Boli sme vo vynovenej výrobe Ryba Žilina

Jedna z najznámejších firiem v našom meste - Ryba Žilina - tento rok výrazne investovala do rekonštrukcie a nového technického vybavenia svojho výrobného závodu. My sme sa boli pozrieť, ako tu prichádza na svet po novom legendárna žilinská treska.

Žilinská treska dnes už neobsahuje umelé sladidlá.Žilinská treska dnes už neobsahuje umelé sladidlá. (Zdroj: Ryba Žilina)

História priemyselnej budovy na Hviezdoslavovej ulici siaha ďaleko do minulého storočia. Už v roku 1924 sa tu naštartovala výroba rybích konzerv, čo robí zo súčasnej prevádzky Ryba Žilina najdlhšie nepretržite fungujúci závod na spracovanie rýb na Slovensku. Dnes má toto miesto prvenstvo v tom, že sa z neho každý mesiac rozvezie do celého Slovenska viac ako 300 ton nadčasovej tresky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kvalitné mäso je základ

Do najznámejšieho rybieho šalátu používajú v Žiline primárne mäso tresky aljašskej, ktorá má svoj pôvod v Beringovom mori medzi severnou Áziou a Amerikou. „Spolupracujeme s dodávateľmi, ktorí vlastnia certifikáty, že tieto ryby pochádzajú z trvalo udržateľného rybolovu. Ryby sú vyfiletované a zmrazené do 24 hodín od vylovenia, čo znamená, že tak získavame najkvalitnejšiu rybiu surovinu. Ryby sú zamrazené počas celej cesty k nám pri konštantnej teplote,“ povedal počas návštevy závodu Ryba Žilina nový výkonný riaditeľ výroby Ján Beňadik. Mäso sa sem dostáva balené v kartónoch v podobe zamrznutých blokov celých filiet, ktoré po postupnom rozmrazovaní prechádzajú procesom varenia. Po ňom sa rozdrví na menšie kusy a následne marinuje. „Na výrobu našej tresky sa použije denne priemerne 8 a pol tony rýb,“ prezrádza Ján Beňadik.

Zdroj omega-3 mastných kyselín

Keď hovoríme o miestnom vlajkovom produkte Treska Exklusiv, ďalšími ingredienciami do neho sú nasekaná cibuľa, špeciálnou technológiou spracované uhorky, na kocky nakrájaná mrazená a blanšírovaná mrkva a „zelenina starých mám“ kvaka, ktorou nahradili v Žiline pred pár rokmi zahusťovadlá. V procese zrodenia tresky sa táto zelenina po marinovaní v sladkokyslom náleve zmieša s uvareným mäsom a majonézou, ktorú v žilinskom závode sami vyrábajú. „Používame do nej sušené žĺtka, ocot a kvalitný repkový olej, ktorý je spolu s rybami v treske dobrým zdrojom omega-3 mastných kyselín, prospešných pre zdravý kardiovaskulárny systém,“ vysvetľuje výrobný riaditeľ.

Po dôkladnom premiešaní prebieha kontrola kvality, po ktorej sa môže treska začať napĺňať do obalov rôznych veľkostí. V žilinskom závode vyrábajú 4 rozličné druhy tresky (vrátane noviniek – pikantnejšej „Žilinskej tresky“ s až 51% podielom rýb a „Perfish Tresky s jogurtom“ obsahujúcou pravý smotanový jogurt), ktoré putujú do obchodov dokopy v 18 rôznych baleniach. „Na výrobe všetkých balení tresky sa podieľa počas dvoch smien spolu 42 našich kolegov. Celý proces výroby jednej šarže tresky, ktorý zahŕňa prípravu na rozmrazenie mäsa ryby, samotné rozmrazenie, varenie, navažovanie, miešanie a balenie, trvá 95 hodín,“ vyratúva Ján Beňadik.

Investície do výroby a o 40 % menej prídavných látok

V Žiline je prvoradou prioritou byť vo výrobe verní svojmu poslaniu. A tým je vyrábať legendárnu tresku, ako si ju pamätajú naši rodičia a zároveň v nej ponúkať konkurencieschopnú alternatívu na pultoch moderných potravín rýchleho občerstvenia. Aj preto v ostatných rokoch Ryba Žilina investovala veľa času a financií do inovácií. Prevádzka prešla výraznou rekonštrukciou, závod bol prestavaný, nakúpili sa nové stroje a zaviedol unikátny proces chladenia. „Naším cieľom bolo uzatvoriť proces výroby tak, aby sme zamedzili kontaktu produktu s vonkajším prostredím – rukami, dychom, klímou – teda maximálne predchádzali situácii, ktorú nazývame spádová kontaminácia,“ vysvetľuje generálny riaditeľ Ryba Žilina Michal Britvík a dodáva: „Vďaka investíciám do nových technológií a reorganizácie výroby má dnes naša treska až o 40 % menej prídavných látok v porovnaní s receptúrou spred 5 rokov.“

Žilinská treska dnes už neobsahuje umelé sladidlá, má len minimálny obsah nevyhnutných konzervantov, je v nej vyšší podiel zeleniny. Akúkoľvek tresku vyrobenú v Žiline si môžu dať smelo aj celiatici, keďže neobsahuje lepok. Navyše, Treska Exklusiv má podľa laboratórnych rozborov v porovnaní s viacerými bežnými potravinami aj menej cholesterolu. Konzumáciou tohto rybieho šalátu prijímame v prirodzenej forme navyše aj jód či selén.

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 18 106
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 547
  3. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 15 509
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 989
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 575
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 483
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 982
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 408
  1. Marek Strapko: Aj za čias Ježiša žili dezoláti
  2. Ondřej Havelka: Starý zákon pohledem poutníka. Bible jako nejstarší cestopis odhalující smysl Cesty 10/11
  3. Rado Surovka: Chameleón prezidentom ?
  4. Martin Škopec Antal: Pokus o zjednotenie spoločnosti je utopickým blúznením
  5. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (29.3. - 4.4.1924)
  6. Miroslav Lukáč: Milý Peťko! Nechcel by som ťa ani za suseda, ani za stojan na bicykel.
  7. Ľuboslav Farkaš: Veľkonočné priane
  8. Ivan Mlynár: Šedá kôra chodiacej kópie Mariana Kotlebu, Tomáša Tarabu, vyprodukovala ďalšie verbálne fekálie.
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 46 600
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 662
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 465
  4. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 8 507
  5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 451
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 389
  7. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 361
  8. Juraj Kumičák: Kolaborant 6 442
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Marek Strapko: Aj za čias Ježiša žili dezoláti
  2. Ondřej Havelka: Starý zákon pohledem poutníka. Bible jako nejstarší cestopis odhalující smysl Cesty 10/11
  3. Rado Surovka: Chameleón prezidentom ?
  4. Martin Škopec Antal: Pokus o zjednotenie spoločnosti je utopickým blúznením
  5. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (29.3. - 4.4.1924)
  6. Miroslav Lukáč: Milý Peťko! Nechcel by som ťa ani za suseda, ani za stojan na bicykel.
  7. Ľuboslav Farkaš: Veľkonočné priane
  8. Ivan Mlynár: Šedá kôra chodiacej kópie Mariana Kotlebu, Tomáša Tarabu, vyprodukovala ďalšie verbálne fekálie.
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 46 600
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 662
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 465
  4. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 8 507
  5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 451
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 389
  7. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 361
  8. Juraj Kumičák: Kolaborant 6 442
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu