BYTČA, ŽILINA. Kým ceny pečiva zostali po predošlom zdražovaní tento rok zastabilizované, pekárne miesto vyšších nákladov trápia problémy s pracovnou silou. Nevylučujú preto budúce zdražovanie.
Slovensko má pritom jedny z najvyšších cien chleba či rožkov v okolitých krajinách. V poslednom období k zdražovaniu prispeli odchody do predčasných dôchodkov. Slovenský pracovný trh pripravili o viac ako 40-tisíc ľudí.
„Medzi nimi boli aj dlhoroční kvalifikovaní odborníci v našom sektore. Nepomohlo pritom ani zvyšovanie miezd,“ podotýka Milan Lapšanský, predseda Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.
Bojujú s nedostatkom sily
Práve cena práce pekárov značne odráža aj výslednú sumu produktov. Rolu hrajú príplatky za robotu v noci, cez víkendy či sviatky. V danom sektore tvorí až 80 percent z celkového pracovného času.
„Na jednej strane chcú spotrebitelia čerstvé pečivo na pultoch hneď ráno a aj v pondelok, na strane druhej my musíme byť schopní našich zamestnancov zaplatiť tak, aby boli motivovaní. Vzhľadom na to, že najpodstatnejšou časťou našich kalkulácií sú osobné náklady, prioritne mzdy, bude ich akékoľvek zvyšovanie negatívne vplývať na odbytové ceny,“ dodáva Lapšanský.

Na podobné dvíhanie relatívne zastabilizovaných súčasných cien poukazuje napríklad aj Ingrid Šugárová, vedúca žilinskej remeselnej pekárne Post Bakery.
„Problém ohľadom zamestnancov evidujeme tiež, navyše, keď sa má dvíhať ich minimálna mzda, budeme musieť rovnako zdvihnúť aj ceny.“
Jednoduché pritom nie je ani hľadanie zamestnancov. Za minimálnu mzdu v pekárňach ľudia pracovať nechcú a otázna je aj ich motivácia.
„S ich zháňaním je problém, hoci sa ich snažíme zaplatiť čo najlepšie. Neviem, prečo záujem o prácu v odvetví, v regionálnych prevádzkach, klesá. Všeobecne chcú asi mladí čoraz menej pracovať manuálne alebo by najradšej robili len sami na seba,“ delí sa o názor Radka Vraňanová z pekárne Ďuroška.
„Bojujeme s nedostatkom pracovnej sily ako aj ďalší pekári. Veľa ľudí odišlo do dôchodku, mladí v tomto sektore pracovať nechcú,“ potvrdzuje vedúca zo žilinskej Pekárne Gustin.
V neďalekej Bytči situáciu sťažuje aj prítomnosť fabrík a početných firiem. „V okolí je podľa mňa vysoká životná úroveň. Musíme pekárom dosť platiť. Otvorili tu aj Kaufland, Lidl, je tu celkovo málo pracovnej sily a niekedy je aj ťažké dostať niekoho vôbec do výroby,“ komentuje Martin Kauman z pekárne v Bytči.
Rolu hrá inflácia
Naposledy dvíhali viacerí oslovení pekári ceny zhruba pred rokom, približne o 15 až 30 centov za kus. „Bola energetická kríza, drahšie nájmy, pohonné hmoty, na cene vtedy stúplo mlieko, maslo aj múka,“ dodáva Šugárová.
Po enormnom zdražení sa ale inflácia nezastavila, i keď ju pekári nezvyknú vždy prejaviť dvíhaním ceny produktov, v istom bode môže byť nevyhnutnosťou.
„Myslím si, že zdražovanie môže hroziť najneskôr od budúceho roka. Inflácia sa prejavuje a poskytovatelia služieb vrátane prenájmov ju do poplatkov zahŕňajú,“ hovorí o možnom vývoji Vraňanová.

Ako pritom poukazuje Lapšanský, najvýznamnejším zásahom do cenotvorby chleba a pečiva je aj neočakávaný stop odpusteniu odvodov zo strany Európskej komisie. Prakticky celý potravinársky sektor vrátane pekárov, cukrárov a cestovinárov totiž s touto jedinou podporou pre potravinárov počítal, a to v objeme desiatok miliónov eur.