Napríklad manželia Pavla (72) a Milan (73) Pučekovci zo Žiliny sa bezmäsitou stravou živia už tridsať rokov. Na naše otázky odpovedala pani Pučeková.
Prečo ste sa vo svojom jedálnom lístku zriekli mäsa?
To bolo tak. V sedemdesiatych rokoch začal mať môj manžel problémy s obličkou. Lekár mu vysvetlil, že galibu v jeho tele robí kyselina močová, ktorá sa nachádza práve v mäse. Aby som nemusela variť nadvakrát, prestali sme jesť zo dňa na deň mäso obaja aj naše tri malé deti. Prispôsobili sme sa, jednalo sa predsa o zdravie môjho muža. Ani sme nevedeli, ako sme sa stali vegetariánmi. Chytili sa toho viacerí známi, založili sme aj miestny klub a môj muž bol jeho predsedom. Do dnešného dňa však nevydržali všetci, nemali pevnú vôľu. Ľudia sa nám aj smiali, pripadali sme im čudní, no viacerí z nich sú už pod zemou. Niekomu sa bezmäsité jedlo ani nezdá jedlom. U nás bolo v minulosti mäso akýmsi znakom blahobytu. Na hostinách alebo na sviatky nikdy nesmelo chýbať. Na Východe milióny ľudí mäso nejedia zas preto, lebo ich náboženská viera im hovorí, že sa po smrti môžu narodiť znova ako zviera, a tak sa boja, aby si neskonzumovali povedzme nejakého príbuzného. Je však jasné, že keby mal každý jesť len to, čo si dokáže sám pripraviť, vegetariánov by bolo medzi nami viac. Veď koľkí z nás dokážu napríklad podrezať teľa?
Chutili vám vegetariánske jedlá?
Všetko je to otázkou prípravy. Pri spracovávaní mäsa na zabíjačkách či na bitúnkoch sa mnohým dvíha žalúdok, no vypražený rezeň na tanieri im už príjemne vonia. Mäso samotné chuť nemá a musí sa upraviť koreninami. Zohnala som si knižky, recepty a kuchtila som. Predtým sme chovali prasatá, kravy, hydinu, robili sme zabíjačkové špeciality, grilovali na záhrade, organizovali gulášpartie, či opekali slaninu. Teraz sme na takýchto akciách mäso nahradili sójou alebo syrom tofu. Karbonátky i guláše sú výborné aj zo zeleniny. Stravujeme sa chutne a pestro. A najmä zdravo – výsledky sa dostavili už po dvoch mesiacoch. Mužove zápaly pominuli, lekár mu lieky vysadil a odvtedy problémy nemal.
Aké má ešte vegetariánske stravovanie výhody?
Príprava bezmäsitého jedla trvá kratšiu dobu. Mnohokrát nestrácame čas varením, lebo zelenina a ovocie sa dajú jesť aj surové. Mäso náš organizmus tiež ťažšie trávi. Prv som často varievala strukoviny – hrach, fazuľu, šošovicu, sóju. S nimi bolo viac roboty, lebo aby z nich nezdúvalo, viackrát som ich dávala namočiť do vody. Aj keď sa začnú variť, zlejem vodu a uvarím ich v druhej. Používame len morskú soľ, jeme celozrné pečivo a koláče pečiem z grahamovej múky. Vegetariáni sú tiež štíhlejší.
Spravili ste aj nejaké ústupky, výnimky?
Až tak smrteľne vážne to zase neberieme. Sladíme nerafinovaným cukrom, ale i medom od včiel. Na raňajky si pokojne dáme omeletu z vajec, konzumujeme aj mlieko a všetky mliečne výrobky, hoci sú živočíšneho pôvodu. No namiesto masti používame, pravdaže, rastlinný olej.
Čo najviac vyčítajú nevegetariáni vegetariánom?
Niektorí ľudia sa boja, že zelenina im nedá dostatok vitamínov a bielkovín, ktoré sú v mäse. Ale v listovej zelenine, ovocí, obilninách a orechoch je vitamínov a bielkovín dostatok. Teraz, keď všetko podražilo, je vegetariánske stravovanie finančne náročnejšie. Mäso nám však vôbec nechýba, naopak, cítime sa omnoho zdravší ako prv.