Teplé jedlo na doma? Je tu PRETO Radoma

Dnes máme všetky možné nástroje na to, aby sme si vychutnali aspoň jedno teplé jedlo počas dňa a zároveň nestrácali v kuchyni zbytočne dlhý čas. A nie, nemyslíme tým fastfood.

Mrazené potraviny a ešte k tomu aj hotové výrobky čelia mnohým predsudkom. V niektorých prípadoch sú oprávnené, ale niekedy ani nie. Vždy je dôležité, čo sa mrazí a akým spôsobom.

„Zmrazovanie je špecifický proces konzervovania potravín, pri ktorom dochádza k tvorbe kryštálikov ľadu z vody, ktorú potravina prirodzene obsahuje. Podstatou mrazenia je prechod z kvapalnej formy na formu tuhú“, vysvetľuje proces mrazenia prof. Ing. Jozef Golian, Dr., z Fakulty biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre. Dnes sa zmrazovanie potravín považuje aj za jeden z najšetrnejších spôsobov skladovania potravín. Nepoužíva žiadne prídavné konzervanty, len tuhý mráz. Nie je však mrazenie ako mrazenie. Všetky produkty značky PRETO Radoma sa zmrazujú šokovo. Potraviny sa uskladnia do 240 minút v špeciálnych mrazničkách kde je teplota -40°C a dokáže v jadre potravín vytvoriť teplotu až -18 °C, čo spôsobí, že sa v potravine vytvoria len mikrokryštáliky. Potraviny pri rozmrazení neuvoľnia toľko vody, voda zostane v nich a nie sú potom vysušené, gumovité, ale chutné a zároveň si zachovávajú si všetky chuťové vlastnosti.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Koľko zdraviu prospešných látok je v zelenine?

Čerstvá zelenina a ovocie obsahujú nesporne veľa vitamínov a minerálnych látok. Pokiaľ máme stále na mysli tú, ktorá sa pestuje v blízkom okolí, netrhá sa ešte nedozretá a nedozrieva v skladoch a kamiónoch. Práve v poslednej fáze dozrievania získava zelenina a ovocie väčšinu výživných látok. Je teda trochu sporné, koľko ich majú brokolica či špenát zo severnej Afriky. Do hry tak vstupuje zelenina, ktorá sa dopestovala na farmách v okolitých regiónoch a je možné ju šetrne zmraziť. „Zeleninu, ktorú nájdete pod značkou PRETO Radoma, máme vo veľkej miere z fariem z Rakúska a Slovenska. Len tak dokážeme zabezpečiť, aby sa zbierala dozretá a mali sme ju u nás na spracovaní doslova pár hodín po zbere“, pridáva sa k nám Michal Britvík, generálny riaditeľ spoločnosti Ryba Žilina, spol. s r.o., ktorá stojí za spomínanou značkou. „Dokonca farmy, na ktorých sa pestuje zelený hrášok, ktorý u nás mrazíme, môžu byť maximálne vzdialené len 60 km od miesta spracovania,“ dodáva.

Pri niektorých druhoch zeleniny je pre zachovanie chuti a obsahu zdraviu prospešných látok čas medzi zberom a spracovaním extrémne dôležitý. Ďalšou citlivou zeleninou je brokolica. Ak je vystavená na pultoch v obchode príliš dlho a je zabalená len v plastovom obale, stráca na svojej kvalite. Špenát patrí rovnako do tejto skupiny výrobkov. Viac vitamínov a minerálov obsahuje mrazený. Farmy, ktoré dodávajú špenát ho zbierajú dvakrát ročne a pri pestovaní nepoužívajú pesticídy.

„Výhody zmrazovania spočívajú v predĺžení trvanlivosti a doby skladovania potravín. Ďalšou výhodou je zachovanie pôvodných vlastností zmrazenej potraviny, ktorá sa po senzorickej stránke len veľmi málo líši od potraviny čerstvej. Taktiež je to zachovanie väčšiny cenných biologicky aktívnych látok najmä v ovocí a zelenine“ vysvetľuje profesor Golian.

Nič nenahradí čerstvú zeleninu a ovocie z našich záhrad alebo blízkych fariem. Priestorové možnosti uskladnenia úrody bývajú limitované, preto je jednoduchšie spoľahnúť sa na niekoho, kto to robí poctivo a na kvalite mu záleží. Predsudky voči mrazenej zelenine môžete pustiť z hlavy.

Ryba Žilina

Hlavnou „hviezdou“ kampane je zákazníkmi mimoriadne dobre prijatá Treska Cottage Exklusiv, ktorá kombináciou zloženia a chuti nemá konkurenciu.


Radi skúšate v kuchyni nové recepty? Vyskúšajte túto špecialitu.


Producent najobľúbenejšej tresky na Slovensku prišiel s ďalšou novinkou, ktorou približuje túto tradičnú špecialitu k ešte širšiemu okruhu zákazníkov.


SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. Fit-out od M2C: Premena priestorov na kľúč
  2. Slovenskí učitelia vyvinuli aplikáciu, ktorá šetrí hodiny práce
  3. Viacgeneračné rodiny: Slovenský recept na hádky?
  4. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom
  5. Jedinečná príležitosť získať kariérny náskok od Jerònimo Martins
  6. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri
  7. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava!
  8. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  1. Slovenskí učitelia vyvinuli aplikáciu, ktorá šetrí hodiny práce
  2. Viacgeneračné rodiny: Slovenský recept na hádky?
  3. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom
  4. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri
  5. Jedinečná príležitosť získať kariérny náskok od Jerònimo Martins
  6. Hudba, smiech a festival plný vody: Liptov čaká rozlúčka s letom
  7. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava!
  8. Nový článokSpolupráca v oblasti lesnej pedagogiky v Bojniciach
  1. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri 10 943
  2. Nová Kia Sportage zvládne každé dobrodružstvo aj životný štýl 5 369
  3. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 4 460
  4. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava! 3 916
  5. Úver až do 40 000 € a každý rok nižšia úroková sadzba 2 821
  6. Dajte zabrať mozgu. V predaji je nové vydanie Tréningu pamäti 2 600
  7. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete 2 535
  8. Metropola aj more. New York sa dá jednoducho spojiť s Karibikom 1 449
  1. Monika Albertiová: Kotlár je drahý šašo slovenskej politiky. My kukuričné hlavy!
  2. Ján Valchár: Zaujímavé info o ruskom rafinačnom sektore
  3. Ján Bilohuščin: "Svetu vládnu starí kreténi"
  4. Marcel Rebro: Druhý život obrancov zo 106. bataliónu
  5. Denis Jacko: Padni
  6. Ernest Klotton: Tomáš Hulík: Fotograf divokej prírody
  7. Michal Porubän: Otvorený list vedeniu Slovenskej akadémie vied
  8. Ivan Mlynár: Matúš Šutaj Eštok.
  1. Radoslav Záhumenský: Skrytý hrad na Slovensku, ktorý väčšina ľudí nikdy nenavštívi 55 996
  2. Monika Albertiová: Balím kufre! Tu sa nedá žiť a minimálna mzda? Na smiech! 25 939
  3. Martin Kresák: Minimálna mzda 915 €: v Bratislave pohoda, v Gelnici pohroma 20 354
  4. Martin Fronk: Objavil som kúpalisko za 2 eurá 9 126
  5. Ivan Mlynár: Rozhovor medzi Robertom Ficom a Ursulou von der Leyen, ktorý sa nikdy neuskutočnil. 7 654
  6. Martin Fronk: Druhá Gaderská dolina? Objavte skrytý tiesňavový klenot v Kremnických vrchoch! 7 176
  7. Michael Achberger: Supermarketové pasce: 10 "fitness" výrobkov, po ktorých priberáte 6 637
  8. Rudolfa Vallová: Minister Huliak urobil krok do neznáma a pristál na zemi 6 436
  1. Marcel Rebro: Druhý život obrancov zo 106. bataliónu
  2. Věra Tepličková: Vláda prstom: ty-ty-ty a Šaško robí audity
  3. Marcel Rebro: Rusko: veľmoc latrín a tankodrómov
  4. Radko Mačuha: Sťahovanie kostola pod dúhovou vlajkou.
  5. Marcel Rebro: Slovenská veda: halušky s bryndzou, ortéza a analýza DNA
  6. Marcel Rebro: Máša, melón a plyšová opica
  7. Radko Mačuha: Ďalšia Britská stopa. V srdci Slovenska.
  8. Igor Pogány: Ako prinútiť AI, aby vám našla nový koníček
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu