Žilinská univerzita v Žiline začne ponúkať pravidelnú vegánsku stravu

V dennom menu na univerzite budú rastlinné jedlá určené stravníkom všetkých vekových kategórií.

(Zdroj: UNIZA)

ŽILINA. Žilinská univerzita v Žiline (UNIZA) sa stala súčasťou projektu s názvom Zelená jedáleň, ktorú zastrešuje občianske združenie Slovenská vegánska spoločnosť. Študenti a zamestnanci sa tak môžu tešiť na pestrú ponuku rastlinných jedál, ktoré sú chutné, zdravé a navyše s nižšou ekologickou stopou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zdravý životný štýl je celosvetovým trendom, medzi študentami je stále obľúbenejšia zdravá vegánska strava, a to najmä vďaka zdravotným či environmentálnym benefitom. UNIZA podporuje jedinečné nápady a s chuťou sa zapája do inšpiratívnych projektov. Projektu Slovenskej vegánskej spoločnosti Zelená jedáleň dala „zelenú“ a s príchodom študentov začne univerzitná jedáleň pravidelne variť čisto rastlinnú stravu.

SkryťVypnúť reklamu

V dennom menu na univerzite budú rastlinné jedlá určené stravníkom všetkých vekových kategórií, nielen vegetariánom a vegánom alebo ľudom s bezlaktózovou či bezlepkovou diétou. Kuchyňa na akademickej pôde sa modernizuje, chce vyjsť v ústrety všetkým, pre ktorých je zdravie a uvedomelá budúcnosť dôležitá, rovnako ako ich vlastné zdravie a zdravie planéty.

Súčasťou projektu bol aj workshop vegánskeho varenia s profesionálnymi kuchármi spoločnosti Bidfood Slovakia, s. r. o., v rámci ktorého naučili personál Stravovacieho zariadenia Nová menza (SZ Nová menza UNIZA) pripraviť klasické recepty z jedální v rastlinnej verzii ako napríklad šošovicové čevapčiči, segedínsky guláš, cícerový paprikáš, ale aj recepty zahraničných kuchýň: chilli sin carne, Fregula Sarda, stir fry s hlávkovou kapustou, či sladké kokosové pepitky s avokádom, ovocný relish a levanduľovým sirupom. Súčasťou workshopu boli aj inšpiratívne kuchárske brožúrky Recepty z jedného hrnca a Recepty na 5 týždňov. Nechýbala ani degustácia Lunter hotových jedál: tofu praženica, koložvárska kapusta a špagetová zmes, ako aj rastlinná alternatíva mäsa značky Garden Gourmet, v podobe Sensational klobása, Veggie rezančeky a Sensational burger.

SkryťVypnúť reklamu

SZ Nová menza prešla najväčšou modernizáciou, otvorením dvoch nových výdajných pultov pod názvom Front Cooking Center (FCC) – pult so zdravým jedlom a Fresh & Tasty – pult, kde sa pripravujú špeciality z cestovín priamo pred zákazníkom. Vybavenie kuchyne bolo z časti modernizované novým technologickým zariadením, ktoré umožňuje prípravu aj náročných jedál s bohatšou ponukou a s celkovým skvalitneným procesom prípravy jedál.

„Nová menza ponúka denné menu zostavené z 8 výživných a ľahko stráviteľných jedál (6 teplých, 2 studené vo forme šalátu, výrobky studenej kuchyne a dezerty vlastnej výroby). Od septembra 2021 rozširuje ponuku o čisto rastlinné obedové menu zo Zelenej jedálne. Nová menza poskytne všetkým ešte viac pestrosti a spokojnosti zo starostlivo pripraveného výberu jedál,“ povedala Anna Ďatková, riaditeľka SZ Nová menza UNIZA.

SkryťVypnúť reklamu

Stravovacie zariadenie Nová menza UNIZA podáva čerstvé, výživné a chuťovo vyvážené jedlo podľa vlastných noriem. O tom, že sa vyrovná kvalitnej strave v reštauráciách niet pochýb. Nová menza hostila pravidelne stovky ľudí z vonkajšieho mimo - univerzitného prostredia pri príležitosti plesov alebo iných podujatí. V roku 2017 rekonštruovala kuchyňu a zaviedla nové technológie, ktoré uľahčujú a skvalitňujú celkový proces prípravy jedla.

Do projektu Zelená jedáleň sa doteraz okrem UNIZA pridalo 11 slovenských univerzít. Spustenie projektu na UNIZA bolo umocnené aj podpisom Memoranda o porozumení a vzájomnej spolupráci medzi Žilinskou univerzitou v Žiline a Slovenskou vegánskou spoločnosťou. Cieľom memoranda je vzájomná podpora v snahe dosiahnuť pravidelné zaraďovanie rastlinných jedál do jedálnička v stravovacom zariadení univerzity.

Žilinská univerzita v Žiline

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 592
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 317
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 716
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 132
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 344
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 892
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 875
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 381
  1. Radko Mačuha: Fico bol súčasťou mierového rokovania Trump Putin v Belehrade.
  2. Martin Šuraba: O chlapcovi, ktorý stratil zápalky XXV
  3. Věra Tepličková: Vo Vajnoroch v šírom poli...
  4. Daniel Bíro: Kapela Slovenská Klobása vznikla už v roku 1993. Aké boli jej začiatky? A aká je súčasnosť kapely?
  5. Jozef Foltýn: Huliak che byť už aj reprezentačný tréner
  6. Štefan Šturdzík: Dvojtvárnosť premiéra.
  7. Milan Srnka: Fico bude v Moskve v “exkluzívnej spoločnosti”
  8. Jozef Stasík: Čakáme na nové elity. Nie, ani tie nás nespasia.
  1. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry minulo 170 000 eur na neexistujúce múzeum 28 388
  2. Věra Tepličková: Zdá sa, že Slovensko zasa príde o jednu úžasnú, krásnu a múdru ženu 25 811
  3. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície? 23 256
  4. Michael Achberger: Jogurty pod lupou: Pravda, ktorú vám výrobcovia radšej nepovedia 10 988
  5. Miroslav Ferkl: Ficove priznanie 7 575
  6. Viktor Pamula: Ako predseda Jednoty Dôchodcov Slovenska do Spišskej prišiel 6 983
  7. Jolana Čuláková: V sobotu zabalzamované telo uložili do hrobu a v nedeľu muž nevstal z mŕtvych 6 041
  8. Ján Šeďo: Tatranské železnice opätovne prekvapujú, alebo ani nie ? 5 874
  1. Radko Mačuha: Fico bol súčasťou mierového rokovania Trump Putin v Belehrade.
  2. Věra Tepličková: Vo Vajnoroch v šírom poli...
  3. Tupou Ceruzou: Smerákov
  4. Radko Mačuha: Nie, Putin nás neoslobodil a netreba mu ďakovať.
  5. Marcel Rebro: Robert Fico: do Londýna neletím, lebo na britského premiéra nemám čas!
  6. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície?
  7. Věra Tepličková: Logika nepustí alebo Prečo je Eštok ministrom vnútra?
  8. Věra Tepličková: Je čas na kázne
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Radko Mačuha: Fico bol súčasťou mierového rokovania Trump Putin v Belehrade.
  2. Martin Šuraba: O chlapcovi, ktorý stratil zápalky XXV
  3. Věra Tepličková: Vo Vajnoroch v šírom poli...
  4. Daniel Bíro: Kapela Slovenská Klobása vznikla už v roku 1993. Aké boli jej začiatky? A aká je súčasnosť kapely?
  5. Jozef Foltýn: Huliak che byť už aj reprezentačný tréner
  6. Štefan Šturdzík: Dvojtvárnosť premiéra.
  7. Milan Srnka: Fico bude v Moskve v “exkluzívnej spoločnosti”
  8. Jozef Stasík: Čakáme na nové elity. Nie, ani tie nás nespasia.
  1. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry minulo 170 000 eur na neexistujúce múzeum 28 388
  2. Věra Tepličková: Zdá sa, že Slovensko zasa príde o jednu úžasnú, krásnu a múdru ženu 25 811
  3. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície? 23 256
  4. Michael Achberger: Jogurty pod lupou: Pravda, ktorú vám výrobcovia radšej nepovedia 10 988
  5. Miroslav Ferkl: Ficove priznanie 7 575
  6. Viktor Pamula: Ako predseda Jednoty Dôchodcov Slovenska do Spišskej prišiel 6 983
  7. Jolana Čuláková: V sobotu zabalzamované telo uložili do hrobu a v nedeľu muž nevstal z mŕtvych 6 041
  8. Ján Šeďo: Tatranské železnice opätovne prekvapujú, alebo ani nie ? 5 874
  1. Radko Mačuha: Fico bol súčasťou mierového rokovania Trump Putin v Belehrade.
  2. Věra Tepličková: Vo Vajnoroch v šírom poli...
  3. Tupou Ceruzou: Smerákov
  4. Radko Mačuha: Nie, Putin nás neoslobodil a netreba mu ďakovať.
  5. Marcel Rebro: Robert Fico: do Londýna neletím, lebo na britského premiéra nemám čas!
  6. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície?
  7. Věra Tepličková: Logika nepustí alebo Prečo je Eštok ministrom vnútra?
  8. Věra Tepličková: Je čas na kázne

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu