Utorok, 3. august, 2021 | Meniny má JergušKrížovkyKrížovky

Peter Babic plánuje vytvoriť hubársku záhradu

Pestovanie húb v našich podmienkach nie je ešte veľmi rozšírené. Vášnivý hubár Peter Babic z Bytče sa mu však venuje už niekoľko rokov a dosahuje veľmi dobré výsledky.

Pestovanie húb v našich podmienkach nie je ešte veľmi rozšírené. Vášnivý hubár Peter Babic z Bytče sa mu však venuje už niekoľko rokov a dosahuje
veľmi dobré výsledky.
„Prvé huby začali pestovať vo Francúzsku v roku 1 600 a boli to šampiňóny. Zaujímavé je to, že šampiňón je huba, ktorá sa pestuje náročne. Oveľa jednoduchšie huby sa paradoxne začali pestovať až neskôr. U nás sú to najmä hliva ustricová a šampiňón. Ostatné druhy húb pomenej, aj keď sa pestovať dajú,“ hovorí Peter Babic. Ten sa k pestovaniu húb dostal akosi prirodzene. „Keď sa človek začne zaujímať o huby, začne zbierať aj také, ktoré predtým nezbieral. Ja som dokonca huby začal sám na sebe skúšať. Keď mi totiž nemal kto poradiť a na 90 percent som si bol istý, že huba je jedlá, udusil som ju a vyskúšal. Kamaráti sa smiali, keď som im hovoril, že večer sa pomodlím a ráno sa buď zobudím alebo nezobudím. Všetky však boli dobré a jedlé. Keď už som zbieral huby vo veľkom, povedal som si, prečo by som ich nevypestoval? Je to predsa bežná vec a doplnok voľne rastúcich húb. Ak nie sú v prírode vhodné podmienky, tak si ich vytvoríte a jedlé chutné huby môžete mať aj v čase, keď sa v prírode nevyskytujú,“ hovorí P. Babic. Sám začal s hlivou ustricovou a spočiatku sa mu veľmi nedarilo. „Bolo to v roku 1993 a nemal som skúsenosti. Najväčší problém bol zabezpečiť dostatočnú vzdušnú vlhkosť. To som vtedy nevedel, a tak som mal len tri trsy a vyschlo mi to. Nevzdal som sa však a začal som sa vzdelávať. Začal som pestovať aj iné druhy hlivy, ktoré na Slovensku nie sú až natoľko známe,“ hovorí dnes už skúsený pestovateľ. Teraz si vie dopestovať aj také druhy, ktoré inde len tak ľahko nezoženiete. Napríklad japonskú ši-take. „Slovenský názov je húževnatec jedlý a je to vynikajúca jedlá huba, ktorá je veľmi cenená. Je oveľa drahšia ako šampiňón, či hliva. Bežne sa nepredáva, ani nepestuje, dá sa však kúpiť sadba. Ja som ju zohnal na Agrokomplexe v Nitre.“ Dopestovať si huby však nie je také jednoduché, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. „Je to dosť pracné a najpracnejšie je vypestovať šampiňón, ak si chce človek sám pripraviť substrát. Je potrebné dodržiavať určité zásady. Aj pri pestovaní hlivy musíte mať čistú slamu, preparovať ju horúcou vodou, nechať vychladnúť, vodu vypustiť, substrát vybrať, čistými rukami premiešať so sadbou a natlačiť naspäť do vreca. To sa zaviaže cez vatovú zátku a urobí sa pár vpichov. Vrecko sa uloží na teplom mieste a nechá sa prerastať tri týždne až mesiac. Potom sa vyberie do priestoru, kde je vysoká vzdušná vlhkosť, vhodná teplota a svetlo. Najlepšie je umiestniť ho do fóliovníka. Rodí v troch až štyroch vlnách a prvé dve bývajú veľmi bohaté,“ hovorí Peter Babic. Okrem tohto intenzívneho a rýchleho spôsobu pestovania húb však existuje aj iný, extenzívny. Pri ňom sa huby vysádzajú na drevené kláty a tie potom plodia aj niekoľko rokov. „Ja mám vysadenú šupinačku menlivúm, hlivu miskovitú a kotúčovú, polničku topolovú, golierovku slamomilnú a plamienku zamatovohlúbikovú, ktorá rodí aj počas zimy. Rád by som si vytvoril hubársku záhradu. Chcel by som vypestovať aj vatovec obrovský. Sadbu som získal z výskumného projektu, bežne ju totiž nezoženiete. Je to rarita, pretože na Slovensku ho určite ešte nikto nepestuje.“ Peter Babic má z húb najradšej polievku. „Najlepšia je z plávky modrastej a pridajú sa kuriatka a rýdzik surovičkový. Rovnako mám však rád aj kapustnicu so sušenými hubami. Každá pestovaná huba sa hodí na niečo iné. Hliva je dobrá na polievku, výborné sú sterilizované alebo v octovom náleve, môžu sa zmraziť. Šampiňón je veľmi dobrý vyprážaný. Na sušenie sa však moc nehodia. Zato však majú liečivé účinky. Ši-take, aj hlivy majú protirakovinové účinky, sú vhodné na bezlepkovú diétu a aj pre cukrovkárov. Japonci dokonca zistili, že hliva ustricovitá pôsobí aj proti vírusu HIV,“ hovorí Peter Babic, ktorý pestovanie húb odporúča každému, koho to baví. „Je to trošku náročnejšia operácia, ako pestovanie zelených rastlín, ale dá sa to zvládnuť a dosiahnuť potešiteľné výsledky. Pokiaľ má človek chuť a baví ho to, zvládne to každý. Sadba je veľmi lacná. U nás sa dá bežne kúpiť hliva ustricová, ktorá stojí asi 50 korún,“ uzatvoril Peter Babic.

Najčítanejšie na My Žilina

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako si zabezpečiť krytie liečby a karantény v zahraničí?
  2. Podnikáte? Otvorte si účet online a ušetrite
  3. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci
  4. Odomknite si SME.sk na viacerých zariadeniach
  5. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor
  6. Slovensko v tieni tureckého polmesiaca
  7. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy
  8. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova
  9. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  10. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  1. Dekarbonizácia má byť súčasťou moderných dodávateľských vzťahov
  2. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  3. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  4. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci
  5. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor
  6. Podnikáte? Otvorte si účet online a ušetrite
  7. Odomknite si SME.sk na viacerých zariadeniach
  8. Slovensko v tieni tureckého polmesiaca
  9. Môže pivo spojiť Prešov s Veľkým Šarišom?
  10. Vodného slalomára privítal doma aj jeho hlavný partner BILLA
  1. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021 5 663
  2. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 4 547
  3. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova 4 087
  4. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 4 008
  5. Jeden deň na Bratislavu nestačí 3 918
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 3 663
  7. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy 3 656
  8. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor 2 418
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 2 393
  10. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách? 2 240
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Ján Bernát s Pavlom Staňom po víťazstve na Cypre.

Pár viet redakcie MY Žilinských novín k odchodu Jána Bernáta do Belgicka.


4 h

Práce by mali byť ukončené do konca augusta.


14 h

Po daždi stúpla v nedeľu v Čičmanoch hladina vôd o jeden meter.


TASR 15 h
Relácia MY Športujeme denne prináša dynamický prehľad športových aktualít, exkluzívne rozhovory a aj rady a tipy nielen pre športovcov.

Dozviete sa aj to, aký úspech dosiahla v Turecku mladá triatlonistka, bývalý hádzanársky reprezentant prezradil viac o stave našej hádzanej a pozrieme sa aj na ďalšie zaujímavé novinky zo sveta športu


16 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pozrite si kompletnú tabuľku.


2. aug

Oprava mosta je vo finále, čoskoro ho otvoria. Výstavba trvala približne rok.


16 h

Najhoršie sú piatky a nedele, autá sa posúvajú slimačím tempom.


9 h

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal pre okresy Prievidza a Bánovce nad Bebravou výstrahu prvého stupňa pred povodňami trvajúcu od 23:00 do 7:00 nasledujúceho dňa.


SITA 11 h

Už ste čítali?