Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Sadaj, slnko, sadaj...

Keď pod horúcim letným slnkom dozreli zrnká zlatožltých klasov, nastal čas žatvy, ktorá bola odjakživa vrcholom všetkých prác na poli. Ešte predtým, než sa každoročne do lánov pšenice či jačmeňa zahryzli kombajny, vykonával sa zber obilnín kosákom.

Žatie obilia kosami sa začalo na Slovensku ujímať až koncom 18. storočia. Obilie sa zrezávalo od zeme, lebo slama sa používala ako krmivo a podstielka pre dobytok. Zožaté obilie sa viazalo povrieslami do snopov a ukladalo do kôp. Na rebrinových vozoch ho zviezli z poľa a na dvore uložili do stohu. Keď obilie preschlo, mlátilo sa. Pôvodne sa to robilo cepmi. Starodávne cepy boli predchodcami ručnej mláťačky. Dvaja a dvaja mlatci stáli v stodole oproti sebe a striedavo udierali cepmi po obilí, čím oddeľovali zrno od slamy. Asi pred dvesto rokmi sa začala používať ručná mláťačka. Na dedine boli dve – tri a požičiavali si ich. Do mláťačky jedna žena vkladala snopy medzi točiace sa valce s kladivkami, pričom sa niekedy stávalo, že jej strhlo a polámalo obe ruky. Dvaja muži krútením kľukou udržiavali stroj v činnosti. Bola to ťažká práca a museli sa pri nej striedať viacerí. V mláťačke sa zrno oddelilo od slamy a sypalo sa von do vreca. Ďalší človek drevenými vidlami odhadzoval slamu.
Vymlátené obilie odnášali do druhého stroja, ktorý sa volal rajtár alebo vejačka či fukár. Tento stroj mohlo obsluhovať aj malé dievča – krútilo kľukou, a tým roztáčalo lopatky ventilátora. Ďalší človek dnu sypal obilie, ktoré prepadávalo von čisté cez sitá s rôznymi otvormi. Zvláštnym otvorom vychádzali von plevy.
Neskôr sa ručná mláťačka a rajtár spojili do jedného stroja, ktorý poháňal benzínový a potom elektrický motor. Takáto mláťačka bývala postavená na humne a pri mlátení sa zišlo veľa ľudí. Pomáhali si navzájom a dlho dodržiavali aj rôzne žatevné zvyky a obrady. Pracovný deň v čase žatvy býval veľmi – veľmi dlhý. Voľno bývalo len v nedeľu. Na konci žatvy spravili okrúhly veniec z klasov. Dostal ho gazda, za čo musel pomocníkov počastovať pálenkou. Cestou z poľa sa spievali rôzne dožinkové piesne. Niekde uviazali gazdinú do dlhého povriesla, z ktorého sa musela vykúpiť koláčmi. Obilie sa uskladňovalo vo vreciach, v drevených sudoch či truhliciach – štrichoch alebo v sýpkach. Po troch týždňoch schnutia mohlo ísť do mlyna. Časť sa zomlela na múku, časť sa nechala na sejbu a zvyškom kŕmili hydinu, kone a dobytok. V našich hornatých krajoch je už čoraz menej strnísk a aj to málo dnes za ľudí spravia stroje. Len škovránok, tak ako kedysi, vysoko nad nimi trilkuje.



Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  2. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  3. Päť chýb pri zateplení strechy
  4. Vitajte v postapokalyptickom svete
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  10. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  3. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  6. Úprava osobného motorového vozidla
  7. Important information for Brazilians living in Slovakia
  8. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  9. Vitajte v postapokalyptickom svete
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 614
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 435
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 14 455
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 654
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 907
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 083
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 996
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 560
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 463
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 290
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

O stravenkovej petícii rokovali na ministerstve

Iniciátora petície Za zachovanie súčasnej platnej legislatívy v oblasti stravovania zamestnancov Ľubomíra Sečkára s jeho tímom prijala generálna riaditeľka sekcie práce Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Danica Lehocká.

Akcia platí len 24 hodín

LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

Žilina hlási 80 prípadov. Ako je na tom žilinský región?

V nemocniciach je hospitalizovaných 844 pacientov.

Testovanie na nový koronavírus.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zoznam odberných miest v Dolnom Kubíne, Námestove, Trstenej a Tvrdošíne

Samosprávy finišujú s prípravami na pilotné testovanie na COVID-19, ktoré sa začne už zajtra ráno.

Zamestnanec reťazca: Mali sme pozitívnu kolegyňu, musel som ísť aj tak do práce

Aké pocity zažívajú ľudia z prvej línie, sme zisťovali od zamestnanca nemenovaného obchodného reťazca.

V kraji sú na tom najhoršie okresy Banská Bystrica a Brezno

Včera zistili na Slovensku viac ako 2 200 nakazených. 210 z toho v Banskobystrickom kraji. 56 v okrese Banská Bystrica a 45 v okrese Brezno.

Už ste čítali?