Mykológ o rizikách húb: Jednoduchá metóda na zistenie jedovatosti nie je. Len mnoho povier

Na sever sa posunul hríb satanský.

Pre skoré letné obdobie sú typické aj hríby zrnitohlúbikovité.Pre skoré letné obdobie sú typické aj hríby zrnitohlúbikovité. (Zdroj: Peter Meliš)

ŽILINA. Viacerí milovníci húb si v košíkoch zo žilinských lesov poodnášali svoje prvé veľké tohtoročné úlovky. Medzi nimi aj početné modráky, ktoré si kedysi ľudia neraz zamieňali s nebezpečnejším satanom.

Hoci je napríklad aj modrák v surovej podobe jedovatou hubou, po správnej úprave vie byť naopak dobrou lahôdkou. Keďže vhodných rád a opatrnosti v prípade zdravia nikdy nie je dosť, na otázky ohľadom možných rizík, ich rozpoznania aj najčastejších chýb sme sa pýtali skúseného hubára a člena mykologickej poradne Petra Meliša.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Prípady, keď ľudia najskôr zjedia a potom sa pýtajú, nie sú až také výnimočné,“ potvrdzuje zmysel pravidelnej osvety.

Hubári sa už na weboch chvália aj mnohými kúskami nazbieranými v Žilinskom okrese. Na aké huby je v okolí možné aktuálne natrafiť?

Typické pre skoré leto sú hríby a kuriatka. A to hlavne hríb dubový, sosnový a zrnitohlúbikový, takzvaný modrák. Tieto hríby zvyknú rásť za priaznivých podmienok už v máji. Hríby smrekové, v našom kraji zbierané najviac, sa už tiež dajú nájsť. Ich hlavné obdobie ale býva trochu neskôr. Hríb sosnový narastie aj v bukovom lese na machu.

Hríb zrnitohlúbikový má najlepšie dni práve teraz. Máj a jún sú jeho obľúbené mesiace, keď sa objavuje v hojnom počte. Rastie potom ešte dlho do jesene. Ide o jeden z našich najlepších hríbov. Má tuhšiu dužinu, po uvarení príjemnú chuť a vôňu. Oproti svojmu blízkemu príbuznému, hríbu sinému, len málo červivie. Podobne ako hríb smrekový oproti dubovému, ktorý býva často napadnutý hmyzom.

SkryťVypnúť reklamu

Začiatok leta je tiež typický pre jedlú muchotrávku červenkastú a trochu neskôr aj pre kozáky. Presná šablóna výskytu ale nie je. Vždy niečo prekvapí a iné zas sklame. Ako keď sa jarný druh objaví na jeseň a naopak. Pôvabnica v apríli, májovka v novembri.

Viacerí z okolia aktuálne hovoria o nazbieraných modrákoch. Zvyknú si ich ľudia stále často zamieňať so satanom?

Kedysi boli modráky pre väčšinu hubárov len satany, osveta ale pokročila a zbiera ich už mnoho ľudí. Pravý hríb satanský tu však dlho nebolo možné nájsť. Ľudia o ňom veľa hovorili, no napokon išlo vždy o iné druhy.

Dlhodobo bola horná hranica výskytu hríba satanského v okolí Považskej Bystrice, s otepľovaním však aj tento pekný hríb postúpil severne, k okoliu Strečna. Spolu s ďalším krásavcom, hríbom purpurovým, nájdeným v Stráňavskej doline.

SkryťVypnúť reklamu

Platí, že v surovom stave je aj spomínaný modrák jedovatý? Ako ho treba upraviť?

Zrejme všetky modrejúce hríby môžu po nedostatočnej tepelnej úprave spôsobiť žalúdočné ťažkosti. Niektoré viac, niektoré menej. Obsahujú termolabilné toxíny, ktoré sa varom ničia. Takže modráky rozhodne treba dobre povariť. Minimálne 20 minút, najlepšie pol hodinu.

Opatrnosť a osveta sa vždy zíde, môžete preto zhrnúť, aké jedovaté huby sa v našom okolí vyskytujú najčastejšie? Prípadne, ktoré z nich si ľudia najviac zamieňajú s jedlými?

Najbezpečnejšie na zber sú klasické hríbovité druhy. Teda tie, ktoré majú rúrky pod klobúkom. Ako zvyknú ľudia hovoriť, perinku na podhubí. Podhubie, samozrejme, nie je pod klobúkom. Je to vlastné telo huby pozostávajúce z vlákien, ukryté v zemi.

Prečítajte si aj Popularita kempovania rastie. Ľudí láka sloboda, niektorých odrádzajú služby v hotelierstve Čítajte 

Medzi kozákmi, sucho-hríbmi, masliakmi či kuriatkami sa jedovaté druhy nevyskytujú. Aspoň nikdy nebývali. Netreba sa teda trápiť s presným určením. Len meďovec korenistý by mohol pálivou chuťou prekvapiť.

V rode hríb jedovaté druhy existujú, no neobsahujú jedy ako lupenaté huby. Látky vo farebných hríboch pri nedostatočnej tepelnej úprave spôsobujú nepríjemné ťažkosti, ale nezanechávajú trvalé následky na zdraví.

Už malý kúsok surového satana veľkosti lieskového orieška, vraj spôsobí mnohonásobné zvracanie, ktoré človeka úplne vyčerpá a dehydruje. Preto si získal prezývku bliják. Ale vieme aj to, že po dobrej tepelnej úprave sa nestane vôbec nič. Hovorím teraz o hríbovitých, nie o hubách všeobecne.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným MYregiony.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom CAVVM na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  3. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  4. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  6. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  7. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  1. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  2. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  3. Kam smerujú peniaze bohatých?
  4. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  6. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  8. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 889
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 7 554
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 5 968
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 803
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 3 363
  6. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 716
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 517
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 298
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Vizualizácia - Fiesta most

Most, ktorý spájal a opäť bude spájať. Po rokoch, keď slúžil iba na presun chodcov a cyklistov, sa starý železničný most v Trenčíne mení na Fiesta most.


Divina (v žltom) nastupuje na zápas proti Hrabovému. Vyhrala 2:1 a s predstihom štyroch kôl sa stala víťazom II. triedy ObFZ Žilina.

Cez víkend sa odohralo 22. kolo oblastných futbalových súťaží.


Bytča si pripísala do tabuľky ďalšie tri body.

Komentáre k zápasom 22. kola IV. ligy.


Aktualizovaný generel dopravy s vyhradenými pruhmi počíta.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu