Zomrel profesor Ivan Hričovský, rodák z Horného Hričova bol nestorom ovocinárstva

Dožil sa 92 rokov.

Nestor slovenského ovocinárstva Ivan Hričovský.Nestor slovenského ovocinárstva Ivan Hričovský. (Zdroj: SME - GABRIEL KUCHTA)

Vo veku 92 rokov zomrel v utorok profesor Ivan Hričovský. Informáciu o jeho úmrtí priniesla stránka Rady do záhrady - profesor Ivan Hričovský.

Je autorom vyše 80 kníh, množstva článkov a prednášok. Ovocinárom a záhradkárom odovzdával svoje skúsenosti a overené rady priamo v ich sadoch a záhradách, na výstavách ovocia, ale aj prostredníctvom médií.

Nestor slovenského záhradníctva a ovocinárstva sa narodil 23. januára 1932 v Hornom Hričove. V Brne vyštudoval Vysokú školu zemědelskú, po jej skončení pracoval vo Výskumnom ústave rastlinnej výroby v Piešťanoch.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Neskôr deväť rokov robil vedúceho plantáže v Okoličnom. Ďalších dvanásť rokov robil riaditeľa výskumu v Bojniciach a odtiaľ prešiel na vysokú školu do Nitry, kde na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite založil Fakultu záhradníctva a krajinného inžinierstva. Tam pôsobil 21 rokov.

Na akademickej pôde vychoval veľa odborníkov ovocinárov a záhradníkov pre potrebu záhradníckej praxe.

Súvisiaci článok Zomrel profesor Ivan Hričovský, rodák z Horného Hričova bol nestorom ovocinárstva Čítajte 

Svoje znalosti prezentoval nielen na akademickej pôde, ale mnoho informácií z oblasti ovocinárstva či záhradníctva poskytoval aj širokej verejnosti. Absolvoval mnoho prednášok a praktických inštruktáží, bol členom redakčných rád a prispievateľom v mnohých časopisoch.

Bohaté odborné znalosti odovzdával aj prostredníctvom televíznej obrazovky či rozhlasu. Napísal desiatky odborných publikácií a v rokoch 1990 - 2010 pôsobil ako predseda Slovenského zväzu záhradkárov. Neskôr bol aj čestným predsedom Republikového výboru Slovenského zväzu záhradkárov.

SkryťVypnúť reklamu

V roku 2010 mu prezident SR Ivan Gašparovič udelil za mimoriadne zásluhy o rozvoj v oblasti hospodárstva, osobitne v oblasti ovocinárstva, štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra druhej triedy.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 7 729
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 862
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 114
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 5 610
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 229
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 745
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 619
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 087
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Spadol na neho konár.


Fedor Blaščák hovorí o vandalizme.


15
Budova na Hviezdoslavovej ulici prejde obnovou.

Pobočka pošty v nej funguje ďalej.


Vlaková patrola ZSSK na Rušňoparáde 2025.

Spoločné rodinné výlety, detská fantázia rozbehnutá na plné obrátky a zážitky, na ktoré sa nezabúda.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu