V práci ochutnáva pivá, no nielen to. Žilinský sládok pomáha rozbiehať malé slovenské pivovary

V rodine Hujíkovcov sa výrobe piva venuje tretia generácia.

Viliam Hujík (vľavo) sa remeslu priúčal od svojho otca.Viliam Hujík (vľavo) sa remeslu priúčal od svojho otca. (Zdroj: pivovarvrsky.sk)

ŽILINA. Sládok Viliam Hujík rozbehol žilinskú prevádzku pivovaru, pričom stál pri zrode malých pivovarov po celom Slovensku. Tie aktuálne zažívajú rozmach, nadšencov slovenských remeselných pív i podnikov pribúda.

„Rád by som pomohol každému, čo nie je možné, a tak sa snažím ľudí aspoň priúčať,“ približuje Žilinčan s tým, že odborníkov na výrobu piva je u nás nedostatok. Pozíciu sládka však v rodine Hujíkovcov udržujú už tretiu generáciu. Práca sa stala ich hobby a miestny pivovar druhým domovom.

SkryťVypnúť reklamu

Kedy ste prvý raz ochutnali pivo?

Mal som sedem rokov, keď som si odpil z ležiaka, z bytčianskej 12-tky.

Zachutilo vám?

Zachutilo. Odvtedy ma otec ako skúsený sládok začal pomaly do remesla zasväcovať.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

O pár rokov neskôr som sa ocitol aj v samotnom bytčianskom pivovare. Mal som v ňom možnosť pracovať, vyskúšať si viaceré pozície od varenia piva až po administratívu, keďže ako zaúčajúci sa sládok som musel prechádzať kompletným procesom výroby. V rámci praxe som navyše navštevoval aj ďalšie slovenské pivovary.

Dostal som sa napokon až do vedenia podniku Vŕšky, venujem sa celkovej výrobe či receptúram. Tvorím ich aj s otcom, spoločne postupy konzultujeme a posúvame na vyššiu úroveň.

Prečítajte si aj Zoológ: Nelegálny lov zničil vlčie rodiny v Malej Fatre, zostali dva jedince Čítajte 

V pivovare váš otec teda naďalej aktívne pracuje?

Áno, otec je stále tou hlavou a citlivým jazykom chuti pivovaru. Prevažne ho nájdete v pivovare v Terchovej, dokonca aj s mojím mladším bratom, ktorý sa zatiaľ remeslu úspešne priúča.

SkryťVypnúť reklamu

Plánujete aj vy ďalej odovzdávať rodinné remeslo?

Určite, svoje deti už k nemu vediem. Mám 18-ročnú dcérku, ktorá je po mojom boku od siedmich rokov. Postupne jej prideľujem povinnosti a rovnako tak i 15-ročnému synovi. Najmladší má päť, občas prenáša prepravky alebo malé súdky (úsmev). Uvidíme, čo čas ukáže a akým smerom sa posunú.

Podobne aj nás otec skúšal a pozoroval, či sa v pivovarníctve dokážeme uchytiť. Nakoniec sa udržiava už tretia generácia sládkov.

Možno vás zaujme Vízia ulice pre cyklistov zostala nepochopená. Žilina naleje do Štefánikovej ďalších 1,5 milióna Čítajte 

Pozícia sládka nemusí byť všetkým známa. Priblížite, v čom spočíva? Ako vyzerá váš bežný deň?

Niekedy pracujem od rána do večera. Deň spočíva v kontrolách, príjme objednaných surovín, účasti pri varení. Kolegov som zo začiatku viedol a doteraz na nich dohliadam, pričom sa ich stále snažím školiť a učiť. Aj ja raz predsa len zostarnem (úsmev).

SkryťVypnúť reklamu

Cvikačku ani pevný pracovný čas nepoznám, aj mimo areálu pivovaru riešim chod výroby. Komunikujem s marketingom, dohadujem expedíciu.

Možno si mnohí myslia, že len miešam a ochutnávam pivo. Samozrejme, sládok musí aj piť, ale všetko s mierou. Je potrebné, aby kontroloval chuť, jazyk človek neoklame. Poznám kolegov, ktorí počas pandémie koronavírusu chute stratili a pracuje sa im ťažšie.

Žiaľ, jazyk je pre sládka najdôležitejší, potom sú to ruky a nohy. Mal by sa celého procesu výroby zúčastňovať čo najaktívnejšie, aby bol výsledný produkt dokonalý. Učíme sa pritom celý život.

Aká bola vaša cesta? Spomenuli ste prácu vo viacerých pivovaroch. Kde konkrétne?

Ako sládok pôsobím už 23 rokov, moje začiatky siahali do najbližšieho tunajšieho pivovaru v Bytči, kde pôsobil aj môj otec, prešiel som mnohými podnikmi, od tých najmenších vrátane Ilavského, ktorý zanikol, až po väčšie.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným MYregiony.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom CADUU na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  3. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  4. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  6. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  4. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  5. Tatra banka uvádza nový produkt Digitálna hypotéka
  6. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 14 814
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 8 738
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 3 384
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 298
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 3 016
  6. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 2 852
  7. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 690
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 121
  1. Jozef Sitko: Úryvky troch autentických príbehov z novej knihy 90-ročného autora
  2. Vladimír Bojničan: Súťaž: Nájdite konzervatívnu reformu, ktorá zvýšila životnú úroveň. Existuje vôbec taká?
  3. Michal Trenčanský: Koniec ilúzií: Školstvo potrebuje revolúciu, nie kozmetické úpravy
  4. Vladimír Bojničan: Vizionárska a reformná impotencia konzervatívcov a klerikálov
  5. Anton Kovalčík: Vatikán a iné štáty v Druhej svetovej. Nemecko a Rakúsko. Prvá časť.
  6. Martin Greguš: Diera v hniezde, alebo ako Petržalka prišla o perie...
  7. Martin Fronk: Ako šľachtu nahradili oligarchovia
  8. Tomas Hlavaty: Lev XIV. vidi budúcnost
  1. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 15 555
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 14 344
  3. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 8 903
  4. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 666
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 065
  6. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 6 783
  7. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 6 748
  8. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 6 495
  1. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  2. Tupou Ceruzou: Za čiarou
  3. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky
  4. Marian Nanias: Richard L. Garwin: Génius, ktorý formoval jadrovú éru a bránil mier.
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka.
  6. Věra Tepličková: Dnes by sme mali byť ticho
  7. Marcel Rebro: Hanbím sa za to, že som Slovák!
  8. Radko Mačuha: Fico atentát prežil, ale Boris Nemcov nie.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Jozef Sitko: Úryvky troch autentických príbehov z novej knihy 90-ročného autora
  2. Vladimír Bojničan: Súťaž: Nájdite konzervatívnu reformu, ktorá zvýšila životnú úroveň. Existuje vôbec taká?
  3. Michal Trenčanský: Koniec ilúzií: Školstvo potrebuje revolúciu, nie kozmetické úpravy
  4. Vladimír Bojničan: Vizionárska a reformná impotencia konzervatívcov a klerikálov
  5. Anton Kovalčík: Vatikán a iné štáty v Druhej svetovej. Nemecko a Rakúsko. Prvá časť.
  6. Martin Greguš: Diera v hniezde, alebo ako Petržalka prišla o perie...
  7. Martin Fronk: Ako šľachtu nahradili oligarchovia
  8. Tomas Hlavaty: Lev XIV. vidi budúcnost
  1. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 15 555
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 14 344
  3. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 8 903
  4. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 666
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 065
  6. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 6 783
  7. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 6 748
  8. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 6 495
  1. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  2. Tupou Ceruzou: Za čiarou
  3. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky
  4. Marian Nanias: Richard L. Garwin: Génius, ktorý formoval jadrovú éru a bránil mier.
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka.
  6. Věra Tepličková: Dnes by sme mali byť ticho
  7. Marcel Rebro: Hanbím sa za to, že som Slovák!
  8. Radko Mačuha: Fico atentát prežil, ale Boris Nemcov nie.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu