Z kávových šupiek vyrába sirup. Unikátna receptúra zaujala aj v Dánsku

Kávove šupky majú potenciál v potravinárstve.

Lenka experimentuje s kávovými šupkami.Lenka experimentuje s kávovými šupkami. (Zdroj: Archív LM)

ŽILINA. Začalo sa to nápadom a postupne sa z neho vyvinul nádejný startup. Dvadsaťšesťročná Lenka Marčanová z Ochodnice pri Kysuckom Novom Meste sa venuje výrobe sirupov z kávových šupiek, ktoré získava z pražiarní v dánskej Kodani.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Sirup začala vyrábať v kuchyni, no od mája na ňom pracuje tím mladých ľudí na Technickej univerzite v Kodani. Chuťovo sa podobá javorovému sirupu, ale odlišuje sa hlavnou zložkou.

Za využitím neobvyklej suroviny Lenka vidí nutnosť zlepšenia recyklácie v kávovom priemysle. Kávové šupky sa totiž v prírode rozkladajú pomaly a často skončia ako bioodpad aj napriek ich možnému využitiu v iných produktoch.

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si tiež Za Žilinu si zahrali v Lige majstrov. Jeden robí barbera, ďalší okúsili mäsovýrobu aj dizajn záhrad Čítajte 

Káva je populárny nápoj po celom svete, ale procesom spracovania kávových zŕn vzniká niekoľko vedľajších produktov. Podľa štúdie Barcelonskej univerzity z roku 2020 je ročne vyprodukovaných približne 0,4 milióna ton kávových šupiek.

Najprv to bol študentský projekt

Lenka, spolu s ďalšími dvoma študentkami vymysleli receptúru sirupu na akcii, ktorá sa zaoberala ekologickými nápadmi mladých. Cieľom bolo riešenie recyklácie odpadu, ktorý produkuje práve kávový priemysel.

„Keďže som študovala v Dánsku, kde je kávová kultúra veľmi rozšírená, bolo nám jasné, kde začať,“ spomína Lenka. „Síce som chcela ďalej tento nápad rozvíjať v skupine, rozdelili sme sa a ja som do mája na projekte pracovala sama. Až po doštudovaní som sa tomu mohla venovať naplno. Takisto som našla aj nový tím ľudí, ktorí mi pomáhajú s výrobou,“ vysvetľuje.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným MYregiony.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C9VJK na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Káva

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 946
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 6 423
  3. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 6 365
  4. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 117
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 233
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 800
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 621
  8. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 297
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu