Boli sme vo vynovenej výrobe Ryba Žilina

Jedna z najznámejších firiem v našom meste - Ryba Žilina - tento rok výrazne investovala do rekonštrukcie a nového technického vybavenia svojho výrobného závodu. My sme sa boli pozrieť, ako tu prichádza na svet po novom legendárna žilinská treska.

Žilinská treska dnes už neobsahuje umelé sladidlá.Žilinská treska dnes už neobsahuje umelé sladidlá. (Zdroj: Ryba Žilina)

História priemyselnej budovy na Hviezdoslavovej ulici siaha ďaleko do minulého storočia. Už v roku 1924 sa tu naštartovala výroba rybích konzerv, čo robí zo súčasnej prevádzky Ryba Žilina najdlhšie nepretržite fungujúci závod na spracovanie rýb na Slovensku. Dnes má toto miesto prvenstvo v tom, že sa z neho každý mesiac rozvezie do celého Slovenska viac ako 300 ton nadčasovej tresky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kvalitné mäso je základ

Do najznámejšieho rybieho šalátu používajú v Žiline primárne mäso tresky aljašskej, ktorá má svoj pôvod v Beringovom mori medzi severnou Áziou a Amerikou. „Spolupracujeme s dodávateľmi, ktorí vlastnia certifikáty, že tieto ryby pochádzajú z trvalo udržateľného rybolovu. Ryby sú vyfiletované a zmrazené do 24 hodín od vylovenia, čo znamená, že tak získavame najkvalitnejšiu rybiu surovinu. Ryby sú zamrazené počas celej cesty k nám pri konštantnej teplote,“ povedal počas návštevy závodu Ryba Žilina nový výkonný riaditeľ výroby Ján Beňadik. Mäso sa sem dostáva balené v kartónoch v podobe zamrznutých blokov celých filiet, ktoré po postupnom rozmrazovaní prechádzajú procesom varenia. Po ňom sa rozdrví na menšie kusy a následne marinuje. „Na výrobu našej tresky sa použije denne priemerne 8 a pol tony rýb,“ prezrádza Ján Beňadik.

Zdroj omega-3 mastných kyselín

Keď hovoríme o miestnom vlajkovom produkte Treska Exklusiv, ďalšími ingredienciami do neho sú nasekaná cibuľa, špeciálnou technológiou spracované uhorky, na kocky nakrájaná mrazená a blanšírovaná mrkva a „zelenina starých mám“ kvaka, ktorou nahradili v Žiline pred pár rokmi zahusťovadlá. V procese zrodenia tresky sa táto zelenina po marinovaní v sladkokyslom náleve zmieša s uvareným mäsom a majonézou, ktorú v žilinskom závode sami vyrábajú. „Používame do nej sušené žĺtka, ocot a kvalitný repkový olej, ktorý je spolu s rybami v treske dobrým zdrojom omega-3 mastných kyselín, prospešných pre zdravý kardiovaskulárny systém,“ vysvetľuje výrobný riaditeľ.

Po dôkladnom premiešaní prebieha kontrola kvality, po ktorej sa môže treska začať napĺňať do obalov rôznych veľkostí. V žilinskom závode vyrábajú 4 rozličné druhy tresky (vrátane noviniek – pikantnejšej „Žilinskej tresky“ s až 51% podielom rýb a „Perfish Tresky s jogurtom“ obsahujúcou pravý smotanový jogurt), ktoré putujú do obchodov dokopy v 18 rôznych baleniach. „Na výrobe všetkých balení tresky sa podieľa počas dvoch smien spolu 42 našich kolegov. Celý proces výroby jednej šarže tresky, ktorý zahŕňa prípravu na rozmrazenie mäsa ryby, samotné rozmrazenie, varenie, navažovanie, miešanie a balenie, trvá 95 hodín,“ vyratúva Ján Beňadik.

Investície do výroby a o 40 % menej prídavných látok

V Žiline je prvoradou prioritou byť vo výrobe verní svojmu poslaniu. A tým je vyrábať legendárnu tresku, ako si ju pamätajú naši rodičia a zároveň v nej ponúkať konkurencieschopnú alternatívu na pultoch moderných potravín rýchleho občerstvenia. Aj preto v ostatných rokoch Ryba Žilina investovala veľa času a financií do inovácií. Prevádzka prešla výraznou rekonštrukciou, závod bol prestavaný, nakúpili sa nové stroje a zaviedol unikátny proces chladenia. „Naším cieľom bolo uzatvoriť proces výroby tak, aby sme zamedzili kontaktu produktu s vonkajším prostredím – rukami, dychom, klímou – teda maximálne predchádzali situácii, ktorú nazývame spádová kontaminácia,“ vysvetľuje generálny riaditeľ Ryba Žilina Michal Britvík a dodáva: „Vďaka investíciám do nových technológií a reorganizácie výroby má dnes naša treska až o 40 % menej prídavných látok v porovnaní s receptúrou spred 5 rokov.“

Žilinská treska dnes už neobsahuje umelé sladidlá, má len minimálny obsah nevyhnutných konzervantov, je v nej vyšší podiel zeleniny. Akúkoľvek tresku vyrobenú v Žiline si môžu dať smelo aj celiatici, keďže neobsahuje lepok. Navyše, Treska Exklusiv má podľa laboratórnych rozborov v porovnaní s viacerými bežnými potravinami aj menej cholesterolu. Konzumáciou tohto rybieho šalátu prijímame v prirodzenej forme navyše aj jód či selén.

Ryba Žilina

Hlavnou „hviezdou“ kampane je zákazníkmi mimoriadne dobre prijatá Treska Cottage Exklusiv, ktorá kombináciou zloženia a chuti nemá konkurenciu.


Radi skúšate v kuchyni nové recepty? Vyskúšajte túto špecialitu.


Producent najobľúbenejšej tresky na Slovensku prišiel s ďalšou novinkou, ktorou približuje túto tradičnú špecialitu k ešte širšiemu okruhu zákazníkov.


SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. Na začiatku ledva naškrabali 700 eur, dnes majú miliónové tržby
  2. Srí Lanka, Thajsko, Japonsko. Kde vás Ázia prekvapí najviac?
  3. Z čašníkov majiteľmi top hotelov: Stavili na lokálnosť a luxus
  4. Tichá epidémia bolesti chrbta: Dostupná pomoc pre tisíce ľudí
  5. Objav prírodný ionťák, ktorý stojí za výkonom J. Slafkovského
  6. Union drží prvenstvo v dostupnosti zdravotnej starostlivosti
  7. Čo urobiť, keď sa na stene objaví trhlina? Farba ju nezachráni
  8. Cukrovar mení Trnavu na miesto, kde sny ožívajú
  1. Na začiatku ledva naškrabali 700 eur, dnes majú miliónové tržby
  2. Srí Lanka, Thajsko, Japonsko. Kde vás Ázia prekvapí najviac?
  3. Z čašníkov majiteľmi top hotelov: Stavili na lokálnosť a luxus
  4. Tichá epidémia bolesti chrbta: Dostupná pomoc pre tisíce ľudí
  5. Zariskoval a poslal k vode Wolt. Prešiel testom lojality
  6. Sú prípravky na imunitu len vyhodené peniaze?
  7. FameL GmbH: Náhrada škody bez rizika nákladov
  8. Nové átrium aj učebňa. V Pečovskej Novej Vsi investujú do školy
  1. Rozhovor: Slováci mohli žiť v Pacifiku. Štefánik im kúpil ostrov 11 753
  2. Čo urobiť, keď sa na stene objaví trhlina? Farba ju nezachráni 8 364
  3. Cukrovar mení Trnavu na miesto, kde sny ožívajú 5 286
  4. Skládky nechceme, no moderných riešení sa obávame 5 029
  5. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v neznámom Bahrajne? 4 734
  6. Jeden stavbár, druhý mikrobiológ. Bratia zvalcovali trh 3 514
  7. Z čašníkov majiteľmi top hotelov: Stavili na lokálnosť a luxus 2 478
  8. Tichá epidémia bolesti chrbta: Dostupná pomoc pre tisíce ľudí 2 212
  1. Ernest Klotton: Čo si obliecť na portrétne fotenie
  2. Anton Kovalčík: Z národovca zradcom národa. Jozef Tiso počas Druhej svetovej vojny. Prvá časť.
  3. Viera Polakovičová: Svetový tenorista Jonas Kaufmann na festivale Symfónia umenia v Bratislave
  4. Mario Nachtmann: Rok 2027 – začiatok drahých palív, kúrenia a sociálnej nespravodlivosti
  5. Marian Nanias: Atómová elektráreň na Mesiaci?
  6. Matej Galo: Súdruh Fico, Vy ste jeden veľký politický omyl!
  7. František Kukura: Kde sa stratila úcta?
  8. Imunoblog: September: Zaťažkávajúca skúška zdravia celej rodiny
  1. Radko Mačuha: "Maskovacie prvky" auta šéfa SIS 18 283
  2. Ivan Mlynár: Zábava Roberta Fica s riskovaním našich životov neberie konca. 16 397
  3. Dušan Koniar: Puč na Slovensku 15 338
  4. Ján Šeďo: To dopravní inžinieri všetko posr**i ! 12 254
  5. Ivan Mlynár: Je Šutaj Eštok úplný kretén ? Nie, je to génius. Ak to niekto nechápe, je to jeho problém. 10 959
  6. Blanka Ulaherová: Návrat po 46 rokoch 7 729
  7. Elena Antalová: Nehorekujme. Všetko je inak. 7 409
  8. Ivan Mlynár: Žiadať od komunistu Fica, aby povedal o SNP pravdu – misia imposibilná. 6 382
  1. Marian Nanias: Atómová elektráreň na Mesiaci?
  2. Věra Tepličková: Naša Cecilia, že nie je naša Cecília?
  3. Věra Tepličková: Vírus vraj sa objavil, parlament nám zamoril
  4. Jiří Ščobák: Proč je boj Palestinců konfliktem mezi bohatými a chudými? A co s tím má F*co?
  5. Radko Mačuha: Ficova fotka s Putinom nakoniec nebude zadarmo.
  6. Pavel Macko: Jednanie o bezpečnostných zárukách pre Ukrajinu
  7. Marcel Rebro: Fico, spýtaj sa Putina, ako sa majú príbuzní jeho obetí
  8. Radko Mačuha: Hory majú oči.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu