Ľudí, ktorí chcú piť kvalitu, je stále viac, tvrdí vedúci pražiarne. Vyššie ceny ich neodradia

Najžiadanejšia je káva z Brazílie.

Kávových kulinárov je na Slovensku čoraz viac.Kávových kulinárov je na Slovensku čoraz viac. (Zdroj: Ilustračné foto: TASR – František Iván)

ŽILINA. Kávová kultúra intenzívne silnie aj na Slovensku, vrátane žilinského regiónu. A to aj napriek stálemu zdražovaniu kávy.

Potvrdzujú to viacerí majitelia pražiarní, ktorých produkty si vychutnávajú aj Žilinčania. Pribúda ľudí objavujúcich nové chute, ochotných investovať do kvality v prevádzkach aj kávovarov vo vlastných domácnostiach.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vyššia cena za arabiku aj robustu

„Sú dva trendy v preferenciách zákazníkov. Jednak ide o skupinu ľudí, ktorá objavuje kvalitu kávy a je ochotná si za ňu priplatiť viac, čo je pozitívny trend. My ako výrobca výberovej kvalitnej kávy, ktorá nesie svetové ocenenia, to cítime. Rastie počet ľudí, ktorí chcú piť kvalitu,“ hovorí majiteľ kávy Ebenica Marek Fajčík.

SkryťVypnúť reklamu

Na druhej strane stoja prirodzene už len zákazníci, ktorí sú na navyšovanie cien senzitívnejší. Ich nárast v tomto prípade od nákupu prémiových káv odrádza, čo podľa slov Fajčíka pociťujú aj aktuálne.

Ceny arabiky vyššej kategórie, ktorú uprednostňujú kaviarenské reťazce, aj cenovo výhodnejšej odrody robusta prudko vzrástli. Ako informovala TASR, dôvodom je výpadok dodávok z Vietnamu do Brazílie. Firmy v dodávateľskom reťazci zvyšujú ceny a rušia zľavy, aby ochránili svoje marže. Mnohí pritom varujú pred ďalším rastom cien.

Prečítajte si aj Bežala aj bývalá olympionička. Obľúbený Rajecký maratón napísal 41. kapitolu Čítajte 

Ceny robusty, používanej pri výrobe instantnej kávy, vyleteli na najvyššie hodnoty od 70. rokov minulého storočia. Zrná arabiky vyššej kvality boli začiatkom júla najdrahšie za viac ako dva roky.

„Káva je teraz určite najdrahšia. Aj cez sto percent. Uvidíme, ako sa súčasne ukážu zbery z etiópskych krajín. Som zvedavý, ako situáciu pojmú exportéri. Sumy sú už teraz privysoké. My sme ale napriek tomu zatiaľ zdražovali len minimálne, za rok zhruba 50 centov na kile. O to viac sme sa zas snažili predávať, keďže sme boli zaujímavejší s cenami,“ približuje Mayo Galuška z pražiarne 9 Grams Coffee s predajňou priamo v Žiline.

SkryťVypnúť reklamu

Situácia sa mení, pestovať sa oplatí

Zhruba pred dvomi rokmi zdraželo aj samotné praženie kávy, stúpli faktúry za energie aj prenájmy. Stav sa však zastabilizoval.

Ceny zelenej kávy sú podľa slov Erika Šimšíka z Goriffee na maximách z roku 2022. Situácia je ale našťastie o niečo jednoduchšia.

„Napríklad energie sú v normálnej cenovej hladine, preto nie sme pod kumulovaným tlakom a neočakávame výrazné zdražovanie, aj keď, bohužiaľ, sa asi jemnému nárastu nevyhneme. Každopádne, treba povedať, že sme teraz na cenovej úrovni, pri ktorej sa farmárom kávu oplatí pestovať, ceny z predošlých rokov nepokrývali ich náklady a mnohí s pestovaním končili.“

Ako dodáva, pokiaľ si zákazníci chcú aj naďalej užívať rannú šálku kávy, je nevyhnutné, aby bola ich tvrdá práca slušne zaplatená.

SkryťVypnúť reklamu
Možno vás zaujme Fanúšikovia Lovca hradov vyzbierali tisíce eur. Stretnutie na hrade Lietava nemá konkurenciu Čítajte 

Ďalším problémom je nedostatok nekvalifikovanej pracovnej sily v pestovateľských krajinách, na čo poukazuje Šimšík.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným MYregiony.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom CAYAK na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Káva

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  3. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  4. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  6. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  4. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  5. Tatra banka uvádza nový produkt Digitálna hypotéka
  6. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 730
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 7 817
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 5 643
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 722
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 3 367
  6. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 732
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 472
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 232
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu