Sobota, 28. november, 2020 | Meniny má HenrietaKrížovkyKrížovky
KOMERČNÝ ČLÁNOK

„Mňam“ treska - takto vyzerá v Žiline jej vynovená výroba

Dôraz na kvalitu, bezpečnosť a prísnu hygienu je pri výrobe potravín základ. Dnes je to dôležitejšie než kedykoľvek predtým. Vedia to aj v Žiline, kde sa vyrába už po niekoľko generácií špecialita nezameniteľnej chuti. Pozrite, čo sa nachádza „pod hladinou“ tresky, ktorú Slováci v prieskumoch pasujú za najobľúbenejšiu.

Takto prebieha zatavovanie téglikov tresky.Takto prebieha zatavovanie téglikov tresky. (Zdroj: RYBA ŽILINA)

Závod Ryba Žilina prechádzal v ostatných rokoch za plného chodu veľkou rekonštrukciou. Výrazne v ňom investovali do nových technológií, výrobných procesov a tiež zlepšovania hygienických opatrení, vďaka čomu môže treska obsahovať stále menej chemických látok. V Žiline pritom idú naďalej za svojím najvyšším cieľom – aby treska čo najlepšie chutila. Veď tradičná chuť je to, čo zákazníci považujú podľa prieskumov spokojnosti za najsilnejšiu stránku žilinskej národnej delikatesy. A treska chutí presne vďaka tomu, čo má vo vnútri.

Skryť Vypnúť reklamu

Ozajstné kusy mäsa – žiadny rybí separát

Do legendárneho rybieho šalátu – „červenej“ Tresky Exklusiv – používajú v Žiline primárne mäso tresky aljašskej, ktorá pochádza zo severnej časti Tichého oceánu, výhradne z trvalo udržateľného rybolovu. „Na výrobu používame celé filety mäsa, žiadny rybí separát. Ryby sú vyfiletované a zamrazené vždy do 24 hodín od vylovenia, čo znamená, že tak získavame najkvalitnejšiu surovinu. Hĺbkovo zamrazené ostávajú počas celej cesty k nám, čo predstavuje viac ako 20-tisíc km,“ hovorí generálny riaditeľ Ryba Žilina Michal Britvík a dodáva: „Rovnako kvalitný je aj zvyšný podiel mäsa v našom výrobku, ktorý tvoria slede. U nás v Žiline nie je žiadnym tajomstvom, že tieto ryby boli súčasťou tresky aj v časoch jej najväčšej slávy za bývalého režimu.“

Skryť Vypnúť reklamu

Dokazujú to aj pôvodné podnikové záznamy, ktoré korešpondujú s vtedajšou československou normou ČSN 57 5010 o používaní viacerých druhov rýb v treske. Ďalšou historickou zaujímavosťou je, že Ryba Žilina bola prvá, ktorá sa rozhodla pôvodným normám priblížiť a zvýšiť podiel rybieho mäsa vo svojej treske. Výsledkom bolo, že už v roku 2001 uviedla ako prvá dnes najpredávanejšiu Tresku Exklusiv. Produkt s týmto istým názvom a podobným podielom rýb potom prevzali a začali vyrábať aj ďalší výrobcovia tresky.

Na výrobu tresky použijú v Žiline denne až 8 a pol tony rýb. Mäso putuje do zariadenia, kde sa rozmrazí horúcou parou. Potom sa uvarí, a to šetrným spôsobom, ktorý v ňom umožňuje zachovať čo najviac prirodzených živín. Následne sa rozdrví na menšie kúsky, namarinuje a čaká na zmiešanie s ostatnými ingredienciami – v závode vyrábanou majonézou s použitím repkového oleja bohatého na omega-3 mastné kyseliny a zdravou zeleninou, ktorá bola hlbokozmrazená úplne za čerstva, aby si uchovala všetky svoje živiny.

Skryť Vypnúť reklamu

Chutí aj vďaka úbytku chémie

Žilinská treska sa ako prvá pred pár rokmi úplne zbavila aj nezdravých a chuť kaziacich umelých sladidiel, došlo v nej k zníženiu obsahu prídavných zahusťovadiel a nastúpila na cestu jednoznačného redukovania konzervačných látok. „Pri týchto zmenách sa opierame aj o spätnú väzbu od zákazníkov. Podľa zistení prieskumnej agentúry až 76 % pravidelných konzumentov tresky považuje podiel konzervantov za dôležitý faktor pri výbere tresky,“ vysvetľuje Michal Britvík.

Konzervantov až štyrikrát menej

K celkovému znižovaniu obsahu aditív výrazne dopomohla nedávna rozsiahla rekonštrukcia. Vďaka nej sa podarilo ešte viac sprísniť hygienu a bezpečnosť výroby. Zmenami došlo k uzavretiu celého výrobného procesu, čím sa maximálne zamedzilo kontaktu tresky s vonkajším prostredím. „Pri výrobe chladených potravín platí, že iba ak absolvujete takéto rozsiahle inovácie, si môžete dovoliť výraznejšie znižovať obsah chemických látok v produktoch,“ približuje generálny riaditeľ a dopĺňa, že aj vďaka týmto krokom má dnes treska zo Žiliny až o 40 % menej prídavných látok v porovnaní so situáciou spred 5 rokov. V jej zložení nenájdete ani inde ešte stále používaný chemický konzervant benzoan sodný, pri ktorom sú viacerými verejne dostupnými štúdiami odborníkov podložené negatívne účinky na zdravie.

Navyše, v Žiline sa môžu v tejto oblasti pochváliť aj ďalším úspechom. „Podľa opakovaných rozborov výrobkov na trhu, ktoré robia nezávislé akreditované laboratória, obsahuje treska značky PRETO Ryba Žilina v priemere až štyrikrát menej konzervačných látok,“ uvádza Michal Britvík a dodáva: „Toto je cesta, ktorou chceme ísť ďalej. Teda vyrábať tresku legendárnej chuti, ako si ju pamätajú naši rodičia, a zároveň v nej ponúkať aj modernú potravinu, ktorá v sebe nemá nechcenú chémiu. Hlavne však chceme stále počúvať v prvom rade hlasy našich verných zákazníkov, ktorí vedia najlepšie, čo im chutí.“

Ryba Žilina pripravila aktuálne aj úplne novú stránku www.podhladinou.sk, kde sa dozviete o žilinskej treske ešte viac zaujímavostí.

Načítavam video...

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  2. Bývanie v meste predlžuje život
  3. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  4. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  5. Aká je chémia vôní
  6. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  7. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. OFFICE ROKA 2020 poukáže na transformáciu pracovného prostredia
  1. Darček? Špičková autonavigácie Mio Spirit 8670 Full EÚ Lifetime!
  2. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  3. Aké sú dopady pandémie na financie ľudí?
  4. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  5. Účastníci charitatívneho behu No Finish Line nabehali 26 007 km
  6. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  7. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  8. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  9. Aká je chémia vôní
  10. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 29 964
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 17 393
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 14 511
  4. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 10 369
  5. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 636
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 424
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 109
  8. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME 7 881
  9. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 789
  10. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí 7 494
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Ryba Žilina

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Michaela Zakuťanská: Vyhodila som smartpohone, lebo chcel o mne veľa vedieť

Autorka hry Sám sebe sám Michaela Zakuťanská o nástrahách doby.

Michaela Zakuťanská
Súd dal za vraždu 17-ročnej Judite trest 12 rokov a štyri mesiace.

Vlci Žilina hovoria jasné NIE násiliu páchanému na ženách

Celosvetová kampaň upozorňujúca na problematiku násilia páchaného na ženách sa začala včera a potrvá nasledujúcich 16 dní.

Maroš Mikoláš

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Maľbu na trnavskom paneláku za tisíce eur autor prerobí, ľuďom sa nepáči

Mala vyžarovať pozitívnu energiu, ľudia zo sídliska ju však prijali veľmi rozpačito.

Pri nehode v centre Zvolena vyhasol ľudský život

Nehoda sa stala v blízkosti Zvolenského zámku.

Obnažená a dobitá žena ležala pred bytovkou v Holíči

Pred incidentom v meste popíjala s dvoma mužmi.

Zlatomoravský vajda zomrel. Ešte bude mela, hovoria miestni

Podľa ľudí blízkych komunite ešte nie je isté, kto ho nahradí.

Už ste čítali?