Sobota, 16. január, 2021 | Meniny má KristínaKrížovkyKrížovky
ADVERTORIAL

Práva, ktoré máme, si zobrať nedáme

Pochod otvoril aj tému poskytovania príspevku na stravovanie.

(Zdroj: Peter Karovič)

BANSKÁ BYSTRICA. Tento a ďalšie odkazy pre vládu a ministerstvá mali odborári na svojich transparentoch počas utorkového pochodu v Banskej Bystrici.

Konal sa v rámci série protestných akcií Konfederácie odborových zväzov SR namierených proti navrhovaným legislatívnym zámerom vlády, za ktorými odborári vidia najmä snahu o znižovanie mzdových a sociálnych štandardov pracujúcich.

Na poslednom rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady minister práce Milan Krajniak prerušil v bode týkajúcom sa ustanovenia minimálnej mzdy na rok 2021 rokovanie a odišiel so zástupcami zamestnávateľov na individuálne rokovanie. Zástupcovia zamestnancov to považujú za hrubé porušenie princípu tripartitného sociálneho dialógu.

Skryť Vypnúť reklamu

„Naša vláda hľadá úsporu na strane zamestnancov. Preto chceme protestami dať najavo náš nesúhlas so snahou a konaním vlády, ktorými sa snaží o znižovanie mzdových a sociálnych štandardov pracujúcich,“ uviedol prezident KOZ SR Marián Magdoško.

Medzi dôležité zmeny má patriť aj poskytovanie príspevku na stravovanie. Zamestnanci by mali mať možnosť vybrať si medzi gastrolístkami a finančnou hotovosťou, ak zamestnávateľ nezabezpečí stravu inak. Proti tomuto návrhu sa stavajú odborári, zamestnanci, ale aj zamestnávatelia, pre ktorých by to znamenalo zvýšenú administratívu až chaos.

„Právom sa obávajú, že jeden zamestnanec bude chcieť lístok, iný hotovosť. Je to jednoducho nelogické riešenie. Preto zamestnávatelia aj zamestnanci volajú po elektronizácii celého systému. Stačí vymeniť stravné lístky za kartu, pohodlne zaplatia za svoj obed a spokojní budú všetci. Aj reštaurácie, ktoré sa tiež ozývajú, že im nový systém môže ubrať zo stravníkov,“ informoval k téme bývalý minister práce Ján Richter.

Skryť Vypnúť reklamu

Hovorkyňa ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Veronika Husárová pre televíziu Markíza povedala, že zamestnávateľ si sám upraví podmienky, aby si mohol zamestnanec vybrať medzi stravenkami a hotovosťou. Minimálna doba na tento výber má byť podľa nej 24 mesiacov.

Stravné lístky prinášajú do reštaurácií ročne okolo 400 miliónov eur. Hotovosť na účte nemusí zamestnancov motivovať dať si teplé jedlo v blízkej reštaurácii, ale minúť ich inak. Samostatnou témou sú exekúcie, ktoré sa stravných lístkov netýkajú, finančnej hotovosti však áno.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  2. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  10. Slovaktual umožní všetkým zamestnancom bezplatné testovanie
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 19 743
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 13 524
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 12 364
  4. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 8 391
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 8 249
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 7 743
  7. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 856
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 771
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 670
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 4 967
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Žilinskí cestári najazdili za dva dni 24-tisíc kilometrov

Cestárov preverila prvá výraznejšia várka snehu počas tejto zimy.

Ilustračné foto.
Na dokončenie Tunela Višňové – Dubná skala prišli v decembri minulého roka tri súťažné ponuky

Situácia sa zhoršuje. Fakultná nemocnica eviduje narastajúce množstvo pacientov v kritickom stave

Nemocnica vyzýva lekárov, ktorí prerušili ordinačnú činnosť, na návrat do ambulancií.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pohrebné auto zrazilo cyklistu. Neprežil

Nehoda sa stala medzi Telincami a Vrábľami.

Vráble zintenzívnia boj s pandémiou, majú veľa hospitalizovaných v Nitre

Radnica požiadala dobrovoľných hasičov, aby vydezinfikovali autobusové zastávky.

Polícia sa k sankciám za porušenie lockdownu v Nitre nevyjadruje

Kto nemá potrebné doklady, otočia ho a nevpustia do mesta.

Majiteľ pohrebníctva: Nárast úmrtí je taký veľký, aký si za 20 rokov praxe nepamätám

Ivan Fontáni, majiteľ pohrebných služieb Silencia v Martine potvrdil, že úmrtnosť za november a december vzrástla oproti minulému roku o 70%. Nie všetci sú však „covidoví zosnulí“. Chladiace boxy si musia prenajímať v okolitých obciach.

Už ste čítali?