Na kapustnom dni ukázali, prečo Žilinčanov volali Kapustniari

Jedlá pripravili ženy zo Živeny.

(Zdroj: Branislav Koscelník)

ŽILINA. Niekoľko stánkov a v nich ženy zo Živeny, ktoré v krojoch ponúkali všetko, čo sa v tradičnej kuchyni na severe Slovenska kedysi z kapusty varilo a pieklo. Kapustnica, segedínsky guľáš, úhrabky, koložvárska kapusta, osúchy a k tomu moderné variácie kapustových šalátov a koláčov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kapustné dni priniesli do centra Žiliny ochutnávky kapusty a jej úpravy na množstvo spôsobov.

Prečítajte si tiež Pri rekonštrukcii mosta na ceste do Terchovej sa objavili vážne problémy. Práce zastavili Čítajte 

Myšlienku spropagovať tradičnú plodinu nosila Daniela Daníková niekoľko rokov v hlave. Bolo jej ľúto, že kapuste, ktorá je taká typická pre Žilinu i celé severné Slovensko, sa nevenuje žiadna pozornosť.

SkryťVypnúť reklamu

„Pamätám si časy, keď kapusta bola často na jedálnom lístku domácností. Som rodáčka zo Žiliny a nás kedysi prezývali Kapustniari. Tak som si povedala, keď sme Kapustniari, tak urobme niečo s kapustou. My Živeniarky máme rady tradičné veci, preto ponúkame tradičné jedlá s kapustou. Veď kapusta je veľmi zdravá,“ presviedča Daniela Daníková.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným MYregiony.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C97XD na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 008
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 6 973
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 124
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 5 437
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 235
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 837
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 624
  8. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 476
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu