Pondelok, 29. máj, 2023 | Meniny má Vilma

Teplé jedlo na doma? Je tu PRETO Radoma

Dnes máme všetky možné nástroje na to, aby sme si vychutnali aspoň jedno teplé jedlo počas dňa a zároveň nestrácali v kuchyni zbytočne dlhý čas. A nie, nemyslíme tým fastfood.

Mrazené potraviny a ešte k tomu aj hotové výrobky čelia mnohým predsudkom. V niektorých prípadoch sú oprávnené, ale niekedy ani nie. Vždy je dôležité, čo sa mrazí a akým spôsobom.

„Zmrazovanie je špecifický proces konzervovania potravín, pri ktorom dochádza k tvorbe kryštálikov ľadu z vody, ktorú potravina prirodzene obsahuje. Podstatou mrazenia je prechod z kvapalnej formy na formu tuhú“, vysvetľuje proces mrazenia prof. Ing. Jozef Golian, Dr., z Fakulty biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre. Dnes sa zmrazovanie potravín považuje aj za jeden z najšetrnejších spôsobov skladovania potravín. Nepoužíva žiadne prídavné konzervanty, len tuhý mráz. Nie je však mrazenie ako mrazenie. Všetky produkty značky PRETO Radoma sa zmrazujú šokovo. Potraviny sa uskladnia do 240 minút v špeciálnych mrazničkách kde je teplota -40°C a dokáže v jadre potravín vytvoriť teplotu až -18 °C, čo spôsobí, že sa v potravine vytvoria len mikrokryštáliky. Potraviny pri rozmrazení neuvoľnia toľko vody, voda zostane v nich a nie sú potom vysušené, gumovité, ale chutné a zároveň si zachovávajú si všetky chuťové vlastnosti.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Koľko zdraviu prospešných látok je v zelenine?

Čerstvá zelenina a ovocie obsahujú nesporne veľa vitamínov a minerálnych látok. Pokiaľ máme stále na mysli tú, ktorá sa pestuje v blízkom okolí, netrhá sa ešte nedozretá a nedozrieva v skladoch a kamiónoch. Práve v poslednej fáze dozrievania získava zelenina a ovocie väčšinu výživných látok. Je teda trochu sporné, koľko ich majú brokolica či špenát zo severnej Afriky. Do hry tak vstupuje zelenina, ktorá sa dopestovala na farmách v okolitých regiónoch a je možné ju šetrne zmraziť. „Zeleninu, ktorú nájdete pod značkou PRETO Radoma, máme vo veľkej miere z fariem z Rakúska a Slovenska. Len tak dokážeme zabezpečiť, aby sa zbierala dozretá a mali sme ju u nás na spracovaní doslova pár hodín po zbere“, pridáva sa k nám Michal Britvík, generálny riaditeľ spoločnosti Ryba Žilina, spol. s r.o., ktorá stojí za spomínanou značkou. „Dokonca farmy, na ktorých sa pestuje zelený hrášok, ktorý u nás mrazíme, môžu byť maximálne vzdialené len 60 km od miesta spracovania,“ dodáva.

Pri niektorých druhoch zeleniny je pre zachovanie chuti a obsahu zdraviu prospešných látok čas medzi zberom a spracovaním extrémne dôležitý. Ďalšou citlivou zeleninou je brokolica. Ak je vystavená na pultoch v obchode príliš dlho a je zabalená len v plastovom obale, stráca na svojej kvalite. Špenát patrí rovnako do tejto skupiny výrobkov. Viac vitamínov a minerálov obsahuje mrazený. Farmy, ktoré dodávajú špenát ho zbierajú dvakrát ročne a pri pestovaní nepoužívajú pesticídy.

„Výhody zmrazovania spočívajú v predĺžení trvanlivosti a doby skladovania potravín. Ďalšou výhodou je zachovanie pôvodných vlastností zmrazenej potraviny, ktorá sa po senzorickej stránke len veľmi málo líši od potraviny čerstvej. Taktiež je to zachovanie väčšiny cenných biologicky aktívnych látok najmä v ovocí a zelenine“ vysvetľuje profesor Golian.

Nič nenahradí čerstvú zeleninu a ovocie z našich záhrad alebo blízkych fariem. Priestorové možnosti uskladnenia úrody bývajú limitované, preto je jednoduchšie spoľahnúť sa na niekoho, kto to robí poctivo a na kvalite mu záleží. Predsudky voči mrazenej zelenine môžete pustiť z hlavy.

Najčítanejšie na My Žilina

Inzercia - Tlačové správy

  1. Plánujete toto leto dovolenku v Chorvátsku?
  2. Martin Cígler zo Seyforu: Rast IT sektora predbieha počet odborn
  3. Odvážte sa vystúpiť z komfortnej zóny. Zažijete iné Chorvátsko
  4. V Bratislave sa koná Globsec
  5. Zasadíte strom, postavíte (hmyzí) dom: A uvidíte aj hviezdy
  6. O koľko drahšia bude tento rok dovolenka pri mori?
  7. Slováci pomáhajú s digitalizáciou školstva doma aj v zahraničí
  8. Moravák, ktorý ukázal svetu, ako sa robí „nové umenie“
  1. Kto stretne legendárneho Ronalda?
  2. Modrovlasý gamer Michal: Tu sú moje tipy pre Digitálneho žiaka
  3. V Bratislave sa koná Globsec
  4. Vyhrajte elektrokolobežku SENCOR s tipom od Romana!
  5. Art, Terra, Duo: SodaStream prichádza s novými prístrojmi
  6. O koľko drahšia bude tento rok dovolenka pri mori?
  7. Zasadíte strom, postavíte (hmyzí) dom: A uvidíte aj hviezdy
  8. Na trhu jazdeniek pribudli kabriolety
  1. Odvážte sa vystúpiť z komfortnej zóny. Zažijete iné Chorvátsko 10 029
  2. Nevídaný záujem o grécke ostrovy. Mnohé hotely sú už nedostupné 8 863
  3. Plánujete toto leto dovolenku v Chorvátsku? 6 074
  4. Byty v Rakyte s dotovanou hypotékou a zvýhodnenými cenami 5 101
  5. Tipy na výlety po letnom Rakúsku 2 491
  6. Existuje viac spôsobov, ako znížiť mesačnú splátku na hypotéke 2 358
  7. Ďurákovci a ich biznis: Z malého e-shopu k státisícovým tržbám 2 342
  8. Viete, prečo existuje hmyz? Vďačíme mu za jedlo aj čistý vzduch 2 203

Blogy SME

  1. Ján Šeďo: Nebyť Putina, R. Kadyrov by bol dedinský blázon, takto je vedec a...všetko, ale nevie čítať z papiera...
  2. Vladimír Krátky: Kedy už konečne Fico s (Blahom) Orbánom
  3. Anna Miľanová: Z mojej tvorby "sny v modrej nálade"...
  4. Jozef Varga: Slúžil som v armádach štyroch štátov / 29. /
  5. Jozef Ďanovský: Psychadelický Bypass
  6. Nadácia otvorenej spoločnosti OSF: Každá minca má dve strany...
  7. Kristína Behúňová: Bikepacking po španielsky: Z Andalúzie cez Extremaduru do Castilla y León
  8. Věra Tepličková: VeraTemp alebo Čo je mojou prácou a poslaním...
  1. Ján Šeďo: Americkí vojaci zaútočili na predajňu Billa vo Zvolene. 108 486
  2. Ján Šeďo: V Jasenovaci omdlievali aj vrahovia z SS, tromfli ich bývalí mnísi. 37 904
  3. Jozef Varga: Prečo nemám rád Rusko 30 377
  4. Ján Šeďo: Kto vie, kde sa hrabal predtým a potom deťom rozdával zmrzlinu... 13 984
  5. Ján Šeďo: Nové ruské zbrane sú desiatky rokov pred zahraničnou konkurenciou... 9 434
  6. Marek Strapko: Investigatívec Fico našiel novú paru 6 429
  7. Peter Remeselník: Ako hodnotíte tento dôkaz v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Vy ? 5 314
  8. Ivan Bilohuščin: Igor Matovič: génius anti-intelektuálneho populizmu 5 089
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 62. - Arktída - Špicbergy alebo Svalbard?
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 61. - Arktída - Jan Mayen, nenápadný ostrov s pútavou minulosťou
  3. Monika Nagyova: Každá rodina má svojho gamblera
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 60. - Kapitán Henry Hudson a jeho štyri expedície v rokoch 1607 - 1611
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 59. - Po kom bol pomenovaný Drakeov prieliv?
  6. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  8. Jiří Ščobák: Chcete od Hegera krev?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Je dôležité, aby dospelí boli deťom dobrými sprievodcami po internete.


2 h

Malí futbalisti zabojujú o titul Majstra Slovenska a atraktívnu odmenu


4 h

Menej známe fakty a zaujímavosti nájdete na 44 stranách vložené v MY novinách.


6 h
Najlepší strelec VI. ligy Peter Puček (v modrom) sa proti Radôstke gólovo nepresadil, no Bytča vyhrala 1:0 a náskok pred Višňovým zvýšila na päť bodov.

Komentáre k zápasom 23. kola VI. ligy.


7 h

Blogy SME

  1. Ján Šeďo: Nebyť Putina, R. Kadyrov by bol dedinský blázon, takto je vedec a...všetko, ale nevie čítať z papiera...
  2. Vladimír Krátky: Kedy už konečne Fico s (Blahom) Orbánom
  3. Anna Miľanová: Z mojej tvorby "sny v modrej nálade"...
  4. Jozef Varga: Slúžil som v armádach štyroch štátov / 29. /
  5. Jozef Ďanovský: Psychadelický Bypass
  6. Nadácia otvorenej spoločnosti OSF: Každá minca má dve strany...
  7. Kristína Behúňová: Bikepacking po španielsky: Z Andalúzie cez Extremaduru do Castilla y León
  8. Věra Tepličková: VeraTemp alebo Čo je mojou prácou a poslaním...
  1. Ján Šeďo: Americkí vojaci zaútočili na predajňu Billa vo Zvolene. 108 486
  2. Ján Šeďo: V Jasenovaci omdlievali aj vrahovia z SS, tromfli ich bývalí mnísi. 37 904
  3. Jozef Varga: Prečo nemám rád Rusko 30 377
  4. Ján Šeďo: Kto vie, kde sa hrabal predtým a potom deťom rozdával zmrzlinu... 13 984
  5. Ján Šeďo: Nové ruské zbrane sú desiatky rokov pred zahraničnou konkurenciou... 9 434
  6. Marek Strapko: Investigatívec Fico našiel novú paru 6 429
  7. Peter Remeselník: Ako hodnotíte tento dôkaz v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Vy ? 5 314
  8. Ivan Bilohuščin: Igor Matovič: génius anti-intelektuálneho populizmu 5 089
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 62. - Arktída - Špicbergy alebo Svalbard?
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 61. - Arktída - Jan Mayen, nenápadný ostrov s pútavou minulosťou
  3. Monika Nagyova: Každá rodina má svojho gamblera
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 60. - Kapitán Henry Hudson a jeho štyri expedície v rokoch 1607 - 1611
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 59. - Po kom bol pomenovaný Drakeov prieliv?
  6. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  8. Jiří Ščobák: Chcete od Hegera krev?

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu