Teplé jedlo na doma? Je tu PRETO Radoma

Dnes máme všetky možné nástroje na to, aby sme si vychutnali aspoň jedno teplé jedlo počas dňa a zároveň nestrácali v kuchyni zbytočne dlhý čas. A nie, nemyslíme tým fastfood.

Mrazené potraviny a ešte k tomu aj hotové výrobky čelia mnohým predsudkom. V niektorých prípadoch sú oprávnené, ale niekedy ani nie. Vždy je dôležité, čo sa mrazí a akým spôsobom.

„Zmrazovanie je špecifický proces konzervovania potravín, pri ktorom dochádza k tvorbe kryštálikov ľadu z vody, ktorú potravina prirodzene obsahuje. Podstatou mrazenia je prechod z kvapalnej formy na formu tuhú“, vysvetľuje proces mrazenia prof. Ing. Jozef Golian, Dr., z Fakulty biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre. Dnes sa zmrazovanie potravín považuje aj za jeden z najšetrnejších spôsobov skladovania potravín. Nepoužíva žiadne prídavné konzervanty, len tuhý mráz. Nie je však mrazenie ako mrazenie. Všetky produkty značky PRETO Radoma sa zmrazujú šokovo. Potraviny sa uskladnia do 240 minút v špeciálnych mrazničkách kde je teplota -40°C a dokáže v jadre potravín vytvoriť teplotu až -18 °C, čo spôsobí, že sa v potravine vytvoria len mikrokryštáliky. Potraviny pri rozmrazení neuvoľnia toľko vody, voda zostane v nich a nie sú potom vysušené, gumovité, ale chutné a zároveň si zachovávajú si všetky chuťové vlastnosti.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Koľko zdraviu prospešných látok je v zelenine?

Čerstvá zelenina a ovocie obsahujú nesporne veľa vitamínov a minerálnych látok. Pokiaľ máme stále na mysli tú, ktorá sa pestuje v blízkom okolí, netrhá sa ešte nedozretá a nedozrieva v skladoch a kamiónoch. Práve v poslednej fáze dozrievania získava zelenina a ovocie väčšinu výživných látok. Je teda trochu sporné, koľko ich majú brokolica či špenát zo severnej Afriky. Do hry tak vstupuje zelenina, ktorá sa dopestovala na farmách v okolitých regiónoch a je možné ju šetrne zmraziť. „Zeleninu, ktorú nájdete pod značkou PRETO Radoma, máme vo veľkej miere z fariem z Rakúska a Slovenska. Len tak dokážeme zabezpečiť, aby sa zbierala dozretá a mali sme ju u nás na spracovaní doslova pár hodín po zbere“, pridáva sa k nám Michal Britvík, generálny riaditeľ spoločnosti Ryba Žilina, spol. s r.o., ktorá stojí za spomínanou značkou. „Dokonca farmy, na ktorých sa pestuje zelený hrášok, ktorý u nás mrazíme, môžu byť maximálne vzdialené len 60 km od miesta spracovania,“ dodáva.

Pri niektorých druhoch zeleniny je pre zachovanie chuti a obsahu zdraviu prospešných látok čas medzi zberom a spracovaním extrémne dôležitý. Ďalšou citlivou zeleninou je brokolica. Ak je vystavená na pultoch v obchode príliš dlho a je zabalená len v plastovom obale, stráca na svojej kvalite. Špenát patrí rovnako do tejto skupiny výrobkov. Viac vitamínov a minerálov obsahuje mrazený. Farmy, ktoré dodávajú špenát ho zbierajú dvakrát ročne a pri pestovaní nepoužívajú pesticídy.

„Výhody zmrazovania spočívajú v predĺžení trvanlivosti a doby skladovania potravín. Ďalšou výhodou je zachovanie pôvodných vlastností zmrazenej potraviny, ktorá sa po senzorickej stránke len veľmi málo líši od potraviny čerstvej. Taktiež je to zachovanie väčšiny cenných biologicky aktívnych látok najmä v ovocí a zelenine“ vysvetľuje profesor Golian.

Nič nenahradí čerstvú zeleninu a ovocie z našich záhrad alebo blízkych fariem. Priestorové možnosti uskladnenia úrody bývajú limitované, preto je jednoduchšie spoľahnúť sa na niekoho, kto to robí poctivo a na kvalite mu záleží. Predsudky voči mrazenej zelenine môžete pustiť z hlavy.

Ryba Žilina

Hlavnou „hviezdou“ kampane je zákazníkmi mimoriadne dobre prijatá Treska Cottage Exklusiv, ktorá kombináciou zloženia a chuti nemá konkurenciu.


Radi skúšate v kuchyni nové recepty? Vyskúšajte túto špecialitu.


Producent najobľúbenejšej tresky na Slovensku prišiel s ďalšou novinkou, ktorou približuje túto tradičnú špecialitu k ešte širšiemu okruhu zákazníkov.


SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  4. Dobrovoľníci, prihláste sa na Týždeň dobrovoľníctva
  5. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike?
  6. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu?
  7. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky
  8. Green Corner: zelené bývanie blízko centra s prvou splátkou 10 %
  1. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  2. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii
  3. Zlatý sen vo vzduchu
  4. Sapara a Nagy povzbudzovali malých futbalistov a futbalistky
  5. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  6. Pozvánka, ktorá sa neodmieta: oslávte 25 rokov s Kauflandom
  7. Kaufland oslavuje 25 rokov a tvorí pilier slovenskej ekonomiky
  8. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia
  1. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 7 301
  2. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 7 188
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 5 087
  4. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 4 814
  5. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu? 4 693
  6. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 2 829
  7. Slováci posielajú na MS mladíkov. Kedy hrajú a kde ich sledovať? 2 181
  8. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 1 551
  1. Juraj Tušš: 80 rokov
  2. Anna Miľanová: Štylizované, fantazijné kvety v trávnatom poraste...
  3. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (9. - 15.5.1925)
  4. Elena Antalová: Koho som ešte nedokázal nasrdiť? "Majiteľ"sveta z mesta T.
  5. Ján Valchár: Plánuje Maďarsko vojnu?
  6. Daniel Jankech: Čo spája voličov Róberta Fica?
  7. Jozef Pivarník: Ficov kultúrny kiks: Keď premiér "rusofóbne" kritizuje ruskú klasiku!
  8. Ján Šeďo: Zomrel Jiří Bartoška...
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 37 489
  2. Ivan Mlynár: Odpoveď Michalovi Šimečkovi na otázku, ktorú o Ficovi zrejme nikdy nepoloží 23 649
  3. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 20 167
  4. Vlado Jakubkovič: Vypískaný mr. Rudo a prezident mieru. 14 357
  5. Ján Chomík: Liek na nespavosť 7 969
  6. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 7 745
  7. Matúš Lazúr: Vlakom z Bratislavy až za polárny kruh. 6 978
  8. Michael Achberger: Jogurty pod lupou: Pravda, ktorú vám výrobcovia radšej nepovedia 5 970
  1. Radko Mačuha: Fico ide na oslavu začiatku 3 svetovej vojny.
  2. Tupou Ceruzou: Dobre bude
  3. Post Bellum SK: Hlasy pamätníkov: Nedopusťme návrat vojny!
  4. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy.
  5. Jiří Ščobák: Víte, kde hledat nejstarší samostatně stojící chrám na světě? A jak ho asi postavili?
  6. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať?
  7. Tupou Ceruzou: Zámočky
  8. Věra Tepličková: K. J. Erben: Vodník (úryvok z českej balady so šťastným slovenským koncom)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Hrozí im trest na sedem až pätnásť rokov.


Stráňavám patrí v tabuľke 4. miesto.

Komentáre k predohrávkam 26. kola IV. ligy.


Svadba je jedným z najkrajších dní v živote – ale jej plánovanie môže byť poriadne vyčerpávajúce. Pripravili sme pre vás overené tipy, vďaka ktorým si celý proces užijete rovnako ako samotný obrad.


Pečivo od MINIT ulahodí aj skutočným fajnšmekrom.


Najčítanejšie články MyRegiony.sk

  1. Juraj Tušš: 80 rokov
  2. Anna Miľanová: Štylizované, fantazijné kvety v trávnatom poraste...
  3. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (9. - 15.5.1925)
  4. Elena Antalová: Koho som ešte nedokázal nasrdiť? "Majiteľ"sveta z mesta T.
  5. Ján Valchár: Plánuje Maďarsko vojnu?
  6. Daniel Jankech: Čo spája voličov Róberta Fica?
  7. Jozef Pivarník: Ficov kultúrny kiks: Keď premiér "rusofóbne" kritizuje ruskú klasiku!
  8. Ján Šeďo: Zomrel Jiří Bartoška...
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 37 489
  2. Ivan Mlynár: Odpoveď Michalovi Šimečkovi na otázku, ktorú o Ficovi zrejme nikdy nepoloží 23 649
  3. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 20 167
  4. Vlado Jakubkovič: Vypískaný mr. Rudo a prezident mieru. 14 357
  5. Ján Chomík: Liek na nespavosť 7 969
  6. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 7 745
  7. Matúš Lazúr: Vlakom z Bratislavy až za polárny kruh. 6 978
  8. Michael Achberger: Jogurty pod lupou: Pravda, ktorú vám výrobcovia radšej nepovedia 5 970
  1. Radko Mačuha: Fico ide na oslavu začiatku 3 svetovej vojny.
  2. Tupou Ceruzou: Dobre bude
  3. Post Bellum SK: Hlasy pamätníkov: Nedopusťme návrat vojny!
  4. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy.
  5. Jiří Ščobák: Víte, kde hledat nejstarší samostatně stojící chrám na světě? A jak ho asi postavili?
  6. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať?
  7. Tupou Ceruzou: Zámočky
  8. Věra Tepličková: K. J. Erben: Vodník (úryvok z českej balady so šťastným slovenským koncom)

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu