Pekárne bojujú s nedostatkom pracovnej sily. Nepomáhajú ani vyššie mzdy

Trápi ich odchod do dôchodkov aj inflácia.

O prácu v pekárni je nízky záujem.O prácu v pekárni je nízky záujem. (Zdroj: Ilustračné foto: TASR – Milan Kapusta)

BYTČA, ŽILINA. Kým ceny pečiva zostali po predošlom zdražovaní tento rok zastabilizované, pekárne miesto vyšších nákladov trápia problémy s pracovnou silou. Nevylučujú preto budúce zdražovanie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Slovensko má pritom jedny z najvyšších cien chleba či rožkov v okolitých krajinách. V poslednom období k zdražovaniu prispeli odchody do predčasných dôchodkov. Slovenský pracovný trh pripravili o viac ako 40-tisíc ľudí.

„Medzi nimi boli aj dlhoroční kvalifikovaní odborníci v našom sektore. Nepomohlo pritom ani zvyšovanie miezd,“ podotýka Milan Lapšanský, predseda Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.

SkryťVypnúť reklamu

Bojujú s nedostatkom sily

Práve cena práce pekárov značne odráža aj výslednú sumu produktov. Rolu hrajú príplatky za robotu v noci, cez víkendy či sviatky. V danom sektore tvorí až 80 percent z celkového pracovného času.

„Na jednej strane chcú spotrebitelia čerstvé pečivo na pultoch hneď ráno a aj v pondelok, na strane druhej my musíme byť schopní našich zamestnancov zaplatiť tak, aby boli motivovaní. Vzhľadom na to, že najpodstatnejšou časťou našich kalkulácií sú osobné náklady, prioritne mzdy, bude ich akékoľvek zvyšovanie negatívne vplývať na odbytové ceny,“ dodáva Lapšanský.

Prečítajte si aj Na žilinskom gymnáziu chovajú dážďovky. Zvíťazili vo výzve, ktorú podporil Jean-Michel Jarre Čítajte 

Na podobné dvíhanie relatívne zastabilizovaných súčasných cien poukazuje napríklad aj Ingrid Šugárová, vedúca žilinskej remeselnej pekárne Post Bakery.

„Problém ohľadom zamestnancov evidujeme tiež, navyše, keď sa má dvíhať ich minimálna mzda, budeme musieť rovnako zdvihnúť aj ceny.“

SkryťVypnúť reklamu

Jednoduché pritom nie je ani hľadanie zamestnancov. Za minimálnu mzdu v pekárňach ľudia pracovať nechcú a otázna je aj ich motivácia.

„S ich zháňaním je problém, hoci sa ich snažíme zaplatiť čo najlepšie. Neviem, prečo záujem o prácu v odvetví, v regionálnych prevádzkach, klesá. Všeobecne chcú asi mladí čoraz menej pracovať manuálne alebo by najradšej robili len sami na seba,“ delí sa o názor Radka Vraňanová z pekárne Ďuroška.

„Bojujeme s nedostatkom pracovnej sily ako aj ďalší pekári. Veľa ľudí odišlo do dôchodku, mladí v tomto sektore pracovať nechcú,“ potvrdzuje vedúca zo žilinskej Pekárne Gustin.

V neďalekej Bytči situáciu sťažuje aj prítomnosť fabrík a početných firiem. „V okolí je podľa mňa vysoká životná úroveň. Musíme pekárom dosť platiť. Otvorili tu aj Kaufland, Lidl, je tu celkovo málo pracovnej sily a niekedy je aj ťažké dostať niekoho vôbec do výroby,“ komentuje Martin Kauman z pekárne v Bytči.

SkryťVypnúť reklamu

Rolu hrá inflácia

Naposledy dvíhali viacerí oslovení pekári ceny zhruba pred rokom, približne o 15 až 30 centov za kus. „Bola energetická kríza, drahšie nájmy, pohonné hmoty, na cene vtedy stúplo mlieko, maslo aj múka,“ dodáva Šugárová.

Po enormnom zdražení sa ale inflácia nezastavila, i keď ju pekári nezvyknú vždy prejaviť dvíhaním ceny produktov, v istom bode môže byť nevyhnutnosťou.

„Myslím si, že zdražovanie môže hroziť najneskôr od budúceho roka. Inflácia sa prejavuje a poskytovatelia služieb vrátane prenájmov ju do poplatkov zahŕňajú,“ hovorí o možnom vývoji Vraňanová.

Možno vás zaujme Na trávniku, aký má Žilina, si zahrá i Real Madrid. Projekt výmeny stál viac ako milión eur Čítajte 

Ako pritom poukazuje Lapšanský, najvýznamnejším zásahom do cenotvorby chleba a pečiva je aj neočakávaný stop odpusteniu odvodov zo strany Európskej komisie. Prakticky celý potravinársky sektor vrátane pekárov, cukrárov a cestovinárov totiž s touto jedinou podporou pre potravinárov počítal, a to v objeme desiatok miliónov eur.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným MYregiony.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každé 4 týždne.
Pošlite SMS s textom CAWNA na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. Úver až do 40 000 € a každý rok nižšia úroková sadzba
  2. Fit-out od M2C: Premena priestorov na kľúč
  3. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  4. Nová Kia Sportage zvládne každé dobrodružstvo aj životný štýl
  5. Metropola aj more. New York sa dá jednoducho spojiť s Karibikom
  6. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete
  7. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne
  8. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár
  1. Dajte zabrať mozgu. V predaji je nové vydanie Tréningu pamäti
  2. Úver až do 40 000 € a každý rok nižšia úroková sadzba
  3. Fit-out od M2C: Premena priestorov na kľúč
  4. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  5. Nová Kia Sportage zvládne každé dobrodružstvo aj životný štýl
  6. Metropola aj more. New York sa dá jednoducho spojiť s Karibikom
  7. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete
  8. Invázne rastliny ako superpotraviny
  1. Nová Kia Sportage zvládne každé dobrodružstvo aj životný štýl 9 700
  2. Metropola aj more. New York sa dá jednoducho spojiť s Karibikom 5 557
  3. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete 4 842
  4. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 2 574
  5. Dajte zabrať mozgu. V predaji je nové vydanie Tréningu pamäti 2 401
  6. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie 1 962
  7. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 1 840
  8. Úver až do 40 000 € a každý rok nižšia úroková sadzba 1 728
  1. Martin Šuraba: Krakovská električka
  2. Ernest Klotton: Dnes je v SME uverejnená fotografia, na ktorej je moja sestra Danka
  3. Nina Hrivňáková: Víťažstvá aj prehry sa začínajú v hlave
  4. Štefan Šturdzík: Rišo vaše rozhodnutie odísť z politiky je správne. Dve čierne škvrny vám však zostanú navždy bez ohľadu na okolnosti , ktoré ich sprevádzali.
  5. Jozef Huljak: Ako Washington tlačí Indiu do náručia Putina
  6. Irena Šimuneková: Gánovce
  7. Martin Turčan: O zmysle zmyselnosti
  8. Zuzana Valachovičová: Bratislava, Kramáre, nemocnica a chodníky
  1. Martin Fronk: Objavil som kúpalisko za 2 eurá 84 487
  2. Ivan Čáni: Smer SSD sa definitívne sám spláchol na úplné morálne a ľudské dno, odkiaľ sa už nedá vynoriť. 13 566
  3. Martin Kresák: Minimálna mzda 915 €: v Bratislave pohoda, v Gelnici pohroma 10 135
  4. Radko Mačuha: Slovenská kultúra musí byť proruská a žiadna iná. 9 474
  5. Martin Fronk: Divín: Obec, kde sa sprievodkyne červenajú a umenie visí aj na stenách, nielen vo vzduchu 9 177
  6. Michael Achberger: Supermarketové pasce: 10 "fitness" výrobkov, po ktorých priberáte 8 392
  7. Juraj Kumičák: Najväčšia tanková bitka v dejinách 7 135
  8. Milan Removčík: Martinské hole 4 564
  1. Radko Mačuha: Politika, pred ktorou musia utekať už aj "dezoláti".
  2. Věra Tepličková: Maličkosti z temperamentovej poradne:Trump a Putin? Dva absolútne odlišné svety
  3. Marcel Rebro: Putinova "obrana" ruskojazyčných Ukrajincov pred "vyvražďovaním": vyvražďuje ich sám
  4. Radko Mačuha: Slovenská kultúra musí byť proruská a žiadna iná.
  5. Marcel Rebro: Rusofili nás posielajú na ukrajinský front. Ideme. Už zajtra. A radi
  6. Marcel Rebro: Summit na Aljaške: Trumpova show, Putinova propaganda, Ukrajina bokom
  7. Roman Kebísek: Slovák Pilárik vybudoval r. 1679 v Nemecku kostol pre exulantov. Stojí dosiaľ
  8. Věra Tepličková: Gruzínci sú už z obliga, za všetko teraz môžu Plaváková a Šimečka
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu