Utorok, 11. august, 2020 | Meniny má ZuzanaKrížovkyKrížovky

Katarína Nádaská: Zatvorené chrámy by boli pre našich predkov ranou

Etnologička Katarína Nádaská o Veľkej noci v čase koronavírusu.

Katarína NádaskáKatarína Nádaská (Zdroj: TASR)

Ani my, ani naši predkovia ešte v takejto situácii neboli. Čo sa vám preháňa hlavou, keď sa povie Veľká noc bez zvykov, úkonov a náboženského prežívania?

- Je to zvláštna situácia. Veľká noc je kombinácia kresťanských obradov a ľudových zvykov. O to ťažšie to nesú najmä starší ľudia, ktorí boli sociálne zvyknutí chodiť každý deň do chrámu. Budú musieť byť bez obradov, napriek tomu, že Veľká noc je jedinečná, je len raz v roku a nedá sa presunúť, ani nahradiť. Je to niečo úplne nové. Slovensko zažilo v prvej polovici 19. storočia choleru. Zasiahla najmä východné Slovensko. Ale ani v tom čase neboli chrámy zatvorené. Rovnako ani počas španielskej chrípky, ktorá viac zasiahla mestá. Napriek tomu máme jednu veľkú výhodu, ktorú nemali naši predkovia. Máme sociálne siete, máme rozhlas a televíziu, máme telefóny. To všetko nám pomôže, aby sme si pripomenuli slávenie Veľkej noci. Keby sme tieto vymoženosti nemali, tak trávenie sviatkov by bolo oveľa ťažšie ako keby sme bolo odpojení od svojich známych a príbuzných. Ale my tú možnosť máme. Treba vydržať túto situáciu. Verím, že to je prvá a posledná Veľká noc, počas ktorej platia prísne reštrikcie. Treba sa vzdať návštev príbuzných a známych. Veľká noc má na Slovensku silný rodinný rozmer. Tak na Vianoce, ako aj na Veľkú noc prichádzajú ľudia zo zahraničia, často z veľkej diaľky za svojimi príbuznými, stretávajú sa kamaráti. Toto všetko v tomto roku nemôžeme absolvovať.

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si tiež V Žilinskej nemocnici je nový pandemický pavilón. Hospitalizovali v ňom prvých dvoch podozrivých Čítajte 

Bola Veľká noc aj v minulosti rodinným sviatkom a príležitosťou, aby sa široké rodiny stretávali a komunikovali spolu?

- Bol to rodinný sviatok. Veľkonočnou sobotou po obradoch vzkriesenia sa končil štyridsaťdňový pôst, ktorý predkovia skutočné dodržiavali. Im nerobilo problém 40 dní nekonzumovať mäso, pretože oni ho aj tak jedli iba raz do týždňa. V sobotu večer sa pôst skončil a v na druhý deň v nedeľu ráno bol krásny zvyk. Gazdinky si skoro ráno na prvú bohoslužbou dávali posväcovať košíky s jedlom. Na Fašiangy sa robili zabíjačky a 40 dní sa údila slanina, šunka, klobásky a tieto dobroty sa potom objavujú na veľkonočnom stole. Na Veľkonočnú nedeľu na obed pozývali príbuzných zo široka-z ďaleka. Zo sveta sa vracali napríklad drotári, murári, i ďalší, ktorí boli preč za prácou. Prišli domov na sviatky Veľkej noci a potom sa vracali späť do sveta. Veľká noc bol teda sviatok, keď sa schádzala rodina, aby spoločne zasadli k sviatočnému veľkonočnému stolu.

SkryťVypnúť reklamu

Posväcovanie veľkonočných jedál nie je prítomné vo všetkých slovenských regiónoch. No napríklad na východnom Slovensku je to očakávaná udalosť. Pred kostolmi sa zhromažďujú stovky ľudí, aby si pred konzumáciou dali posvätiť jedlo. V tomto roku prišli aj o tento rozmer slávenia sviatkov. Je to veľký zásah do tradícií Veľkej noci?

- Ide o veľmi silnú tradíciu. Ľudia z východu, ktorí sa oženia alebo vydajú na západe krajiny, si v rodine udržiavajú túto tradíciu. Hoci to inde nie je také masívne ako ona východe, kde ľudia sa ani nezmestia do kostola a kňaz požehnáva jedlá pred kostolom, v iných regiónoch sa košíky posväcujú v chrámoch pred oltárom. Tam ich kňaz prežehná a pokropí svätenou vodou. No existuje aj iná možnosť. Na sviatok Troch kráľov sa svätí voda, ľudia si ju berú z chrámov domov. Tí, ktorí ju majú, môžu si svoj pokrm pokropiť vodou a požehnať jedla. Ide o samoposvätenie jedál, ktoré v takýchto mimoriadnych situáciách môže fungovať. Ľudia síce sú ukrátení o slávnostnú chvíľu pri požehnávaní krásnych a vkusne vyzdobených košíkov, sú ukrátení o príležitosť stretnúť sa v komunite, v ktorej cítia súdržnosť a jednotu. Ale posvätenie môže byť dôstojné aj vo svojich malých rodinných jednotkách.

SkryťVypnúť reklamu

Veľkonočnú oblievačku a šibačku dnes vnímame ako folklórnu tradíciu, veselý zvyk, ale naši predkovia brali veľmi vážne úkony, ktoré súvisia s Veľkou nocou. Spájali s nimi prosperitu, zdravie, chceli si nimi zabezpečiť dobrú úrodu. Vedeli by si ľudia v tradičnej spoločnosti predstaviť Veľkú noc bez tradičných rituálov?

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C6SV9 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M6SV9 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Reportáž: Ako sa rodí kvalitné slovenské jahňacie mäso
  2. Desať chorvátskych hotelov v obľúbených letoviskách Slovákov
  3. Kedysi to bolo sídlo nerestí, dnes sa tam chodia študenti učiť
  4. Kde dovolenkujú Slováci v čase korony?
  5. Najväčší karibský ostrov ukrýva výnimočné investície
  6. Severný Spiš s Pieninami zachutí aj vašim deťom. Doslova
  7. Letná dovolenka na Slovensku: last minute prázdninové tipy
  8. Už 20 rokov ponúka Kaufland široký sortiment za výhodné ceny
  9. Moderná športová hala vďaka PEM Buildings
  10. Ako to, že sa tam ešte nenatáčal film? Prostredie si zamilujete
  1. Aj v dm rozkvitli žlté narcisy
  2. Reportáž: Ako sa rodí kvalitné slovenské jahňacie mäso
  3. Uľahčujeme ľuďom s hendikepom nastupovanie do automobilu
  4. Modesta Real Estate helps acquire a 13-ha development site
  5. Pre spoločnosť Faurecia je prioritou zdravie zamestnancov
  6. Spoznajte nepoznané zákutia Košického kraja
  7. Absolventi modernej fakulty sa na trhu práce nestratia
  8. Zdravie cirkvi
  9. Desať chorvátskych hotelov v obľúbených letoviskách Slovákov
  10. Iniciatíva Middlecap Help pomáha v boji proti koronavírusu
  1. Kedysi to bolo sídlo nerestí, dnes sa tam chodia študenti učiť 30 086
  2. Desať chorvátskych hotelov v obľúbených letoviskách Slovákov 21 502
  3. Kde dovolenkujú Slováci v čase korony? 21 103
  4. Ako to, že sa tam ešte nenatáčal film? Prostredie si zamilujete 14 449
  5. Letná dovolenka na Slovensku: last minute prázdninové tipy 14 095
  6. Ázii dali košom. Tieto bicykle sa celé vyrábajú na Slovensku 9 873
  7. Vylievate kuchynský olej do záchoda? Zvyšujete si tým účty 9 843
  8. Neriskujte zahraničie. Spoznajte neobjavené krásy Slovenska 9 838
  9. Gaderská dolina poteší celú rodinu 9 774
  10. Osem výnimočných slovenských hotelov pre zaslúžený odpočinok 9 749
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Prvý domáci zápas sezóny bez bodu, Nitra zaskočila Žilinu

Záverečný tlak žltozelených vyrovnanie nepriniesol.

Futbalisti MŠK Žilina. Ilustračné foto.
Továreň spoločnosti Kia Motors Slovakia v Tepličke nad Váhom.

Benson Anang počas korona krízy trénoval s africkým tímom MŠK Žilina

Keď prišiel do Žiliny, mal problém s jedlom a so slovenčinou.

Benson Anang (vľavo), hráč MŠK Žilina

Oblastný futbal: V Petroviciach a v Bitarovej padol poltucet gólov

V prvej triede sú bez prehry už len tri mužstvá.

Ilustračné foto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Už ste čítali?