Pondelok, 28. november, 2022 | Meniny má Henrieta

Boli sme vo vynovenej výrobe Ryba Žilina

Jedna z najznámejších firiem v našom meste - Ryba Žilina - tento rok výrazne investovala do rekonštrukcie a nového technického vybavenia svojho výrobného závodu. My sme sa boli pozrieť, ako tu prichádza na svet po novom legendárna žilinská treska.

Žilinská treska dnes už neobsahuje umelé sladidlá.Žilinská treska dnes už neobsahuje umelé sladidlá. (Zdroj: Ryba Žilina)

História priemyselnej budovy na Hviezdoslavovej ulici siaha ďaleko do minulého storočia. Už v roku 1924 sa tu naštartovala výroba rybích konzerv, čo robí zo súčasnej prevádzky Ryba Žilina najdlhšie nepretržite fungujúci závod na spracovanie rýb na Slovensku. Dnes má toto miesto prvenstvo v tom, že sa z neho každý mesiac rozvezie do celého Slovenska viac ako 300 ton nadčasovej tresky.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kvalitné mäso je základ

Do najznámejšieho rybieho šalátu používajú v Žiline primárne mäso tresky aljašskej, ktorá má svoj pôvod v Beringovom mori medzi severnou Áziou a Amerikou. „Spolupracujeme s dodávateľmi, ktorí vlastnia certifikáty, že tieto ryby pochádzajú z trvalo udržateľného rybolovu. Ryby sú vyfiletované a zmrazené do 24 hodín od vylovenia, čo znamená, že tak získavame najkvalitnejšiu rybiu surovinu. Ryby sú zamrazené počas celej cesty k nám pri konštantnej teplote,“ povedal počas návštevy závodu Ryba Žilina nový výkonný riaditeľ výroby Ján Beňadik. Mäso sa sem dostáva balené v kartónoch v podobe zamrznutých blokov celých filiet, ktoré po postupnom rozmrazovaní prechádzajú procesom varenia. Po ňom sa rozdrví na menšie kusy a následne marinuje. „Na výrobu našej tresky sa použije denne priemerne 8 a pol tony rýb,“ prezrádza Ján Beňadik.

Zdroj omega-3 mastných kyselín

Keď hovoríme o miestnom vlajkovom produkte Treska Exklusiv, ďalšími ingredienciami do neho sú nasekaná cibuľa, špeciálnou technológiou spracované uhorky, na kocky nakrájaná mrazená a blanšírovaná mrkva a „zelenina starých mám“ kvaka, ktorou nahradili v Žiline pred pár rokmi zahusťovadlá. V procese zrodenia tresky sa táto zelenina po marinovaní v sladkokyslom náleve zmieša s uvareným mäsom a majonézou, ktorú v žilinskom závode sami vyrábajú. „Používame do nej sušené žĺtka, ocot a kvalitný repkový olej, ktorý je spolu s rybami v treske dobrým zdrojom omega-3 mastných kyselín, prospešných pre zdravý kardiovaskulárny systém,“ vysvetľuje výrobný riaditeľ.

Po dôkladnom premiešaní prebieha kontrola kvality, po ktorej sa môže treska začať napĺňať do obalov rôznych veľkostí. V žilinskom závode vyrábajú 4 rozličné druhy tresky (vrátane noviniek – pikantnejšej „Žilinskej tresky“ s až 51% podielom rýb a „Perfish Tresky s jogurtom“ obsahujúcou pravý smotanový jogurt), ktoré putujú do obchodov dokopy v 18 rôznych baleniach. „Na výrobe všetkých balení tresky sa podieľa počas dvoch smien spolu 42 našich kolegov. Celý proces výroby jednej šarže tresky, ktorý zahŕňa prípravu na rozmrazenie mäsa ryby, samotné rozmrazenie, varenie, navažovanie, miešanie a balenie, trvá 95 hodín,“ vyratúva Ján Beňadik.

Investície do výroby a o 40 % menej prídavných látok

V Žiline je prvoradou prioritou byť vo výrobe verní svojmu poslaniu. A tým je vyrábať legendárnu tresku, ako si ju pamätajú naši rodičia a zároveň v nej ponúkať konkurencieschopnú alternatívu na pultoch moderných potravín rýchleho občerstvenia. Aj preto v ostatných rokoch Ryba Žilina investovala veľa času a financií do inovácií. Prevádzka prešla výraznou rekonštrukciou, závod bol prestavaný, nakúpili sa nové stroje a zaviedol unikátny proces chladenia. „Naším cieľom bolo uzatvoriť proces výroby tak, aby sme zamedzili kontaktu produktu s vonkajším prostredím – rukami, dychom, klímou – teda maximálne predchádzali situácii, ktorú nazývame spádová kontaminácia,“ vysvetľuje generálny riaditeľ Ryba Žilina Michal Britvík a dodáva: „Vďaka investíciám do nových technológií a reorganizácie výroby má dnes naša treska až o 40 % menej prídavných látok v porovnaní s receptúrou spred 5 rokov.“

Žilinská treska dnes už neobsahuje umelé sladidlá, má len minimálny obsah nevyhnutných konzervantov, je v nej vyšší podiel zeleniny. Akúkoľvek tresku vyrobenú v Žiline si môžu dať smelo aj celiatici, keďže neobsahuje lepok. Navyše, Treska Exklusiv má podľa laboratórnych rozborov v porovnaní s viacerými bežnými potravinami aj menej cholesterolu. Konzumáciou tohto rybieho šalátu prijímame v prirodzenej forme navyše aj jód či selén.

Najčítanejšie na My Žilina

Inzercia - Tlačové správy

  1. Máš rád výzvy? Zmeň svet a urob veci inak, teraz.
  2. Liečba rakoviny sa u nás výrazne zlepší. Bude to stáť 300-tisíc
  3. Po pohlavnom styku by sa ženy mali čo najskôr vymočiť. Muži nemusia
  4. Zažívali domáce násilie a nikdy nepracovali. Ako dlho trvá naučiť ich to?
  5. Univerzita Komenského v Bratislave: Výzva prijatá!
  6. EUBA - Tvoja voľba, tvoja budúcnosť
  7. Zarábame milióny, no jachtu na Malorke nemám
  8. Obnovte svoj dom so službou Obnov dom so SSE
  1. Získajte sériu retro keramických hrnčekov
  2. Aby ste si pri príprave vianočných dobrôt spievali od radosti
  3. Hľadá sa nástupca slávneho pekára
  4. Statute of limitations in consumer relations
  5. As prices rise, purchasing the right office is essential
  6. Obnovte svoj dom so službou Obnov dom so SSE
  7. Tesco pokračuje v raste, otvára dve nové predajne
  8. Adios, smetiaky! Tento domáci kompostér mení odpad na substrát
  1. Po pohlavnom styku by sa ženy mali čo najskôr vymočiť. Muži nie 28 110
  2. Zarábame milióny, no jachtu na Malorke nemám 8 399
  3. Hotely, strava, pláže, služby. Aká je dovolenka v Punta Cana? 6 869
  4. Niektorí ľudia nemajú pracovné návyky. Ako dlho trvá zmeniť to? 4 462
  5. Novinka: Počúvajte podcasty úplne bez reklamy v apke SME 2 689
  6. EUBA - Tvoja voľba, tvoja budúcnosť 2 523
  7. Platíte za poistenie, ktoré naozaj potrebujete? 2 039
  8. TESCO pokračuje v raste.Otvorilo predajňu v Kysuckom Novom Meste 1 835

Blogy SME

  1. Irena Šimuneková: Šášov
  2. Marek Mačuha: O dorovnávaní platov
  3. Soňa Bulbeck: O kultúre i nekultúre v prvý adventný víkend...
  4. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  5. Štefan Vidlár: Neschválíme rozpočet
  6. Vladimír Krátky: Peťuš, Peťuš, toto Ti Fico len tak neodpustí .
  7. Anna Miľanová: Sen...
  8. Café Európa: Čo sa môžeme naučiť od starších demokracií v právach LGBTI+ komunity?
  1. Grácz Ján: Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi. Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu. 25 153
  2. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia 15 456
  3. Michael Achberger: 7 tajných tipov na chudnutie: malé zmeny, veľké výsledky 6 091
  4. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX 4 699
  5. Jana Melišová: V závoji hmly 4 263
  6. Věra Tepličková: Tak Sme rodina, alebo nie sme rodina? 4 131
  7. Ľuboš Vodička: Železnica na Slovensku: Myjavský viadukt 3 986
  8. Ján Valchár: 9 mesiacov štvordňovej operácie (a najlepšia investícia histórie). 3 671
  1. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  2. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  3. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  4. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  5. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom
  7. Jiří Ščobák: Chcete výborný seriál s nestandardním příběhem? Chcete krásnou herečku a herce, kteří umí hrát? Teplo lidské duše? Strašidelný zámek a psychiatrii?
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 50. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 2/3, prvý polrok 1929
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Zvýšenie daní ale nebude stačiť, pokryje len polovicu sumy.


3 h

Hádanky, hry a hlavolamy pre všetky zvedavé deti od päť do sedem rokov sú súčasťou zošita s názvom Tešíme sa do školy, ktorý vychádza na 32 stranách.


9 h

Nominácia zástupcov II. triedy ObFZ Žilina na najlepšieho brankára, obrancu, záložníka, útočníka a trénera.


12 h

Nominácia zástupcov I. triedy ObFZ Žilina na najlepšieho brankára, obrancu, záložníka, útočníka a trénera.


27. nov

Blogy SME

  1. Irena Šimuneková: Šášov
  2. Marek Mačuha: O dorovnávaní platov
  3. Soňa Bulbeck: O kultúre i nekultúre v prvý adventný víkend...
  4. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  5. Štefan Vidlár: Neschválíme rozpočet
  6. Vladimír Krátky: Peťuš, Peťuš, toto Ti Fico len tak neodpustí .
  7. Anna Miľanová: Sen...
  8. Café Európa: Čo sa môžeme naučiť od starších demokracií v právach LGBTI+ komunity?
  1. Grácz Ján: Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi. Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu. 25 153
  2. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia 15 456
  3. Michael Achberger: 7 tajných tipov na chudnutie: malé zmeny, veľké výsledky 6 091
  4. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX 4 699
  5. Jana Melišová: V závoji hmly 4 263
  6. Věra Tepličková: Tak Sme rodina, alebo nie sme rodina? 4 131
  7. Ľuboš Vodička: Železnica na Slovensku: Myjavský viadukt 3 986
  8. Ján Valchár: 9 mesiacov štvordňovej operácie (a najlepšia investícia histórie). 3 671
  1. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  2. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  3. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  4. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  5. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom
  7. Jiří Ščobák: Chcete výborný seriál s nestandardním příběhem? Chcete krásnou herečku a herce, kteří umí hrát? Teplo lidské duše? Strašidelný zámek a psychiatrii?
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 50. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 2/3, prvý polrok 1929

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu