Biznis rozbiehala s pár eurami. Džemy Žilinčanky získali ocenenia, no na vianočku nepatria

Džem s alkoholom ocenili aj v Dubaji.

Hrabovská sa rozhodla podnikať spontánne bez predošlých skúseností.Hrabovská sa rozhodla podnikať spontánne bez predošlých skúseností. (Zdroj: Archív Ivety Hrabovskej)

ŽILINA. Víziu pri pohári vína zhmotnila do projektu so svetovým uznaním. K zlatej medaile či úspechu v Dubaji sa Iveta Hrabovská prepracovala od spontánneho nápadu.

Po vyhorení z práce sa Žilinčanka pri večernom vychutnávaní vína rozhodla, že bude pripravovať džemy a omáčky s prémiovým alkoholom, portskými vínami či napríklad kubánskymi rumami.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Manžel Matej na mňa prekvapene pozrel s tým, že ja som predsa nikdy žiadny džem neuvarila. To mi ale neprekážalo, milovala som jedlo a verila som svojmu nápadu,“ spomína podnikateľka a zakladateľka značky Gentlejam.

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si aj Hviezdny nástup Nely Lopušanovej i tragédia v levej klietke. Týchto desať udalostí hýbalo Žilinou Čítajte 

Na účte mala pritom na rozbehnutie biznisu len 300 eur. Vďaka jej nadšeniu a zanietenosti dotiahnuť veci do zdarného konca ju podobné ťažkosti ani opakované pády nezastavili. „My sme mali hádam všetky problémy sveta. Na podnikanie sme totiž nechceli brať žiadnu pôžičku.“

Napriek náročnému a pomalému štartu si však manželia po rokoch splnili sny.

Hrabovská je autorkou receptúr. Hovorí, že najlepšie sa hodia k rôznym druhom syrov, sušeným mäskám či terine.

Neláka ľudí dať si váš džem aj v bežnej kombinácii, napríklad s pečivom?

Keď sa ma niekto spýta, či sa hodí skôr na vianočku alebo na chlebík, až ma strasie. Naše džemy nepatria v žiadnom prípade na pečivo. Zabilo by ich chuť. Receptúry totiž vyvíjame tak, aby sa geniálne párovali k syrom a mäsám ako prílohy. Môžu nimi zameniť klasickú sladkú brusnicovú omáčku pri sviečkovej, alebo si do nich namáčať rozličné syry.

SkryťVypnúť reklamu

Džem tak dosiahne úplne inú úroveň chuti. Preto sa snažíme svojich zákazníkov aj takpovediac edukovať a inšpirovať.

Prečítajte si tiež Žilinský vianočný trolejbus je najkrajší. V medzinárodnej ankete opäť zvíťazil Čítajte 

Stretávate sa práve pre zaužívané predstavy o džeme aj s kritikou zo strany verejnosti?

Nie, máme totiž veľmi úzku a špecifickú cieľovú skupinu. Na jednej strane firemnú klientelu, na druhej zas gurmánov. Ide o ľudí, ktorí milujú dobré jedlo. Zameriavame sa na nich, Gentlejam nie je pre všetkých.

Pre kombinácie v produktoch teda nemáme žiadne negatívne spätné väzby. Skôr sa stretávame s podobnými ohlasmi ohľadom ceny. Niektorí jej nerozumejú. Sťažuje sa možno jeden z troch stoviek zákazníkov.

Teraz máte výrobu a podnikanie rozbehnuté, ako ste ale so svojím biznisom začínali? Mali ste vôbec s podnikaním alebo gastrosektorom nejaké skúsenosti?

SkryťVypnúť reklamu

Vôbec. Pôsobila som ako redaktorka a moderátorka v regionálnych televíziách, neskôr v rádiách. Nikdy som neplánovala pracovať v gastronómii, varenie a pomoc v kuchyni som brala ako nutnosť.

Medzičasom som však preklusala do prostredia online médií. Keďže som s manželom po svadbe začala bývať v Žiline, kde s vysielaním skončila aj jediná televízia, nemala som sa kde inde uchytiť. Zamestnala som sa ako projektová špecialistka a mala som na starosti najväčšie ženské weby na Slovensku. Geniálna práca, no prišlo vyhorenie. Ako 23-ročná som si vtedy situáciu ešte neuvedomovala.

Robota ma jednoducho prestala baviť, aj napriek kariérnemu rastu a slušnému platu. Potom sa v jeden večer objavila fľaša vína. S manželom sme ju popíjali a pri poslednom dúšku mi napadlo vyrábať džemy a omáčky s alkoholom. Môj muž Matej na mňa prekvapene pozrel s tým, že ja som predsa nikdy žiadny džem neuvarila.

To mi ale neprekážalo, milovala som jedlo a verila som svojmu nápadu. Ja navyše všetko robím na maximum, každú vec sa snažím dotiahnuť do zdarného konca. A tušili sme, že to tak bude aj v prípade džemov. Vedela som, že by mali obsahovať výborný alkohol a stať sa originálnym darčekom v krásnom balení.

Prečítajte si aj Zdravý chrup mení narkomanom život, zubári sa o nich starajú nezištne Čítajte 

Znie to síce utopisticky, no nikdy predtým som reálne žiadny džem neuvarila. Skúšala som ho pripravovať postupne a dnes som autorkou všetkých receptúr okrem troch, ktoré vytvorili slovenskí šéfkuchári v rámci každoročnej špeciálnej edície.

Po predošlej práci vám bola táto asi aj psychohygienou.

Určite i to. Som dokonca rodený marketér, hoci som sa k danej profesii príliš neťahala, marketingovú komunikáciu a reklamu mám aj vyštudované. Od prvého momentu vzniku Gentlejamu som však rátala s tým, že po rozbehnutí podnikania sa napokon vrátim výlučne k marketingu.

Po šiestich rokoch sa tak stalo. Presunula som sa do kancelárie a výroba pokračovala už aj bezo mňa.

Prišli ste s nápadom, realizovali ho, varili a chystali receptúry, riešili marketing, využili ste svoje nadanie. Ako sa zdá, personálne ste si vystačili. Borili ste sa ale s inými problémami, napríklad s finančnými?

My sme mali hádam všetky problémy sveta. Na podnikanie sme totiž nechceli brať žiadnu pôžičku, hypotéku, úver. Matej sa pozrel na môj účet, kde som mala na investície badžet 300 eur a zneistel.

Upokojila som ho, zostala som ešte tri mesiace v práci, na základe čoho sme vedeli zaplatiť aspoň základné veci. Celý čas sme fungovali na rovnakom princípe. Čo si na seba Gentlejam zarobil, to sme investovali späť do firmy. Štart bol takto dosť náročný a pomalý, nikto o nás nevedel, chceli sme vytvárať prémiový produkt a nemali žiadne peniaze na reklamu.

Nasadila som všetky svoje marketérske schopnosti a poprosila o pomoc aj svojich kamarátov a známych z predošlej práce. Na ľudí okolo seba som mala šťastie, aj vďaka nim som projekt zbúchala takpovediac na kolene. Bola som dievča pre všetko. Rána som vybavila maily, dala sa na výrobu, následne produkty balila, išla na tovar, upratovala.

Môj muž mal zas na starosti ekonomiku a podobné záležitosti potrebné na fungovanie firmy. Popritom upravoval výrobňu. Tú prvú sme pre nedostatok peňazí dali dokopy z vybavenia z druhej ruky, z bazáru.

Prvé mesiace sme tvorili všetko okolo a boli sme stále na nule. Nemali sme ani žiadny biznis plán, čo by som už pri tvorbe ďalšieho projektu nikdy nespravila. Všetko som mala iba v hlave a išla si za svojím cieľom.

Aj pri tomto množstve práce sa dá čudovať, že ste opäť nevyhoreli. Nadšenie a motivácia ale zrejme zavážili viac.

Áno, presne tak. Táto práca mi je asi súdená. Mala som takú silnú víziu, že mi nedovolila vzdať sa. Ani keď sme padli na zadok. Neraz sme prišli o dosť peňazí, šliapli sme vedľa, naleteli podvodníkom. Vedela som však, že na chybách sa musím poučiť a aj vďaka nim napredovať.

Zhruba po akom čase ste vybudovali podnik, ktorý vám už aj vynášal?

Zarábať nám začal po troch až štyroch mesiacoch. Zisk však nebol postačujúci ani na naše výplaty. Zlom nastal asi po piatich rokoch, kedy som si uvedomila jednu vec.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným MYregiony.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom CAMBE na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Alkohol

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. Digitálne platby a poistenie pre bezstarostnú dovolenku
  2. Dizajn nového muralu v Košiciach nájdeš aj na oblečení.
  3. Ako premeniť 50 € mesačne na desiatky tisíc – VELTY portfóliá
  4. Egypt na maximum: Porovnali sme 4 obľúbené letoviská
  5. Čo by ste robili, keby ste zo dňa na deň prišli o prácu?
  6. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom
  7. TV Markíza spustila prelomový digitálny projekt TN live
  8. Nenápadná, ale výnimočná: Slovenská tyčinka s rodinným príbehom
  1. Obnovná ťažba v Chotinke prebieha v súlade so zákonom
  2. Ako premeniť 50 € mesačne na desiatky tisíc – VELTY portfóliá
  3. Dizajn nového muralu v Košiciach nájdeš aj na oblečení.
  4. Čo by ste robili, keby ste zo dňa na deň prišli o prácu?
  5. Egypt na maximum: Porovnali sme 4 obľúbené letoviská
  6. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom
  7. TIPOS spustil novú kampaň
  8. Až 37 % vodičov škodí motoru. Riešenie je prekvapivo ľahké
  1. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom 9 522
  2. Až 37 % vodičov škodí motoru. Riešenie je prekvapivo ľahké 8 308
  3. Nenápadná, ale výnimočná: Slovenská tyčinka s rodinným príbehom 7 734
  4. TV Markíza spustila prelomový digitálny projekt TN live 7 293
  5. Prvý vajcomat na Slovensku má najlacnejšie vajcia v Bratislave 6 501
  6. Taxík lacnejší ako MHD? Podľa šéfa HOPINu to nedáva zmysel 4 450
  7. Egypt na maximum: Porovnali sme 4 obľúbené letoviská 4 169
  8. Čo by ste robili, keby ste zo dňa na deň prišli o prácu? 3 779
  1. Daniel Bíro: OLDTIMER SEREĎ je nielen kaviareň a klub, ale tiež múzeum s veteránmi. Aké autá a motorky si tu môžeme užiť popri príjemnom posedení?
  2. Štefan Šturdzík: Vyniesť časti dokumentov z polície a urobiť tlačovku žiadny problém no vyšetriť kto ich vyniesol nemožná vec ?
  3. Radovan Salay: Obyčajný plagát
  4. Milan Resutík: O prachoch a charaktere
  5. Radko Mačuha: Fico je Made in China
  6. Dávid Polák: Spravodlivosť má byť slepá. Nie hlúpa
  7. Marek Mačuha: Ústavný súd a všemocný zákonodarca
  8. Marian Nanias: “Fazuľky” jadrového paliva fungujú…
  1. Elena Antalová: Smutný a radostný odkaz pánovi Františkovi Mikloškovi 18 497
  2. Ivan Čáni: Ak rozbijem okno na Súmračnej, budem pre súdruha Blahu tiež „hrdý Slovák a hrdina“? 17 728
  3. Jozef Varga: Dokedy budú dôchodcov kupovať za 13.dôchodok ? ... aj naši mladí sa k tomu vyjadrite, vy ste naša budúcnosť. 13 333
  4. Ján Lopušek: List štyrom predsedom: Michal, Milan, Braňo a Jaro 11 873
  5. Post Bellum SK: „Nech mi netvrdia, že prebudujú svet, tí, čo rozvrátili všetko, čo sa dalo,“ nestihol zaspievať Ivan Hoffman 10 887
  6. Rastislav Puchala: Ficina ďalej krája salámu 9 986
  7. Ivan Čáni: Súdruh Blaha sa v Bruseli na rozdiel od Moskvy asi neskutočne zle cíti. Držia ho tam ale tie „smradľavé“ bruselské prachy. 9 147
  8. Martin Fronk: Zabudnutý betónový zázrak: Kostol, ktorý predbehol dobu aj Eiffelovu vežu 7 479
  1. Radko Mačuha: Fico je Made in China
  2. Marian Nanias: “Fazuľky” jadrového paliva fungujú…
  3. Marcel Rebro: Ficova brána do Afganistanu
  4. Marian Nanias: Jadrová energia EÚ - konečne zdravý rozum na obzore.
  5. Marian Nanias: Izrael-Irán-Dnes. Kde a Prečo....
  6. Marcel Rebro: Narodil sa v Gruzínsku, položil život za Ukrajinu
  7. Radko Mačuha: Blahova lampáreň.
  8. Věra Tepličková: Utečú, zamrznú alebo zaútočia?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Dočasne uzatvoria križovatku v Žiline.

Zrušia niekoľko parkovacích miest.


Dym sa valí z jedného z bytov.


Správaním pútal pozornosť.


Hudba má silu spájať mestá, krajiny aj ľudí. A práve o tom bude podujatie Hudba na export.


  1. Daniel Bíro: OLDTIMER SEREĎ je nielen kaviareň a klub, ale tiež múzeum s veteránmi. Aké autá a motorky si tu môžeme užiť popri príjemnom posedení?
  2. Štefan Šturdzík: Vyniesť časti dokumentov z polície a urobiť tlačovku žiadny problém no vyšetriť kto ich vyniesol nemožná vec ?
  3. Radovan Salay: Obyčajný plagát
  4. Milan Resutík: O prachoch a charaktere
  5. Radko Mačuha: Fico je Made in China
  6. Dávid Polák: Spravodlivosť má byť slepá. Nie hlúpa
  7. Marek Mačuha: Ústavný súd a všemocný zákonodarca
  8. Marian Nanias: “Fazuľky” jadrového paliva fungujú…
  1. Elena Antalová: Smutný a radostný odkaz pánovi Františkovi Mikloškovi 18 497
  2. Ivan Čáni: Ak rozbijem okno na Súmračnej, budem pre súdruha Blahu tiež „hrdý Slovák a hrdina“? 17 728
  3. Jozef Varga: Dokedy budú dôchodcov kupovať za 13.dôchodok ? ... aj naši mladí sa k tomu vyjadrite, vy ste naša budúcnosť. 13 333
  4. Ján Lopušek: List štyrom predsedom: Michal, Milan, Braňo a Jaro 11 873
  5. Post Bellum SK: „Nech mi netvrdia, že prebudujú svet, tí, čo rozvrátili všetko, čo sa dalo,“ nestihol zaspievať Ivan Hoffman 10 887
  6. Rastislav Puchala: Ficina ďalej krája salámu 9 986
  7. Ivan Čáni: Súdruh Blaha sa v Bruseli na rozdiel od Moskvy asi neskutočne zle cíti. Držia ho tam ale tie „smradľavé“ bruselské prachy. 9 147
  8. Martin Fronk: Zabudnutý betónový zázrak: Kostol, ktorý predbehol dobu aj Eiffelovu vežu 7 479
  1. Radko Mačuha: Fico je Made in China
  2. Marian Nanias: “Fazuľky” jadrového paliva fungujú…
  3. Marcel Rebro: Ficova brána do Afganistanu
  4. Marian Nanias: Jadrová energia EÚ - konečne zdravý rozum na obzore.
  5. Marian Nanias: Izrael-Irán-Dnes. Kde a Prečo....
  6. Marcel Rebro: Narodil sa v Gruzínsku, položil život za Ukrajinu
  7. Radko Mačuha: Blahova lampáreň.
  8. Věra Tepličková: Utečú, zamrznú alebo zaútočia?

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu