ŽILINA. Záujem o klasické ležiaky stále dominuje, čoraz viac sú však v hľadáčiku unikátne pivá vrátane tých so zníženým obsahom alkoholu. Obzvlášť v lete.
Pri kvalite a experimentoch s novými druhmi napredujú v posledných rokoch poctivé remeselné pivovary, ktorých produkty si mohla verejnosť vychutnať aj počas Salónu Piva v rámci Žilinského kultúrneho leta.
Na aktuálne postavenie týchto podnikov sme sa pýtali viacerých z remeselných pivovarníkov, ich rozmach či rastúcu obľubu nemožno poprieť.
Keď pred dvanástimi rokmi otvárali remeselný pivovar Vŕšky v Terchovej, podobných podnikov bolo na Slovensku podstatne menej.
„Kým vtedy sa mohol počet takýchto podnikov pohybovať okolo 40, dnes je nás stovka,“ hovorí František Hujík, ktorý má s varením piva zhruba 50-ročné skúsenosti a patrí k najstarším, stále aktívnym, sládkom na Slovensku.
Značný nárast malých pivovarov približne od roku 2010 potvrdil už pred časom aj jeho syn Viliam, pričom ten pomáha s rozbiehaním daných prevádzok po celej krajine.

Ako ale podotkol riaditeľ Holíčskeho pivovaru WYWAR Ján Kadlec, hoci je pribúdanie nových malých pivovarov zreteľné, ich kapacita aktuálne dosahuje len zlomok percenta celkového trhu s pivom. Preto podľa jeho slov veria, že priestor na zvýšenie daného podielu pre malé pivovary ešte určite je.
„V súčasnosti 99 percent piva na Slovensku pochádza z veľkých pivovarov, ktoré sa zameriavajú na kvantitu, kým malé na kvalitu. Ich rozmach tu bol najmä pred koronou, tá trochu rozbeh spomalila. Podniky, ktoré boli dobre nastavené a etablované, sa udržali a ich popularita rastie, iné skrachovali, prípadne sa trápia dodnes,“ hodnotí Peter Demko z piešťanského pivovar ŽiWELL.