ŽILINA. Hubári posledné týždne zbystrili, rozbehla sa sezóna smrčkov, ktoré napriek svojmu menej lákavému vzhľadu chutia vynikajúco.
Hovorí sa, že vo svete patria celkovo k najžiadanejším a ich ceny môžu dosiahnuť zarážajúcu výšku. Súvisí aj s ich neľahkým hľadaním. „Človek musí mať vždy oči otvorené, smrčky sa totiž môžu z obvyklého miesta vytratiť,“ hovorí Miroslav Bellan, vášnivý hubár a mykológ z Rajca.
Vzácnu a ojedinelú hubu možno nájsť len pár týždňov v roku, jej obdobie sa blíži ku koncu aj v okolí Žiliny.
Našli ste túto sezónu prvý smrčok náhodne alebo ste si dali záležať na hľadaní?
Ja už chodím na smrčky vyslovene cielene, mám svoje miesta, no človek musí mať vždy oči otvorené, smrčky sa totiž môžu z obvyklého miesta vytratiť, keďže sa im zmenia okolité podmienky.

Veľa ich napríklad rastie na bývalých miestach ťažby alebo skládky dreva, vyhovuje im rozpadnutá, prehnitá kôra. V niektorých lokalitách sú zas smrčky viazané na mokrade, potôčiky, jarky či podobne, pričom v týchto oblastiach sa vyskytujú pravidelne.
Musím povedať, že môj najkurióznejší zber bol priamo zo sedadla auta, smrčky som zbadal hneď popri ceste.
Naozaj neobyčajný úlovok, keďže bývajú dobre maskované.
Musíte mať na to oko a presne vedieť, čo hľadať. Kým nenájdete svojho prvého smrčka, respektíve kým vám ho niekto neukáže, natrafíte naň pravdepodobne iba náhodou. Neskôr je už cielené hľadanie oveľa pútavejšie a zaujímavé.
Spoznať ho detailne je dôležité aj pre prípadnú zámenu s inými hubami. Ľudia si ho často mýlia s ušiakom. V čom je medzi nimi zásadný rozdiel?
Keďže osobne ich už mám napozerané, môžem povedať, že pre mňa sú smrčky napokon úplne odlišné. Menej skúsenému sa samozrejme zdajú podobné.