Vyššie dane a ceny zamávali s každou prevádzkou. Obavy páleníc sa potvrdili, znásobila ich neúroda

Hovoria o najhoršom období.

Viaceré pálenice fungujú na polovičný výkon.Viaceré pálenice fungujú na polovičný výkon. (Zdroj: TASR - Henrich Mišovič)

ŽILINA. Obavy páleničiarov sa potvrdili a očakávania zhoršila aj neúroda. Zdvihli sa náklady na pálenie alkoholu, ubudlo zákazníkov.

Sezónu už od apríla postihla vyššia spotrebná daň na tvrdý alkohol o 30 percent. Od začiatku tohto roka sa okrem toho alkoholu týka ďalšia zmena. Znížená desaťpercentná DPH v gastrosektore sa totiž od januára na alkohol už neuplatňuje.

Už aj enormne vysoká spotrebná daň pritom zákazníkov odradila a podľa združenia páleničiarov a liehovarníkov zamávala s každou jednou prevádzkou.

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si aj Namiesto ľútosti zbiera zlato. Mladá športovkyňa napriek Downovmu syndrómu uspela ako karatistka Čítajte 

Výsledná cena za liter liehu sa tak mohla oproti roku 2022 dvíhať takmer o polovicu a páleničiari, ktorí sa snažili zachovať pôvodný cenník, dnes svoje rozhodnutie ľutujú.

„Niekde sa cena drží na úrovni minulej sezóny, tí sa ale chytajú za hlavu. Ceny sa naprieč pálenicami líšia aj od ich individuálnych nákladov, ale samozrejme ich úprava bola potrebná,“ hovorí Viktor Mikuška, predseda Združenia páleníc a liehovarov na výrobu destilátov na Slovensku.

Niektorí ani neotvorili

V Žilinskom kraji je aktuálne platných registrovaných páleníc 24, v Žilinskom okrese je ich pritom osem, v Bytčianskom dve.

„Zhodnotiť vieme zatiaľ údaje za už uzatvorené mesiace júl až december 2023. Výsledky za posledné obdobie, ako pálenice vzhľadom na predchádzajúcu nízku úrodu ovocia vopred avizovali, nie sú lichotivé,“ podotýka hovorkyňa Colného úradu Žilina Božena Chríbiková.

SkryťVypnúť reklamu

Dodáva, že prevádzkovatelia liehovarníckych závodov na pestovateľské pálenie ovocia vyrobili v druhom polroku 2023 pre zákazníkov o 45 percent menej destilátu ako za rovnaké obdobie roka 2022.

Možno vás zaujme Zvonku opacha, vo vnútri to žije. Ikonickú žilinskú Korytnačku držia nadšenci pri živote Čítajte 

Výrobné obdobie trvá vždy od začiatku júla do konca júna. Bežne zvyknú pálenice výrobu končiť napríklad v marci, pre súčasnú situáciu a nízky záujem skončili niektoré z nich už v závere decembra.

Viaceré podniky dokonca v aktuálnej sezóne neotvorili vôbec. Či svoju činnosť obnovia, zostáva otázne. Kľúčové budú v každom prípade vyhodnotenia a podklady zo strany finančnej správy či ministerstva, ktorým by podľa slov Mikušku mohli disponovať v apríli.

Výkon je polovičný

Podľa pozorovania združenia a rovnako aj slov žilinských páleničiarov je celkový stav kritický. Oproti minulým rokom je tento raz výkon páleníc v priemere polovičný.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným MYregiony.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom CAPTM na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Alkohol

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 972
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 6 692
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 119
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 5 936
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 233
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 817
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 622
  8. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 389
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu