Streda, 2. december, 2020 | Meniny má BibiánaKrížovkyKrížovky

MINÚTA PO MINÚTE: Prídu ľudia o gastráče?

Sledujte diskusiu formou minúta po minúte.

(Zdroj: M KREO)

Ministerstvo hospodárstva pripravuje návrh, podľa ktorého sa zamestnanec má sám rozhodnúť, či chce príspevok na stravu na výplatnej páske, alebo mu vyhovujú gastrolístky. Horúca téma rozdeľuje vládu, zamestnávateľov, aj zamestnancov.

O budúcnosti gastrolístkov diskutujú hovorkyňa iniciatívy Pomoc pre gastro Magdaléna Koreny, Milan Kuruc zo združenia Pracujúca chudoba a daňová poradkyňa Alica Orda Oravcová, ktorá sa pripojila cez internet.

16:15: Magdaléna Koreny by uprednostnila elektornickú gastrokartu. Má podľa nej veľký potenciál. Milan Kuruc by tiež chcel namiesto gastrolístkov elektronickú kartu, aby sa znížili náklady na tlačenie lístkov. Alica Orda Oravcová by bola rovnako za stravovaciu kartu.

Skryť Vypnúť reklamu

16:10: „Pri zrýchlenom legislatívnom konaní by sa mohlo na niektoré súvislosti ohľadom stravovania zabudnúť. Môže sa stať, že neskôr štát zdaní stravovanie, lebo bude potrebovať niekde nájsť peniaze. Elektronické karty pomôžu znižovať výpadok na daniach, aby sa peniaze nestrácali,“ prízvukuje Milan Kuruc.

16:08: Milan Kuruc: „Treba sa na to pozerať z pohľadu zamestnanca. Nikto nepovie, že gastrolísky nechce, ale keď im niekto ponúkne hotovosť, tiež to bude chcieť.“

Magdaléna Koreny „Ak by všetci minuli gastrolískty v reštauráciách, získali by tak 320 miliónov eur. Bez nich by tie peniaze museli získať inak. Skoro 15 % percent prevádzok už po prvej vlne koronakríze neotvorili a neobnovili svoje podnikanie. Aktuálne je ohrozených 10 000 pracovníkov v gastro sektore, a to aj bez tohto nového návrhu.“

Skryť Vypnúť reklamu

16:05: Milan Kuruc: „V zahraničí býva stravovanie vyjednané v kolektívnych zmluvách, ktoré pokrývajú takmer všetkých zamestnancov. V Rakúsku je to napríklad až 98 %. Na Slovensku nemáme takúto tradíciu. Nie sme však jediný štát, ktorý má povinné zabezpečovanie stravy.“

16:03: Aktuálny slovenský systém stravovania má už 20 rokov, trvá od čias Mečiara.

16:02: „My to vnímame ako zmenu systému. Je to aj experiment, ktorého dosah nevieme odhadnúť. Ak si ľudia budú môcť zvoliť hotovosť, reštaurácie môžu prísť o časť zákazníkov. Chýba nám odborná diskusia o tejto téme so všetkými, ktorých sa to týka.“

16:00: Milan Kuruc: „Plná elektronizácia znamená, že sa dá do zákona aj prechodná lehota, aby sa všetci prispôsobili.“

15:50: Alica Orda Oravcová: „Pri platbe gastrokartou nie je upravená provízia, ale ani pri papierových poukazoch. Strany sa musia dohodnúť na výške provízie. Aj pri platbe platobnou kartou je poplatok aspoň 2 %.“

Skryť Vypnúť reklamu

Podľa paragrafu 152 Zákonníka práce nesmie byť provízia vyššia ako 3 %. Zamestnávateľ tiež musí zabezpečiť stravovanie vo svojej kantíne alebo dovozom a podľa štandardov správnej výživy. Ak mu to nedovoľujú podmienky, tak alternatívne hotovosťou alebo gastrokartou.

15:47: „Plná elektronizácia stravného je tým správnym riešením, podľa belgického modelu. Keď to dáme do zákona, všetky strany sa na to pripravia. Okrem elektronizácie treba tiež zregulovať poplatky.“

V Belgicku klesli poplatky o 60 % vďaka elektronizácii stravného. Nie sú žiadne daňové úniky. Sprostredkovateľský poplatok za túto službu je u nich asi 3 %.

15:46: Magdaléna Koreny: „Daňová medzera dosahuje v dotknutých oblastiach už teraz 120 miliónov eur ročne. Súhlasím so zavedením elektronického stravného. Štát by získal prehľad o 800 miliónoch eur, ktoré idú do gastra.“

15:45: Alica Orda Oravcová „Ak sa povolí poskytovať zamestnávateľom stravovanie formou peňazí, zamestnanec nebude vedieť preukázať, že ich využil práve na stravovanie. V zákone by malo byť, že peniaze budú podliehať daniam a odvodom. Zamestnanec potom dostane menej o tú daň z príjmov a odvody, zamestnávateľom sa tiež zvýšia odvody.“

Nezamestnanosť v septembri podľa nej bude vysoká a na Slovensku hrozí chudoba. Elektronické poukazy sú vhodným nástrojom na to, aby boli zaevidované všetky tržby. Ak sa bude stravovať za hotovosť, môže dôjsť k tomu, že tržba nebude evidovaná a štát bude ukrátený na daňových príjmoch.

15:40: Milan Kuruc: „Ministerstvo práce stoplo zvyšovanie stravného, čo kritizujeme. Podľa nás je to zo strany vlády chyba. Malo by slúžiť na to, aby si bol zamestnanec schopný zabezpečiť si stravovanie.“

Výber medzi hotovosťou a stravnými lístkami podľa neho nepomôže slovenskej ekonomike v čase koronakrízy. Nepomôže to ani odbúrať byrokraciu, napríklad keď si polovica zamestnancov povie, že chce jedno a druhá povie, že chce druhé.

15:35: „Samotný účel stravovania nebude môcť byť kontrolovaný, ak bude príspevok spojený so mzdou. V Rakúsku od 1. júla 2020 ako pomoc pre gastronómiu zaviedli zvýšené stravné. Poukazy budú vo výške 8 eur denne, bude ich platiť zamestnávateľ a budú bez daní a odvodov. Bude však možné ich uplatniť iba v gastropodnikoch,“ hovorí daňová poradkyňa Alica Orda Oravcová.

„Napríklad v Belgicku nie je možné používať papierové poukazy. Nevedia ich totiž zaevidovať do e-pokladní.“

15:31: „Polovica poberateľov gastrolístkov sa v prieskume vyjadrila, že tie peniaze by radi použili na iné veci ako len stravovanie,“ povedal Milan Kuruc zo združenia Pracujúca chudoba. Podľa neho treba zvažovať viaceré možnosti. „Rýchlošité“ nápady by mohli, paradoxne, ešte viac uškodiť.

„Je to o tom, že u nás sú nízke mzdy, a preto chcú ľudia premeniť gastrolístky na peniaze,“ dodal Kuruc. „Gastrolístok je teraz oddelený od mzdy, fyzicky aj psychicky. Je to akoby jedlo zadarmo. Keď to bude všetko pokope, už to nebude tak ľahko oddeliteľné pri vyjednávaní o zmluve.“

15:30: „Napríklad vo Viedni dostanú gastro prevádzky priamu podporu vo výške takmer 40 miliónov eur,“ hovorí Magdaléna Koreny, hovorkyňa iniciatívy Pomoc pre gastro.

Poukážkami by sa podľa nej nemalo platiť v potravinách, ale mali by slúžiť len ako pomoc gastroprevádzkam.

15:25: Magdaléna Koreny: „Začiatkom júna menej ako polovica podnikateľov v našom prieskume deklarovala, že nedostala od štátu žiadnu pomoc. Až 94 % z nich sa vyjadrilo, že pomoc je nedostatočná. Návštevnosť podnikov výrazne poklesla. Ak sa situácia nezmení, tak do konca tohto roka je schopných prežiť len 25 % prevádzok. Len zákazníci im v tejto chvíli už nepomôžu.“

Celková strata reštaurácií na Slovensku kvôli koronakríze je vyše 800 miliónov eur.

15:23: Milan Kuruc: „Zamestnanec je rád za každý peniaz navyše. Máme podozrenie, že môže vzniknúť problém, keď ten príspevok na stravovanie splynie so mzdou. Bude sa ťažšie vyjednávať o zvýšení mzdy, lebo sa bude zdať, že je vyššia.“

Ani podľa neho by sa zákon nemal prijať v skrátenom legislatívnom konaní.

15:20: Alica Orda Oravcová: „Ak sa má rozhodovať zamestnanec, môže to spôsobiť zamestnávateľom oveľa vyššie náklady. Ak nebude mať zamestnanec dostatok informácií, môže mať aj on problémy. Takáto záležitosť musí prejsť normálnym legislatívnym procesom.“

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  2. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom
  3. Študuj na univerzite s viac ako 60 ročnou tracíciou!
  4. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  5. Máš dosť teórie a poučiek? Študuj, cestuj, pracuj a ži!
  6. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  7. Na VŠEMvs získaš kvalitné štúdium v moderných priestoroch
  8. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  9. Tip na náhradu za rúško: Kvalitný nákrčník ochráni aj pred zimou
  10. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny
  1. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  2. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  3. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  4. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  5. Detský čaj COOP Jednoty získal unikátne medzinárodné ocenenie
  6. FMMR svojím výskumom reaguje na aktuálne živé témy
  7. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  8. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  9. Novinka medzi prefabrikátmi
  10. Virtuálne prechádzky ako pomoc turistom pri orientácií
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 34 790
  2. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 15 571
  3. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 406
  4. Aká je chémia vôní 11 290
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 300
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 772
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 637
  8. Bývanie v meste predlžuje život 8 259
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 715
  10. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 5 856
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Mesto čistí Žilinu od bilboardov a nelegálnych reklamných zariadení

V minulých dňoch mesto odstránilo ďalších deväť bilboardov.

#MYtozvladneme

ONLINE DISKUSIA: Prohibícia hazardu? Správne riešenie alebo krok vedľa?

Diskusiu vysielame live vo štvrtok 3. decembra o 18.00 hod. Novela zákona o hazardných hrách dala do rúk miest a obcí možnosť zakázať na svojom území hazardné hry aj bez petície občanov. Odborníci varujú pred týmto krokom a poukazujú na vznik viacerých nebezpečenstviev.

Kde sa učia študenti programovať a hrať? V novovzniknutom GAMElab v Žiline

Študenti majú kontakt s najnovšími technológiami.

Novovzniknutý GAMElab.

Právna poradňa MY: Práva zamestnanca a riešenie sporov so zamestnávateľom počas pandémie

Bojíte sa o zárobok, lebo ste v karanténe? Prišli ste o prácu, lebo váš zamestnávateľ obmedzuje podnikanie? Viete, na koho a kde sa máte obrátiť v takejto či podobnej situácii? Aj na tieto otázky odpovedajú v bezplatnej právnej poradni naši právni experti.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Kamión narazil do reštaurácie a pohostinstva (+VIDEO)

Vodič pravdepodobne za volantom zaspal, havaroval v centre Tvrdošína.

V Zámkoch otvorili nové nákupné centrum

Pre návštevníkov je k dispozícii osem obchodných prevádzok.

Už ste čítali?