Svoje miesto medzi vegánskymi výrobkami si našla aj Ryba Žilina s produktami pod značkou Vegan PRETO Radoma.
Benefity rastlinnej stravy sú rôzne, avšak spoločne tvoria celok, ktorí prospieva ako samotnému človeku a jeho zdraviu, tak aj životnému prostrediu a na konci dňa aj zvieratám. Rastlinná strava má pozitívny vplyv na hladinu cholesterolu, redukuje hmotnosť, optimalizuje krvný tlak a hladinu cukru v krvi. Odborníci uvádzajú aj preventívne účinky pred vznikom rakoviny hrubého čreva, prostaty a pŕs. Udržateľnosť je ďalším z dôvodov, prečo ľudia siahajú po rastlinných alternatívach a znižujú konzumáciu mäsa. Veľkochov hospodárskych zvierat sa okrem iného významne podieľa na znečistení vôd, odlesňovaní a narušeniu biodiverzity. Už dávno neplatí, že by sa zákazníci museli pri výbere rastlinných alternatív vzdať lahodnej chuti a pôžitku z jedla.
„Pozorne sledujeme trendy v potravinárstve a zmeny v správaní spotrebiteľov. Vegánske produkty sa stávajú čoraz populárnejšími a ako jeden z najväčších výrobcov potravín na Slovensku sme nechceli v tomto segmente chýbať. Prvé výrobky sme uviedli na trh v júli 2021. Aktuálne portfólio našich Vegan výrobkov tvoria dva lahôdkové šaláty, dva druhy párkov, štyri druhy nárezov a novinky, ktoré sme uvideli na trh v tomto roku - Vegan Exklusiv (rastlinná alternatíva Tresky) a Vegan Mayo. Na jeseň chystáme uvedenie ďalších vegánskych produktov. Zákazníci sa majú na čo tešiť“, vysvetľuje Michal Britvík, generálny riaditeľ Ryba Žilina.
Vegan Exklusiv je rastlinnou alternatívou ikonickej Tresky. Aby sa jej fanúšikovia po prechode na rastlinnú stravu nemuseli vzdať, tresku aljašskú nahradili okarou a domácu majonézu nahradili vlastným výrobkom Vegan Mayo, teda studenou emulgovanou omáčkou. Okara je pasterizovaný rastlinný výrobok, ktorý vzniká pri spracovaní sóje a má všestranné použitie. Voľbou číslo jeden sa stala až po dlhšom hľadaní. Spĺňať kvalitatívne a senzorické vlastnosti nebolo ľahké. Pri tvorbe receptúry sa aj malé odchýlky v množstve prejavili úplne inak vo výslednej chuti.
Vegan Exklusiv je bohatá na Omega-3-mastné kyseliny a vlákninu. Má nízky obsah cukru a neobsahuje glutén. Tak, ako aj ostatné vegánske produkty zo Žiliny, má Vegan Exklusiv certifikát V-label, ktorý je určený pre vegánske a vegetariánske výrobky. Táto medzinárodne uznávaná značka vedie zákazníkov po celom svete k tomu, aby na prvý pohľad identifikovali rastlinný produkt.
Na pultoch predajní sú tak ďalšie výrobky, ktoré búrajú predsudky o nevábnej a nie príliš chutnej strave pre vegánov. Svojich fanúšikov si Vegan Exklusiv našla aj medzi fanúšikmi mäsa. V Žiline totiž pri vývoji nových produktov spolupracujú aj so spotrebiteľmi, ktorí výrobky vopred degustujú a aj ich názor je pri finálnych dolaďovaniach braný do úvahy. Nadšení boli nielen zástancovia rastlinných produktov, flexitariáni, ale aj najviac rozšírená skupina zákazníkov, ktorí pravidelne konzumujú mäsové výrobky. Už aj malý krok k postupnej zmene stravy je prospešný nielen pre zdravie človek, ale aj pre životné prostredie.
