Sobota, 19. jún, 2021 | Meniny má AlfrédKrížovkyKrížovky

Odborník na mlieko Herian: Z plechu sa nenajeme

Rozhovor s významným slovenským mliekarským odborníkom a dlhoročným riaditeľom niekdajšieho Výskumného ústavu mliekarenského v Žiline.

(Zdroj: MILAN KOSEC)

ŽILINA. Má 78 rokov, ale jeho rady sú stále na nezaplatenie. Žilinčan Karol Herian učí farmárov a spracovateľov mlieka alchýmii výroby syrov a mliečnych výrobkov. Prednáša, navštevuje výrobne, denne odpovedá na niekoľko telefonátov.

Vyrobiť dobrý syr v hygienických podmienkach nie je len tak. Novodobí bačovia získavajú cenné rady od odborníka, ktorý dlhé roky viedol Výskumný ústav mliekarenský v Žiline, je uznávanou autoritou nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí a o technológii spracovania mlieka publikoval viac ako tisíc článkov. Sám obdivuje ľudí, ktorí v našich neľahkých podmienkach majú zanietenie pre farmárčenie a snažia sa vyrábať kvalitné mliečne produkty.

SkryťVypnúť reklamu

Okrem odborných rád sa ich snaží motivovať k radosti z toho, čo robia a k zmysluplnosti ich práce. Je mu však ľúto, že v okolí Žiliny nastal úpadok mliekarstva i chovu hospodárskych zvierat. Vrátiť tradíciu výroby bryndze či oštiepkov do regiónu nebude bez štátnej podpory jednoduché.

Čo sa stalo, že v okolí Žiliny už len ťažko uvidíme ovečku na paši a len zriedka natrafíme na mliečny výrobok z regiónu?

Žilinský región zaostáva, má na viac. Bola tu výkonná mliekareň, ktorá sa zlikvidovala. Dnes máme málo ovečiek v terchovskej doline i v rajeckej doline. Sú tu nevyužité lúky a pasienky, ktoré by sa mohli využívať pre chov oviec a kôz. Mnohé salaše sa zlikvidovali.

V okolí Žiliny máme toho veľmi málo. Objavujú sa nadšenci, ktorí v malom meradle spracovávajú mlieko. Ale aj to je úspech. Ja sa snažím týchto ľudí motivovať, aby mali záujem. Je to škoda, že nevyužívame možnosti. Mladí ľudia sú málo motivovaní, aby pracovali v poľnohospodárstve. Na družstvách a salašoch nemá kto robiť.

SkryťVypnúť reklamu

Naše slovenské syrové špeciality ako oštiepok, bryndza, parenica musíme vyrábať z dovážaného mlieka. Niečo sa zanedbalo. Oveľa viac sme mali podporovať prvovýrobu, mladých farmárov. Mali sme im dať možnosť využívať pôdu, aby nezarastala burinami. Podcenili sme to.

Dnes sa spotrebitelia vracajú k lokálnym výrobkom, farmárskym produktom. Ani tento záujem o biopotraviny nenaštartoval v regiónoch drobných poľnohospodárov a výrobcov mliečnych výrobkov?

Bohužiaľ nie. Na najvyšších miestach sa napriek našim tlakom nič neurobilo. Máme tu Kiu a ďalšie väčšie podniky. Ale ľudia sa plechu nenajedia. Koronakríza nám ukázala, že ak by sa zavreli hranice, náš národ nemá z čoho žiť. Kedysi sme boli sebestační.

Dokonca sme vyvážali mlieko aj mliečne výrobky. Teraz dovážame 70 percent potravín. Toto je hriech posledných tridsiatich rokov. Aby sme vyrobili slovenskú bryndzu, musíme dovážať mlieko zo Sicílie, z Rumunska, z Francúzska. Nám sa to neoplatí. V Rajci vyrábajú kozie syry. Nemajú kozie mlieko a vozia ho z Holandska. Ľudia v našom regióne pracujú v automobilovom priemysle. Ale ten tu nemusí byť naveky. O zamestnanie prídu tisíce ľudí. A čo budú robiť? Z čoho budú žiť?

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si tiež Spartakiáda 1980 v Žiline. Masové cvičenie na historických fotografiách Čítajte 

Priemyselná produkcia teda ľudí ešte viac odtrhla od pôdy a od sebestačnosti?

Áno, pretože majú prácu a o nič sa nemusia starať. Ale farmárstvo vo svete je niečo viac. To nie je len osem hodín v práci. To je vzťah k životnému prostrediu, k prírode, k zdravému spôsobu života. A toto sme podcenili, stratili sme vzťah k pôde. Treba podporovať záujem ľudí o záhradničenie.

Keď školíte gazdov, bačov, poľnohospodárov, čo sa im snažíte vštepiť?

Snažím sa mladých ľudí získavať pre vzťah k práci, aby mali radosť, z toho, čo robia , aby to nebolo povolanie. Práca s potravinami je niečo veľmi užitočné. Keby čokoľvek padlo, ľudia musia žiť a jesť. My sme stratili potravinovú sebestačnosť. Robím nezištné poradenstvo.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C7YKS na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M7YKS na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  3. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Crème de la crème po slovensky
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 27 722
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 742
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 9 065
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 592
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 7 133
  6. Po Slovensku na motorke 6 284
  7. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 288
  8. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 4 948
  9. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 4 852
  10. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 4 124
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Dezinfikátor po vykládke diviakov nakazených africkým morom ošípaných.

Kafiléria v Mojšovej Lúčke pri Žiline je jediným zariadením na Slovensku.


9 h

Súťažilo viac ako 200 párov z celého Slovenska.


15 h
Ako si vybrať turistickú obuv? Poradí vám Lukáš Majerčák, expert z Intersportu.

Radí expert Lukáš Majerčák zo spoločnosti Intersport.


23 h
Tréner MŠK Žilina Pavol Staňo počas dnešného stretnutia s novinármi.

Prípravné zápasy pred ročníkom 2021/2022 klopú na dvere.


17. jún

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Mladý medveď navštevuje v dedine včelára.


20 h

Starohaličana zavalila slama. Neprežil.


17 h

Nečakaná správa o skone Júliusa Kohúta zasiahla mnohých.


17. jún

Začiatok posledného pracovného dňa na Gemeri poznačila tragédia.


(mb) 21 h

Už ste čítali?