Streda, 25. november, 2020 | Meniny má KatarínaKrížovkyKrížovky

Boli sme vo vynovenej výrobe Ryba Žilina

Jedna z najznámejších firiem v našom meste - Ryba Žilina - tento rok výrazne investovala do rekonštrukcie a nového technického vybavenia svojho výrobného závodu. My sme sa boli pozrieť, ako tu prichádza na svet po novom legendárna žilinská treska.

Žilinská treska dnes už neobsahuje umelé sladidlá.Žilinská treska dnes už neobsahuje umelé sladidlá. (Zdroj: Ryba Žilina)

História priemyselnej budovy na Hviezdoslavovej ulici siaha ďaleko do minulého storočia. Už v roku 1924 sa tu naštartovala výroba rybích konzerv, čo robí zo súčasnej prevádzky Ryba Žilina najdlhšie nepretržite fungujúci závod na spracovanie rýb na Slovensku. Dnes má toto miesto prvenstvo v tom, že sa z neho každý mesiac rozvezie do celého Slovenska viac ako 300 ton nadčasovej tresky.

Kvalitné mäso je základ

Do najznámejšieho rybieho šalátu používajú v Žiline primárne mäso tresky aljašskej, ktorá má svoj pôvod v Beringovom mori medzi severnou Áziou a Amerikou. „Spolupracujeme s dodávateľmi, ktorí vlastnia certifikáty, že tieto ryby pochádzajú z trvalo udržateľného rybolovu. Ryby sú vyfiletované a zmrazené do 24 hodín od vylovenia, čo znamená, že tak získavame najkvalitnejšiu rybiu surovinu. Ryby sú zamrazené počas celej cesty k nám pri konštantnej teplote,“ povedal počas návštevy závodu Ryba Žilina nový výkonný riaditeľ výroby Ján Beňadik. Mäso sa sem dostáva balené v kartónoch v podobe zamrznutých blokov celých filiet, ktoré po postupnom rozmrazovaní prechádzajú procesom varenia. Po ňom sa rozdrví na menšie kusy a následne marinuje. „Na výrobu našej tresky sa použije denne priemerne 8 a pol tony rýb,“ prezrádza Ján Beňadik.

Zdroj omega-3 mastných kyselín

Keď hovoríme o miestnom vlajkovom produkte Treska Exklusiv, ďalšími ingredienciami do neho sú nasekaná cibuľa, špeciálnou technológiou spracované uhorky, na kocky nakrájaná mrazená a blanšírovaná mrkva a „zelenina starých mám“ kvaka, ktorou nahradili v Žiline pred pár rokmi zahusťovadlá. V procese zrodenia tresky sa táto zelenina po marinovaní v sladkokyslom náleve zmieša s uvareným mäsom a majonézou, ktorú v žilinskom závode sami vyrábajú. „Používame do nej sušené žĺtka, ocot a kvalitný repkový olej, ktorý je spolu s rybami v treske dobrým zdrojom omega-3 mastných kyselín, prospešných pre zdravý kardiovaskulárny systém,“ vysvetľuje výrobný riaditeľ.

Po dôkladnom premiešaní prebieha kontrola kvality, po ktorej sa môže treska začať napĺňať do obalov rôznych veľkostí. V žilinskom závode vyrábajú 4 rozličné druhy tresky (vrátane noviniek – pikantnejšej „Žilinskej tresky“ s až 51% podielom rýb a „Perfish Tresky s jogurtom“ obsahujúcou pravý smotanový jogurt), ktoré putujú do obchodov dokopy v 18 rôznych baleniach. „Na výrobe všetkých balení tresky sa podieľa počas dvoch smien spolu 42 našich kolegov. Celý proces výroby jednej šarže tresky, ktorý zahŕňa prípravu na rozmrazenie mäsa ryby, samotné rozmrazenie, varenie, navažovanie, miešanie a balenie, trvá 95 hodín,“ vyratúva Ján Beňadik.

Investície do výroby a o 40 % menej prídavných látok

V Žiline je prvoradou prioritou byť vo výrobe verní svojmu poslaniu. A tým je vyrábať legendárnu tresku, ako si ju pamätajú naši rodičia a zároveň v nej ponúkať konkurencieschopnú alternatívu na pultoch moderných potravín rýchleho občerstvenia. Aj preto v ostatných rokoch Ryba Žilina investovala veľa času a financií do inovácií. Prevádzka prešla výraznou rekonštrukciou, závod bol prestavaný, nakúpili sa nové stroje a zaviedol unikátny proces chladenia. „Naším cieľom bolo uzatvoriť proces výroby tak, aby sme zamedzili kontaktu produktu s vonkajším prostredím – rukami, dychom, klímou – teda maximálne predchádzali situácii, ktorú nazývame spádová kontaminácia,“ vysvetľuje generálny riaditeľ Ryba Žilina Michal Britvík a dodáva: „Vďaka investíciám do nových technológií a reorganizácie výroby má dnes naša treska až o 40 % menej prídavných látok v porovnaní s receptúrou spred 5 rokov.“

Žilinská treska dnes už neobsahuje umelé sladidlá, má len minimálny obsah nevyhnutných konzervantov, je v nej vyšší podiel zeleniny. Akúkoľvek tresku vyrobenú v Žiline si môžu dať smelo aj celiatici, keďže neobsahuje lepok. Navyše, Treska Exklusiv má podľa laboratórnych rozborov v porovnaní s viacerými bežnými potravinami aj menej cholesterolu. Konzumáciou tohto rybieho šalátu prijímame v prirodzenej forme navyše aj jód či selén.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako vybrať AKU reťazovú pílu
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny
  3. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  4. Táto pomôcka zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  5. Študuj na univerzite s viac ako 60 ročnou tracíciou!
  6. Imunitnú bombu do tela dostanete vďaka Vitaglucanu
  7. Máš dosť teórie a poučiek? Študuj, cestuj, pracuj a ži!
  8. Na VŠEMvs získaš kvalitné štúdium v moderných priestoroch
  9. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  10. Hubert – keď život chutí už 195 rokov
  1. Nová služba v Pezinku – bezplatný zber elektroodpadu
  2. OFFICE ROKA 2020 poukáže na transformáciu pracovného prostredia
  3. V mlieku už nie sme sebestační. Čo sa musí zmeniť?
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  5. Hubert – keď život chutí už 195 rokov
  6. Ako vybrať AKU reťazovú pílu
  7. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť
  8. Budúcnosť M&A v Európe
  9. Zdravá pečeň zlepšuje metabolizmus aj celkové zdravie
  10. Právo: Kto sú najväčší právnici a kde všade zostanú súdy
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 24 053
  2. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 22 835
  3. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 12 585
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 11 120
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 619
  6. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 8 599
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 195
  8. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 959
  9. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 7 901
  10. Oslávte nový rok v teple: Cestujte na Zanzibar úplne bezpečne 7 767
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Ryba Žilina

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Ilustračné foto.

Traja turisti zablúdili v Malej Fatre

Stratení turisti neutrpeli zranenia.

VII. ročník Kolokvia turistických informačných centier Slovenskej republiky

Kvôli opatreniam súvisiacim s pandémiou COVID-19 sa kolokvium konalo formou moderovaných rozhovorov s odborníkmi z praxe, ktoré sprístupnili na internete.

VIDEO: Žilina ide do veľkého europrojektu. Do ekológie investuje 1,3 milióna eur

O adaptácii Žiliny na zmenu klímy diskutoval aj primátor mesta.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pri inštalácii vianočnej výzdoby v Mlynoch prišiel mladý muž o nohu

Pracovník spadol z výšky približne 20 metrov. Utrpel množstvo zranení.

FOTO: Po obrovských tolstolobikoch prišli na rad skutoční králi priehrady Ružiná

Vo vodnom diele Ružiná prebieha už štvrtý deň záchranný odlov rýb.

Demänovská dolina už nevládze, na petíciu nie je neskoro

Nestíha elektrika, už ani zdroje pitnej vody.

Tragická nehoda na R1: Vodiča († 52) vymrštilo z auta

Nehoda sa stala na diaľničnom úseku medzi Zvolenom a Žiarom.

Už ste čítali?