Štvrtok, 5. august, 2021 | Meniny má HortenziaKrížovkyKrížovky

Vegetariánmi pre zdravie a krásu

Stravovacie návyky sme si osvojili už v detstve. Naše telo potrebujeme nasýtiť deň čo deň, a tak nám ani nenapadne rozmýšľať o tom, čo jeme. Nie všetci ľudia však sú „všežravci“.

Napríklad manželia Pavla (72) a Milan (73) Pučekovci zo Žiliny sa bezmäsitou stravou živia už tridsať rokov. Na naše otázky odpovedala pani Pučeková.



Prečo ste sa vo svojom jedálnom lístku zriekli mäsa?
To bolo tak. V sedemdesiatych rokoch začal mať môj manžel problémy s obličkou. Lekár mu vysvetlil, že galibu v jeho tele robí kyselina močová, ktorá sa nachádza práve v mäse. Aby som nemusela variť nadvakrát, prestali sme jesť zo dňa na deň mäso obaja aj naše tri malé deti. Prispôsobili sme sa, jednalo sa predsa o zdravie môjho muža. Ani sme nevedeli, ako sme sa stali vegetariánmi. Chytili sa toho viacerí známi, založili sme aj miestny klub a môj muž bol jeho predsedom. Do dnešného dňa však nevydržali všetci, nemali pevnú vôľu. Ľudia sa nám aj smiali, pripadali sme im čudní, no viacerí z nich sú už pod zemou. Niekomu sa bezmäsité jedlo ani nezdá jedlom. U nás bolo v minulosti mäso akýmsi znakom blahobytu. Na hostinách alebo na sviatky nikdy nesmelo chýbať. Na Východe milióny ľudí mäso nejedia zas preto, lebo ich náboženská viera im hovorí, že sa po smrti môžu narodiť znova ako zviera, a tak sa boja, aby si neskonzumovali povedzme nejakého príbuzného. Je však jasné, že keby mal každý jesť len to, čo si dokáže sám pripraviť, vegetariánov by bolo medzi nami viac. Veď koľkí z nás dokážu napríklad podrezať teľa?
Chutili vám vegetariánske jedlá?
Všetko je to otázkou prípravy. Pri spracovávaní mäsa na zabíjačkách či na bitúnkoch sa mnohým dvíha žalúdok, no vypražený rezeň na tanieri im už príjemne vonia. Mäso samotné chuť nemá a musí sa upraviť koreninami. Zohnala som si knižky, recepty a kuchtila som. Predtým sme chovali prasatá, kravy, hydinu, robili sme zabíjačkové špeciality, grilovali na záhrade, organizovali gulášpartie, či opekali slaninu. Teraz sme na takýchto akciách mäso nahradili sójou alebo syrom tofu. Karbonátky i guláše sú výborné aj zo zeleniny. Stravujeme sa chutne a pestro. A najmä zdravo – výsledky sa dostavili už po dvoch mesiacoch. Mužove zápaly pominuli, lekár mu lieky vysadil a odvtedy problémy nemal.
Aké má ešte vegetariánske stravovanie výhody?
Príprava bezmäsitého jedla trvá kratšiu dobu. Mnohokrát nestrácame čas varením, lebo zelenina a ovocie sa dajú jesť aj surové. Mäso náš organizmus tiež ťažšie trávi. Prv som často varievala strukoviny – hrach, fazuľu, šošovicu, sóju. S nimi bolo viac roboty, lebo aby z nich nezdúvalo, viackrát som ich dávala namočiť do vody. Aj keď sa začnú variť, zlejem vodu a uvarím ich v druhej. Používame len morskú soľ, jeme celozrné pečivo a koláče pečiem z grahamovej múky. Vegetariáni sú tiež štíhlejší.
Spravili ste aj nejaké ústupky, výnimky?
Až tak smrteľne vážne to zase neberieme. Sladíme nerafinovaným cukrom, ale i medom od včiel. Na raňajky si pokojne dáme omeletu z vajec, konzumujeme aj mlieko a všetky mliečne výrobky, hoci sú živočíšneho pôvodu. No namiesto masti používame, pravdaže, rastlinný olej.
Čo najviac vyčítajú nevegetariáni vegetariánom?
Niektorí ľudia sa boja, že zelenina im nedá dostatok vitamínov a bielkovín, ktoré sú v mäse. Ale v listovej zelenine, ovocí, obilninách a orechoch je vitamínov a bielkovín dostatok. Teraz, keď všetko podražilo, je vegetariánske stravovanie finančne náročnejšie. Mäso nám však vôbec nechýba, naopak, cítime sa omnoho zdravší ako prv.



Najčítanejšie na My Žilina

Inzercia - Tlačové správy

  1. Poznáte horúci trend interiérového dizajnu?
  2. Podnikáte? Otvorte si účet online a ušetrite
  3. Ako si zabezpečiť krytie liečby a karantény v zahraničí?
  4. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise
  5. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci
  6. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor
  7. Matej Bel: bol plagiátor alebo génius?
  8. Odomknite si SME.sk na viacerých zariadeniach
  9. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy
  10. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova
  1. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  2. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  3. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  4. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  5. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  6. Poznáte horúci trend interiérového dizajnu?
  7. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise
  8. Dekarbonizácia má byť súčasťou moderných dodávateľských vzťahov
  9. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  10. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  1. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise 6 593
  2. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy 5 995
  3. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021 5 801
  4. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova 5 472
  5. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci 4 867
  6. Matej Bel: bol plagiátor alebo génius? 3 207
  7. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 187
  8. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor 3 157
  9. Jeden deň na Bratislavu nestačí 2 551
  10. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 2 507
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Ilustračná foto.

Súčasťou programu bude aj odovzdanie listiny kráľom Karolom Róbertom.


TASR 3 h
Ilustračná foto.

Polícia ponúka vodičom dve obchádzkové trasy.


SITA 6 h

Ako to na olympiáde vyzeralo? Lukáš Giertl, vedúci výpravy vodných slalomárov, prezradil viac aj o výkonoch Slovákov.


11 h

Zo stretnutí sa vytvorila tradícia.


23 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

K vyhliadkovej veži vedie nový náučný chodník.


TASR 3. aug

Bez geometrického plánu už kataster vecné bremeno nezapíše.


22 h

Tréner Ščasný volá do FC dvoch lídrov Bábu a Veľkého Cetína.


8 h

Zo stretnutí sa vytvorila tradícia.


23 h

Už ste čítali?