Aj tradičné mení na zdravé. Mladá Ema upravuje recepty, aby inšpirovala k zdravšiemu životu

Ocenili ju aj za študijné výsledky.

Téma stravy ju pohltila po prečítaní prvej knihy, chce sa jej venovať čo najaktívnejšie.Téma stravy ju pohltila po prečítaní prvej knihy, chce sa jej venovať čo najaktívnejšie. (Zdroj: Ema Dobešová)

ŽILINA. Zaujíma sa o pohyb aj celkové zdravie. Popri štúdiu a vedení kurzov akrobacie na kruhu stíha v oblasti zdravého životného štýlu inšpirovať aj druhých. Len 19-ročná Žilinčanka EMA DOBEŠOVÁ začala už pred troma rokmi zverejňovať recepty upravené do lepšej verzie. Chutnej a zároveň vyváženej.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Ak napríklad zahliadnem recept, či už na internete, alebo v novinách, základom sa inšpirujem. Následne ho vždy upravím do najvhodnejšej podoby plnej všetkých základných živín. Aj klasické obľúbené jedlá sa dajú pretaviť do zdravšej podoby, čo by som rada ľudí naučila,“ hovorí žiačka Strednej zdravotníckej školy v Žiline, ktorá si popri aktivitách stihla nedávno prevziať aj ocenenie z rúk žilinskej županky za mimoriadne študijné výsledky.

SkryťVypnúť reklamu

„Keď dokončím školu, chcem sa sociálnym sieťam venovať ešte intenzívnejšie. Nové recepty skúšam stále,“ približuje s tým, že v zozname nechýbajú ani tie vianočné. Pripravila napríklad obľúbené medovníčky s nižším množstvom cukru a kombináciou celozrnnej múky s ovsenými vločkami.

Ako ste si vôbec stihli vybudovať takýto vzťah k strave?

Asi v siedmom ročníku na základnej škole som sa prvý raz dostala ku knihe o zdravej výžive. Už pri jej čítaní ma téma chytila. Zaujímala som sa o problematiku čoraz viac, až do takej miery, že som začala študovať na Strednej zdravotníckej škole v Žiline odbor asistent výživy. Oblasti sa tak môžem venovať do hĺbky.

Prečítajte si aj Podchod pod Rondlom už nie je hanbou mesta. Prešiel úpravami a priniesol technologické vychytávky Čítajte 

Motivácia prišla teda spontánne, keď som navyše videla ľudí v okolí so zdravotnými problémami, napríklad člena rodiny s cukrovkou či kamarátku s celiakiou, chcela som sa o vplyve stravy dozvedieť ešte viac. A dovzdelávať sa v školstve je určite prínosnejšie než samoštúdium cez internet.

SkryťVypnúť reklamu

Dnes sa sústreďujem najmä na liečebnú výživu, teda na pomoc ľuďom, ktorých ochorenia súvisia so zmenou stravovania.

O tejto sfére sa hovorí stále málo. Na škole máme dokonca i nutričnú poradňu, v rámci ktorej ponúkame odborné poradenstvo v oblasti liečebnej výživy aj verejnosti. Racionálna strava ma ale prirodzene zaujíma vo všetkých smeroch. Aj preto som sa ju rozhodla priblížiť verejnosti cez praktické recepty na sociálnej sieti.

Aké recepty sú na vašom profile? Pridávate ich v závislosti od intolerancie, diagnózy alebo skôr kalorický príjem?

V súčasnosti sa snažím poukázať hlavne na fyziologicky zdravú stravu. Mnoho ľudí ju totiž podceňuje a ja by som touto cestou rada prispela k prevencii civilizačných ochorení, ktoré môžu byť okrem iného spôsobené práve nezdravým stravovaním.

SkryťVypnúť reklamu

Čoho sa všeobecne držíte pri príprave jedla?

Pri hlavnom jedle je vždy podstatná zelenina a čo najvyšší počet farieb, vďaka čomu je prítomných viac antioxidantov a potrebných vitamínov.
Samozrejmosťou má byť zdroj bielkovín, či už ide o mäso, mlieko a mliečne výrobky či strukoviny, tofu alebo tempeh.

Chýbať by nemal ani zdroj sacharidov, pričom je podstatné zamerať sa na tie komplexné. Preto je dobré si namiesto bielej ryže kúpiť naturálnu, uprednostniť celozrnné prílohy, ako sú celozrnný kuskus či bulgur.

Báť sa ľudia nemusia ani zemiakov, ktoré sú skvelým zdrojom vlákniny i vitamínov. Samozrejme, treba zohľadniť spôsob ich tepelnej úpravy a vyhnúť sa vyprážaniu, najlepšie je ich uvariť alebo upiecť. Ideálne v šupke.

Možno vás zaujme V školách sa často pýtať boja. Ukrajincov doučujú mladí Žilinčania, hovoria o neférovosti Čítajte 

Popri takomto zostavení netreba zabúdať ani na tuk, pričom ten je významný kvôli rozpusteniu niektorých látok, napríklad vitamínov A, D, E, K. Preto nie je na škodu pridať do jedla oriešky, semienka a podobne.

Ako som si potvrdila aj pri tvorbe mojej práce medzi žiakmi, jedia málo ovocia a zeleniny. Dnes nie je problém ich konzumovať. Kameňom úrazu je ich očistenie. Nechce sa im a radšej siahnu po keksíku. Treba si uvedomiť svoju pohodlnosť, nájsť spôsob a nie výhovorky.

Ocenená ste boli za svoje študijné výsledky, vedia ale v škole aj o tomto profile, o motivovaní ľudí?

Určite a moja aktivita sa im veľmi páči. Dokonca som na danú tému tvorila aj svoju prácu na Stredoškolskú odbornú činnosť, pani učiteľky mi s ňou ochotne pomáhali. Bola úspešná a postúpila som s ňou i na krajské kolo.

Ide podľa mňa o problematiku pre ľudí zaujímavú, no v spoločnosti sa celkovo šíri málo relevantných informácií. Často sa rozširujú mýty, človek stráca prehľad a nevie, čomu veriť.

Aj v tomto majú byť prínosné kalendáre, ktoré pomáham každoročne vyrábať v rámci školy. Ľudia v nich nájdu tipy na recepty, môžu ich vyskúšať a osvojiť si postupne správne stravovacie návyky.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným MYregiony.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom CB64Y na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Recepty

Kráľ krásnych kríkov má liečivú silu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s kozmetickým darčekom.


redakcia SME ženy

Ibiškovec jedlý poznali pestovatelia už pred 6000 rokmi.


a 1 ďalší 1
Súvisiace témy: recepty, Zdravá strava
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  3. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  5. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  6. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  7. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  8. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  1. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  2. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  3. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  6. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  7. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  8. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 11 728
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 472
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 915
  4. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 4 671
  5. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 540
  6. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 2 241
  7. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 2 135
  8. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 2 070
  1. Elena Antalová: T.č. majú nielen šancu prejaviť sa konzervatívni liberáli
  2. Tomas Hlavaty: Zastavme ich, bratia, ved sa ony stratia...
  3. Ján Škerko: Slovenský Cirkus Humberto
  4. Pavel Baláž: V Bologni si vykrútite krky - pohľadom na vysoké veže
  5. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  6. Martin Fronk: Ako sa kedysi mrazničky stavali z kameňov, alebo...
  7. Štefan Šturdzík: Kréta je krásny kvet stredomoria.
  8. Ján Komrska: Mulhacén, Španielsko
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 31 031
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 19 672
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 613
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 11 855
  5. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 944
  6. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 7 740
  7. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 6 250
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 824
  1. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  2. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  3. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  4. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  5. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  6. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  7. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  8. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Keď sa povie skákací hrad, väčšina z nás si spomenie na detský smiech, nekonečné vyskakovanie a farebný svet radosti.


V Tatrách vďaka Lidlu rastie už takmer 2 300 000 nových stromov.


Mário Majerčík sa v španielskej Santa Susanne stal dvojnásobným majstrom Európy.

Mário Majerčík sa stal dvojnásobným majstrom Európy.


1

Už je to niekoľko mesiacov odkedy začalo parkovisko pri OC Dubeň postupne meniť svoj vzhľad.


  1. Elena Antalová: T.č. majú nielen šancu prejaviť sa konzervatívni liberáli
  2. Tomas Hlavaty: Zastavme ich, bratia, ved sa ony stratia...
  3. Ján Škerko: Slovenský Cirkus Humberto
  4. Pavel Baláž: V Bologni si vykrútite krky - pohľadom na vysoké veže
  5. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  6. Martin Fronk: Ako sa kedysi mrazničky stavali z kameňov, alebo...
  7. Štefan Šturdzík: Kréta je krásny kvet stredomoria.
  8. Ján Komrska: Mulhacén, Španielsko
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 31 031
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 19 672
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 613
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 11 855
  5. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 944
  6. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 7 740
  7. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 6 250
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 824
  1. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  2. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  3. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  4. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  5. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  6. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  7. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  8. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu