Peter Babic plánuje vytvoriť hubársku záhradu

Pestovanie húb v našich podmienkach nie je ešte veľmi rozšírené. Vášnivý hubár Peter Babic z Bytče sa mu však venuje už niekoľko rokov a dosahuje veľmi dobré výsledky.

Pestovanie húb v našich podmienkach nie je ešte veľmi rozšírené. Vášnivý hubár Peter Babic z Bytče sa mu však venuje už niekoľko rokov a dosahuje
veľmi dobré výsledky.
„Prvé huby začali pestovať vo Francúzsku v roku 1 600 a boli to šampiňóny. Zaujímavé je to, že šampiňón je huba, ktorá sa pestuje náročne. Oveľa jednoduchšie huby sa paradoxne začali pestovať až neskôr. U nás sú to najmä hliva ustricová a šampiňón. Ostatné druhy húb pomenej, aj keď sa pestovať dajú,“ hovorí Peter Babic. Ten sa k pestovaniu húb dostal akosi prirodzene. „Keď sa človek začne zaujímať o huby, začne zbierať aj také, ktoré predtým nezbieral. Ja som dokonca huby začal sám na sebe skúšať. Keď mi totiž nemal kto poradiť a na 90 percent som si bol istý, že huba je jedlá, udusil som ju a vyskúšal. Kamaráti sa smiali, keď som im hovoril, že večer sa pomodlím a ráno sa buď zobudím alebo nezobudím. Všetky však boli dobré a jedlé. Keď už som zbieral huby vo veľkom, povedal som si, prečo by som ich nevypestoval? Je to predsa bežná vec a doplnok voľne rastúcich húb. Ak nie sú v prírode vhodné podmienky, tak si ich vytvoríte a jedlé chutné huby môžete mať aj v čase, keď sa v prírode nevyskytujú,“ hovorí P. Babic. Sám začal s hlivou ustricovou a spočiatku sa mu veľmi nedarilo. „Bolo to v roku 1993 a nemal som skúsenosti. Najväčší problém bol zabezpečiť dostatočnú vzdušnú vlhkosť. To som vtedy nevedel, a tak som mal len tri trsy a vyschlo mi to. Nevzdal som sa však a začal som sa vzdelávať. Začal som pestovať aj iné druhy hlivy, ktoré na Slovensku nie sú až natoľko známe,“ hovorí dnes už skúsený pestovateľ. Teraz si vie dopestovať aj také druhy, ktoré inde len tak ľahko nezoženiete. Napríklad japonskú ši-take. „Slovenský názov je húževnatec jedlý a je to vynikajúca jedlá huba, ktorá je veľmi cenená. Je oveľa drahšia ako šampiňón, či hliva. Bežne sa nepredáva, ani nepestuje, dá sa však kúpiť sadba. Ja som ju zohnal na Agrokomplexe v Nitre.“ Dopestovať si huby však nie je také jednoduché, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. „Je to dosť pracné a najpracnejšie je vypestovať šampiňón, ak si chce človek sám pripraviť substrát. Je potrebné dodržiavať určité zásady. Aj pri pestovaní hlivy musíte mať čistú slamu, preparovať ju horúcou vodou, nechať vychladnúť, vodu vypustiť, substrát vybrať, čistými rukami premiešať so sadbou a natlačiť naspäť do vreca. To sa zaviaže cez vatovú zátku a urobí sa pár vpichov. Vrecko sa uloží na teplom mieste a nechá sa prerastať tri týždne až mesiac. Potom sa vyberie do priestoru, kde je vysoká vzdušná vlhkosť, vhodná teplota a svetlo. Najlepšie je umiestniť ho do fóliovníka. Rodí v troch až štyroch vlnách a prvé dve bývajú veľmi bohaté,“ hovorí Peter Babic. Okrem tohto intenzívneho a rýchleho spôsobu pestovania húb však existuje aj iný, extenzívny. Pri ňom sa huby vysádzajú na drevené kláty a tie potom plodia aj niekoľko rokov. „Ja mám vysadenú šupinačku menlivúm, hlivu miskovitú a kotúčovú, polničku topolovú, golierovku slamomilnú a plamienku zamatovohlúbikovú, ktorá rodí aj počas zimy. Rád by som si vytvoril hubársku záhradu. Chcel by som vypestovať aj vatovec obrovský. Sadbu som získal z výskumného projektu, bežne ju totiž nezoženiete. Je to rarita, pretože na Slovensku ho určite ešte nikto nepestuje.“ Peter Babic má z húb najradšej polievku. „Najlepšia je z plávky modrastej a pridajú sa kuriatka a rýdzik surovičkový. Rovnako mám však rád aj kapustnicu so sušenými hubami. Každá pestovaná huba sa hodí na niečo iné. Hliva je dobrá na polievku, výborné sú sterilizované alebo v octovom náleve, môžu sa zmraziť. Šampiňón je veľmi dobrý vyprážaný. Na sušenie sa však moc nehodia. Zato však majú liečivé účinky. Ši-take, aj hlivy majú protirakovinové účinky, sú vhodné na bezlepkovú diétu a aj pre cukrovkárov. Japonci dokonca zistili, že hliva ustricovitá pôsobí aj proti vírusu HIV,“ hovorí Peter Babic, ktorý pestovanie húb odporúča každému, koho to baví. „Je to trošku náročnejšia operácia, ako pestovanie zelených rastlín, ale dá sa to zvládnuť a dosiahnuť potešiteľné výsledky. Pokiaľ má človek chuť a baví ho to, zvládne to každý. Sadba je veľmi lacná. U nás sa dá bežne kúpiť hliva ustricová, ktorá stojí asi 50 korún,“ uzatvoril Peter Babic.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. Digitálne platby a poistenie pre bezstarostnú dovolenku
  2. Dizajn nového muralu v Košiciach nájdeš aj na oblečení.
  3. Ako premeniť 50 € mesačne na desiatky tisíc – VELTY portfóliá
  4. Egypt na maximum: Porovnali sme 4 obľúbené letoviská
  5. Čo by ste robili, keby ste zo dňa na deň prišli o prácu?
  6. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom
  7. TV Markíza spustila prelomový digitálny projekt TN live
  8. Nenápadná, ale výnimočná: Slovenská tyčinka s rodinným príbehom
  1. Obnovná ťažba v Chotinke prebieha v súlade so zákonom
  2. Ako premeniť 50 € mesačne na desiatky tisíc – VELTY portfóliá
  3. Dizajn nového muralu v Košiciach nájdeš aj na oblečení.
  4. Čo by ste robili, keby ste zo dňa na deň prišli o prácu?
  5. Egypt na maximum: Porovnali sme 4 obľúbené letoviská
  6. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom
  7. TIPOS spustil novú kampaň
  8. Až 37 % vodičov škodí motoru. Riešenie je prekvapivo ľahké
  1. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom 9 640
  2. Až 37 % vodičov škodí motoru. Riešenie je prekvapivo ľahké 8 338
  3. Nenápadná, ale výnimočná: Slovenská tyčinka s rodinným príbehom 8 021
  4. TV Markíza spustila prelomový digitálny projekt TN live 7 375
  5. Egypt na maximum: Porovnali sme 4 obľúbené letoviská 5 720
  6. Čo by ste robili, keby ste zo dňa na deň prišli o prácu? 5 039
  7. Prvý vajcomat na Slovensku má najlacnejšie vajcia v Bratislave 4 590
  8. Taxík lacnejší ako MHD? Podľa šéfa HOPINu to nedáva zmysel 4 424
  1. Ján Chomík: Čo je opakom sladkého?
  2. Peter Gregor: Irak - Odkaz Saddáma Husajna žije i 20 rokov po jeho smrti. Časť Arabov ho chváli.
  3. Jiří Ščobák: Smrt, kterou způsobí měňavka (améba) je tak vzácná, že se téměř není jak bránit. Snad jen naučit se dobře plavat
  4. Marian Nanias: Kto postaví novú atómku?
  5. František Kukura: Neutralita s faktúrou
  6. Marcel Rebro: Kto si mädlí ruky: Fico moralizuje, Kaliňák podpisuje
  7. Viliam Oros: Keď sa nové bývanie zmení na nočnú moru IV
  8. Rudolf Brídzik: Kope studňu, aby druhý mohol piť.
  1. Elena Antalová: Smutný a radostný odkaz pánovi Františkovi Mikloškovi 18 753
  2. Ivan Čáni: Ak rozbijem okno na Súmračnej, budem pre súdruha Blahu tiež „hrdý Slovák a hrdina“? 17 303
  3. Jozef Varga: Dokedy budú dôchodcov kupovať za 13.dôchodok ? ... aj naši mladí sa k tomu vyjadrite, vy ste naša budúcnosť. 13 402
  4. Ján Lopušek: List štyrom predsedom: Michal, Milan, Braňo a Jaro 11 921
  5. Post Bellum SK: „Nech mi netvrdia, že prebudujú svet, tí, čo rozvrátili všetko, čo sa dalo,“ nestihol zaspievať Ivan Hoffman 10 630
  6. Rastislav Puchala: Ficina ďalej krája salámu 10 041
  7. Ivan Čáni: Súdruh Blaha sa v Bruseli na rozdiel od Moskvy asi neskutočne zle cíti. Držia ho tam ale tie „smradľavé“ bruselské prachy. 9 327
  8. Peter Franek: Výzva pre poslancov a voličov KDH. 7 638
  1. Jiří Ščobák: Smrt, kterou způsobí měňavka (améba) je tak vzácná, že se téměř není jak bránit. Snad jen naučit se dobře plavat
  2. Marian Nanias: Kto postaví novú atómku?
  3. Marcel Rebro: Kto si mädlí ruky: Fico moralizuje, Kaliňák podpisuje
  4. Radko Mačuha: Fico je Made in China
  5. Marian Nanias: “Fazuľky” jadrového paliva fungujú…
  6. Marcel Rebro: Ficova brána do Afganistanu
  7. Marian Nanias: Jadrová energia EÚ - konečne zdravý rozum na obzore.
  8. Marian Nanias: Izrael-Irán-Dnes. Kde a Prečo....
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Ilustračné foto.

Súťažný ročník 2025/2026 by mal odštartovať počas druhého augustového víkendu.


Dočasne uzatvoria križovatku v Žiline.

Zrušia niekoľko parkovacích miest.


Dym sa valí z jedného z bytov.


Správaním pútal pozornosť.


  1. Ján Chomík: Čo je opakom sladkého?
  2. Peter Gregor: Irak - Odkaz Saddáma Husajna žije i 20 rokov po jeho smrti. Časť Arabov ho chváli.
  3. Jiří Ščobák: Smrt, kterou způsobí měňavka (améba) je tak vzácná, že se téměř není jak bránit. Snad jen naučit se dobře plavat
  4. Marian Nanias: Kto postaví novú atómku?
  5. František Kukura: Neutralita s faktúrou
  6. Marcel Rebro: Kto si mädlí ruky: Fico moralizuje, Kaliňák podpisuje
  7. Viliam Oros: Keď sa nové bývanie zmení na nočnú moru IV
  8. Rudolf Brídzik: Kope studňu, aby druhý mohol piť.
  1. Elena Antalová: Smutný a radostný odkaz pánovi Františkovi Mikloškovi 18 753
  2. Ivan Čáni: Ak rozbijem okno na Súmračnej, budem pre súdruha Blahu tiež „hrdý Slovák a hrdina“? 17 303
  3. Jozef Varga: Dokedy budú dôchodcov kupovať za 13.dôchodok ? ... aj naši mladí sa k tomu vyjadrite, vy ste naša budúcnosť. 13 402
  4. Ján Lopušek: List štyrom predsedom: Michal, Milan, Braňo a Jaro 11 921
  5. Post Bellum SK: „Nech mi netvrdia, že prebudujú svet, tí, čo rozvrátili všetko, čo sa dalo,“ nestihol zaspievať Ivan Hoffman 10 630
  6. Rastislav Puchala: Ficina ďalej krája salámu 10 041
  7. Ivan Čáni: Súdruh Blaha sa v Bruseli na rozdiel od Moskvy asi neskutočne zle cíti. Držia ho tam ale tie „smradľavé“ bruselské prachy. 9 327
  8. Peter Franek: Výzva pre poslancov a voličov KDH. 7 638
  1. Jiří Ščobák: Smrt, kterou způsobí měňavka (améba) je tak vzácná, že se téměř není jak bránit. Snad jen naučit se dobře plavat
  2. Marian Nanias: Kto postaví novú atómku?
  3. Marcel Rebro: Kto si mädlí ruky: Fico moralizuje, Kaliňák podpisuje
  4. Radko Mačuha: Fico je Made in China
  5. Marian Nanias: “Fazuľky” jadrového paliva fungujú…
  6. Marcel Rebro: Ficova brána do Afganistanu
  7. Marian Nanias: Jadrová energia EÚ - konečne zdravý rozum na obzore.
  8. Marian Nanias: Izrael-Irán-Dnes. Kde a Prečo....

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu