Piatok, 17. september, 2021 | Meniny má OlympiaKrížovkyKrížovky
KOMERČNÝ ČLÁNOK

Žilinská univerzita v Žiline začne ponúkať pravidelnú vegánsku stravu

V dennom menu na univerzite budú rastlinné jedlá určené stravníkom všetkých vekových kategórií.

(Zdroj: UNIZA)

ŽILINA. Žilinská univerzita v Žiline (UNIZA) sa stala súčasťou projektu s názvom Zelená jedáleň, ktorú zastrešuje občianske združenie Slovenská vegánska spoločnosť. Študenti a zamestnanci sa tak môžu tešiť na pestrú ponuku rastlinných jedál, ktoré sú chutné, zdravé a navyše s nižšou ekologickou stopou.

Zdravý životný štýl je celosvetovým trendom, medzi študentami je stále obľúbenejšia zdravá vegánska strava, a to najmä vďaka zdravotným či environmentálnym benefitom. UNIZA podporuje jedinečné nápady a s chuťou sa zapája do inšpiratívnych projektov. Projektu Slovenskej vegánskej spoločnosti Zelená jedáleň dala „zelenú“ a s príchodom študentov začne univerzitná jedáleň pravidelne variť čisto rastlinnú stravu.

Skryť Vypnúť reklamu

V dennom menu na univerzite budú rastlinné jedlá určené stravníkom všetkých vekových kategórií, nielen vegetariánom a vegánom alebo ľudom s bezlaktózovou či bezlepkovou diétou. Kuchyňa na akademickej pôde sa modernizuje, chce vyjsť v ústrety všetkým, pre ktorých je zdravie a uvedomelá budúcnosť dôležitá, rovnako ako ich vlastné zdravie a zdravie planéty.

Súčasťou projektu bol aj workshop vegánskeho varenia s profesionálnymi kuchármi spoločnosti Bidfood Slovakia, s. r. o., v rámci ktorého naučili personál Stravovacieho zariadenia Nová menza (SZ Nová menza UNIZA) pripraviť klasické recepty z jedální v rastlinnej verzii ako napríklad šošovicové čevapčiči, segedínsky guláš, cícerový paprikáš, ale aj recepty zahraničných kuchýň: chilli sin carne, Fregula Sarda, stir fry s hlávkovou kapustou, či sladké kokosové pepitky s avokádom, ovocný relish a levanduľovým sirupom. Súčasťou workshopu boli aj inšpiratívne kuchárske brožúrky Recepty z jedného hrnca a Recepty na 5 týždňov. Nechýbala ani degustácia Lunter hotových jedál: tofu praženica, koložvárska kapusta a špagetová zmes, ako aj rastlinná alternatíva mäsa značky Garden Gourmet, v podobe Sensational klobása, Veggie rezančeky a Sensational burger.

Skryť Vypnúť reklamu

SZ Nová menza prešla najväčšou modernizáciou, otvorením dvoch nových výdajných pultov pod názvom Front Cooking Center (FCC) – pult so zdravým jedlom a Fresh & Tasty – pult, kde sa pripravujú špeciality z cestovín priamo pred zákazníkom. Vybavenie kuchyne bolo z časti modernizované novým technologickým zariadením, ktoré umožňuje prípravu aj náročných jedál s bohatšou ponukou a s celkovým skvalitneným procesom prípravy jedál.

„Nová menza ponúka denné menu zostavené z 8 výživných a ľahko stráviteľných jedál (6 teplých, 2 studené vo forme šalátu, výrobky studenej kuchyne a dezerty vlastnej výroby). Od septembra 2021 rozširuje ponuku o čisto rastlinné obedové menu zo Zelenej jedálne. Nová menza poskytne všetkým ešte viac pestrosti a spokojnosti zo starostlivo pripraveného výberu jedál,“ povedala Anna Ďatková, riaditeľka SZ Nová menza UNIZA.

Skryť Vypnúť reklamu

Stravovacie zariadenie Nová menza UNIZA podáva čerstvé, výživné a chuťovo vyvážené jedlo podľa vlastných noriem. O tom, že sa vyrovná kvalitnej strave v reštauráciách niet pochýb. Nová menza hostila pravidelne stovky ľudí z vonkajšieho mimo - univerzitného prostredia pri príležitosti plesov alebo iných podujatí. V roku 2017 rekonštruovala kuchyňu a zaviedla nové technológie, ktoré uľahčujú a skvalitňujú celkový proces prípravy jedla.

Do projektu Zelená jedáleň sa doteraz okrem UNIZA pridalo 11 slovenských univerzít. Spustenie projektu na UNIZA bolo umocnené aj podpisom Memoranda o porozumení a vzájomnej spolupráci medzi Žilinskou univerzitou v Žiline a Slovenskou vegánskou spoločnosťou. Cieľom memoranda je vzájomná podpora v snahe dosiahnuť pravidelné zaraďovanie rastlinných jedál do jedálnička v stravovacom zariadení univerzity.

Najčítanejšie na My Žilina

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí
  2. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  3. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  4. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  5. Slovenský orloj – svetová atrakcia
  6. Predplaťte si SME.sk s garanciou vrátenia peňazí
  7. Kanceláriám ešte neodzvonilo
  8. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér
  9. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých?
  10. Tam, kde sa ľahko verí na zázraky
  1. Vystúpte z radu, postavte si moderný dom podľa seba
  2. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  3. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  4. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  5. Mototechna tento rok predala už vyše 8 tisíc zánovných áut
  6. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  7. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  8. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  9. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  10. Pápež František požehnal základný kameň novej nemocnice
  1. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 6 792
  2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 5 474
  3. Maldivy, Maurícius či Mexiko sú na dosah jediným letom 5 370
  4. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 231
  5. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 2 742
  6. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 2 251
  7. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 2 037
  8. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi 1 976
  9. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 1 898
  10. Mayo Galuška praží extra kávu, oligarcha Hodorovský je Mr. Krach 1 882
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

V novej generácii predajní Lidl už dávno nejde len o pohodlné nákupy.


3 h

V smere do Žiliny sa tvoria kolóny.


6 h

V dome sa nikto nenachádzal.


12 h

Aké typy vložiek do bežeckých a športových topánok poznáme a v čom je rozdiel? Aj o tom nám povie viac odborník na behanie a bežecké doplnky Rastislav Magna z Intersportu.


14 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Do akcie sa zapojili stovky ľudí.


16. sep

Paradoxom je, že Poltár, ktorý patrí medzi okresy s najnižšou zaočkovanosťou, zostáva v najlepšom štvorlístku.


SITA 16. sep

Z hospitalizovaných pacientov má potvrdené ochorenie 275 ľudí.


SITA 9 h

Farmári sa sťažujú na nízke odškodnenie od štátu.


16. sep

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu