Predajom zabíjačkových produktov domáci výrobcovia riskujú. Ich nelegálny predaj rozkvitá aj na internete

Výrobcovia riskujú aj pokuty.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: TASR - Ján Krošlák )

ŽILINA. Klobásy, jaternice či tlačenka. Aj tieto pochúťky svietia v ponukách predaja na sociálnych sieťach v rámci Žilinského či Bytčianskeho okresu. Rozbehla sa zabíjačková sezóna a s ňou aj produkcia mäsových pochúťok zo zakáľačky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ponuky prichádzajú nielen zo strany miestnych mäsiarov, ale aj domácich výrobcov. Hoci ich produkty obyvateľom chutia a zohnať ich dokážu za nižšiu cenu, kúpou od neregistrovaných spracovateľov môžu ohroziť svoje zdravie. Predaj mäsových pochúťok z domácej zabíjačky navyše povolený nie je.

SkryťVypnúť reklamu

Táto nelegálna činnosť ale podľa Slovenského zväzu spracovateľov mäsa prekvitá. Na tému poukazujú hlavne z pohľadu bezpečnosti konečného spotrebiteľa.

Prečítajte si aj Vo Vrátnej platili za parkovanie, ktoré má byť zadarmo. Ľudí mýlila značka súkromnej firmy Čítajte 

Aj klobáska vie byť rizikom

„O produktoch nelegálnych výrobcov nevie zákazník vôbec nič. Takýto výrobca nie je žiadnym spôsobom kontrolovaný, nemusí spĺňať žiadne hygienické predpisy, výroba jeho produktov môže prebiehať v nevyhovujúcich priestoroch a veľkou otázkou je aj samotný pôvod suroviny,“ spomína riaditeľka Zväzu spracovateľov mäsa Eva Forrai s tým, že na rozdiel od schválených producentov nemusia spĺňať legislatívne požiadavky na testovanie výrobkov.

Rizikový môže byť aj proces údenia, ktorý väčšinou neprebieha v kontrolovaných podmienkach. Ako uvádza Štátna veterinárna a potravinová správa, najrizikovejšia je tradične vyrábaná domáca klobása zaúdená studeným dymom, keďže má ísť o tepelne neopracovaný produkt.

SkryťVypnúť reklamu

„Ďalšou otázkou je samotné označovanie takto vyrobených mäsových výrobkov napríklad z pohľadu výskytu alergénov. V takýchto prípadoch spotrebiteľ má síce prísľub ,domácej kvality‘, mnohokrát však ani netuší, čo si vlastne kupuje,“ pokračuje Forrai.

Internet im praje, kľúčový je spotrebiteľ

Apeluje, že takíto výrobcovia ponúkajú svoje tovary pod zámienkou domácej kvality a výroby hlavne na sociálnych sieťach.

„Kontroly internetového predaja sú vykonávané príslušnými RVPS ako plánované kontroly, v niektorých prípadoch spojené aj s odberom vzoriek a v zanedbateľnom percente (4 %) aj na základe podnetu,“ približuje Michaela Virgalová, vedúca odboru hygieny produktov živočíšneho pôvodu ŠVPS SR.

Možno vás zaujme Bolo by fajn, keby už niekto zosadil Slovan z trónu, vraví pred šlágrom legenda Žiliny Čítajte 

Kvôli eliminácii čierneho predaja môže byť pritom kľúčový prístup a záujem spotrebiteľa. „Riešením by zároveň mohli byť aj nárazové kontroly nelegálnych výrob na základe podnetov občanov, pretože často sa nám stáva, že náš zväz kontaktujú osoby, v ktorých okolí sa takáto nelegálna výroba nachádza a jej nelegálna činnosť ich obťažuje pri bežnom živote,“ spomína Forrai.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným MYregiony.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom CB5HV na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Potraviny

Kamióny čakajú na cstup z Egypta do Pásma Gazy v Rafahu.

Humanitárna organizácia požiadala Izrael o zabezpečenie distribučných miest.


TASR
Regál s vifonkami.

Vyzvali politikov, aby vydala odporúčania s cieľom znížiť ich spotrebu.


TASR 4
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 996
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 6 868
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 121
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 5 637
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 234
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 831
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 624
  8. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 442
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu