Utorok, 4. október, 2022 | Meniny má František

Žilinská univerzita v Žiline začne ponúkať pravidelnú vegánsku stravu

V dennom menu na univerzite budú rastlinné jedlá určené stravníkom všetkých vekových kategórií.

(Zdroj: UNIZA)

ŽILINA. Žilinská univerzita v Žiline (UNIZA) sa stala súčasťou projektu s názvom Zelená jedáleň, ktorú zastrešuje občianske združenie Slovenská vegánska spoločnosť. Študenti a zamestnanci sa tak môžu tešiť na pestrú ponuku rastlinných jedál, ktoré sú chutné, zdravé a navyše s nižšou ekologickou stopou.

Zdravý životný štýl je celosvetovým trendom, medzi študentami je stále obľúbenejšia zdravá vegánska strava, a to najmä vďaka zdravotným či environmentálnym benefitom. UNIZA podporuje jedinečné nápady a s chuťou sa zapája do inšpiratívnych projektov. Projektu Slovenskej vegánskej spoločnosti Zelená jedáleň dala „zelenú“ a s príchodom študentov začne univerzitná jedáleň pravidelne variť čisto rastlinnú stravu.

SkryťVypnúť reklamu

V dennom menu na univerzite budú rastlinné jedlá určené stravníkom všetkých vekových kategórií, nielen vegetariánom a vegánom alebo ľudom s bezlaktózovou či bezlepkovou diétou. Kuchyňa na akademickej pôde sa modernizuje, chce vyjsť v ústrety všetkým, pre ktorých je zdravie a uvedomelá budúcnosť dôležitá, rovnako ako ich vlastné zdravie a zdravie planéty.

Súčasťou projektu bol aj workshop vegánskeho varenia s profesionálnymi kuchármi spoločnosti Bidfood Slovakia, s. r. o., v rámci ktorého naučili personál Stravovacieho zariadenia Nová menza (SZ Nová menza UNIZA) pripraviť klasické recepty z jedální v rastlinnej verzii ako napríklad šošovicové čevapčiči, segedínsky guláš, cícerový paprikáš, ale aj recepty zahraničných kuchýň: chilli sin carne, Fregula Sarda, stir fry s hlávkovou kapustou, či sladké kokosové pepitky s avokádom, ovocný relish a levanduľovým sirupom. Súčasťou workshopu boli aj inšpiratívne kuchárske brožúrky Recepty z jedného hrnca a Recepty na 5 týždňov. Nechýbala ani degustácia Lunter hotových jedál: tofu praženica, koložvárska kapusta a špagetová zmes, ako aj rastlinná alternatíva mäsa značky Garden Gourmet, v podobe Sensational klobása, Veggie rezančeky a Sensational burger.

SkryťVypnúť reklamu

SZ Nová menza prešla najväčšou modernizáciou, otvorením dvoch nových výdajných pultov pod názvom Front Cooking Center (FCC) – pult so zdravým jedlom a Fresh & Tasty – pult, kde sa pripravujú špeciality z cestovín priamo pred zákazníkom. Vybavenie kuchyne bolo z časti modernizované novým technologickým zariadením, ktoré umožňuje prípravu aj náročných jedál s bohatšou ponukou a s celkovým skvalitneným procesom prípravy jedál.

„Nová menza ponúka denné menu zostavené z 8 výživných a ľahko stráviteľných jedál (6 teplých, 2 studené vo forme šalátu, výrobky studenej kuchyne a dezerty vlastnej výroby). Od septembra 2021 rozširuje ponuku o čisto rastlinné obedové menu zo Zelenej jedálne. Nová menza poskytne všetkým ešte viac pestrosti a spokojnosti zo starostlivo pripraveného výberu jedál,“ povedala Anna Ďatková, riaditeľka SZ Nová menza UNIZA.

SkryťVypnúť reklamu

Stravovacie zariadenie Nová menza UNIZA podáva čerstvé, výživné a chuťovo vyvážené jedlo podľa vlastných noriem. O tom, že sa vyrovná kvalitnej strave v reštauráciách niet pochýb. Nová menza hostila pravidelne stovky ľudí z vonkajšieho mimo - univerzitného prostredia pri príležitosti plesov alebo iných podujatí. V roku 2017 rekonštruovala kuchyňu a zaviedla nové technológie, ktoré uľahčujú a skvalitňujú celkový proces prípravy jedla.

Do projektu Zelená jedáleň sa doteraz okrem UNIZA pridalo 11 slovenských univerzít. Spustenie projektu na UNIZA bolo umocnené aj podpisom Memoranda o porozumení a vzájomnej spolupráci medzi Žilinskou univerzitou v Žiline a Slovenskou vegánskou spoločnosťou. Cieľom memoranda je vzájomná podpora v snahe dosiahnuť pravidelné zaraďovanie rastlinných jedál do jedálnička v stravovacom zariadení univerzity.

Najčítanejšie na My Žilina

Inzercia - Tlačové správy

  1. Slováci a peniaze: Na čo sporíme a koľko investujeme?
  2. V Žiline projektujú železnice pre Londýn, Austráliu i Čínu
  3. Dôležitosť duševnej pohody
  4. Hasič vyrába knedle. Denne ich uvarí tisíc a má vypredané
  5. Druhý diel komiksu Posledný Follower v denníku SME
  6. Nakupovať viac ovocia a zeleniny sa oplatí každý deň
  7. Notebook s dvomi obrazovkami. Ako dlho si naň budete zvykať?
  8. Dochádzate do Bratislavy? Auto nechajte doma
  1. V Žiline projektujú železnice pre Londýn, Austráliu i Čínu
  2. Dôležitosť duševnej pohody
  3. Hasič vyrába knedle. Denne ich uvarí tisíc a má vypredané
  4. Slováci a peniaze: Na čo sporíme a koľko investujeme?
  5. Metropolis ostáva bez inflačnej doložky
  6. Nakupovať viac ovocia a zeleniny sa oplatí každý deň
  7. Druhý diel komiksu Posledný Follower v denníku SME
  8. KOSIT hľadá do svojho tímu ďalších vodičov
  1. Notebook s dvomi obrazovkami. Ako dlho si naň budete zvykať? 7 153
  2. Púštne kráľovstvo: Prečo by ste mali navštíviť Jordánsko? 6 996
  3. Riskovali viac než iní. Jeden z nich sa slávy nedožil 5 921
  4. Piešťanská firma ovládla svet zubárskych kresiel 5 849
  5. Nakupovať viac ovocia a zeleniny sa oplatí každý deň 5 534
  6. Európska noc výskumníkov prináša zážitky s vedou opäť naživo 5 080
  7. Digitálne dvojča v Konštrukta-TireTech 3 927
  8. Vyskúšajte vylepšenú aplikáciu SME aj s novou SME Minútou 3 565

Blogy SME

  1. Jozef Sitko: Azda diskusia na blogoch má byť názorovou stokou?
  2. Erik Kriššák: John Stagg - Vlk a pastier
  3. Marek Mačuha: Je zníženie daní politický zločin?
  4. Anna Miľanová: Burina - v mojom poňatí...
  5. Juraj Krúpa: Neznesiteľná ľahkosť, s akou Matovič reční o Hitlerovi a médiá o fašistoch
  6. Juraj Švarc: Obecné záležitosti – práca v zastupiteľstve
  7. Matúš Lazúr: Na retardovaných vodičov platia len retardéry. Pri zastávkach MHD najlepšie také že pri 60-tke im rovno utrhne nápravu.
  8. Miroslav Lisinovič: Z mojej papierovej dielne: gazdovský dom z Vlkolínca, kaplnky na Sivej Brade a v Holíči
  1. Matúš Lazúr: Čo bude špendlíkom ktorý spôsobí prasknutie realitnej bubliny? 7 603
  2. Roman Kebísek: Malý prehľad prepadov Jánošíka, ku ktorým sa priznal 7 556
  3. Jana Melišová: Keď sa chce, tak sa dá 💗 5 278
  4. Ján Valchár: Mohylizácia ruských brancov. Presne podľa plánu. 4 702
  5. Ján Valchár: Keď už aj propagandisti plačú... 3 899
  6. Miroslav Kocúr: Progresívny fašizmus voči kresťanom? 3 547
  7. Marek Strapko: Irán vs. Rusko 2 829
  8. Peter Slamenik: Dubák sem, dubák tam. 2 738
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Vysoká nad Kysucou (v zelenom) vyhrala pred týždňom doma nad Vadičovom 7:2. V 9. kole nestačila vonku na Bytču a pripísala si prvú prehru v novej sezóne.

Komentáre k zápasom 9. kola VI. ligy.


12 h

Polícia apeluje na vodičov, aby nejazdili pod vplyvom alkoholu.


14 h
Útočník Rosiny Tomáš Šemík (vpravo) strelil Diviakom dva góly.

Komentáre k zápasom 9. kola V. ligy.


18 h
Roky opustená jama pri žilinskej plavárni.

Projekt má stále platné stavebné povolenie.


21 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Blogy SME

  1. Jozef Sitko: Azda diskusia na blogoch má byť názorovou stokou?
  2. Erik Kriššák: John Stagg - Vlk a pastier
  3. Marek Mačuha: Je zníženie daní politický zločin?
  4. Anna Miľanová: Burina - v mojom poňatí...
  5. Juraj Krúpa: Neznesiteľná ľahkosť, s akou Matovič reční o Hitlerovi a médiá o fašistoch
  6. Juraj Švarc: Obecné záležitosti – práca v zastupiteľstve
  7. Matúš Lazúr: Na retardovaných vodičov platia len retardéry. Pri zastávkach MHD najlepšie také že pri 60-tke im rovno utrhne nápravu.
  8. Miroslav Lisinovič: Z mojej papierovej dielne: gazdovský dom z Vlkolínca, kaplnky na Sivej Brade a v Holíči
  1. Matúš Lazúr: Čo bude špendlíkom ktorý spôsobí prasknutie realitnej bubliny? 7 603
  2. Roman Kebísek: Malý prehľad prepadov Jánošíka, ku ktorým sa priznal 7 556
  3. Jana Melišová: Keď sa chce, tak sa dá 💗 5 278
  4. Ján Valchár: Mohylizácia ruských brancov. Presne podľa plánu. 4 702
  5. Ján Valchár: Keď už aj propagandisti plačú... 3 899
  6. Miroslav Kocúr: Progresívny fašizmus voči kresťanom? 3 547
  7. Marek Strapko: Irán vs. Rusko 2 829
  8. Peter Slamenik: Dubák sem, dubák tam. 2 738
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu