Kolískou vychýrených zmrzlinárov je rovnaká obec. Macedónci z nej na Slovensko smerujú desaťročia

Rodinnú tradíciu udržujú aj v Žiline.

V rodinnom remesle na Slovensku pokračuje aj zmrzlinár Ilyas Ameti.V rodinnom remesle na Slovensku pokračuje aj zmrzlinár Ilyas Ameti. (Zdroj: Ilyas Ameti)

ŽILINA. Balkánska, jadranská či juhoslovanská. Dlhé desaťročia dominujú na Slovensku zmrzlinári z Balkánu. Podstatná časť majiteľov stánkov so zmrzlinou na Slovensku pochádza z jednej macedónskej obce.

Vrapčište je kolískou výrobcov studenej pochúťky a práve odtiaľ k nám prichádzajú celé generácie zmrzlinárov. Ak by sa miestny zákazník v prevádzke u balkánskeho zmrzlinára spýtal na jeho domovinu, s veľkou pravdepodobnosťou by išlo práve o túto obec.

Prečítajte si aj Nemám veľké oči, hovorí o svojich ambíciách Peter Sagan. Srdce by už nemalo robiť šarapatu Čítajte 
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Biznis si vychýrení zmrzlinári rozbehli v mestách po celom Slovensku a výnimkou nie je ani Žilina, ktorá je druhým domovom aj pre Macedónčana Ilyasa Ametiho. V okolí pôsobí už vyše dvadsať rokov. „Je to tradícia, pochádzame z obce Vrapčište, odkiaľ je väčšina zmrzlinárov. Asi 70 percent ľudí z nášho mesta sa takto živí a obľúbili si aj Slovensko,“ hovorí Ameti.

SkryťVypnúť reklamu

Na neďalekých Kysuciach sa napríklad v Turzovke uchytil i tamojší rodák Rex-ho Lushi. Ako potvrdil, tunajší podnikatelia z Vrapčišta sú ako jedna veľká rodina.

Podľa slov ďalšieho zmrzlinára je cez leto ich obec na severe Macedónska takmer prázdna, zostávajú v nej predovšetkým tí, ktorých na mieste drží práca, tamojší učitelia či úradníci. Iní kvôli lepšiemu zárobku už desaťročia cestujú za hranice.

„Veľa obyvateľov od nás pracuje vonku, nielen na Slovensku, ale aj vo Švajčiarsku, Nemecku, Chorvátsku, Rakúsku. Nie vždy sa živia ako zmrzlinári, ale povedal by som, že na Slovensku najčastejšie, je nás tu veľa,“ hovorí Džabir Alijevik, ktorý sa už deväť rokov stará o svoju prevádzku v Ivanke pri Dunaji, jeho manželka zas o podnik v Malinove.

Domov sa mnohí macedónski zmrzlinári vracajú až po skončení sezóny. „Mám tam svoj dvojposchodový dom, deti chodia v obci do školy a trávime čas s našou rodinou,“ dodáva s tým, že po zime sa už tešia na spoločný návrat na Slovensko.

SkryťVypnúť reklamu

Udržujú rodinné remeslo

Pokračujú tak v rodinnej tradícii, ktorú v našej krajine udržiaval už Džabirov starý otec, so svojím receptom a stánkom so zmrzlinou pôvodne rodina pôsobila na východe krajiny v Spišskej Novej Vsi.

Pri výrobe a predaji zmrzliny pomáhal už svojmu dedovi ako malý chlapec aj žilinský podnikateľ Ilyas Ameti, pamätá si ešte na časy, keď sa tieto sladké pochúťky ponúkali priamo z bicykla s vozíkom.

Jeho starý otec prišiel v roku 1933 do Vrútok, následne sa presunul do Trebišova, do Námestova a napokon do Trstenej. „Starý otec bol tu na Slovensku do roku 1968, musel však odísť po príchode Rusov, zostať tu mohli len ženatí,“ rozpráva zmrzlinár.

Remeslo uchovával aj jeho otec a Ameti ho má v pláne odovzdať svojim dvom dcéram. Zmrzlinárskemu remeslu zasvätili život i ďalší členovia rodiny, strýko jeho manželky či matkin brat. I keď žilinský podnikateľ v prostredí zmrzlinárov doslova vyrastal a v detstve nadobudol aj prvé skúsenosti s výrobou zmrzliny, časom ho zaujal celkom iný odbor.

SkryťVypnúť reklamu
Možno vás zaujme Vlani ovocinári hovorili o najhoršej sezóne za 30 rokov, táto môže byť ešte mizernejšia Čítajte 

„Okolo roku 1984 som odišiel do Chorvátska, kde som brigádoval. No rozhodol som sa, že nebudem zmrzlinárom, bavila ma elektrika a vyštudoval som za elektrotechnika, čo som aj robil skoro desať rokov. Keď sa u nás začala vojna, presťahovali sme sa sem v roku 2001,“ popisuje s tým, že pôvodne chcel pokračovať v ceste až do Nemecka, na Slovensku sa mu však zapáčilo, bolo navyše späté s pôsobením jeho deda aj otca. Odhodlal sa napokon chytiť rodinného remesla a začať s predajom zmrzliny.

U miestnych si ich zmrzlina našla obľubu

Prvé dve predajne si zriadil v Mošovciach, jednu na námestí a ďalšiu v areáli kúpaliska. Tretiu si neskôr otvoril aj v turistickom prostredí v Blatnici. Dnes sú však minulosťou, po presťahovaní do Žiliny ich zatvoril a v meste od roku 2006 rozbehol nové.

V súčasnosti jeho zmrzlinu obľubujú zákazníci v niekoľkých žilinských prevádzkach. „Našu zmrzlinu si sami vyrábame. Roky sa zaoberám aj gastro zariadeniami a predávam technologické vybavenie na výrobu a predaj zmrzliny,“ popisuje podnikateľ Ameti.

Ako pritom dodal, aj vo výrobe zmrzlín treba sledovať trendy a napredovať. Aktuálne sa snažia rozšíriť ponuku zmrzlín bez laktózy či pridaného cukru. Pri karamelovej príchuti to, samozrejme, možné nie je, orechové druhy zmrzliny sa ale bez rafinovaného cukru zaobídu.

S dobou sa mení aj dopyt

Ameti sa prirodzene riadi dopytom zákazníkov a vlastnými zásadami, pričom na konkurenciu sa podľa jeho slov nesústredí. „Mám svojich zákazníkov a svoje limity ohľadom kvality, mám vlastnú cenu. Momentálne jedno euro za klasické zmrzliny a 1,30 za prémiové zmrzliny a sorbety. Ako to majú ostatní, o to sa nezaujímam,“ rozpráva.

Ceny musel v poslednom období dvíhať v závislosti od vyšších nákladov vrátane cien energií, o zákazníkov sa ale nebojí, ľudia si lahodnú pochúťku stále radi doprajú.

Aj Ameti pritom potvrdil, že kúpiť si už zákazníci dovolia menšie množstvo ako kedysi. „Osobne si všímam, že nenakupujú až tak vo veľkom. Všetko je dnes drahé. Trojitú a štvoritú zmrzlinu si už často nedajú, niekedy si brali aj päť kopčekov alebo do termosiek, teraz už menej. Kúpia si, ale striedmejšie,“ pokračuje zmrzlinár.

Prečítajte si aj Nepremenená penalta i vylúčenie Višňového. Polčasový obrat Nededze, trápenie Bitarovej pokračuje Čítajte 

Popri výrobe zmrzliny a práci v kancelárii ju neraz aj sám predáva. Hoci to tak vždy nevyzeralo, práca zmrzlinára sa stala jeho životom a venuje sa jej nepretržite každý deň v týždni, víkendy nie sú výnimkou.

Od začiatku sezóny do konca septembra sa snažia zabrať tak, aby mohli zvyšného polroka z tempa zvoľniť a zároveň pokryť všetky svoje finančné náklady. „Vie to byť náročné, ale máme to v rodine,“ uzatvára Ilyas Ameti.

Slovensko

Peter Pollák ml.

Apelovali na eurokomisiu, aby sledovala využívanie prostriedkov.


TASR 2
Predseda hnutia Slovensko Igor Matovič.

Poslanci tvrdia, že 16-roční sú schopní plnohodnotne vnímať politiku.


TASR 8
Súvisiace témy: Zmrzlina
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  3. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  5. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  6. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  7. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  8. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  1. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  2. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  3. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  6. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  7. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  8. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 11 742
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 471
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 916
  4. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 4 650
  5. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 537
  6. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 2 246
  7. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 2 136
  8. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 2 070
  1. Elena Antalová: T.č. majú nielen šancu prejaviť sa konzervatívni liberáli
  2. Tomas Hlavaty: Zastavme ich, bratia, ved sa ony stratia...
  3. Ján Škerko: Slovenský Cirkus Humberto
  4. Pavel Baláž: V Bologni si vykrútite krky - pohľadom na vysoké veže
  5. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  6. Martin Fronk: Ako sa kedysi mrazničky stavali z kameňov, alebo...
  7. Štefan Šturdzík: Kréta je krásny kvet stredomoria.
  8. Ján Komrska: Mulhacén, Španielsko
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 30 984
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 19 664
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 613
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 11 873
  5. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 944
  6. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 7 752
  7. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 6 276
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 824
  1. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  2. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  3. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  4. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  5. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  6. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  7. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  8. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Keď sa povie skákací hrad, väčšina z nás si spomenie na detský smiech, nekonečné vyskakovanie a farebný svet radosti.


V Tatrách vďaka Lidlu rastie už takmer 2 300 000 nových stromov.


Mário Majerčík sa v španielskej Santa Susanne stal dvojnásobným majstrom Európy.

Mário Majerčík sa stal dvojnásobným majstrom Európy.


1

Už je to niekoľko mesiacov odkedy začalo parkovisko pri OC Dubeň postupne meniť svoj vzhľad.


  1. Elena Antalová: T.č. majú nielen šancu prejaviť sa konzervatívni liberáli
  2. Tomas Hlavaty: Zastavme ich, bratia, ved sa ony stratia...
  3. Ján Škerko: Slovenský Cirkus Humberto
  4. Pavel Baláž: V Bologni si vykrútite krky - pohľadom na vysoké veže
  5. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  6. Martin Fronk: Ako sa kedysi mrazničky stavali z kameňov, alebo...
  7. Štefan Šturdzík: Kréta je krásny kvet stredomoria.
  8. Ján Komrska: Mulhacén, Španielsko
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 30 984
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 19 664
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 613
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 11 873
  5. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 944
  6. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 7 752
  7. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 6 276
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 824
  1. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  2. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  3. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  4. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  5. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  6. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  7. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  8. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu