osadách nemajú odstraňovať obce. Nie že nemajú, nesmú.
  4. Nicholas Wintzler: Labubu, hrkatko, umelá inteligencia a ďalšie veci
  5. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  6. Martin Bača: Šachové ťah(olam)y (2)
  7. Adam Ustupsky : Hranica relativity ľudských práv (zamyslenie a analýza)
  8. Martin Fronk: Stará Hora: Kamenná balada o víne, predkoch a tichu, ktoré prežije všetky dotácie
  1. Ivan Čáni: Migaľ si svoje prvé a s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou aj posledné volebné obdobie užíva „naplno“. 35 410
  2. Matúš Radusovsky: Biela pena na mede – Znak kvality alebo dôvod na obavy? 12 694
  3. Ľudmila Križanovská: Zlákal ju multilevel marketing. Prišla o peniaze, aj priateľov 9 388
  4. Rado Surovka: Robert, tak sa o má robiť, do psej matere ! 8 035
  5. Matej Galo: Pán Fico, profitujete z ruského plynu? Len sa pýtam. 7 782
  6. Juraj Kumičák: Atrapa 6 790
  7. Ľuboslava Šusteková: Chrumkavé sladkokyslé zavárané uhorky mojej babky 6 202
  8. Ivan Mlynár: Ficove triky sa pred zavretými dverami Friedricha Merza zmenili na Ficove tiky. 5 179
  1. Marcel Rebro: Verím, že dobijeme dobrým ľuďom baterky
  2. Roman Kebísek: Štúr na Slovanskom zjazde r. 1848: Prioritou Slovanov nie je záchrana Rakúska
  3. Post Bellum SK: Priatelia-Maďari, ktorí zohrali kľúčovú rolu počas Nežnej revolúcie
  4. Radko Mačuha: Peter Pellegrini je prezidentom vojny.
  5. Marcel Rebro: Za každým padlým hrdinom zostala stolička pri stole. A často aj dieťa, ktoré stratilo otca
  6. Marcel Rebro: Deti z Nikopola túžia po tábore. Autobusy však nejdú, vodiči majú strach z dronov
  7. Marcel Rebro: Majú dvadsaťštyri. Namiesto vysokej školy žijú v diere na fronte a eliminujú Rusov.
  8. Roman Kebísek: Po vyše sto rokoch preložili z francúzštiny životopis Štúra od Turcerovej
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Minister dopravy Jozef Ráž a štátny tajomník ministerstva Igor Choma v tuneli Višňové.

Na stavbe sa vystriedalo 13 ministrov.


14
Záujemkyne strihá zadarmo.

Vlasy musia spĺňať viaceré kritériá.


Mužovi z Rajca zabezpečili taxislužbu.


V nemocničnej bielizni sa nájde všeličo.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu