Do Žiliny zvážajú ošípané nakazené africkým morom

Majiteľka kafilérie vylučuje možnosť, žeby sa nákaza dostala za brány asanačného podniku.

Každé vozidlo i priestory kafilérie musia byť po dodávke nebezpečného odpadu dezinfikované. Každé vozidlo i priestory kafilérie musia byť po dodávke nebezpečného odpadu dezinfikované. (Zdroj: TASR)

MOJŠOVÁ LÚČKA. Už 227 mŕtvych prasiat, ktoré pochádzajú z regiónu zasiahnutého africkým morom ošípaných, zlikvidovali v kafilérii v Mojšovej Lúčke pri Žiline. Africký mor je vysoko nákazlivá a neliečiteľná choroba ošípaných a diviakov. Hoci nie je prenosná na ľudí, človek ju rozširuje.

Veterinári aktuálne na Slovensku evidujú 17 prípadov onemocnenia u diviaka a 11 prípadov v chove domácich ošípaných. Až na jeden prípad, všetky pochádzajú z okresu Trebišov. Odtiaľ smerujú do žilinskej kafilérie nielen nakazené jedince, ale všetky neregistrované ošípané, ktoré nariadili úrady zlikvidovať.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Veterinárna asanačná spoločnosť v Mojšovej Lúčke je jediným zariadením na celom Slovensku, ktoré dokáže zlikvidovať biologický odpad. Ak dostane avízo, že do Mojšovej Lúčky smeruje náklad s nebezpečným živočíšnym odpadom, ktorý môže byť kontaminovaný morom ošípaných, spoločnosť je povinná zabezpečiť mimoriadne veterinárne opatrenia.

Skončia v bionafte

Keď sa do kafilérie blíži vozidlo jedinej prepravnej spoločnosti, ktorá môže zvážať takýto náklad, všetko ostatné ide u spracovateľa živočíšnych produktov bokom. Konateľka spoločnosti Alexandra Krajčíová Orčíková ukazuje príjmové haly, v ktorých nesmie zostať nič. Žiadne vozidlá a už vôbec nie ľudia.

Nákladné autá naložené s bežným živočíšnym odpadom dávajú prednosť citlivému nákladu z rizikovej oblasti. V tom čase je už v kafilérii aj zástupca Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy. V pohotovosti je aj pracovník, ktorý urobí dezinfekciu nákladného auta i priestorov prijímacej haly.

SkryťVypnúť reklamu

Uhynuté zvieratá smerujú po vyložení do drvičky a do spracovateľského zariadenia. Tam najskôr zlikvidujú choroboplodné zárodky. „Tlakovou sterilizáciou pri teplote 133 stupňov a tlaku 3 bary sa všetky nákazy zničia, pretože sú termolabilné a teplota je dostatočná na to, aby všetky choroboplodné zárodky zlikvidovala,“ opisuje štandardný postup s nakazenou živočíšnou surovinou šéfka žilinskej kafilérie.

Po sterilizácii sa z materiálu vyparí voda, vysuší sa, vylisuje a ešte donedávna toxický materiál premenia na dva druhy výrobkov – kafilerický tuk a mäsokostnú múčku. „Kafilericky tuk z rizikovej kategórie putuje do olejochemického priemyslu, ďalej sa spracováva, upravuje a používa sa ako zložka do bionafty. Mäsokostná múčka sa spaľuje v Ladcoch,“ naznačuje ďalší osud výrobkov z biologického odpadu.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným MYregiony.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C67BX na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 621
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 122
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 129
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 242
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 235
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 891
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 718
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 584
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu