ŽILINA, KYSUCE. Vo viacerých krajinách bol kuchárom michelinských reštaurácií, varil pre smotánku či saudskoarabského princa. V júli bude Filip Ondrušek pripravovať jedlo skupine žien v Starej Bystrici, ako je pre neho typické, originálnym spôsobom z lokálnych surovín.
Nadchla ho totiž myšlienka dvoch kamarátok zo Žiliny, matiek, ktoré sa rozhodli oddýchnuť si od každodenného zhonu a pritom poukázať na dôležitosť udržateľnosti prostredníctvom trojdňového projektu. Hovoria o ňom ako o na Slovensku unikátnom.
Plány totiž budú realizovať počas pobytu v podobe takzvaného retreatu, v ich prípade však na rozdiel od väčšiny nie je zameraný na spiritualitu. V rámci udržateľnosti chcú podporiť jednoduchosť, prežívanie a investovanie času do seba a do kvality života, pričom upriamujú pozornosť na využívanie lokálnych atribútov vrátane ľudskej práce.

Netreba hľadať ďaleko
Podobné hodnoty sú vlastné aj Filipovi, zvykne sa takpovediac vracať ku koreňom, jedlo prepája okrem kultúry aj s prírodou, bez produkcie zbytočného odpadu pri varení. „Využívam suroviny podľa sezóny, aj pri projekte na Kysuciach zapojím lokálnych farmárov a miestne suroviny,“ približuje s tým, že pre neho význam nemá iba estetika a chuť jedla, rovnako sa v ňom snaží udržať i štandard revitalizácie prírody.
Pre prípravu jedla si ohľadom regiónu zháňal informácie. „Budem dbať na to, aby spĺňalo historický a kultúrny dizajn, pôjde o klasickú zeleninu, využijem staré remeslá ako včelárstvo a implementujem ho do varenia,“ popisuje.