ŽILINA. Kávová kultúra intenzívne silnie aj na Slovensku, vrátane žilinského regiónu. A to aj napriek stálemu zdražovaniu kávy.
Potvrdzujú to viacerí majitelia pražiarní, ktorých produkty si vychutnávajú aj Žilinčania. Pribúda ľudí objavujúcich nové chute, ochotných investovať do kvality v prevádzkach aj kávovarov vo vlastných domácnostiach.
Vyššia cena za arabiku aj robustu
„Sú dva trendy v preferenciách zákazníkov. Jednak ide o skupinu ľudí, ktorá objavuje kvalitu kávy a je ochotná si za ňu priplatiť viac, čo je pozitívny trend. My ako výrobca výberovej kvalitnej kávy, ktorá nesie svetové ocenenia, to cítime. Rastie počet ľudí, ktorí chcú piť kvalitu,“ hovorí majiteľ kávy Ebenica Marek Fajčík.
Na druhej strane stoja prirodzene už len zákazníci, ktorí sú na navyšovanie cien senzitívnejší. Ich nárast v tomto prípade od nákupu prémiových káv odrádza, čo podľa slov Fajčíka pociťujú aj aktuálne.
Ceny arabiky vyššej kategórie, ktorú uprednostňujú kaviarenské reťazce, aj cenovo výhodnejšej odrody robusta prudko vzrástli. Ako informovala TASR, dôvodom je výpadok dodávok z Vietnamu do Brazílie. Firmy v dodávateľskom reťazci zvyšujú ceny a rušia zľavy, aby ochránili svoje marže. Mnohí pritom varujú pred ďalším rastom cien.

Ceny robusty, používanej pri výrobe instantnej kávy, vyleteli na najvyššie hodnoty od 70. rokov minulého storočia. Zrná arabiky vyššej kvality boli začiatkom júla najdrahšie za viac ako dva roky.
„Káva je teraz určite najdrahšia. Aj cez sto percent. Uvidíme, ako sa súčasne ukážu zbery z etiópskych krajín. Som zvedavý, ako situáciu pojmú exportéri. Sumy sú už teraz privysoké. My sme ale napriek tomu zatiaľ zdražovali len minimálne, za rok zhruba 50 centov na kile. O to viac sme sa zas snažili predávať, keďže sme boli zaujímavejší s cenami,“ približuje Mayo Galuška z pražiarne 9 Grams Coffee s predajňou priamo v Žiline.
Situácia sa mení, pestovať sa oplatí
Zhruba pred dvomi rokmi zdraželo aj samotné praženie kávy, stúpli faktúry za energie aj prenájmy. Stav sa však zastabilizoval.
Ceny zelenej kávy sú podľa slov Erika Šimšíka z Goriffee na maximách z roku 2022. Situácia je ale našťastie o niečo jednoduchšia.
„Napríklad energie sú v normálnej cenovej hladine, preto nie sme pod kumulovaným tlakom a neočakávame výrazné zdražovanie, aj keď, bohužiaľ, sa asi jemnému nárastu nevyhneme. Každopádne, treba povedať, že sme teraz na cenovej úrovni, pri ktorej sa farmárom kávu oplatí pestovať, ceny z predošlých rokov nepokrývali ich náklady a mnohí s pestovaním končili.“
Ako dodáva, pokiaľ si zákazníci chcú aj naďalej užívať rannú šálku kávy, je nevyhnutné, aby bola ich tvrdá práca slušne zaplatená.

Ďalším problémom je nedostatok nekvalifikovanej pracovnej sily v pestovateľských krajinách, na čo poukazuje Šimšík.